Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 te sterk voor Venlo 1 en verzekert zich van handhaving
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Dennis Ruijgrok Dennis Ruijgrok is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 05-02-2018
aantal berichten: 5

DSC-K1 te sterk voor Venlo 1 en verzekert zich van handhaving Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het 1e van DSC in de KNSB-competitie heeft goede zaken gedaan door Venlo 1 op eigen grond te verslaan. Het werd uiteindelijk niet spannend, en door de mooie 7-3 overwinning pakt DSC de 3e plek in de competitie, waarmee handhaving een feit is met nog 3 rondes te spelen.

De middag begon met lichte spanning bij de teamleider doordat 5 minuten voor aanvang pas slechts 5 man van ons team aanwezig was. Om te mogen starten, moet meer dan de helft aanwezig zijn, en dat betekent in onze klasse een minimum van 6 personen. Gelukkig schoof iedereen toch nog op tijd achter zijn bord.

De eerste uitslag was niet positief. Op bord 1 was Ansh zwart. Er kwam een Alapin op het bord en Ansh kwam al snel onder druk te staan. De koningsstelling van zwart werd op een gegeven moment opengebroken. Wit had een offer gedaan en al snel was het paard op f6 overbelast. Hierna was het uit.

Vervolgens kwam het eerste lichtpuntje. Op bord 9 speelde Jans tegenstander een originele opstelling met f3 en g3 en een koning in het midden. Zwart pakte principieel het centrum met e5 en d5, verhinderde rokade en op de 12e zet was het voordeel beslissend. Na zet 21 was mat onvermijdelijk en was de winst binnen

Enrico aan het 7e bord kwam met zwart in een Caro-Kann in totaal gelijke stelling terecht, waarbij beide spelers beter niets konden doen. Zijn tegenstander probeerde toch wat activiteit te creëren en maakte daarbij een zwakte. Enrico kon daarvan profiteren, won snel een pion en kwam in een gewonnen eindspel terecht. Tegenstander gaf meteen op.

Dennis had op bord 4 een interessante siciliaan waar wit een betere pionnenstructuur had, maar zwart in ruil daarvoor een mooi loperpaar. De balans werd verstoord door een misplaatste tussenzet van zwart, waar Dennis vervolgens geen gebruik van maakte door gewoon veilig te rokeren. Zwart kreeg daarmee een kans om de stelling met ruime compensatie open te breken door 2 pionnen te offeren. Nadat zwart dit naliet had het eigenlijk bijna direct klaar moeten zijn, maar de winnende variant zag Dennis (en ook zijn tegenstander) wel, maar schatte dit totaal verkeerd in en snoepte slechts een pion. Vervolgens kreeg zwart nog 1 kans om de stelling in balans te houden, maar offerde onterecht een 2e pion waarna zelfs nog een 3e pion volgde en er nergens meer compensatie te vinden was. 1-0

Aan bord 10 kreeg Erik met wit de tegenstander die hij had verwacht maar niet de opening die hij had voorbereid. De dames gingen vrij snel van het bord en het enige aanknopingspunt was een zwakke pion op c6. Deze ging dan ook verloren. De technische afwikkeling ging niet lekker, maar zijn vrije c-pion bereikte uiteindelijk de overkant. Voor zijn gevoel een partij die hij twee keer had moeten winnen. Jammer genoeg krijgt hij er maar 1 punt voor :-)

In een fransman speelde Oranje op bord 6 tegen een Duitser(?). Oranje speelde uitstekend. Van arremoede offerde zwart een pion en dat resulteerde in een dubbel toren en later glad gewonnen pionnen eindspel. In de woorden van Oranje: "Wat me vervolgens bezielde vraag ik me nog steeds af. in plaats van simpel te winnen gaf ik in 1 zet een half punt weg."

Ted had een vervelende middag aan bord 3. Zijn tegenstander had een stijl van 'waarom vandaag als het ook morgen kan?'. In een geïsoleerde pionstelling moest Ted dus ook rustig manoeuvreren. Uiteindelijk resteerde een ongeveer flinke stelling waarin Ted een keer ongeduldig werd en minder kwam te staan. Toen hij een incorrect kwaloffer van wit niet wist te weerleggen was het uit.

FM Joost kwam op bord 2 met wit met licht overwicht uit de Trompowski tegen Joep Nabuurs. Joep deed een kwaliteit in de aanbieding om onder de druk uit te komen. Met 2 lopers tegen toren paard (en met nog dame en andere toren) begon hij de koningsstelling van Joost onder druk te zetten. Het werd een lastig te beoordelen stelling, maar na wat onnauwkeurigheden van Joep kwam Joost onder de druk uit. Na wat afruilen, kwam ook de zwarte koning open te staan. Joep ging nog voor het mat, maar Joost was sneller met zijn dame en toren. Hiermee werd de winst voor het team veilig gesteld.

IM Joost kwam met zwart op bord 5 met gelijk spel uit de opening. Na de ruil van enkele stukken kwam er een D+P tegen D+P eindspel op het bord, met een grünfeld pionnenstructuur. Joost speelde hier wat handiger dan zijn tegenstander en kon op een gegeven moment voordeel krijgen met Pc3. Hij koos er echter voor om met Dc3 af te ruilen naar een paardeindspel met een meerderheid op de damevleugel. Vroeger zei men altijd dat paardeindspelen als pionneneindspelen beschouwd moeten worden. Joost wist wel dat dit niet een heel zinnige regel is, maar was achteraf toch verbaasd dat de computer de stelling zelfs als gelijk beschouwt. Maar hoe het ging speelde hij wederom handiger dan zijn tegenstander en kwam goed te staan in een scherpe stelling. In een vlaag van verstandsverbijstering liet hij een doorbraak toe op de koningsvleugel en dacht even zelfs te verliezen. Hij herpakte zich gelukkig meteen en vond de enige niet direct verliezende variant. Zijn tegenstander kon remise maken, speelde door maar miste gelijk de kritieke variant, die zelfs met de computer erbij erg onduidelijk is. Hoe het ging kreeg Joost weer het voortouw, maar de stelling bleef objectief remise. Op een gegeven moment stond het als volgt:Wit aan zet kan remise maken door bijvoorbeeld Kb3 te spelen. De stelling is zelfs met zwart aan zet remise volgens de tablebase. Wit wilde echter te snel remise forceren met 56.Pd8. Toen vond Joost 56... Pe4+ 57.Kb3 Pg5! en het witte paard is ingesloten. Na 58.Pb7 Pf7 59.Kxa3 Kb6 gaf wit op

Gert kreeg vanuit zijn Shuffle-variant in het Siciliaans een zeer prettige stelling waar zijn tegenstander niet goed raad mee wist. Die verbruikte zeeen van tijd en had rond de 20e zet nog maar 1 minuut tot zet 40. Ondanks verwoede pogingen kon Gert hier niet direct van profiteren omdat zijn opponent stug bleef verdedigen. Wel had hij na zet 40 een pluspion maar de stelling was tricky. 10 tot 20 zetten later kon hij op verschillende manieren winnen maar helaas zag hij het niet (vermoeidheid?). De Toeschouwers zagen het uiteraard wel.

Al met al een geslaagde middag en wacht ons volgende maand de verre uitreis naar Vianen om daar te strijden om de 2e plek in de competitie.

Einduitslag:

DSC1 Venlo 1
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2055 Strijbos, Maarten 2302 0 - 1
Ruitenburg van, J. (Joost) 2337 Nabuurs, J. (Joep) 2292 1 - 0
Barendse, T.J.M. (Ted) 2109 Gool van, H. (Henk) 2186 0 - 1
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2300 Nabuurs, M. (Mart) 2303 1 - 0
Michielsen, J.R. (Joost) 2391 Gool van, R. (Rudi) 2151 1 - 0
Legemaat, G. (Gert) 2211 Smith, T. (Thijmen) 2243 ½ - ½
Blees, E. (Enrico) 2213 Hovens, G. (Geert) 1874 1 - 0
Oranje, R. (Richard) 2036 Fehmer, C. (Carsten) 2122 ½ - ½
Bosma, J. (Jan) 2081 Mulekom van, Hans 1891 1 - 0
Both, E. (Erik) 2097 Schoeber, P. (Peter) 1915 1 - 0

Gemiddelde Rating: 2183 Gemiddelde Rating: 2128 7-3

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Martin on 16-02-2023 at 17:18.

13-02-2023 19:53 Dennis Ruijgrok is offline Send an Email to Dennis Ruijgrok Search for Posts by Dennis Ruijgrok Add Dennis Ruijgrok to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller