Delfts Schaakforum » Overig » Schaaksoftware & -computers » Attacking Chess, vol. 1 & 2 - IM Aagaard
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
Oud-lid
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Attacking Chess, vol. 1 & 2 - IM Aagaard Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

ChessBase heeft sinds enige tijd een nieuw snufje: het Chess Media System. Mensen met een recente kopie van Fritz of een ander ChessBase systeem kunnen hiervan gebruik maken.
In essentie gaat het om *.wmv bestanden, die dus ook zonder meer via Windows Media Player afgespeeld kunnen worden. Daar heb je alleen niet zoveel aan. Het grote voordeel van het systeem is namelijk dat tijdens de video's, bestaande uit het hoofd van Aagaard dat wat vertelt, Fritz via een normaal bord met alle toeters en bellen van de grafische interface zoals pijltjes en gekleurde vakjes laat zien waar het over gaat.
Eigenlijk heb je dus Jacob op visitie (lijkt een aardige vent) die je het één en ander uitlegt met een bord bij de hand.

Het enige minpunt van deze cursus is de prijs: dertig Euro voor 6 uur video kan wat aan de hoge kant genoemd worden.
Verder ben ik zeer tevreden over het geboden materiaal.
Verschillende onderwerpen als tempo, ontwikkeling, betrekken van alle stukken bij de aanval en dergelijke zijn afdoende behandeld in boeken.
Wat deze cursus anders maakt, behalve het feit dat het wel zeer hapklare brokken zijn in je schaakprogramma, is het feit dat niet zozeer de prachtige offers en dergelijke centraal staan, maar de manier waarop de stelling bereikt werd waarin dat mogelijk was.
Dit is een belangrijk verschil: de meesten van ons kunnen wel mooie puzzeltjes oplossen, maar komen de stellingen waarin we dat vermogen nodig zouden hebben niet vaak tegen.
Vaak bloedt een aanval dood, of we blijken ons te bevinden in een stelling waarin aanvallen gewoon onverantwoord is.
Het centrale thema van de cursus is dus: hoe in de positie te komen voor een aanval.
Dezelfde principes die hij gebruikt voor de aanval gelden net zozeer voor de verdediging, en ook in dat opzicht is er dus wat te leren.

Aagaards Engels is redelijk en duidelijk. Het meerdere keren doorkijken van het materiaal is aanbevolen, en het feit dat je de partijen met zijn analyses meteen in Fritz hebt kan ook geen kwaad.

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

01-06-2005 19:27 Torenstra jr. is offline Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller