Corniel 
webcommissie
 

geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4451
 |
|
Een moeilijk onderdeel van het reglement blijft de remiseclaim. Tijdens de eerste ronde van PK-HSB/OPK bleek dit al, waarna de toernooiorganisatie maar eens een mailing de deur uit deed om het een en ander toe te lichten.
Afgelopen weekend maakte ik - als toeschouwer- het volgende mee:
Na een afwikkeling - zwart stond iets beter, was in hevige tijdnood, en dacht: vereenvoudigen - kwam de ze stelling op het bord. Wit heeft net een crusiale pion geslagen (wat niet had gehoeven, maar dit terzijde). Zwart met nog zon 2 minuten op de klok biedt remise aan, hetgeen zijn tegenstandster wijgert.
Zwart boos, haalt de arbiter erbij, en doet zijn beklacht. Interresant hierbij was dat de zwarspeler niet letterlijk aangaf dat hij remise wenste te claimen. De scheidsrechter - een coulant mens - kwam bij het bord zitten en verzocht door te spelen (en honnoreerde het protest als remiseclaim).
Wit ging er eens goed voor zitten, nam de tijd en wist langzaam maar zeker vooruitgang te boeken. Zwart speelde snel, maar had duidelijk soms ook echt tijd nodig om de beste zet te vinden.
Een aantal zetten later (ik weet niet precies hoeveel) biedt zwart weer remise aan? Wit speelt rustig door en komt met de koning langzaam, maar zeker dichterbij de pion op g4. Zwart speelt ...Ph3!
Wel wit mag niet slaan, denk daar lang over na doet het niet en speelt door. Een aantal zetten later gaat zwart door zijn vlag.
Wat mij echter verbaasde - behalve dat het leek dat de arbiter vrij lang wachtte voordat hij de partij beëindigde, was dat hij het volgende zei: Uw vlag is gevallen, maar ik zouw uw remiseclaim ook niet gehonoreerd hebben.
Deze uitspraak kan nogal tot verwarring leiden bij de zwartspeler. De arbiter verklaarde mij na afloop dat hij het tweede remiseaanbod van de zwartspeler had beschouwd als intrekking van de claim.
Zelf had ik denk ik de zwartspeler in eerste instantie gevraagd of ik uit zijn woorden diende op te maken dat hij daadwerkelijk remise claimde, waarop ik bij een bevestigend antwoord, de klok even had stilgezet om kort de procedure uit te leggen.
Daarna zou ik de klok weer in gang hebben gezet en de partij hebben laten doorspelen tot de vlag zou zijn gevallen. Er van uitgaande dat zwart - doordrongen van de procedure - geen remise zou aanbieden, zou ik mijn oordeel toelichten met de steekwoorden: bescherming speler die beter staat, geen klokrammerij, vooruitgang en winstpoging. In deze casus lijkt het me duidelijk dat wit een serieuze winstpoging deed een ook daadwerkelijk vooruitgang boekte.
Wat ik me nu afvraag is het volgende: is het inderdaad zou dat zon remiseclaim wordt teruggetrokken als de claimende speler remise aanbiedt? En zo ja, is het dan niet handig dat de arbiter hier op wijst?
Verder vraag ik me af hoe arbiters met een meer terughoudende stijl tegen deze procedure aankijken: zouden zij ook kort de gang van zaken toelichten of zien zij meer in: Elke schaker wordt geacht het FIDE-reglement te kennen (..).
__________________ stukken in het gras
ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was
|
|
07-02-2005 15:45 |
|
Corniel 
webcommissie
 

geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4451
 |
|
Quote10.2 Als de aan zet zijnde speler minder dan 2 minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt. Hij moet de klokken stilzetten en de arbiter waarschuwen. - Als de arbiter er mee instemt dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen, dan moet hij de partij remise verklaren. Anders moet hij zijn beslissing uitstellen.
- Als de arbiter zijn beslissing uitstelt, dan kan aan de tegenstander 2 minuten extra bedenktijd worden toegewezen en gaat de partij verder in aanwezigheid van een arbiter, indien mogelijk. De arbiter dient de uitslag mee te delen nadat er een vlag is gevallen.
- Als de arbiter de claim heeft afgewezen krijgt de tegenstander twee minuten extra bedenktijd toegewezen.
- De beslissing van de arbiter inzake de artikelen 10.2 a, b en c is definitief.
De arbiter in kwestie heeft in ieder geval verzuimd, extra tijd aan de witsspeelster te geven. Verder kan ik in de regelmenten niets vinden over het intrekken van een remiseclaim. Daarnaast is het zo dat in tactische stellingen, de kans dat een dergelijke claim gehonoreerd wordt nihil, juist omdat er nog geschaakt/nagedacht moet worden.
Het uitleggen waarom je een remiseclaim afwijst gebeurt altijd nadat de klok gevallen is (direct afwijzen is eigenlijk altijd uit den bose). Zoals je in het reglement kan lezen staat er duidelijk dat de arbiter moet zeggen dat hij zijn beslissing uitstelt, als dat gezegd is lijkt het me onwaarschijnlijk dat de speler die de claim plaatst nog een remiseaanbod doet ook. De verondestelling van Michiel dat de claimer er veel tijd mee wint lijkt me dan ook zwaar overtrokken, daarnaast schrijft het reglement het voor.
__________________ stukken in het gras
ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was
|
|
07-02-2005 17:31 |
|
Marco 
DSC-forumgrootmeester
    

geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355
 |
|
Nog meer vreemds:
vrijdag liep ik na afloop van mijn partij rond te snuffelen in de B-groep. Met overhemd,dasje maar sportjasje, maar blijkbaar straalde dat zoveel autoriteit uit dat ik door diverse mensen voor wedstrijdleider werd aangezien.
Zo kan ook het volgende gebeuren:
"Ah, wedstrijdleider. Kunt U er een kwartier bijdraaien?"
Het spijt me, maar ik ben de wedstrijdleider niet.
Ik kan hem voor U halen, als U dat wilt.
"Nee, dat maakt niet uit. Wilt U er desondanks toch een kwartier bijdraaien?"
(Hebben ze zo weinig vertrouwen in elkaar, die spelers?)
En dan dit, in ronde 2: wit heeft 10 seconden, zwart 8. Zwart haalt een dame, laat een pion staan. Volgende zet gaat hij er dame-zetten mee doen. Scheids: Ho, ho, stoppen. Dame van maken. Klok stilzetten! Zwart zet wit's klok in werking...en gaat verder zonder een dame te pakken.
Nog een keer Ho ho, stil die klok! Dame pakken! En rustig gaat wit zijn tijd naar 2 seconden...
Wit claimt 2 minuten en krijgt die. Helaas is de wedstrijdleider niet zo handig met zo'n DGT, en stelt eerst verlenging in, en vervolgens 2 UUR ipv 2 minuten.
Kortom, het duurt misschien wel 2/3 minuten voordat de partij verder kon. Plots vind zwart binnen 8 seconden gemakkelijk het mat. Akkoord, koningen staan dichtbij en zwart heeft ook een paard (net als wit)...maar toch.
Zou dat gelukt zijn als hij gewoon 8 seconden had, zonder de consternatie tussendoor?
We zullen het wel nooit weten. 
__________________ Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.
|
|
07-02-2005 19:15 |
|
Corniel 
webcommissie
 

geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4451
 |
|
QuoteOriginally posted by Corniel
Een moeilijk onderdeel van het reglement blijft de remiseclaim (..)
Wat heet, Bij het OKU 2006 heeft de wedstrijdleiding besloten het gewaarkte artikel 10.2 niet van toepassing te verklaren ten tijde van dit toernooi. De oplossing die zij aandroegen om te voorkomen dat mensen die zich normaal zouden kunnen beroepen op dit artikel door hun vlag getimmerd zouden worden was een toevoeging van 2 seconden per zet.
Het voordeel voor de organisatie is evident: geen lastige arbitrages meer, die in de regel tot veel discussie leiden.
Helaas heeft het ontnemen van deze claim ook wat nadelen:- Remise claimen op basis van 9.2 (drie maal dezelfde stelling) en 9.3 (vijftigzetten regel) is enkel mogelijk op basis van eigen notatie. Wanneer deze niet voor handen is - in tijdnood - is artikel 10.2 een prettige stok achter de deur. Onwelwillende tegenstanders kunnen dan als nog te remise gedwongen.
- Als een van beide spelers - weigert remise aan te nemen - en doorspeelt kan de organisatie in tijdproblemen komen: 2 seconden per zet erbij lijkt niet veel maar als er 600 zetten komen (we hebben het hier over hardnekkige onwil) gaat het toch over 2 * 2 * 600 is 40 minuten.
Voorbeeld nadeel 1
Wit heeft nog 30 seconden, zwart nog 2 minuten. Wit gaat het in die tijd niet meer winnen - waarschijnlijk ook niet met twee seconden inc. - sterker nog hij gaat in deze stelling wellicht net niet kunnen spelen met gemiddeld 2 seconden per zet: kortom, hij gaat door zijn vlag, in een stelling waar een claim op basis van 10.2 wellicht/waarschijnlijk gehonoreerd zou worden.
Voorbeeld nadeel 2
Iedereen snapt dat wit dit alleen kan winnen als zwart helpt. Maar stel wit en zwart noteren beiden niet meer, en wit weigert remise te accepteren, ze kunnen dan heel lang doorspelen en als organisatie sta je dan 'machteloos'. (Je kan je gaan beroepen op onvoorziene omstandigheden, waarin de wedstrijdleider beslist, maar dat is een paardenmiddel dat je liever niet gebruikt)
Ter overweging
Door het toevoegen van 2 seconden per zet zal men wel (indien gehandhaafd) minder claims krijgen op basis van dit artikel, omdat een aantal mensen net genoeg tijd zal hebben om gemiddeld binnen twee seconden een zet te produceren, waardoor op 'natuurlijke' wijze remise tot stand kan komen.
Arbitrage in geval van een claim wordt een stuk (bij de toevoeging van twee seconden per zet) makkelijker: spelers die hard in tijd achteruit gaan (dus duidelijk meer dan 2 seconden per zet nodig hebben - zeg 10 sec.) kunnen hun claim wel vergeten, immers er wordt 'echt' geschaakt.
Het artikel is ook bedoeld als stok achter de deur om onwelwillende spelers tot remise te kunnen dwingen in gevallen dat dat de enige logische uitslag zou zijn. Die moet je niet zomaar (uit gemakszucht) opgeven.
Just my 2ct...
edit: Tanx Martin
__________________ stukken in het gras
ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was
This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 28-06-2006 at 13:41.
|
|
26-06-2006 11:54 |
|
|