Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2005-2006 » DSC4 en DSC6 delen de punten
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
René van Alfen René van Alfen is a Male
actief forumlid


geregistreerd: 01-03-2002
aantal berichten: 92

DSC4 en DSC6 delen de punten Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het vierde heeft haar eerste wedstrijd met 4-4 gelijkgespeeld tegen het zesde (grotendeels bestaande uit spelers van het voormalige Schaakcollectief Jan Timman).

Na een kleine 2,5 uur spelen had ik zelf aan bord twee (met wit) geen voordeel behaald uit de opening en werd het lastige dubbel toreneindspel remise gegeven. Theo Rekveldt kwam met wit slecht uit de opening en verloor in het middenspel een kostbare pion. Theo vluchtte in een dame-eindspel, maar zijn tegenstander wist dames te ruilen en het resterende pionneneindspel was kansloos.

Sander van Gennip wist in het middenspel een loper in te sluiten ten koste van een pion. Hij wikkelde af naar een gewonnen stelling, maar overzag een simpele mat in 1 dreiging!! Vreselijk voor Sander en ook voor het team. In plaats van een gelijke stand stonden we er opeens twee achter.

Filip Borst aan bord 1 had in een Siciliaanse Draak eenvoudig een pion buitgemaakt en wikkelde mooi af naar een gewonnen eindspel. Toen zijn tegenstander vervolgens een kwaliteit moest geven was het pleit beslecht.

Op de overige borden zag het er inmiddels goed uit. Simon Broos had minimaal remise, Rob Smits kwam heel slecht uit de opening, maar had inmiddels een beter (gewonnen) dubbeltoreneindspel op het bord, Bart Meulemans stond een gezonde pion voor, evenals Pieter Quist, al had zijn tegenstander compensatie in de vorm van het loperpaar.

Simon speelt tegen Cees Huijgen een Spaanse duw- en trekpartij, maar in een eindspel met voor elk drie lichte stukken en een aantal pionnen was er geen doorkomen aan. Bovendien begon voor Simon de tijd te dringen. Als Rob zijn partij vervolgens op de waarschijnlijk meest langzame manier wint is het weer gelijk (3-3).

Bart wint ergens nog een tweede pion en wikkelt af naar een eenvoudig gewonnen toreneindspel en zet ons op voorsprong! Pieter is dan al in tijdnood gekomen en blundert een volle toren weg. Daarmee is het gelijke spel een feit.

Een slecht begin, maar over drie weken moeten we er weer staan. Dan wacht Schaakhuis 1.

11-10-2005 01:06 René van Alfen is offline Send an Email to René van Alfen Homepage of René van Alfen Search for Posts by René van Alfen Add René van Alfen to your Buddy List
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4383

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Aangezien René vlak na mij (8 minuten) ook een nieuwsbericht typte, heb ik 'mijn' draad nu verwijderd.

Quote

Net als vorig jaar was het een spannende derby: DSC4-DSC6, dit jaar echter kende zij geen winaar. DSC6 dat zeer grote overeenkomsten vertoont met Schaakcollectief Jan Timman 1 van afgelopen seizoen stuntte door 4-4 te spelen.

DSC4, dat op papier duidelijk favoriet was begon dramatisch. Sidney Cadot zette Theo Rekveldt vakkundig van het bord en Sander van Gennip verslikte zich in de aanval van Edgar Huisman. Doordat Simon Broos (DSC4) en Cees Huygen het punt deelden kwam DSC6 op een riante 2½-½ voorsprong.

Daarna keerden de kansen: Rob Smits bleef overeind in een zeer bedenkelijke stelling tegen Corniel Nobel en wist deze partij uiteindelijk naar zicht toe te trekken. De goede stelling van Flilp Borst tegen Jacco van Leeuwen trokken de stand al weer gelijk.

Op bord 2 maakten René van Alfen (DSC4) en Rens Sliedrecht (DSC6) remise waardoor op borden 3 en 4 de beslissing zou vallen.

Bart Meulenmans had het gambiet van Elkenawy goed gepareerd en buitte het pionnetje netjes uit. Pieter Quist kon tegen Jan van de Donk de overwinning binnenslepen. Hoe anders liep het af: Pieter vergooide het en Jan en zorgde het voor dat DSC de punten gelijk over de twee teams verdeelde. Gezien het spelverloop misschien wel een terechte uitslag.

__________________
stukken in het gras

ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was

11-10-2005 10:15 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4383

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het was me de pot wel gisteren. In een zijvariantje van het Frans wist ik in 14 zetten een zeer goede/prettige stelling op het bord te krijgen tegen mijn gewaardeerde tegenstander Rob Smits. Zeker toen zwart met een lange rokade een extra duit in het zakje deed:


Stelling na 14...0-0-0


Hier heb ik lang gekeken naar 15.Dh4 (wat Fritzs voorkeur heeft) maar besloot tot het in mijn ogen zeer goede
15.c4 Tdf8
In mijn calculaties had ik lang met c5 gerekend. Maar na 15...La5 16.Pb3 begon ik te twijfelen of ik wel had wat ik dacht dat ik had. (Het antwoord hierop moet natuurlijk ja zijn. Fritz komt met +2 scores en zwart blijft er gemangeld bij staan.
16.Pb3?! dxc4 17.Lxc4 Pd5!
En zwart wist met een reeks vervolgzetten e.a. te neutraliseren.

Uiteindelijk kwam er een Toreneindspel op het bord waarvan dit een kenmerkende positie was:Zwart heeft een totaal van 3 extra pionnen, maar de zwarte koning staat zo slecht dat voortgang boeken veel tijd kost. Uiteindelijk wist Rob zich echter te bevrijden en het mat zetten met T+K beheerst deze schaaktrainer natuurlijk prima: in ieder geval ruim binnen de twee resterende minuten...

Ik heb een goede pot geschaakt, in een curciale stelling mijn voordeel laten weggelippen, en in het resterende eindspel een aantal kansjes laten liggen. Jammer.

__________________
stukken in het gras

ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was

11-10-2005 10:48 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller