Delfts Schaakforum » Overig » Over de Delftse SchaakSite » Forum Handleiding » Tekstopmaak, links, foto's, diagrammen
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
Oud-lid
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Lamp Tekstopmaak, links, foto's, diagrammen, PGN Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Bij het schrijven van een nieuw bericht of een antwoord op een bestaand bericht zijn er verschillende mogelijkheden om de tekst op te maken of speciale objecten zoals foto's en links in te voegen. Deze zijn toegankelijk via de balk met knoppen die boven het tekstvenster waarin je schrijft geplaatst is.


 


De knoppen helpen je om op de juiste manier BBCode in je bericht in te voegen. BBCode tags zijn instructies aan het forum om de tekst op een bepaalde manier op te maken. Dit gaat in de vorm van instructies die tussen vierkante haken [] zijn geplaatst. Er is een starttag, bijvoorbeeld [OPMAAKCODE], en een sluittag, [/OPMAAKCODE]. De code met de schuine streep geeft aan waar het forum op moet houden met het opmaken van de tekst. Ingewikkeld? Welnee. Lees verder.

Het verschil tussen normal mode en enhanced mode is dat in het eerste geval het forum helpt met aparte schermpjes die opkomen om te helpen de tekst op te maken. In het tweede geval plaatst het forum de BBCodes rechtstreeks in de tekst, en dit is dus voor meer ervaren gebruikers.

De volgende voorbeelden zijn in normal mode.

De opties FONT, SIZE, COLOR en de knoppen

 
,

 
,

 
en

 

Deze opties maken de tekst op in het gewenste lettertype, grootte en kleur, en maakt vette, schuine of onderstreepte tekst. De laatste knop centreert de tekst.
Kies een optie of druk op één van de knoppen en er verschijnt een nieuw scherm:


 


De tekst die je hier invult wordt na het drukken op OK toegevoegd in de gewenste opmaak. In dit geval wordt de tekst vet (BBCode: B).

De knoppen

 
en

 


Deze knoppen worden gebruikt om links in te voegen. De eerste is een link naar een website. Als een lezer hier op klikt zal het forum de gewenste pagina in een nieuw venster openen. Allereerst verschijnt het volgende scherm:


 


Vul hier de tekst waarop geklikt kan worden door de lezer in. Dit zorgt ervoor dat de tekst er natuurlijker en overzichtelijker uitziet en dat er niet allerlei verwarrende internetadressen in de tekst staan. In het volgende schermpje dat opkomt:


 


vul je de link zelf in - de pagina waar je naar wilt verwijzen.

De tweede knop doet hetzelfde, maar dan voor een e-mailadres in plaats van een webpagina.

De knop

 
.


Deze knop voegt een plaatje toe. In het schermpje dat opkomt voeg je de internetlink naar het plaatje toe. Het moet dus gaan om een plaatje dat al ergens op internet staat. Let op dat je dus niet plaatjes vanaf je eigen computer kunt gebruiken.

De knop

 
.


De tekst die je hiermee bewerkt wordt getoond als een citaat. Let op: als je een bericht van iemand wilt citeren kun je dat wellicht beter anders doen: zie de handleiding Antwoorden op een bericht.

De knop

 
.


Met deze knop maak je een netjes geformatteerde lijst.


 


Geef in dit eerste scherm aan hoe de lijst gesorteerd moet worden door het forum.

Het tweede scherm


 


wordt gebruikt om de afzonderlijke regels van de lijst in te voegen. Dit schermpje blijft opkomen net zolang als je op OK drukt; ben je klaar met het invoeren van de lijst, druk dan op Cancel en de totale lijst wordt toegevoegd.

De knoppen

 
en

 
.


Deze knoppen zijn bij normaal gebruik van het forum niet nodig en zijn om code in te voegen.

De knop

 
.


Deze knop is uniek voor de Delftse SchaakSite en voegt een schaakdiagram toe. Het diagram wordt ingevoerd in FEN-notatie. Voor een uitleg over FEN, zie deze link.. Dit hoef je niet allemaal te weten; als je een schaakprogramma hebt (zoals bijvoorbeeld Fritz) kan het heel makkelijk: Open de gewenste stelling in het programma, kies in het menu Edit-Copy-Position.
Druk op de

 
-knop en kies onder de rechtermuistoets "Plakken". Druk op OK en het diagram wordt toegevoegd.

PGN

Voor PGN is er nog geen knop, maar dat gaat als volgt.

Typ eerst
code:
[PGN]

Plak vervolgens de output van een programma dat PGN produceert (bijvoorbeeld Fritz of WinBoard).
Typ dan
code:
[/PGN]


Het resultaat ziet er dan als volgt uit:Met deze optie, maar ook met de andere, kan het geen kwaad om eens met de voorbeeldweergave te kijken of alles op de gewenste manier wordt weergegeven.

De

 
en "close current tag" en "close all tags" opties.


De eerste knop leidt naar een (Engelstalige) uitleg van deze knoppen; de laatste twee werken in combinatie met de enhanced mode en zijn voor deze uitleg dus niet van belang.

Tot slot: een voorbeeld.

De volgende tekst, gemaakt met behulp van bovenstaande opties:

code:
[SIZE=3]Dit is een [COLOR=red]TEST[/COLOR][/SIZE]
Met een lijst:[LIST][*]Hallo
[*]Deel twee[/LIST]


Ziet er zo uit:

Dit is een TEST
Met een lijst:
  • Hallo
  • Deel twee


Vragen over het forum kun je altijd kwijt in het Over de Delftse SchaakSite forum.

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Untagonklik on 07-09-2016 at 01:01.

22-02-2005 23:52 Torenstra jr. is offline Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller