Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2008-2009 DSC4 zet vizier weer naar boven na winst op Promotie 3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2119

DSC4 zet vizier weer naar boven na winst op Promotie 3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In Zoetermeer wist DSC4 gelukkig weer wat punten te sprokkelen. Tegen een op papier zwakkere tegenstander - Promotie 3 - werd het 3-5.

Als eerste was denk ik Diederik klaar. Hij speelde vanavond weinig overtuigend en stond al snel tegen een isolani aan te kijken. Terwijl ik dacht dat het niet nodig was die te verliezen gebeurde dat wel. Maar zelfs dan leek het niet nodig om te verliezen, maar het wilde blijkbaar niet.

Daar tegenover stond een behoorlijk regelmatige overwinning van Seth, dit ondanks een door de trein opgelopen vertraging. Aanvankelijk leek Hans vd Wijk nog wel wat te hebben met wit, maar langzaam maar zeker werd hij verder teruggedrongen en nam Seth de aanval over. Goede partij geloof ik, al heb ik het einde een beetje gemist.

Aan bord 7 had Mark een remise gemaakt. Hij kwam behoorlijk uit de opening, won zelfs een pion, maar wist dit voordeel niet vast te houden. Na een 'overlook' moest hij zelfs een kwaliteit inleveren. Maar het resterende eindspel (toren en loper tegen paard en loper) was volgens mij meestal remise. Zo ook hier.

Hierna werd het echt spannend. Eerst verloor Olivier nog, maar de overige partijen eindigden in de tijdnoodsfase. Olivier zijn tegenstander had activiteit in ruil voor de isolani. In zo'n stelling is het dan altijd lastig om je stukken uit de knoop te houden. Olivier liet helaas toe dat wit zijn isolani op kon lossen (doorschuiven) met behoud van voordeel. Ik begreep dat het slecht afliep, maar vermoedelijk kan iemand hier meer over vertellen.

Zoals gezegd waren de overige partijen spannend, waaronder dus mijn eigen partij, dus ik zal niet alles gezien hebben. Marco stond eerst heel goed, won een pion, maar scheen deze heel snel weer terug te hebben gegeven. Na heel goed te hebben gestaan is het altijd lastig om weer om te schakelen. Hoewel hij naar verluid aardig wat risico's nam bleef de partij remise.

Rufael had aanvankelijk weinig bereikt met wit. Zwart hield zijn koning behoorlijk veilig in het midden en begon een koningsaanval. We waren van mening dat het er langzaam beter uit kwam te zien, maar ik kan niet helemaal zeggen waarom. In ieder geval zag ik later een eindspel met een kwal meer. Wellicht dat het ratingverschil toch mee speelde. Rufael won dus.

Ikzelf was met zwart goed uit de opening gekomen. AL vrij snel voelde wit zich genoodzaakt om een pion te geven om enigzins onder de druk uit te komen. Het was echter wel een veilige pion voor. Over de half open h-lijn had wit helemaal geen druk. Ik blies met enkele 'krachtzetten' echter mijn eigen stelling compleet op en Frits zal moeten uitwijzen of mijn tegenstander iets gehad heeft. In de praktijk was het gevaar geweken na paardruil, waarna er een stelling ontstond met ongelijke lopers en alle zware stukken. Ik stond echter nog steeds een pionnetje voor, dus dat gaf praktische kansen. De witte stukken verdwaalden in tijdnood, waar er een stuk opgesloten werd. Hij besloot de dame in te ruilen voor een toren, maar dit was kansloos.

Tot slot onze kopman Koen. Die kwam naar mijn smaak aan de witte kant van een siciliaan lekker uit de opening. Na een slagenwisseling kwam er een stelling uit met behoorlijke ontwikkelingsvoorsprong, maar wel een potentieel zwakke pion voor Koen. Hij speelde echter nauwkeurig en wist een aanval op te zetten. Het zag er vrij dodelijk uit, maar zwart wist met kwalverlies te ontsnappen. Volgens mij had Koen ook een pionnetje meer. Ik denk zelf dat Koen altijd gewonnen heeft gestaan, maar zoals een der Zoetermeerders opmerkte leek het wel alsof hij de controle in tijdnood enigzins kwijt was. En zoals JP zei: een foutje met mat in weinig zat in een klein hoekje. Uiteindelijk werken echter de dames geruild en was er - zeker met 10 seconden increment - een eenvoudig eindspel over.

Promotie 31750-DSC419373 - 5
1Ruurd Kunnen1901-Koen Lambrechts21480 - 1
2Gerhard Eggink1825-Martin Glimmerveen19950 - 1
3Rens Minnema1765-Rufael Mekuria21640 - 1
4Hans van der Wijk1820-Seth van der Vegt19320 - 1
5Hans Minnema1734-Marco Anink1853½-½
6Frank Kapteijn1670-Olivier Marincic17651 - 0
7Erwin Guijt1583-Mark Versteegh1809½-½
8Arjen Schuurman-Hess1700-Diederik van Heijgen18331 - 0

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Martin on 04-02-2009 at 02:36.

04-02-2009 02:23 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 381

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het was gisteravond een winters avondje: sneeuw en vrieskou, ideaal om lekker binnen te blijven en te schaken dus. En nadeel: we moesten naar Zoetermeer. De gevolgen van de drukke spits waren nog al te duidelijk merkbaar; velen hadden last van vertraging. Uiteindelijk lukt het me Martin, Mark en Koen enigszins op tijd in de speelzaal af te zetten, waarna ik Seth van het station kon halen. Uiteindelijk kon hij met zo'n twintig minuten vertraging beginnen.

Dan de wedstrijd. Aanvankelijk zag het er goed uit. Vrijwel iedereen kwam prima uit de opening. Alleen Rufael en Diederik hadden niet zo veel, waarbij de laatste gewoon slecht stond: zonder enige compensatie had hij een isolani, een dubbelpion en een slechte loper.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ik steeds meer vertrouwen in een goede afloop. Koen Lambrechts, met wit op bord 1, verzekerde me dat hij goed stond. Ondanks mijn nogal subjectieve blik (ik speel dezelfde opening wel eens met zwart) leek me dit ook zo. Martin Glimmerveen kreeg zijn tegenstander snel uit de theorie en kreeg een pion'offer' tegen. Wit kreeg hier slechts heel vaag spel voor. Rufael Mekuria stond denk ik inmiddels weer gelijk.

Op bord 4 had Seth van der Vegt zijn tijdsachterstand goedgemaakt. Hij had nog enige coordinatieproblemen op de damevleugel, maar dat zag er wel oplosbaar uit. Daarnaast had zijn tegenstander wat gaten laten vallen. Naast hem zat Marco Anink, die een onjuiste openingsopzet van zijn tegenstander vrij direct had aangepakt, hetgeen tot een duidelijk voordeeltje leidde. Olivier Marincic speelde tegen een geisoleerde pion en had een ongeveer gelijke stelling.

Mark Versteegh was gelijk uit de opening geworden, maar verkreeg daarna voordeel en won een pion. Bij Diederik was er nog niets veranderd; hij stond nog steeds slecht.

De 1-0 voorsprong werd zoals zo vaak bezorgd door Seth. De gaten bij de tegenstander werden te veel en in de 'bevrijdingstruc' zat een lek waardoor Seth een stuk won. Zijn tegenstander had wel mogen opgeven, maar hij speelde door totdat hij in een matnetje belandde. Seth + vertraging + zwart is altijd een punt, dus dit wisten we van tevoren.. Glimlach

Vervolgens werd het 1-1. Diederik had zijn pion opgegeven om een toreneindspel te keepen. Helaas liet hij nogal simpel de torens afruilen, hetgeen onderstreepte dat hij niet zo lekker speelde. Jammer, maar de punten komen nog wel!

Via een aardige combinatie kwam de tegenstander van Mark een kwaliteit voor. Mark had door middel van een potentile vrijpion en actievere stukken echter genoeg compensatie. Zijn tegenstander (die qua spel veel beter was dan de 1583 achter zijn naam) forceerde remise, waarschijnlijk objectief het beste. 1½-1½.

Hierna gebeurde er een hele tijd niets. De stellingen bleven beter, en een overwinning hing in de lucht. Helaas bleek het eindspel bij Olivier toch vrij lastig. Toen hij zich verrekende kwamen we zelfs achter: 1½-2½.

Nog steeds zouden we wel moeten winnen, maar in tijdnood gebeuren er wel eens gekke dingen. Marco had zijn voordeel totaal weggegeven en moet opeens een iets beter (maar wel remiseachtig) eindspel proberen te winnen. Rufael had duidelijk voordeel, zowel op de klok als op het bord. Martin stond nog steeds een pion voor, maar na een iets te optimistisch ... f5 had zijn tegenstander reel spel gekregen. Daarnaast was de tijdsverdeling 6 vs. 2 minuten in zijn nadeel. Koen Lambrechts had aan zijn aanval een kwaliteit over gehouden, maar door problemen op de onderste rij leek hij de controle te verliezen. Daarnaast had ook hij een tijdsachterstand.

Met een paar nauwkeurige zetten haalde Rufael gelukkig het punt binnen. Hij kwam de zwarte stelling binnen en pakte daardoor een kwaliteit mee. Nadat de dames van het bord verdwenen liep er een vrijpion door: 2½-2½.

Marco probeerde ijzer met handen te breken. De les "hou in tijdnood alles gedekt" was niet aan hem besteed en daardoor moest hij heel secuur spelen. Het remise-aanbod moest hij van mij meteen aannemen en dat deed hij ook. 3-3.

Inmiddels had Martin namelijk een dame tegen toren gewonnen, doordat de witte stukken in de knoop kwamen. Dit werd soepel uitgetikt: 4-3.

Tot slot bleef Koen gelukkig scherp. Een ingewikkeld eindspel werd een stuk minder ingewikkeld toen de dames van het bord verdwenen. Met increment was het vs. -eindspel simpel gewonnen. Eindstand 5-3!

Ratingtechnisch gezien hadden we deze wedstrijd ruimer moeten winnen, maar gelukkig vielen de matchpunten in ieder geval de goede kant op. Met 4 punten uit 4 wedstrijden staat het vierde nu in de middenmoot. Maandag kan in de inhaalwedstrijd tegen Schaakhuis de stap naar de subtop gezet worden.

Daarnaast heb ik nog een nieuwtje: het DSC-studententeam komt binnenkort op de radio! Vanavond hoor ik meer...

04-02-2009 16:48 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 940

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

nog drie finales te gaan. drie keer winnen= promotie als ik het goed zie. en met koen erbij moet dat toch lukken. Ja!

04-02-2009 16:52 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 381

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nog een los vraagje: mag ik uit eigen beweging tegen een speler zeggen dat hij remise mag aanbieden? In de KNSB-jeugdclubcompetitie (met Sliedrecht AB) mocht ik dat, de wedstrijdleider gister beweerde echter van niet. Maar in het competitiereglement staat weer van wel:

Quote

Artikel 37
Ieder team dient op de wedstrijdavond te beschikken over een teamleider. Een teamleider heeft het recht de spelers van zijn team te adviseren een remiseaanbod te doen of aan te nemen, dan wel een partij op te geven. Hij dient zich uitsluitend tot korte informatie te beperken, alleen op basis van de omstandigheden die betrekking hebben op de wedstrijd. Hij mag een speler adviseren "bied remise aan", of "geef de partij op". Als hem bijv. door een speler wordt gevraagd of hij remise mag aannemen, moet de teamleider antwoorden met "ja", "neen" of de beslissing aan de speler zelf overlaten.
De teamleider dient zich te onthouden van elke bemoeienis gedurende de partij. Hij mag geen speler inlichtingen geven over de positie op het schaakbord.
Ofschoon er in een teamwedstrijd een zekere mate van loyaliteit t.o.v. het team is, die uitgaat boven de eigen partij, is een schaakpartij in principe een wedstrijd tussen twee spelers. Om die reden moet een speler de uiteindelijke zeggenschap hebben over het verloop van zijn eigen partij. Hoewel het advies van de teamleider voor de speler zwaar dient te wegen is de speler absoluut niet verplicht de raad op te volgen. Evenzo kan de teamleider niet namens een speler handelen over de partij zonder voorkennis en toestem-ming van deze speler.


Het lijkt me dus van wel, maar gister wist ik het niet meer zeker. Kende de wedstrijdleider dit artikel niet of heb ik ergens wat gemist?

04-02-2009 16:54 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4383

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Er is veel discussie over het door jou aangehaalde artikel. Er gaan veel stemmen op om het te schrappen. Gedurende de scheidsrechtercursus die ik gehad heb was de opvatting dat een teamleider diegene is die het wedstrijdformulier ondertekend en eventuele klachten van het team verwoord bij de wedstrijdleider. Niets meer, niets minder.

Het is prima dat spelers hun teamleider vragen of het op basis van de stand op de borden verstandig is remise aan te bieden danwel af te slaan, maar zij zijn hier niet toe verplicht. Als een tl (ongevraagd) zou adviseren over het doen van een remise-aanbod mengt hij zich in een partij. Dat is niet toegestaan. Maar toegegegeven, hierover is veel discussie.

__________________
stukken in het gras

ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was

04-02-2009 17:27 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3269

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Richard
nog drie finales te gaan. drie keer winnen= promotie als ik het goed zie. en met koen erbij moet dat toch lukken. Ja!


Nou, niet helemaal... ik acht het scenario dat Botwinnik 1 en Botwinnik 2 promoveren zeer reel. Ook als DSC4 alle wedstrijden wint hebben ze nog steeds een verliespunt meer dan de beide teams uit Zoetermeer.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

04-02-2009 18:08 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2119

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Als wij alles winnen, dan heb ik er wel vertrouwen in. Maar dan komen er nog drie krakers. Schaakhuis moet kunnen, maar het is een beetje vreemd team. Al eerder aangetoond dat ze gevaarlijk zijn. Schrikken ook niet terug voor een verkeerd ingestelde klok ;-)

WSC zal ongeveer 50/50 zijn. Dat bied zeker kansen, maar kan dus alle kanten uit. Dan in de slotronde tot slot uiteraard Botwinnik 1. Die zijn in hun sterkste opstelling gewoon duidelijk favoriet, maar alles kan.
Gelukkig moet de concurrentie ook tegen elkaar en is het wel te verwachten dat er nog wat punten gemorst worden. Met name WSC2-Botwinnik2 in de slotronde kan er nog heet aan toe gaan. Zeker omdat beide teams dan waarschijnlijk nog kans hebben.

Maar goed, het is inderdaad een realistisch scenario dat Botwinnik 1 en 2 ook op de eerste twee plaatsen eindigen, maar de Zoetermeerders lieten - op bezoek in Delft - al doorschemeren daar wellicht geen gebruik van te maken. Maar goed, laten we gewoon proberen drie maal te winnen, dan zien we daarna wel, lol.

Ik heb - impliciet - bij de scheidsrechterscursus geleerd dat de teamleider niet echt veel initiatief mag nemen bij het genoemde advies, maar de formulering in de HSB impliceert dat het wl mag. Dus mag het ook, totdat het reglement veranderd wordt.
Overigens zou ik het persoonlijk als teamleider gewoon doen, ook al mag het niet. Zo mogelijk wel zo subtiel mogelijk uiteraard. Maar goed, het is een teamwedstrijd, en als je niet eens tegen een speler mag zeggen dat een remise OK is, dan haal je er wel een hoop van het team-element uit. Maar goed, deze instelling zal mij wel weer op kritiek komen te staan Glimlach

04-02-2009 19:07 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Rufael84 Rufael84 is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 31-10-2007
aantal berichten: 39

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Even voor de duidelijk ik stond vanaf zet 5 uitstekend, maakte op zet 14 een foutje waardoor zwart nog enigszins kon hopen op een ongeveer gelijke stelling die voor wit veel lekkerder speelde en vervolgens werd afgebroken (koning in het midden Happy. Ik zal volgende keren wel zeggen als ik denk dat ik goed sta......

Maargoed we hebben gewonnen!

04-02-2009 19:10 Rufael84 is offline Send an Email to Rufael84 Search for Posts by Rufael84 Add Rufael84 to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2119

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Uitstekend? Wit had toch niet zo heel veel. Zwarts aanval was objectief vermoedelijk ook niet zo veel, maar zo'n aanval kan altijd uit de hand lopen.

04-02-2009 19:32 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Elguapo Elguapo is a Male
forummeester


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 992

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn eigen partij was leerzaam. Iik koos ervoor om wit op te zadelen met een isolani waardoor hij weliswaar sneller kon ontwikkelen. UIteindelijk speelde wit zijn isolani op en daar heb ik de 1e fout gemaakt in mijn partij. Bij de juiste zet had ik een duidelijke plus gekregen, maar ik koos voor een minder goede variant en ging daardoor een minder eindspel in. Tijdens dit eindspel bedacht ik nog een flauwe zet die eenvoudig te pareren was. Met een dreigende tijdnood dacht ik een tactische grap te hebben gezien.Ik dacht dat1. .. Lc6 wel kon, want na 2. b4 Pb7 3. b5 ab5 4. ab5 speelt zwart 4. .. Te8 waar wit xe8 moet spelen en zwart een vermoedelijk winnend eindspel overhoudt. Toen ik echter 4. .. Te8 speelde zag ik dat ik een schaakje had gemist op f7, en was het uit. Normaal gesproken niet nodig, maar de energie was er gisteren niet naar om dit wel te zien.

Helaas en jammer, maar ik was de hele partij nauwelijks in staat om ook maar iets efficient door te rekenen, en mijn tegenstander heeft volgens mij foutloos gespeeld waarvoor bij deze mijn complimenten - terechte overwinning.

Hierdoor kon ik wel het einde meemaken van de partijen van Martin, Koen, en Marco. De laatste had een vermakelijk eindspel, Martin's spel was goed om te zien en ook van Koen's eindspel zag er wederom oerdegelijk uit. Hulde aan de topborden, en de tobborden gaan de volgende week zeker scoren!

04-02-2009 22:30 Elguapo is offline Send an Email to Elguapo Search for Posts by Elguapo Add Elguapo to your Buddy List
Diederik Diederik is a Male
forumbeheerder


geregistreerd: 17-02-2004
aantal berichten: 74

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn partij was helaas zelfs niet echt leerzaam. Ik zag de hele partij al niks en moest daar nog lang over nadenken ook. Ik wist overigens nog wel hoe de stukken liepen.. Maar het team heeft gewonnen en dat is wat telt. Volgende wedstrijd tegen schaakhuis zal ik ongetwijfelt beter zijn. En anders geef ik gewoon de kredietcrisis de schuld, die krijgt toch overal de schuld vanTong

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Diederik on 05-02-2009 at 01:44.

05-02-2009 01:43 Diederik is offline Search for Posts by Diederik Add Diederik to your Buddy List
Rufael84 Rufael84 is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 31-10-2007
aantal berichten: 39

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

@Olivier

Jammer van die pot maar ik zou de gelegenheid aangrijpen om even goed kijken hoe je je stukken het beste moet neer zetten tegen een geisoleerde pion. Je zal dit vaker tegen je krijgen en het zijn best linke stellingen. Ik denk vooral dat het paard van b8 eigelijk naar d7 moest ipv c6 en dat de pion a7-b6 beter was dan a6b6, de loper stond wel heel goed op b7 Grijns

05-02-2009 07:53 Rufael84 is offline Send an Email to Rufael84 Search for Posts by Rufael84 Add Rufael84 to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Elguapo
(...) de tobborden gaan de volgende week zeker scoren!


Dit was niet wat je bedoelde uiteraard, maar ik houd je eraan dat jij persoonlijk de spelers die nu verloren hebben zult aanvoeren bij het pakken van de punten volgende week! Tong

(of: hoe Joram extreem flauw kan zijn...)

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

06-02-2009 23:01 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

@ Oli:

Nam ik teveel risico? JP, ik weet dat je alles moet proberen ongedekt te houden in tijdnood - maar ik schatte mezelf beter in in de omgang met tijdnood, bovendien had ik iets meer tijd; een ietwat roekeloze spelwijze achteraf?

Ik kon het eigenlijk niet hebben m'n winst zo te hebben verprutst en wilde idd mn halfje op het spel zetten om alsnog te kunnen winnen..

Onterecht?

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

07-02-2009 19:33 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller