Delfts Schaakforum » Nationaal » Toernooien & activiteiten » Liam Vrolijk wint OGD Rapid 2023
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lars Visser Lars Visser is a Male
DSC bestuur


geregistreerd: 13-03-2020
aantal berichten: 170

Liam Vrolijk wint OGD Rapid 2023 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

OGD Rapid 2023
Grootmeester Liam Vrolijk heeft op zaterdag 18 maart de 23e editie van het OGD Rapid gewonnen.

Een nieuw begin
Het OGD Rapid is een samenwerking tussen de Delftsche Schaakclub en OGD ICT-diensten. Het toernooi is voor de eeuwwisseling begonnen als passieproject van enkele leden van Schaakcollectief Jan Timman, waar ook de huidige CEO van OGD, Roel Nikkessen lid was. Toen het Schaakcollectief opging in de Delftsche Schaakclub is ook het toernooi meegekomen en tot Corona elk jaar georganiseerd. Na Corona zijn wij weer met OGD om tafel gaan zitten om te kijken hoe we het toernooi opnieuw leven in konden blazen en we vonden in Roel een ontzettend enthousiaste partner.

Zo kwam het dat we op zaterdag 18 maart op het hoofdkantoor van OGD in Delft met een deelnemersveld van 152 mensen, een prijzenpot van €2500 en een verzorgde avondmaaltijd het toernooi konden aftrappen. De groepen speelden verspreid door het gebouw, in verschillende ruimtes en konden tussen de rondes door aan de bar genieten van wat fris op een biertje van de tap.

De eerste zet werd gedaan door Roel Nikkessen - Harry Gielen
De eerste zet werd gedaan door Roel Nikkessen - Harry Gielen


Spannende ontknoping aan de top
In de A-groep was GM Daniel Dardha de grote ratingfavoriet. De 17-jarige speler uit België had met een rating van 2607 bijna 100 punten meer dan de nummer 2 en 3 van de plaatsingslijst, IM Thomas Beerdsen en GM Liam Vrolijk. FM Stefan Bekker bleek echter een vroeg struikelblok voor de jonge grootmeester. In een Caro-Kann ging het in de opening helemaal mis en keek Dardha op zet 16 al tegen een hopeloze stelling aan met een grote materiële achterstand. Bekker gaf zijn tegenstander geen enkele kans meer om terug de partij in te komen en op zet 43 moest de Belgische grootmeester opgeven.

Dardha geeft op tegen Bekker - Harry Gielen
Dardha geeft op tegen Bekker - Harry Gielen


Na ronde 4 stond IM Jasel Justo Lopez met 4/4 bovenaan, gevolgd door Vrolijk en FM Roger Meng op 3.5. Zij maakten onderling remises in ronde 5 en pas in ronde 6 zou duidelijk worden wie er nog kans had op de groepswinst. Lopez verloor een cruciale partij van Meng en Vrolijk bracht Dardha zijn tweede nederlaag van de dag toe met de witte stukken. Beerdsen en Bekker wonnen ook en kwamen samen met Lopez op 4.5/6 achter de 5/6 van Meng en Vrolijk.

In de laatste ronde nam Beerdsen het op tegen Vrolijk, Meng tegen IM Mansur Gilmanov en Bekker tegen Lopez. Die laatste was als eerste klaar en eindigde in remise, 5/7 voor beide heren. Op bord 1 waren er tegengestelde rokkades op het bord en in de verwikkelingen die volgend liep de witte structuur van Beerdsen zware averij op. Met elk nog een stuk en een toren op het bord waren de witte pionnen vervolgens makkelijke doelwitten voor zwart en Beerdsen kon uiteindelijk niets anders dan het hoofd buigen. Gilmanov won nog een mooie partij in de Benoni van Meng en hield hem zodoende op 5 punten. Zo eindigde Liam Vrolijk ongedeeld eerste op 6/7 met een TPR van 2685.

De toernooiwinnaar Liam Vrolijk - Harry Gielen
De toernooiwinnaar Liam Vrolijk - Harry Gielen


DSC wint de B-groep
De B-groep werd gewonnen door twee DSCers: Richard Oranje en Bob Voogt kwamen ook allebei op 6/7. Oranje had één verliespartij moeten incasseren in de zesde ronde tegen Kees Voorberg en Voogt had alleen in ronde 3 en ronde 5 remises moeten toestaan tegen Jan-Willem Koelmans en Hans Hollander. Beiden stegen met een TPR van 2200+ ver uit boven hun eigen rating. Thomas Bredewoud leverde bovendien een hele knappe prestatie, door als speler zonder rating op de 18e plek te eindigen met een TPR van 1867!

Bob Voogt op de voorgrond. Verschillende denkstijlen - Herman Zonderland
Bob Voogt op de voorgrond. Verschillende denkstijlen - Herman Zonderland


Klinkende zege in de C-groep
De C-groep werd overtuigend gewonnen door Ghosh Swarnangshu met een monsterscore van 6.5/7. De enige remise die hij moest dulden was tegen Luka Ekart in de zesde ronde. John Bakker werd tweede met 6/7 na een verlies tegen Ekart in de derde ronde en Ekart zelf werd gedeeld derde met OGDer/DSCer Cas van Mierlo en Rens ter Veen op 5.5/7. De C-groep had maar liefst 62 deelnemers waarvan 11 OGDers en de strijd om de beste OGDer was dan ook een felle. Van Mierlo, die ook al een tijdje lid is van DSC won die strijd uiteindelijk met afstand door met 5.5/7 te eindigen. Robbert Lapoutre was zijn naaste achtervolger vanuit OGD en eindigde op 4/7.

Schaken en Spelletjes - Herman Zonderland
Schaken en Spelletjes - Herman Zonderland


W.A van Buren
Ook Roel Nikkessen zelf speelde nog een ronde mee. Onder het illustere pseudoniem W.A van Buren betrad de CEO zelf het strijdtoneel tegen Bas van der Stap in ronde 5. Het vele oefenen op chess.com bleek toch zijn vruchten afgeworpen te hebben en het paard van Roel wist al vroeg een toren op te halen en ongehavend te ontsnappen. De zwarte stelling viel snel verder uit elkaar en zo bewees van Buren dat naast schaatsen hij ook nog een potje kan schaken.

Roel in actie - Harry Gielen
Roel in actie - Harry Gielen


Eten en Borrel
Het OGD Rapid is ook een toernooi met meerdere gezichten. Aan de ene kant is het een groot toernooi, met goede prijzen en een sterk deelnemersveld, aan de andere kant is er ook ruimte voor de minder serieuze schaker om te genieten van een dag schaakplezier. De bar was goed gevuld en met ruim de tijd tussen de rondes om daar gebruik van te maken en allerlei gadgets in het OGD kantoor zoals een NES emulator en een race simulator konden mee gespeeld worden. Het toernooi werd ook traditiegetrouw gebroken met een gezamenlijke avondmaaltijd. Met een goed gevulde maag, en soms net iets voorbij de Ballmer Peak lukte het sommige schakers beter dan andere om de laatste vier rondes nog succesvol af te sluiten. Na de prijsuitreiking was er nog tijd om een borrel te drinken aan de bar, waar de CFO van OGD inmiddels ook al geruime tijd aan het tappen was. Een mooie afsluiting van een hele geslaagde dag.

Ontspanning is ook belangrijk - Herman Zonderland
Ontspanning is ook belangrijk - Herman Zonderland


Aan iedereen die heeft meegeholpen in de organisatie, zich op de dag zelf heeft ingezet en allen die mee hebben gespeeld dank voor jullie aandeel in dit mooie toernooi. Volgend jaar weer!

Woord van dank
Zonder de sponsoring en hulp van OGD was dit toernooi niet mogelijk geweest. In het bijzonder willen we Roel Nikkessen, Kaspar Versluis en Pleun Meeuwissen bedanken. Zij waren namens OGD vanaf het begin betrokken bij de organisatie en hebben veel moeite gestopt in het tot een succes maken van dit toernooi.

Fotografen
Ook Herman Zonderland en Harry Gielen willen we bedanken voor de mooie foto's van de dag. Harry's foto zijn te vinden op zijn Flickr (foto's). Alle foto's van Herman zijn terug te vinden in een album op de toernooipagina:
Foto's Herman.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Lars Visser on 19-03-2023 at 15:09.

19-03-2023 14:03 Lars Visser is offline Send an Email to Lars Visser Search for Posts by Lars Visser Add Lars Visser to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 941

Dank! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Alle lof voor de organisatie (Lars, Lucien en team) en OGD (Roel & company) - het toernooi was een eclatant succes; heel veel dank daarvoor!

20-03-2023 17:16 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller