Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2008-2009 » DSC1 niet langs Kennemer Combinatie 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 934

DSC1 niet langs Kennemer Combinatie 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het eerste team heeft de uitwedstrijd tegen de reserves van Kennemer Combinatie niet weten te winnen. De wedstrijd eindligde in 4-4.

Helaas moest DSC1 genoegen nemen met 1 matchpunt bij de reserves van Kennemer. Kennemer had zich een tactische opstelling veroorloofd, de man met de minste rating op bord een en hun sterkste speler op bord drie.

De score werd geopend door invaller Jan Peter van Zandwijk. Hij kreeg met zwart een spectaculair ogende maar volgens hemzelf theoretische zetherhaling op het bord. Een remiseclaim volgde: ½-½.

We kwamen op een 1½-½ voorsprong door Marten Wortel. Hij speelde weer eens random een vreemde opening. Zijn tegenstander verbruikte echter zoveel tijd dat hij in zijn laatste minuten misgreep in het op het oog gelijke stelling.

Hierna ging het mis bij Walter Anema op bord acht. Hij kreeg een krachtige koningsaanval over zich heen en kon uiteindelijk niet meer onder de voortdurende druk uit komen: 1½-1½.

Richard Oranje kreeg op bord zeven met wit ontwikkelings­voor­sprong maar spendeerde teveel tijd aan een offervariant welke uiteindelijk niet werd gespeeld. Hierdoor kwam Richard tijd tekort om het eindspel voordeeltje wat ik had volledig uit te buiten. Zijn ervaren tegenstander wist dan ook simpel remise te houden: 2-2.

Patrick de Bas op bord vier ondertussen was ergens een pion kwijt geraakt en werd kansloos opgebracht door een door de NSB tot nationaal talent gepromoveerde jeugdspeler. Al stelt dat volgens Joram op den Kelder niet zoveel voor. Achteraf bleek dat de jongeman dacht dat hij tegen Richard speelde. Een 2-3 achterstand maar de resterende 3 borden stonden allen prima tot gewonnen.

Kim Meulenbroek op bord vijf was degene die de gelijkmaker binnen schoot. Vanuit de opening verkreeg hij een zeer prettige drukstelling hetgeen resulteerde in enkele pionnen in de plus. In het dubbel toreneindspel had hij nog een fraaie matcombi welke niet meer te verhinderen was. (Wellicht een diagrammetje, Kim?)

Joram op den Kelder op bord twee zette ons weer op voorsprong. Zoals hij zelf al aangaf was zijn toreneindspel techniek weer ruim voldoende om het punt binnen te halen. Een actieve toren en een actieve koning plus de pionnenformatie waren allen in zijn voordeel: 4-3 dus.

De domper was dan ook groot toen bleek dat Gert Legemaat ondertussen het juiste spoor bijster was geraakt en in plaats van een gewonnen eindspel werd hij kansloos weggeschoven.

Heel erg jammer want we hadden samen met Unitas de koppositie kunnen pakken. Nu staan we ongedeeld tweede met 3 matchpunten en 1 matchpunt achter op de torenhoge favoriet uit Groningen. De stad waar het verschil tussen hoah en hoeah nog niet is doorgedrongen.

 Kennemer Combinatie 22121-DSC121464-4
1René Bakker2033-Marten Wortel23170-1
2Marcel Canoy2127-Joram op den Kelder22200-1
3Richard Duijn2243-Gert Legemaat21741-0
4David Klein2161-Patrick de Bas21251-0
5Miguoel Admiraal2087-Kim Meulenbroek21040-1
6Benjamin Go2167-Jan-Peter van Zandwijk2042½-½
7Pieter Kroon2032-Richard Oranje2121½-½
8Ron van Wezel2118-Walter Anema20671-0

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 03-11-2008 at 13:26.

01-11-2008 19:20 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Geen verslag van mijn kant deze keer, want ik heb vrijwel niks meegekregen van de borden die niet bij mij in de buurt waren. Als het goed is gaat Richard nog een verslag posten. Een korte impressie van mijn kant.

Mijn tegenstander deed met wit niet erg veel moeite om voordeel uit de opening te halen. Er werden snel een boel stukken geruild en ik kreeg soepel gelijk spel met een sterk centrum als voldoende tegenwicht voor een licht zwakke pion. Mijn tegenstander liet mij vervolgens een paar kleine voordeeltjes verzamelen: een kleine verzwakking van zijn pionnenstructuur, wat ruimtevoordeel, witte stukken die een beetje ongelukkig stonden. Een kleine misrekening zorgde ervoor dat mijn tegenstander enigszins onder mijn controle van de stelling kon uitkomen. Ik bleef echter een voordeeltje houden en na de tijdcontrole stond er een goed toreneindspel voor mij op het bord: actievere koning en toren, lichte verzwakking van de witte structuur en de mogelijkheid om eventueel een vrijpion in het centrum te gaan maken.

Het stond op dat moment 2-2 en aan de stand op de borden was duidelijk dat Kim zou gaan winnen en Patrick zou gaan verliezen. Ik had goede hoop dat we zouden winnen. Gert had voordeel in het eindspel met twee pionnen voor de kwaliteit en een directe mogelijkheid om een derde te winnen, en mijn stelling was ook uiterst florissant. Toen ik echter even later weer keek, waren Kim en Patrick klaar en hadden het verwachte resultaat geboekt, maar stond Gert opeens vrijwel hopeloos. Door het pakken van de verkeerde pion waren er opeens lijnen geopend voor de zwarte torens, en tot overmaat van ramp stond zijn koning ook nog afgesneden op h1. Gelukkig wist ik mijn toreneindspel soepel naar winst te voeren, waardoor ondanks Gerts nederlaag de eindstand op 4-4 bepaald werd.

Jammer van het verloren matchpunt, dat was niet nodig. Unitas staat nu alleen aan kop met de volle mep, wij zijn het enige team met 3 matchpunten.

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

02-11-2008 00:45 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2097

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De tegenstander dacht dat ze wel even van Marten zouden winnen. Zie hetverslag, wat voor de toeschouwer op afstand overkomt als mooi voorbeeld van naar jezelf toe redeneren :-)

02-11-2008 11:52 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 934

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Helaas moest DSC1 genoegen nemen met 1 matchpunt bij de reserves van Kennemer. Kennemer had zich een tactische opstelling veroorloofd, de man met de minste rating op1 en hun sterkste speler op 3.
De score werd geopend door invaller Jan Peter (6) die met zwart een spectaculair ogende maar volgens JP theoretische zetherhaling op het bord kreeg waarna remise werd geclaimd. We kwamen op 1.5-0.5 voorsprong door Marten (1) die weer eens random een vreemde opening speelde. Zijn tegenstander verbruikte echter zoveel tijd dat hij in zijn laatste minuten misgreep in het op het oog gelijke stelling. Hierna ging het mis bij mijn andere buurman Walter ( 8 ). Zover ik heb gezien kreeg Walter een krachtige koningsaanval over zich heen en kon hij uiteindelijk niet meer onder de voortdurende druk uit komen 1.5-1.5. Zelf kreeg ik(7) met wit ontwikkelingsvoorsprong maar spendeerde teveel tijd aan een offervariant welke uiteindelijk niet door mij werd gespeeld. Hierdoor kwam iK tijd tekort om het eindspel voordeeltje wat ik had volledig uit te buiten. Mijn ervaren tegenstander wist dan ook simpel remise te houden,2-2. De Bas (4) ondertussen was ergens een pion kwijt geraakt en werd kansloos opgebracht door een door de nsb tot nationaal talent gepromoveerde jeugdspeler. Al stelt dat volgens Jodk niet zoveel voor. Achteraf bleek dat de jongeman dacht dat hij tegen mij speelde. 2-3 achter maar de resterende 3 borden stonden allen prima tot gewonnen. Kim (5) was degene die de gelijkmaker binnen schoot. Vanuit de opening verkreeg hij een zeer prettige drukstelling hetgeen resulteerde in enkele pionnen in de plus. In het dubbel toreneindspel had hij nog een fraaie matcombi welke niet meer te verhinderen was. Wellicht een diagrammetje, Kim ?! Joram(2) zette ons weer op voorsprong. Zoals hij zelf al aangaf was zijn toreneindspel techniek weer ruim voldoende om het punt binnen te halen. Een actieve toren en een actieve koning plus de pionnenformatie waren allen in zijn voordeel. 4-3 dus. De domper was dan ook groot toen bleek dat Gert ondertussen het juiste spoor bijster was geraakt en in plaats van een gewonnen eindspel werd hij kansloos weggeschoven. Heel erg jammer want we hadden samen met Unitas de koppositie kunnen pakken. Nu staan we ongedeeld tweede met 3 mp en 1 mp achter op de torenhoge favoriet uit Groningen. De stad waar het verschil tussen hoah en hoeah nog niet is doorgedrongen Draaiend hoofd

edit: Stuk in aangepaste vorm overgenomen als nieuwsbericht

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Corniel on 03-11-2008 at 13:27.

02-11-2008 12:08 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 539

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik belandde in een een zeer interessante, maar moeilijk te beoordelen stelling. Mijn tegenstander dacht dat hij beter stond, ik dacht dat ik het meeste aanspraak mocht maken op een betere stelling. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen (of ik snap gewoon te weinig van het spelletje).

De analyse moet nog uitwijzen waar het exact verkeerd ging, maar het resultaat was dat ik inderdaad een pion achterkwam. Ik had daar nog wel wat druk tegen de witte stelling voor, maar net op het moment dat ik de pion weer terugwon, kon mijn tegenstander scherp counteren tegen mijn koning. Met enkele mooie zetten - misschien is nationaal talent geen nationale top, schaken kunnen die gasten nog wel - werd ik vervolgens keurig opgebracht.

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

02-11-2008 17:41 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 934

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

we snappen te weinig van het spelletje Ja!

03-11-2008 13:07 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller