Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2012-2013 » Zwarte dag voor DSC in KNSB
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC bestuur


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 328

Zwarte dag voor DSC in KNSB Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC 1, 2 en 3 hebben een zwarte dag in de laatste KNSB-ronde achter de rug. Er werd drie keer verloren, met als gevolg dat het 2e degradeert.

Voor het 1e stond niks meer op het spel nadat het in de 8e ronde al zeker was van het kampioenschap.
De uitslag (3-5) in Roosendaal was slechts voor de statistieken van belang.

Het 2e daarentegen zou met gelijkspel (of winst) tegen naaste concurrent Groningen handhaving in de 2e klasse afdwingen. Helaas werd er met 5-3 verloren in Groningen en is degradatie een feit.

Het 3e tot slot had nog slechts een theoretische kans op de titel in 3G; maar het verlies van 6-2 tegen Charlois Europoort kwam toch wel onverwacht. En het kampioenschap kwam er dus niet.

Dankzij de promotie van DSC4 spelen er volgend seizoen maar liefst 4 DSC-teams in de KNSB-competitie, met 3 teams in de 3e klasse en het 1e in de 1e klasse.
Wordt vast en zeker een gezellige boel bij ons denksportcentrum op de zaterdagmiddagen....

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 20-04-2013 at 22:05.

20-04-2013 21:58 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1142

Bekn. jaarverslag comp.secr. Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

1+, 2-, 4+, 6-, 8+.
Seizoen geslaagd.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

21-04-2013 08:01 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2229

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Die conclusie vind ik kort door de bocht. We zitten volgend jaar met een onevenwichtige verdeling van de teams, met name in de HSB: geen promotieklasse team en maar één team in de eerste klasse: dat wordt dringen!
En verder zijn er veel extra spelers nodig voor de zaterdag. Ik vind het geen gelukkige ontknoping eigenlijk.

21-04-2013 08:44 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 540

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Och, dat probleem lost zichzelf ook wel weer op. Zeker als de zaterdagspelers van het huidige vierde en vijfde het vierde team voor komend seizoen vormen, is er weinig verdringing en is het enige nadeel dat de niet-zaterdagspelers van het vierde volgend jaar in de eerste klasse spelen, terwijl ze nu lid zijn van het kampioensteam van de promotieklasse. Kan gebeuren, geen reden voor al te sombere gedachten. Ik sluit me meer aan bij de lijn van Kees: seizoen geslaagd.

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

21-04-2013 12:50 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 946

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Jammer van zaterdag maar het is goed juist van een 2e team speler te horen dat het extern DSC seizoen (in zijn geheel bezien) desalniettemin geslaagd is. Ik ben het met hem eens.

Ünderhaupt niet te klagen met 11 externe teams waarvan 4 in KNSB verband - uniek!

21-04-2013 13:37 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Teun Teun is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 25-06-2003
aantal berichten: 217

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nou, uniek...

Caissa Amsterdam heeft 14 externe teams, waarvan er volgend jaar 6 KNSB spelen!

21-04-2013 13:50 Teun is offline Send an Email to Teun Homepage of Teun Search for Posts by Teun Add Teun to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
Oud-lid
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nou ja, als je het inwoneraantal erbij betrekt, zou Caissa 88 teams moeten hebben, waarvan 32 in de KNSB Grijns

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Torenstra jr. on 21-04-2013 at 19:21.

21-04-2013 19:20 Torenstra jr. is offline Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 946

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Er worden bij DSC mooie verslagen gemaakt maar bij nederlagen zijn deze soms ver te zoeken.

Als substituut het verslag van De Pion voor haar overwinning op DSC1 - uit de pen van Charles Kuijpers.

In de laatste ronde va de KNSB-competitie kreeg De Pion I het kampioensteam van DSC Delft op bezoek. DSC was na zeven ronden al feitelijk kampioen, en na ronde 8 ook formeel, een fraaie prestatie. Na een welverdiend applaus van alle aanwezigen voor de kampioenen begon de wedstrijd vredelievend. De beide teamcaptains hadden niet zoveel zin meer.

Jan-Pieter Vos en Charles Kuijpers hielden het na tien uiteraard wel zeer diepzinnige zetten voor gezien en konden zich aan hun eigenlijke taak wijden. De andere spelers gingen wel tot het uiterste en dat leverde spectaculaire partijen op. Bart Peeters overspeelde op bord 8 Talitha Munnik langs de gebruikelijke lijnen van de ruilvariant van het orthodox damegambiet. De minoriteitsaanval van Bart liep als vanzelf en in een dame-eindspel met lichte stukken had hij de zwarte stelling volledig in de tang, elk tegenspel van Talitha zorgvuldig vermijdend. In tijdnood kon zij het niet bolwerken.

Er tekende zich een zeer grote overwinning voor De Pion af. Alle borden stonden overwegend tot gewonnen. Toen voltrokken zich enkele ongelukjes die alle in het nadeel van de Pionnekes uitvielen.
Stefan Docx overspeelde met zwart op bord 1 Marco Gaehler in een Boedapester gambiet met verwisselde kleuren totaal en met twee pluspionnen en een geweldige stelling leek het punt al binnen. En iets wat niet eerder vertoond was, gebeurde Stefan vanmiddag. Hij merkte gewoonweg niet dat hij in tijdnood kwam (dat is hij normaliter ook nooit) en ging totaal onverwacht en tot zijn grote verbazing door zijn vlag terwijl zijn tegenstander nog 20 seconden had.
Het volgende ongeluk vond plaats op het derde bord. Jan van Mechelen speelde met zwart een Ben-Oni met het principiële en sterke g6-g5, welke zet hem een sterk veld op e5 en even later een gezonde pluspion opleverde. Jan stond prima en zijn tegenstander kwam ook nog in tijdnood. Helaas speelde Jan suboptimaal en moest hij uiteindelijk in een eindspel met een kwaliteit méér in remise berusten.

Op het tweede bord speelde Stefan Colijn een modelpartij in de oude mannen tegen de sterke Joram op den Kelder. In het middenspel won Stefan een pion, en ook een kwaliteitsoffer van Joram deed de kansen niet keren. Stefan speelde zijn voordeel sterk en nauwkeurig naar winst.

De pech voor de Pion was nog niet op. Robert Schuermans was op het zesde bord hard op weg zijn slechte seizoen nog een beetje goed te maken met een zinderende Siciliaan tegen Sebastiaan Smits. Robert kwam tot een zeer sterke aanval die op een gegeven moment met de zet Ld4 had kunnen worden bekroond. Terwijl de hele zaal die zet zag, koos Robert voor een offer dat overigens bij juiste voortzetting ook winnend was. Helaas miste Robert een pointe en kwam hij toen zijn aanval was uitgewoed terecht in een eindspel met een kwaliteit minder, dat hij met de hakken over de sloot remise kon maken. Jammer, want het was een schitterende partij.

En nog waren de tegenvallers voor De Pion niet op. Op bord 4 speelde Ludo Tolhuizen met wit tegen Lisa Hortensius. De partij ging lange tijd gelijk op in een Koningsindiër in de voorhand. Na onnauwkeurig spel van Lisa kon Ludo afwikkelen naar een dame-eindspel met twee pluspionnen. Er waren wel kansen op eeuwig-schaakmechanismen voor zwart, en daarvan kwam er een op het bord.

Als laatste was Thierry Penson met zwart bezig tegen Martine Middelveld. In een soort Dame-Indiër vervlakte de stelling snel en een remise leek in het verschiet te liggen. Toen Martine iets te actief speelde counterde Thierry sterk en hij kon met pionwinst afwikkelen naar een dubbeltoreneindspel. Dat was niet echt eenvoudig doch Thierry speelde het ijzersterk. Hoewel de laatste witte pion nog tot a7 vorderde, hield Thierry het hoofd koel en won overtuigend.

En zo eindigde de wedstrijd in een overwinning van 5-3 voor De Pion, waar het wel 7-1 had kunnen zijn. Maar goed, de wedstrijd ging om des keizers baard, en die hebben we dan J

Wij wensen DSC succes in de eerste klasse. Uit eigen ervaring weten we dat het daar niet eenvoudig is.


1. Stefan Docx (2428) Marco Gaehler (2317) 0 1
2. Stefan Colijn (2298) Joram op den Kelder (2287) 1 0
3. Jan van Mechelen (2191) Bram van der Velde (2145) rem
4. Ludo Tolhuizen (2107) Lisa Hortensius (2166) rem
5. Thierry Penson (2178) Martine Middelveld (2159) 1 0
6. Robert Schuermans (2047) Sebastiaan Smits (2158) rem
7. Charles Kuijpers (1991) Jan-Pieter Vos (2030) rem
8. Bart Peeters (1999) Talitha Munnik (1994) 1 - 0

22-04-2013 09:35 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hoofdoorzaak is dat ik nog steeds geen internet heb, verslag volgt!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by jpfox on 22-04-2013 at 09:56.

22-04-2013 09:52 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 719

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Geld natuurlijk ook niet voor alleen voor het eerste, maar ook zeker voor 2 en 3!

22-04-2013 11:26 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Rene Poots Rene Poots is a Male
DSC bestuur
geregistreerd: 05-10-2005
aantal berichten: 198

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Martin
Die conclusie vind ik kort door de bocht. We zitten volgend jaar met een onevenwichtige verdeling van de teams, met name in de HSB: geen promotieklasse team en maar één team in de eerste klasse: dat wordt dringen!
En verder zijn er veel extra spelers nodig voor de zaterdag. Ik vind het geen gelukkige ontknoping eigenlijk.


We spelen hopenlijk toch niet in competities om te kijken hoe we het jaar daarop de meest evenwichtige verdeling wat betreft teams in de verschillende klassen en desbetreffende speeldagen kunnen organiseren?

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Rene Poots on 22-04-2013 at 14:27.

22-04-2013 14:21 Rene Poots is offline Send an Email to Rene Poots Search for Posts by Rene Poots Add Rene Poots to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Henrik
Geld natuurlijk ook niet voor alleen voor het eerste, maar ook zeker voor 2 en 3!


van het tweede is elke ronde een verslagverschenen. na de domper in delaatste ronde duurde dit wat langer. ook van het derde heb ik op de laaste ronde na elke keer een verslag gezien. ook daar een enorme domper zo kan ik me voorstellen na de grote nederlaag.

22-04-2013 16:44 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1, 2, 3, 5, 6, 7 en 10 verliezen in de laatste ronde.

Dat betekende degradatie voor DSC2 en 6;
dat kostte DSC3 een kans op het kampioenschap en DSC5 het kampioenschap.
Voor DSC1 (al kampioen), 7 en 10 deed dat er niet meer toe.

DSC4 speelt gelijk en haalt zo ternauwernood het kampioenschap binnen. Het gelijkspel is zeker niet geweldig, de eindstand in de Prom Klasse uiteraard wel.

DSC8, 9 en 11 winnen de laatste ronde.
Voor DSC8 was dat een bevestiging van hun kampioenschap, daardoor met 100% (!) score behaald; voor DSC9 en 11 deed dat er niet meer toe.

Totaalscore mag wel 3 promoties en 2 degradaties zijn, maar opvallend - naast de onevenwichtige verdeling volgend seizoen - is de uitslag vd laatste ronde in een seizoen dat verder juist zo sterk verliep.

Zenuwen, spanning; de druk te hoog?

Ik weet het niet, maar opvallend is het wel.

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

23-04-2013 15:47 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 145

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Vanwege het ontbreken van een verslag van onze zijde, bij deze voor de geinteresseerden het verhaal van onze tegenstanders.
Schijnbaar zijn er via wat links op charloiseuropoort.nl ook nog filmpjes te vinden van een aantal fragmenten uit de wedstrijd.

Wit weet niet te winnen

Afgelopen zaterdag was het d-day voor CE2 (en CE3). Het voorgaande seizoen was CE2 al 2 ronden voor het einde zeker van handhaving, nu rinkelden de alarmbellen. Met behulp van een aantal kanonnen uit CE3 (thanx) werd getracht om ook volgend seizoen met 2 teams in de 3e klasse te spelen. Tegenstander was DCS 3, medekoploper in de groep. Klein voordeel was dat hun 2e team niet veilig was in de 2e klasse, uiteindelijk waren hun 2 topspelers er niet.
Het verloop van de wedstrijd in een korte vogelvlucht..

Kresna zag een geweldige aanval over zich heen gaan, alleen vergat de tegenstander dat er een aantal stukken in stonden. Met het zetje Tf7 werd alles gedekt en met 3 stukken voorsprong was het makkelijk uittikken.
Lendert kreeg remiseaanbod in een gelijke stelling. Nog ff doortikken, wachten op een kleine kans. Met lopers van ongelijke kleur en een tegenstander die zijn koning op het juiste veld zet, blijft het ook remise.
Ton met een klein plusje in het middenspel, wilde de gok niet nemen gezien de situatie met CE2 en herhaling van zetten.
Matthieu was niet echt zeker van zijn zaak, had wel een beter paard tegen een slechte loper. Alleen die torens van de tegenstander en wie weet kwam de lijn van de loper wel open. Remiseaanbod uiteindelijk aangenomen.
Robin speelde een prima partij. Remiseaanbod laten weigeren, tegenstander maakt een kleine misrekening en Robin tikte bekwaam het punt binnen. Hulde!!
Hans aan het 1e bord, moest tegen een 100% score tegenstander (4-4 3e klasse, 1-1 2e klasse). Hans stond als enige rond de tijdscontrole van ons team niet zo best. Even de rug rechten, toren kwam binnen via de d-lijn en op zet 40 werd de winnende zet gevonden.
Jesus tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar, schijnbaar was deze goed voorbereid op de opening. Alle hens aan dek, maar als de tegenstander een paard in laat staan.. Een kwal gegeven en met 2 lopers+toren en een aantal pionnen tegen 2 torens + minder pionnen was het eindspel uiteindelijk gewonnen voor Jesus.
John was net herstellend van een griepje, voelde zich goed genoeg voor een potje schaak. Tegenstander schudde de zetten uit zijn mouw. John breidde en breidde en kwam in tijdnood. Een blooper zorgde dat john zijn vrijpion kwijtraakte. Nog niets verloren, even de tijd nemen voor de laatste loodjes.. Uiteindelijk werd remise bereikt en daar was ook John wel happy mee..

Een nette 6-2 overwinning, geen enkele nederlaag. De lijntjes met spijkenisse, dordrecht, moerkapelle etc zorgden ervoor dat de nababbel met 9 man bij de Italiaan erg gezellig was.

Hierbij dank voor de vaste basisacht en de vele invallers. Hopelijk zijn wij volgend seizoen sneller veilig of spelen wij zelfs voor een promotieplek. Mag ik dromen? Ja dat mag ik..

Sascha (teamleider CE2)

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Ivar de Hoogt on 24-04-2013 at 12:10.

24-04-2013 12:09 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Bob
actief DSC-lid


geregistreerd: 10-05-2009
aantal berichten: 80

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hierbij een verslag van de wedstrijd van het 2e team tegen Groningen 3.

Het was heel vroeg opstaan, want het was een hele verre uitwedstrijd. Iedereen was ruimschoots op tijd. Het team had aan gelijkspel genoeg voor handhaving.

Gert kwam nog wel redelijk uit de opening, maar werd daarna weggespeeld, kwam in een kansloos eindspel en verloor. Ted kreeg een geweldige aanval over zich heen en verloor snel. Richard speelde een prima partij. Zijn vrijpion werd onschadelijk gemaakt en daarmee werd de stelling erg remise-achtig. Dat was dan ook de uitslag. Hans had een moeilijke partij en kwam verloren te staan. Hij bleef goed doorvechten en sleepte er een remise uit. Hiermee hadden de 1e 4 borden 1 punt behaald.

Pieter, de invaller, zette de partij goed op. Hij stond beter, maar ergens ging er iets mis en hij verloor. Ondergetekende was ook niet echt in topvorm. Hij speelde de opening goed en won een pion, maar zag een eenvoudige wending over het hoofd en ging het eindspel in met een stuk tegen 2 pionnen achterstand. Dankzij de loper van de verkeerde hoekkleur wist hij een remise te behalen. Walter zat in een toreneindspel met licht voordeel. Hij speelde niet de meest kansrijke voortzetting, maar vermoedelijk had dat voor de uitslag niet uitgemaakt. Het werd remise. Patrick wist een sterke aanval op te bouwen en won overtuigend.

Hiermee pakten de onderste 4 borden 2 punten, wat niet genoeg was om het ongunstige resultaat op de bovenste 4 borden te compenseren. Een 5-3 nederlaag, waarmee degradatie een feit was. Halverwege het seizoen zag het er goed uit. Een enkel matchpuntje in de laatste 3 ronden zou genoeg zijn geweest om degradatie te ontlopen. Er werden tegen sterke teams wel goede resultaten neergezet, maar de '4-punten-wedstrijden' werden allemaal verloren. Volgend seizoen beter.

24-04-2013 17:30 Bob is offline Send an Email to Bob Search for Posts by Bob Add Bob to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC bestuur


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 328

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Een verslag van het 3e is niet gelukt dit keer; er is wel een kort filmpje op youtube te vinden....

http://www.youtube.com/watch?v=RwBq75soTIw&feature=youtu.be

25-04-2013 18:53 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 946

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Leuk die filmpjes; weet iemand hoe je die kunt downloaden?

27-04-2013 13:00 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
Oud-lid
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Upperdog
Leuk die filmpjes; weet iemand hoe je die kunt downloaden?


Vele mogelijkheden (Google "download youtube") maar in Firefox gebruik ik NetVideoHunter.

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

29-04-2013 01:18 Torenstra jr. is offline Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller