Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2013-2014 DSC10 verliest van HSV 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Paul van Riet Paul van Riet is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 23-01-2006
aantal berichten: 17

DSC10 verliest van HSV 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC10 verloor thuis nipt van HSV 2. De wedstrijd begon met een compleet achttal voor de thuisploeg tegen zeven tegenstanders: Jordy Krempel aan bord 2 kreeg een reglementair punt cadeau.

Een half uur nadat de wedstrijd was begonnen kwam Jan Torenstra melden dat het 1e punt binnen was. Dat was dan wel het tweede punt, maar die vergissing vergaf ik hem graag. Jan heeft aan zijn favoriete 6e bord nu een score van zes uit zes. Hij heeft na afloop van de wedstrijd laten zien hoe het verloop van de partij was en het bleek een unieke reeks van sterke zetten van Jan en zwakke zetten van zijn tegenstander te zijn die ertoe leidden dat Jan in tien zetten mat gaf. Hoe simpel kan schaken toch zijn!

Dat winstpunt van Jan werd helaas in vrij korte tijd gevolgd door kansloze nederlagen aan onze kant van achtereenvolgens Paul van Riet (bord vier), Joop van Ham (bord 3) en Leo Zuydgeest (bord 8). De tussenstand was toen 2 - 3, met nog drie partijen bezig.

Ger Bussmann aan bord 5 had een aardig plan bedacht voor een ruil van een stel paarden, zijn dame in de aanbieding en als zijn opponent die dame zou hebben genomen, dan had Ger mat achter de paaltjes. Helaas werd deze opzet doorzien en bleef een gelijkwaardige stelling over, waarin Ger remise aanbood, wat werd geaccepteerd.

Bert van der Willik aan het 7e bord keek toen al lang tegen een mindere stelling aan. Bert had in de strijd drie pionnen verloren en kon met moeite de druk weerstaan op zijn koning. Hij probeerde op de damevleugel tegenspel te ontwikkelen, maar dat werd eenvoudig weerlegd en met nog luttele minuten op de klok gaf hij op. De winst voor HSV 2 was toen een feit.

Jos de Best aan het 1e bord was als laatste bezig. In een stelling met een pion meer, aan beide kanten van het bord een paard en twee torens dacht wit lang na of hij met zijn paard een dubbelpion van Jos zou nemen. Hij zag van dit plan af, hij verklaarde later dat hij bang was dat dit paard deze actie niet zou overleven. Nadat het witte paard zich had teruggetrokken had Jos een aanzienlijk ruimtevoordeel. Hij kon de druk op de tegenstander opvoeren en na ruil van twee torens aan de ene kant van het bord sloeg hij het witte paard met zijn overgebleven toren. Nadat wit deze toren terugsloeg kon Jos met zijn paard via een aftrekschaak het laatste witte stuk slaan, waarop wit de strijd opgaf. Knappe winst voor Jos, maar helaas verlies voor het team.

Uitslag DSC10 - HSV 2: 3,5 - 4,5

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 11-03-2014 at 11:58.

11-03-2014 11:30 Paul van Riet is offline Send an Email to Paul van Riet Search for Posts by Paul van Riet Add Paul van Riet to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller