Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 verslaat VAS in spannende seizoensopener 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
DSC Erelid


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 957

DSC-K1 verslaat VAS in spannende seizoensopener Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC is dit seizoen gestart zoals het vorig jaar is geëindigd: met een aantal invallers. Normaliter scoren deze ook nog eens prima, maar deze ronde tegen VAS lukte het helaas niet.

Kim kreeg volop vertrouwen en speelde op bord 4 met wit tegen Job Emans. In een Catalaan sloeg zwart op c4 en ging aan deze pion hangen. In het middenspel leek het niet meer mogelijk deze terug te winnen en de pion achterstand werd uiteindelijk geconverteerd in een overwinning.

Wim Kortis maakte zijn opwachting op bord 9 met zwart tegen Marcos Garcia Martinez. Van deze partij heeft ondergetekende helaas niets meegekregen, maar ook hier een 0 voor een invaller.

Ted was zelfs al eerder klaar. Hij kwam in een zijvariant al snel in de problemen. Hij kon nog net rocheren, maar dat kostte wel een kwal. Na wat rommelen ging het geforceerd mat, en dus stond het team al snel net 0-1 achter...

Het zag er weer eens slecht uit voor ons team zo halverwege de wedstrijd, want ook de volgende 2 partijen werden niet gewonnen, maar wel remise:
Richard kreeg met wit ontwikkelingsvoorsprong ten koste van dameruil. De computer wordt vrolijk van de witte stelling, maar in mensenhanden werd het voordeel niet vastgehouden en er werd tot remise besloten.

Dennis, wit op bord 2 tegen Anton Sinev, besefte niet goed in de opening dat de tussenzet 9. Lc4 de enige manier voor wit is om een plusje te bereiken. Door dit niet te doen volgde een stelling waar Dennis onder druk kwam te staan. Na 27 minuten denken over 1 zet gaf Dennis plots een pion weg. Het zorgde voor een eindspel met T+L en 5 pionnen tegen T+L en 6 pionnen. De tegenstander had hier wel mogelijkheden, maar koos ervoor om een 2e pion te winnen. Dat resulteerde echter in de ruil van de torens, terwijl er ongelijke lopers overbleven. Remise.

Maar toen begon de 2e helft en kwam de fitheid en techniek toch weer bovendrijven:
IM Joost speelde met zwart op bord 3 tegen FM Tex de Wit een wisselvallige partij. Hij kwam minder uit de opening, en na een moeizaam begin van het middenspel had Tex winnend voordeel kunnen krijgen. Nadat Tex zijn kans miste kantelde de partij langzaam maar zeker in het voordeel van Joost. De kwaliteit van zijn zetten nam fors toe, en wit had moeite om een plan te vinden. Net voor de tijdcontrole kon Joost een winnende afwikkeling uitvoeren.

FM Joost kwam op bord 1 met zwart tegen Rafael Goudriaan in het 2-paardenspel terecht. Joost speelde net als Rafael niet zijn normale variant, maar Rafael kende en speelde het handiger. Hij veroverde het loperpaar en had goede controle over de stelling. Joost zette het echter stug op en na de ruil van nog 2 lichte stukken, had Joost de stelling onder controle. Rafael manouvreerde een toren naar f3 wat ongeveer het slechtste veld was dat hij kon bedenken en nadat de andere toren op a7 werd geparkeerd, bleek de onderste rij erg kwetsbaar. Joost gaf helaas niet de genadeslag in tijdnood, maar wist een dame te winnen tegen T+L+pion, dus qua punten nog gelijk. Na de 40e zet ging Joost er nog even voor zitten en schrok op toen hij nog maar 8 minuten had. Maar toch vond hij een goed plan met wat pionnen ruilen en vervolgens de loper winnen tegen zijn laatste pionnen. Rafael had niets aan zijn pionnen in het resterende dame tegen toreneindspel en Joost kon dit lekker uittikken. Achteraf vroeg Rafael waarom we er maar 15 minuten ipv een half uur bijkregen, aaarrgggh. Volgende keer zelf maar klokken instellen?

Richard A speelde op 6 tegen Niels van Dam. Als Rotterdammer gunt hij Amsterdam met voetbal altijd de punten (aaaargggh 2), maar nu zeker niet. Hij had een zeer lastige pot en moest in het middenspel wat uitkijken na een gevaarlijke paardzet. Uiteindelijk kwam hij daar redelijk uit en opeens had Richard een truc waarmee hij in een goed eindspel kwam. Zwart kwam nog wel binnen op de koningsvleugel, maar met drie vrijpionnen op damevleugel wist Richard wel te winnen.

Ansh zat op bord 5 met zwart tegen Sierk Kanis. De partij ging ongeveer gelijk op totdat Sierk een paar verzwakkingen in zijn stelling creëerde. Hierdoor kon Ansh deze uitbuiten en uiteindelijk een kwaliteit winnen. Daarna kon hij na veel manouvreren afwikkelen en uiteindelijk gaf de witspeler op. 0-1

En toen stonden we opeens met 5-4 voor.

Aan bord 10 speelde Erik met wit t/m zet 38 een "modelpartij". Zijn tegenstander speelde a6,b5, h6 en g5 en deze pionnen werden vakkundig ondermijnd met a4 en h4. Dit leverde een pion op en met een kwaloffer ook nog een winnende aanval. In plaats een stuk te winnen dacht hij een geforceerd mat te zien, dit was echter een Fata Morgana. Wat restte was een eindspel met een kwaliteit achter met wel een gevaarlijke e-pion. Na veel avonturen werd dit nog remise en werd het winnende halfje binnengebracht!!!

18-09-2023 07:59 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller