Delfts Schaakforum Nationaal Algemeen [nationaal] Rob Brunia overleden
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3264

Rob Brunia overleden Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op 57-jarige leeftijd is Rob Brunia overleden. Voor velen in de nederlandse schaakwereld een begrip. Een top-trainer die zich met hart en ziel inzette voor het jeugdschaak, en een enorm enthousiasme over kon brengen op jeugdspelers.


 

foto: Jan Roorda

Het meest bekend is hij wellicht als de helft van het duo Brunia/Van Wijgerden, die de stappenmethode hebben gemaakt. Maar ik vermoed dat een aantal (oud-)jeudgspelers en trainers van DSC hem ook van dichtbij hebben meegemaakt.

Hij heeft zich vol overgave voor het nederlandse jeugdschaak ingezet, hetgeen ook te zien is aan de vele reacties die er al zijn van jeugdspelers of oud-jeugdspelers in de draad op het forum van utrechtschaak.

Rob Brunia was de laatste maanden weer actief bezig na een poos wegens gezondheidsredenen rustig aan te hebben gedaan. Hij is maandag in zijn huis gevonden. Hij is slechts 57 jaar geworden.

Op de site van de KNSB staat een bericht van KNSB-bestuurslid jeugdschaak Harrie Muhren.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 13-01-2005 at 19:34.

12-01-2005 13:20 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 708

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hmm dat is niet zo oud zeg.

Van hem heb ik nog jarenlang training gehad toen ik nog stukken jonger was Glimlach

Zonde.

12-01-2005 15:02 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2112

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Goh, zo oud was het inderdaad nog niet...

Ook ik heb in mijn jaren bij Op Eigen Wieken nog wel een paar jaar training gehad van Rob Brunia...

12-01-2005 16:18 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Vlak na de dood van Bernhard bleek ook iedereen een goede vriend van hem geweest tezijn. Of een kennis...maar in ieder geval had iemand hem weleens ontmoet, en daar een hoop over te vertellen.

Bij Kopspijkers was er toen een sketch over iemand die anoniem wenste te blijven, maar zware psychische problemen onderkende omdat hij deze man NIET ontmoet had.

Ik heb nog nooit training van hem gehad. Of hem ontmoet. Moet ik me zorgen maken? Glimlach

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

12-01-2005 17:03 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 893

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik ben diep geschokt door het bericht dat Rob Brunia is overleden. Ik heb het zojuist gelezen op de DSC-website.

Ik wist dat hij lichamelijk al een groot aantal jaren aan het kwakkelen was. Hij was nou eenmaal meer op de geest dan op het lichaam gericht, en zorgde niet goed voor zichzelf.
Maar dat de kans aanwezig was dat hij zou sterven, daar heb ik nooit rekening mee gehouden. Daar was hij gewoon te groot voor.

Ik heb Rob begin jaren negentig leren kennen. Cor van Wijgerden en hij gaven voor de HSB training aan de regionale top-jeugd, en ik kwam daar later (samen met Eddy Sibbing) bij.
Het was mijn begintijd als schaaktrainer, en na afloop van mijn eigen training bleef ik dan ook vaak kijken bij zijn training (aan een lagere groep!). Zoals elders al gememoreerd, van kijken naar goede voorbeelden (en dat was Rob) steek je enorm veel op. Zelfs de stellingen die hij toen gebruikte heb ik (en gebruik ik soms) nog.

Ik heb Rob daarna goed leren kennen. We kwamen elkaar vaak bij jeugtoernooien tegen (ongeveer alle (O)NK's bv.). Zoals afgelopen jaar bij het NK-12 in Rijswijk, waar hij na een jaar afwezigheid weer was. Zijn afwezigheid het jaar daarvoor viel op! Uiteraard was hij altijd en overal enthousiast met schakertjes in de weer, of begeleiders, organisatoren of ouders aan het bijpraten.

We zijn samen ook meerdere malen als coach naar een Europees of Wereldkampioenschap geweest. Van zijn ook op dat gebied unieke aanpak heb ik veel geleerd. Veel van wat hij bijna 20 jaar geleden deed is ondertussen standaard geworden.

Rob was een unieke man.
Hij wist onnoemelijk veel, op veel verschillende (vak-)gebieden, en deelde dat met zoveel mogelijk mensen. Daarnaast had hij altijd zijn eigen (uiteraard zeer gefundeerde) mening, en die hield hij niet voor zichzelf.

Dat maakte Rob ook tot een moeilijk mens: hij was perfectionist, hield niet van compromissen, en ging altijd tot het uiterste om het ideaal te bereiken.
Maar hij was altijd bereid tot discussieren, en kon dat met volle overgave doen. Iemand gelijk geven, wat (natuurlijk niet vaak, maar toch soms) wel eens terecht zou zijn kon hij echter niet goed.

De wereld verliest in hem een autoriteit. Iemand die durfde te gaan voor waar hij in geloofde, en dat ook op veel gebieden heeft waargemaakt. Een op vele gebieden zeer hulpvaardig man, die slechts leek te leven voor anderen.
De wereld is zonder hem een stuk leger en saaier geworden.


De enige manier die ik ken om hem te gedenken is om zijn werk (en niet te vergeten dat van vele anderen) voort te zetten.
Want hij zou er een hekel aan hebben gehad als zijn ideaal (een wereld waarin iedereen (optimaal ondersteund) zijn eigen grenzen leert kennen en daar liefst nog overheen gaat) door zijn overlijden verder uit het zicht zou verdwijnen.

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

13-01-2005 11:08 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller