Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2008-2009 » DSC8 met grote cijfers langs Promotie 7
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Zonderland Zonderland is a Male
clubfotograaf
geregistreerd: 13-04-2004
aantal berichten: 262

DSC8 met grote cijfers langs Promotie 7 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC8 wint haar uitwedstrijd in Zoetermeer overtuigend. Met 6½-1½ wordt Promotie 7 op haar plaats gezet.

DSC8 ten strijde
DSC8 ten strijde

Ik - Herman Zonderland - ga van huis om een lekker potje te schaken. Gisteravond geoefend in het zevende, ik voel me sterk en heb er zin in. Echter, ik ben vanavond meer taxichauffeur, verslaggever en fotograaf dan schaker. Na 13 zetten ziet mijn tegenstander een mat in enen over het hoofd. Dus het eerste punt is met minder dan een kwartier spelen binnen. De avond begint dus slecht, niet lekker gespeeld wel gewonnen. Met nog zeven spelers vol in de strijd, waarvan er vier met mij mee terug zullen rijden, zal dit een lange avond worden.

Mijn tegenstander wil nog een potje spelen. Gelukkig vraagt teamleider René Poots of ik een verslag wil maken. Ik heb wat te doen, loop van links naar rechts, overzie de borden, vind het leuk als iemand een zet doet die ik voorzag.

Lito van Reede speelt een paard op e1. Goede zet. Dik op winst. Alhoewel? Ik kom even later terug bij zijn bord en zie een eindspel waarbij Lito twee lopers meer heeft, maar een toren minder. Dat wordt moeilijk.

Antoon Frehe heeft een goede aanval op de konings­vleugel. Gaat vast winnen. Even later staat hij tot mijn verbazing een stuk achter.

Simon Dirkse: zal erom hangen, maar heeft positioneel voordeel. Zijn tegenstander heeft een toren en een paard die helemaal niet meedoen.

Redt ie 't, of redt ie het niet?
Redt ie 't, of redt ie het niet?

René staat goed. Heeft zelfs tijd om naar Simons partij te kijken. Twee pionnen die niet te houden zijn voor zwart. Hij zal ‘promoveren’, dat blijft leuk klinken in Zoetermeer

Ook Rob Scherpenisse staat er goed voor. Krijgt een mooie aanval op de koningsvleugel, de tegenstander staat  zwaar onder druk. De duimschroeven worden aangedraaid. Echter wat doet hij nou, hij geeft een toren weg!

Dan wint ook Bas Rabeling. Mooie aanval met loper en toren en oprukkende Koning. De tegenstander geeft op, 0-2.

Paul Koks gaat op zeker winnen. Heeft twee volle stukken geruild voor twee pionnen. Zijn tegenstander gelooft er nog in, tevergeefs: 0-3.

Het is prachtig om te zien hoe Antoon zijn pionnen naar ‘promotie’ beweegt. Met een mooiere pionnenstructuur gaat hij een ingewikkeld pionneneindspel in. Mooi als hij dat weet te winnen. Hij heeft nog 18 minuten, zijn opponent ruim 1 uur. Een paar zetten later is het niet te houden voor wit: 0-4.

Zo halverwege de avond lijkt een klinkende overwinning toch zeker. De borden worden leger, de hoofden rooier, de spanning stijgt. We staan 4-0 voor, ik heb de nijging om achtnuhulllll, achtnul, achtnul, achtnuhulll te roepen. Meerdere Promotiespelers komen naar de lange tafel waar zich een drama begint te voltrekken.

Inmiddels staat René nog maar een pion voor, maar is gevaarlijker: krijgt twee mooie diepe pionnen. Heeft licht tijd voordeel. Hoe hij wint weet ik niet, maar winnen zal hij.

Lito’s tegenstander biedt remise aan. Ik adviseer om door te gaan. Het zou ½-4½ staan dan, maar winnen doen we zeker, dus ga voor je eigen kansen. Uiteindelijk wordt het toch remise, ½- 4½. De overwinning is binnen, nu de bordpunten nog.

Hoe vergaat het Rob op bord vijf? Inmiddels een toren achter, wel gevaarlijk in de aanval. Hij moet nu z’n dame offeren, anders verliest hij een loper. Hij doet iets anders, niet goed volgens mij. Hij gaat het niet redden, hopelijk remise. Hij verliest. Waar is het misgegaan? 1½-4½.

In mijn ooghoek zie ik handen schudden. René glimlacht, 1½-5½.

Nog één bord gevuld met stukken op een verder lege lange witte tafel. De tegenstander van Simon hangt volledig in de touwen. De open lijn voor zijn toren is prachtig. Hij kan promoveren of mat in tweeën geven. Zijn tegenstander weet nog niet van opgeven en spartelt.....niet lang, 1½-6½.

Uiteindelijk toch een mooie avond. Tevreden rijd ik als onbezoldigd chauffeur, verslaggever annex fotograaf naar huis.

Impressies
Impressies

Uw fotograaf
Uw fotograaf

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Corniel on 04-03-2009 at 08:29.

04-03-2009 02:09 Zonderland is offline Homepage of Zonderland Search for Posts by Zonderland Add Zonderland to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Leuk verslag om bij thuis te komen!!

En een hele nette prestatie uiteraard ook. Glimlach

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

04-03-2009 02:48 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4365

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Een zeer leuk verslag. Dat zou men vaker mogen doen.

__________________
stukken in het gras

ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was

04-03-2009 08:57 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 748

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zowel mooi resultaat als verslag met fotoreportage - dit verdient navolging!

Tot nu toe een bijzonder goede week voor DSC (winst voor DSC4, 7 en 8) - hopelijk doet dit goede voorbeeld DSC1-3 komende zaterdag (thuis) goed volgen.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Upperdog on 04-03-2009 at 13:59.

04-03-2009 13:58 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Herman, kom je 8 april bij de beslissende wedstrijd van DSC4 tegen Botwinnik ook langs? Glimlach

(Overigens hangt dat element 'beslissend' af van de potjes van Botwinnik 2 en vooral van Scheve Toren 1 - Botwinnik 1 as. vrijdag: als Botwinnik 1 daar niet wint, dan passeren we hen bij winst - anders sowieso niet)

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

05-03-2009 02:16 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Zonderland Zonderland is a Male
clubfotograaf
geregistreerd: 13-04-2004
aantal berichten: 262

De lalatste ronde! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zie de HSB site.
http://www.haagseschaakbond.nl/component...mpetitionId,42/
We staan inderdaad mooi op de tweede plaats. Heren, jullie weten wat je te doen staat de laatste ronde, op zijn minst gelijkspelen! In de laatste ronde moet Haeghe Ooievaar tegen HSV, HSV zal die wedstrijd wel winnen, maar we mogen het er niet op aan laten komen. De uitslag van de Zoetermeerse stadsderby Promotie - Botwinnik maakt voor ons niet uit.

Kortom, winnen die laatste pot, dan worden we 'soeverein' tweede!
Herman

__________________
www.zonderland.nl Prodent

05-03-2009 10:05 Zonderland is offline Homepage of Zonderland Search for Posts by Zonderland Add Zonderland to your Buddy List
Antoon Frehe Antoon Frehe is a Male
webcommissie
geregistreerd: 08-02-2006
aantal berichten: 107

Door het oog van de naald Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn tegenstander speelde zijn opening erg snel. Achteraf legde hij mij uit dat hij een ontsteking in zijn oog had. Daardoor kon hij niet optimaal zien en werd hij eerder moe. Hij had goede ervaring met snel spel omdat de meeste tegenstanders dan ook automatisch sneller gaan spelen maar dat werkte bij mij niet. Het verklaart wel het enorme tijdverschil aan het eind van de partij. Ik denk dat als hij zorgvuldiger had gespeeld, na mijn onvermijdelijke blunder, hij zeker gewonnen zou hebben. De eerste zetten waren spaans maar daarna weken we al snel af. Bij zet 12 rukte hij m.i. onverantwoord met zijn e pion op waarna ik met een tussenaanval op zijn dame een pion kon winnen. Na wits 18e zet, 18. LxPe5 staat het zo.Ik sta een pion voor. Als ik nu gewoon consolideer en 18. LxLe5 speel, dan sta ik gewoon prima. Toch heb ik hier lang zitten dubben. Uiteindelijk dacht ik dat ik nog een pion kon winnen met 18. Lxg2? Ik heb daar werkelijk gezeten van "zal ik wel of zal ik niet slaan op g2". Pas toen hij a tempo 19. LxLf6 speelde zag ik dat hij mijn dame aanviel. Ik kon mijn haren wel uit mijn hoofd trekken. Was het een optie om de bus terug naar huis te nemen en nooit meer te spelen? Mijn geluk kennende zou ik hoogstwaarschijnlijk verdwalen in Zoetermeer en dus besloot ik door te spelen. Tegen beter weten in. Maar ja, het wachten is anders zoo lang. Eenmaal thuis gekomen vindt de computer de ramp nog wel te overzien. Net iets meer dan een puntje voordeel voor wit. Tenslotte heb ik na het gespeelde: 19... Dxf6 20. Kxg2 toch twee pionnetjes voor het stuk.
Ik probeerde er verder het beste van te maken. Volop in de aanval dus want lijdzaam afwachten zou, daar houd ik niet zo van. Na mijn zet 26... f4f3 staat het zo.Het moet gezegd worden dat wit zich in de voorgaande zetten beter had kunnen weren. Mijn aanval was dan niet meer dan een losse flodder gebleken en ook nu zie ik niet meteen winst. Maar, het stuk kan ik toch weer terugwinnen... d.w.z. als ik niet mijn tweede misgreep van de avond doe en zwart meteen zijn kans zou grijpen. Wit moet uiteraard nemen op f3 met 27. Txf3 en nu kan ik het paard slaan op d5 maar het enige dat ik zag was de vervelende penning die ik kon maken met 27... De4 en dan met mijn dame het paard slaan. Er dreigt n.l. 28... Txh3 althans dat dacht ik want wit heeft dan simpelweg 29. Pf4. Dekt h3 en valt meteen de toren op h5 aan zodat 29... g7g5 ook niet gaat. Dat zagen wij allemaal gelukkig niet zo snel en zwart, die inmiddels toch iets langer nadacht speelde hier 28. Tg1 zodat ik alsnog het paard op d5 mocht slaan.
Inmiddels stond ik weer een pion voor en tot mijn opluchting laat wit ook nog eens dameruil toe waarbij de volgende stelling onstaan na wits 32. b2b3Zoals wel gebleken is maakt goed rekenen bij DSC8 niet echt het verschil en dus speelde ik hier verder op gevoel. Mijn gevoel zei hier dat als de torens van het bord zouden zijn dat ik dan grote kans op de winst zou hebben. Daarbij kwam nog eens dat ik inderdaad nog maar weinig tijd had voor een serieus eindspel en mijn tegenstander 3 x zoveel tijd. Niet meuten dus en gewoon ruilen als het kan. 32... Rf8 dus. Zwart is denk ik wel gedwongen te slaan. Vervolgens ging mijn andere toren naar de tweede rij waar zwart vrijwillig de andere toren ook liet ruilen. Aan de andere kant, wits optie om de pion op c2 passief te gaan verdedigen met een toren op c1 is ook niet aantrekkelijk. Vermoedelijk schatte wit zijn kansen op remise hoger in als ook de tweede toren van het bord was. Ik weet het niet.

Voor de rest van de pot had ik een concreet plan waar niet aan hoefde te worden gerekend. Altijd handig als je niet hoeft te rekenen. Alleen steeds even checken of wit niet op de damevleugel kan doorbreken. En dan komen we bij de stelling dat je zeker weet dat het gaat lukken. Ik moet zeggen dat dat toch altijd wel een lekker gevoel is. En speciaal die avond na mijn diepe dal om een uurtje of 9. Na wits 43. Kf4e4Er volgde 43... g6g5 44. h4xg4 Kfxg5 en wit kan nooit mijn h en d pion allebei tegenhouden. Een paar zetten later gaf wit het op.

__________________
Ignorance and envy will fuel rumors that get repeated until they morph into common knowledge. (dilbert)

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Antoon Frehe on 05-03-2009 at 22:44.

05-03-2009 22:29 Antoon Frehe is offline Send an Email to Antoon Frehe Homepage of Antoon Frehe Search for Posts by Antoon Frehe Add Antoon Frehe to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

RE: Door het oog van de naald Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Antoon Frehe


Het moet gezegd worden dat wit zich in de voorgaande zetten beter had kunnen weren. Mijn aanval was dan niet meer dan een losse flodder gebleken en ook nu zie ik niet meteen winst. Maar, het stuk kan ik toch weer terugwinnen... d.w.z. als ik niet mijn tweede misgreep van de avond doe en zwart meteen zijn kans zou grijpen. Wit moet uiteraard nemen op f3 met 27. Txf3 en nu kan ik het paard slaan op d5 maar het enige dat ik zag was de vervelende penning die ik kon maken met 27... De4 en dan met mijn dame het paard slaan. Er dreigt n.l. 28... Txh3 althans dat dacht ik want wit heeft dan simpelweg 29. Pf4. Dekt h3 en valt meteen de toren op h5 aan zodat 29... g7g5 ook niet gaat. Dat zagen wij allemaal gelukkig niet zo snel en zwart, die inmiddels toch iets langer nadacht speelde hier 28. Tg1 zodat ik alsnog het paard op d5 mocht slaan.


Wat is 26. ... f3 27. Txf3 De4 28. Pf4 Tf8! ? Lijkt ook sterk. En wat is 26. ... f3 27. Txf3 De4, het gespeelde 28. Tg1 en dan alsnog Tf8 ipv het paard op d5 nemen?

Ziet er ook sterk uit..

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

06-03-2009 02:01 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller