Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2010-2011 » DSC1 wint met 5-3 in en tegen DJC Stein
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2163

DSC1 wint met 5-3 in en tegen DJC Stein Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zo! Dat was me het dagje wel.
9:30 verzamelen, gelukkig bij mij(n ouders) thuis. Lisa, Wortel en Bram waren allemaal netjes op tijd, dat heb ik bij Leiderdorp nog weleens anders meegemaakt. we hadden zoals gepland tijd voor een kopje koffie en om 9:55 dan echt vertrekken. De reis verliep eigenlijk soepel. Bij Utrecht lijken we nog even de file in te rijden, maar gelukkig bleek daar meteen de afrit richting buitenland! Ook de - voorheen lastige - klip Eindhoven werd eigenlijk soepel omzeild. Alleen in het Limburgse bleken ze om de haverklap behoefte te hebben aan vers asfalt, maarwe hadden zoveel speling dat we alsnog om 12:05 aankwamen in Beek.

Beek zult u zeggen: "Jullie moesten toch tegen Stein?". Tja, net zoals Oegstgeest in Leiden speelt, speelt Stein een afrit verder in Beek. De speelzaal bleek een kroeg te zijn, met daarboven nog een hoop zalen. Helaas was de kroeg nog gesloten, dus gingen wij het bruisende centrum van Beek even in voor een kopje koffie om nu echt wakker te worden (Lisa) en even bij te komen van de rit (met name ondergetekende). Wortel besloot meteen even te lunchen. Hij koos voor een Panini met o.a. zalm en mozzarella omdat zalm lekker is, en mozzarella ook. Bram voelde feilloos de drogredenatie aan en stelde voor om er hagelslag aan toe te voegen; dat is tenslotte ook lekker!

Weer terug bij de speelzaal bleek het nog even wachten op de tweede auto. JP was namelijk Sebastiaan gaan ophalen in Nuenen en hadden daar de koffie en lekkernijen ook maar even getest. De arbiter was zo vriendelijk even een paar minuten te wachten nadat wij hem verzekerd hadden dat ze er bijna waren. JP bleek gelukkig de opstelling wel uitgeprint hebben, dus de formaliteiten waren vlot geregeld en we konden achter het bord plaats nemen.

Na enkele minuten was er al enige consternatie. Eerst viel de klok bij mijn bord uit. De arbiter vond een nieuwe klok en had die nog niet ingesteld, of bij Bram gebeurde hetzelfde. Dat beloofde wat voor de rest van de middag... De arbiter vulde dus maar netjes de kloktijden op zijn blaadje in, maar het bleek uiteindelijk niet verder nodig. Dan maar eens over naar het schaaktechnische gedeelte. Na de opening was de situatie als volgt - waarbij aangetekend dat ik een lastige partij had en lang niet alles gezien heb.

Wortel had plaatsgenomen aan bord 1. In de auto merkte ik op dat er een aantal spelers de Versnelde Draak zouden kunnen spelen. In de auto had Wortel hier dus even iets voor opgezocht en zo geschiedde. Helaas liet zwart het bekeken dame-offer niet toe, maar wit had een duidelijk voordeeltje in de vorm van een chronisch zwakke pion op e7.
Van Joram's partij heb ik geen finesses gezien, maar wit speelde een slappe variant en bereikte eigenlijk niets. Het was in ieder geval een stelling die wij normaal blind aan hem zouden toevertrouwen.
Bij Bram een bord 3 leek er ook niets aan de hand. Een gezonde stelling, plusje voor wit, maar Bram vertelde me in de wandelgangen nog geen goed plan te hebben.
Lisa aan bord 4 leek zich bevrijd te hebben met zwart, maar had wel 2 hangende pionnen die eventueel zwak zouden kunnen worden.

Zelf speelde ik aan bord 5 denk ik de leukste partij van de dag. Om een huisvariant van zwart te vermijden had ik het vleugelgambiet maar weer eens van stal. Zwart kende dit duidelijk niet en deed was inconsistente zetten. Ik kwam uiteindelijk uitstekend te staan, maar had wel een tweede pion moeten offeren om het initiatief vast te houden.
Van de opening van Talitha heb ik eigenlijk te weinig gezien, maar volgens mij was er niet veel aan de hand.
Bij Sebas daarentegen weer wel. Volgens Broer Ben was het een scherpe scandinaviër. Zou zomaar kunnen. In ieder geval was Sebas gedecideerd in de aanval. Volgens mij offerde hij een stuk tegen 2-3 pionnen, maar hij kreeg ook de betere stukken en de koning van Diana had moeite een veilig heenkomen te zoeken.
Tot slot captain JP. Hij had volgens mij met zwart al snel gelijk gemaakt en mocht wellicht zelfs wat hopen op een voordeeltje.

Hierna bleek ik al mijn tijd nodig te hebben en moest ik alle zeilen bij gaan zetten om in deze tijd ook daadwerkelijk 40 zetten te gaan doen, dus heb ik aardig wat gemist. Volgens mij waren Bram en Sebas het eerste klaar. Bram kon de druk er denk ik niet goed op houden. Daarna probeerde hij nog wel een aanval op te bouwen, maar dat was nooit veel. Wellicht horen we hier nog meer over van Bram. Sebas had wel gewonnen, maar hoe het werd afgemaakt heb ik gemist.

Inmiddels had ikzelf een truc gemist, kwam onder druk, maar daar ook weer onder vandaan. In de tegenaanval won ik twee pionnen terug, maar moest in tijdnood beslissen tussen remise en winstpoging. Om tijd te rekken besloot ik de zetten te herhalen. Naar de smaak van mijn tegenstander een keer teveel, dus hij claimde remise. Dit was gunstig, want de eerste keer stond er nog een pion op b7. Na even gecheckt te hebben in een andere ruimte, bleek dat te kloppen, dus kreeg ik er twee minuten bij! Dit gegeven paard keek ik nog bijna in de bek, door op de 40e zet een grafzet te spelen. Daarna kon ik nog net de zetherhaling weer op gang brengen. Wellicht had zwart een winstpoging kunnen doen, maar hij accepteerde mijn remiseaanbod.
Ongeveer tegelijkertijd waren Wortel en Lisa ook klaar. Wortel had zijn voordeel wat verspeeld, maar was uiteindelijk wel in een gunstig gelijk-loper-eindspel terecht gekomen. De pionnen van zwart waren zwakker en de witte koning stond beter, dus Wortel won. Lisa had helaas verloren. Wit kwam met een mooi kwaliteitsoffer. Lisa zei dat ze het beter niet had kunnen aannemen, maar dat hij daarna wel erg goed gespeeld had. Niets aan te doen.

Intussen waren wij beneden in de kroeg gaan analyseren onder het genot van een drankje en uiteindelijk ook live-muziek! Een soort carnavalsorkest (jong en oud door erlkaar; zie foto op Twitter) ging oefenen. Ze waren goed luidruchtig, maar desondanks stopten ze af en toe om ons tot stilte te manen, maar dit zal mening DSC-er misschien niet verbazen Glimlach

In de tussentijd waren er bij de overgebleven partijen wat eindspelen op het bord gekomen. Bij Jan-Pieter was alles afgeruild tot een toreneindspel, waarin zijn koning actiever was, maar wit wel de verste vrijpion had. JP was er naar eigen zeggen niet gerust op, maar de actieve koning en het sterke pionnencentrum gaven in de post-mortem telkens de doorslag. Een goede eindspeloverwinning dus en daarmee een 4-2 voorsprong.

Bij Talitha was ik aanvankelijhk niet zo happy, want er leek een eindspel te komen met een slechte loper voor haar. Toen ik later echter boven kwam - en kon constateren dat de (geluids)isolatie van het pand beter was dan de temperatuur aanvankelijk deed vermoeden - stond er een dubbeltoreneindspel op het bord met voordeel voor haar. Dit bleek niet te winnen, dus wikkelde ze af naar eeuwig schaak, zodat de teamoverwinning in ieder geval binnen was. Wat er bij Joram aan de hand was, wisten we niet. Het was in ieder geval duidelijk dat hij zijn voordeel verspeeld had - want hij hing ergens bijna mat op zn onderste rij. Dit wist hij echter te voorkomen en hij pikte ergens een pionnetje mee. Lisa vond dat hij voor de winst moest spelen, maar Wortel vond dat hij slecht stond en remise moest aanbieden. Remise werd het uiteindelijk, maar wel uitgespeeld geloof ik.

Stipt om 19:00 konden wij wederom in de auto stappen dus. Het volgende reisdoel was Nuenen, alwaar wij gereserveerd hadden bij De Bengel. Onze 10e man - Benjamin Smits- kon zich zo bij ons voegen voor het eten en we hadden de grootste wegwerkzaamheden maar alvast achter de rug. Eenmaal aangekomen bleken we nog even te moeten wachten op de andere auto. Ondanks de aanwezigheid van Nuenenaar Sebas in hoogst eigen persoon bleek de rit via België te zijn gegaan. De bediening van 'De Bengel' bleek vervolgens niet briljant, maar het eten was wel het wachten waard! Op aanraden van JP de hertenbiefstuk geprobeerd en het was erg lekker. Daarna nog een XXXL teramisu (zie ook Twitter) en het was genoeg voor vandaag. Uiteindelijk 0:20 thuis, maar JP zal misschien nu net thuis zijn...

Het hakt er dus in, maar we hebben (goed) gewonnen en het was opnieuw erg gezellig!

Individuele uitslagen:

 DJC Stein 12047-DSC121493 - 5
1Fabian Miesen2108-Marten Wortel23070 - 1
2Sander Vanwersch2107-Joram op den Kelder2290½-½
3Stefan Spronkmans2082-Bram van der Velden2141½-½
4Ynze Mengerink2117-Lisa Hortensius21481 - 0
5Stefan Simenon2132-Martin Glimmerveen2067½-½
6Jeroen Schilperoort1933-Talitha Munnik2024½-½
7Diana Dalemans1953-Sebastiaan Smits21510 - 1
8Lars Swijzen1947-Jan-Pieter Vos20670 - 1

20-11-2010 22:04 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het was zeker een mooi dagje, al vond ik het wel mooi geweest toen ik 1.15 uur, na een reisdagje van een kleine 500 km, eindelijk thuis was. Wellicht plaats ik nog een aantal fragmentjes, maar voor nu verwijs ik voor het verslag inclusief fragmenten van DJC Stein naar http://www.limburgsschaakcafe.nl/index.p...Nieuws&item=79.

21-11-2010 12:46 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
webcommissie
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

RE: DSC1 wint met 5-3 in en tegen DJC Stein Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dank voor het uitgebreide verslag, Martin! Reizen naar het buitenland zijn altijd een belevenis Glimlach

Quote

Originally posted by Martin
[...] dus kreeg ik er twee minuten bij! [...]


Dat is er één te weinig Glimlach

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

21-11-2010 15:53 Torenstra jr. is offline Send an Email to Torenstra jr. Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2163

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hm, echt? Dan moet ik mijn spelregelkennis wellicht wat opfrissen.
Nou ja, ik ben al met al blij dat ik het niet helemaal weggaf.

Hier mijn partij met uitgebreide analyse. Deze is in DSC-privé geplaatst voor openingsprivacy. Hoewel ik dit gambiet niet vast wil spelen, is het niet helemaal vrij van nuttige informatie voor toekomstige tegenstanders.

Hier wil ik dan ook volstaan met een tweetal opvolgende fragmenten:This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Corniel on 21-11-2010 at 17:40.

21-11-2010 16:55 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn partij was niet best...

Na de opening had mijn tegenstander met wit helemaal niks bereikt en stond zwart misschien lichtjes beter. Vervolgens dacht ik erg lang na, speelde vijf erg slechte zetten achter elkaar en stond in hogere zin verloren. Met nog een kwartiertje op de klok voor twintig zetten tot de tijdcontrole zag het er niet best uit. Mijn tegenstander drukte echter niet door en met nog zes seconden op de klok haalde ik de tijdcontrole met een stelling die inmiddels helemaal gelijk was.

En toen kwam de 41e zet! Mijn tegenstander was wit, en had dus de eer om de eerste afgrijselijke zet te produceren. Vervolgens dacht ik zo'n veertig minuten na, vond de winst, maar speelde door een enorme schaakblindheid een even afgrijselijke zet waarna de partij in remise eindigde:

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

21-11-2010 19:54 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Van Dop Van Dop is a Male
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-01-2008
aantal berichten: 254

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Stel dat de partijen gemiddeld 40 zetten duurden, dat is dan 320 zetten in 500 km. Dat is 1,6 km reizen per zet. 5 punten op 500 km. Wat een vreemde hobby is schaken eigenlijk, als je het per km afzet. Knipoog

__________________
Mopper

22-11-2010 01:57 Van Dop is offline Send an Email to Van Dop Search for Posts by Van Dop Add Van Dop to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 282

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Van Dop
5 punten op 500 km. Wat een vreemde hobby is schaken eigenlijk, als je het per km afzet. Knipoog

Wat dacht je van voetbal? Feyenoord reist van Rotterdam naar Groningen v.v. (ook 500 km) en scoort gemiddeld 0 punten per km... Grijns

22-11-2010 09:07 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Coen Coen is a Male
Jeugdleider


geregistreerd: 04-01-2007
aantal berichten: 282

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Maar dat is Feyenoord he

22-11-2010 09:53 Coen is offline Search for Posts by Coen Add Coen to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Van Dop
Stel dat de partijen gemiddeld 40 zetten duurden, dat is dan 320 zetten in 500 km. Dat is 1,6 km reizen per zet. 5 punten op 500 km. Wat een vreemde hobby is schaken eigenlijk, als je het per km afzet. Knipoog

Gelukkig was mijn partij bijna 60 zetten lang, dan vind ik het zet/km-gemiddelde toch een stuk acceptabeler. Jammer dat mijn tegenstander zich niet mat liet zetten! Knipoog

22-11-2010 11:39 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zoals beloofd een fragmentje waaruit blijkt dat activiteit in het eindspel belangrijk kan zijn:

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by jpfox on 24-11-2010 at 17:11.

23-11-2010 16:50 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nog een aardig fragmentje, waarin Marten afwikkelt naar een goed eindspel:

23-11-2010 17:15 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 841

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dames en heren 1e team gefeliciteerd. Op basis van gemiddelde rating mag positie in de top van het klassement worden verwacht - op dezelfde voet als laatste wedsrtijd doorgaan dus nu.

Elders (op schaaksite.nl) gaat Herman Grooten kort in op vermeende wedijver tussen ons en de Tilburgse Stukkenjagers: "... Deze keer zat onze onvolprezen teamleidster, Bianca Muhren, voor haar werk in New York en ook de nieuwe kracht Donna Schut moest verstek laten gaan. De Stukkenjagers gaan er prat op dat zij een van de weinige verenigingen zijn waarin het aantal vrouwen volop is vertegenwoordigd. Als ik goed geïnformeerd ben, kan alleen DSC uit Delft (met Martine Middelveld, Talitha Munnik, Lisa Hortensius en Pauline van Nies) wedijveren met deze status, maar op de reis naar Wageningen was er slechts een dame vertegenwoordigd.
Een ander sterke dame in het team, Petra Schuurman, wijdt zich momenteel volledig aan het moederschap, zodat er nog maar een vrouwelijke teamgenoot aan de start verscheen: Anne Haast. ...". Wie weet moet volgend jaar wel tegen deze rokkenjagers (pardon: stukkenjagers) worden aangetreden!

24-11-2010 20:32 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Je kan er maar prat op gaan... totdat je ze per ongeluk een keer allemaal in je auto hebt, dan maak je de volgende keer wel een andere verdeling! Knipoog

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by jpfox on 25-11-2010 at 00:52.

25-11-2010 00:51 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller