Delfts Schaakforum Overig Schaaksoftware & -computers Over de Mhz, KB ROM en KB RAM van de schaakcomputer.
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Ash Ash is a Male
forumlid


geregistreerd: 21-10-2011
aantal berichten: 1

Over de Mhz, KB ROM en KB RAM van de schaakcomputer. Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Geachte schaakkameraden,

Na een jaar of 25 geen schaakstuk te hebben aangeraakt ben ik door nog onbekende oorzaak weer interesse gaan voelen voor het spelletje. Deze plotselinge hernieuwde interesse begint dusdanige vormen aan te nemen dat ik serieus overweeg een schaakcomputer aan te schaffen.

Omdat ik een goed apparaat wil aanschaffen ben ik mijzelf een beetje aan het "inlezen" over wat de verschillen zijn tussen de verkrijgbare schaak computers. Ook ben ik de verschillende software tegengekomen en daardoor op een vraag gestuit en hoop ik dat iemand in dit forum mij daar verder mee kan helpen.

Het is meer een technische vraag die te maken heeft met computer hardware (en waarschijnlijk software). Mijn vraag is:

Waarom zitten er in de nieuwste schaakcomputers van tegenwoordig zulke langzame processoren en weinig werkgeheugen?

Ik bedoel,... de gewone schaaksoftware voor PC draait op een processor met een kloksnelheid van laten we zeggen 2 Giga Hertz terwijl een top schaakcomputer "het doet" met 20 Mhz en in het beste geval heeft ie twee procesors met een rekenkracht van 20 Mhz.

En dan is er natuurlijk ook het ROM en RAM geheugen. In een PC heb je tegenwoordig beschikking over tenminste 1 Giga voor elk van de type geheugen.

Ik begrijp dat een programma zoals Fritz bordevol zit met allerlei data die gebruikt kan worden als een soort van naslag maar zou aan de andere kant ook niet zou misstaan in een sterke tabletop schaakcomputer.

Maar als je het gewoon over rekenkracht heb zou je zeggen dat een 10 Mhz computer met een bepaalde software langzamer is dan een met 20 Mhz.

Waarom zijn er geen schaakcomputers met bijvoorbeeld een 2 GHz processor en werkgeheugen van laten we zeggen 1 Gb?.....Of is het hebben van een groter intern geheugen dan de omvang van de computer-code onzin?

Er zal ongetwijvelt wel een reden zijn waarom een ultra snelle processor op een bepaald moment geen bijdrage meer leverd aan de speelsterkte van een schaakcomputer.

Kan iemand dat even helder maken...?

Alvast bedankt voor de uitleg...en voor het lezen van mijn thread.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Ash on 21-10-2011 at 14:46.

21-10-2011 14:44 Ash is offline Send an Email to Ash Search for Posts by Ash Add Ash to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2229

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In principe is de engine vrij klein (orde van grote paar Mb), maar eventueel kan je Fritz uitbreiden met een openingsboek (paar honderd Mb), Database (paar Gb) en tablebases (oneindig, maar tot 6 stukken: 1 Tb (!))

In de praktijk hoeft de computer dat natuurlijk niet allemaal in zijn geheugen te laden. Ik neem zelf aan - maar ben geen programmeur van schaak engines - dat het geheugen voornamelijk gebruikt wordt om tussenresultaten te bewaren. Een hoop van die resultaten wordt later weer gebruikt om verder te rekenen (de engine rekent tot een bepaalde diepte per zet en verhoogt de diepte wanneer hij daarmee klaar is), dus des te sneller deze beschikbaar zijn, des te beter.
Daarnaast kunnen de resultaten vaak hergebruikt worden, natuurlijk (zetverwisselingen etc).

Ik heb vroeger weleens een schaakcomputer gehad, maar nu al jaren niet meer. Dus ik weet geen ins en outs. Ik vermoed echter dat de schaakkracht van deze apparaten veel minder is dan een standaard Fritz. Het lijkt mij dat hij veel minder goed hoeft te zijn en daarnaast moet het kwa kostprijs natuurlijk wel haalbaar blijven.

21-10-2011 16:11 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
Oud-lid
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik vermoed dat als je snelle schaakcomputer wilt hebben (dat wil zeggen: snelle processor, belangrijk voor een engine - geheugen is niet zo duur) de prijs zodanig wordt dat je voor dat bedrag een aardige laptop kunt kopen. En dus ben je met een laptop beter af dan met het specialistische apparaat: met een laptop kun je meer dan alleen schaken, en elke willekeurige engine op een laptop zal de clubschaker gewoon inmaken Glimlach

Wat dat betreft: een aardige telefoon (vergelijkbaar in prijs met een goedkope laptop) maakt ons al in. Het doet me denken aan de geest in Disney's Alladin: "I can't believe I'm losing to a rug."

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

21-10-2011 20:49 Torenstra jr. is offline Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller