Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2004-2005 » DSC1 verliest de laatste ronde
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Dolf Dolf is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 19-10-2002
aantal berichten: 273

DSC1 verliest de laatste ronde Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1 heeft de laatste ronde in de 1e klasse KNSB nipt verloren met 4½-5½ van RSR/Ivoren Toren uit Rotterdam.

Het duurde erg lang voor de definitieve uitslag op het wedstrijdformulier stond, maar een kleine nederlaag bleek onafwendbaar. Toch zag het daar lange tijd niet naar uit; op een aantal borden werden goede stellingen niet waargemaakt.

De eerste uitslag was een remise van Nick op bord 1. Maar daarna nam het eerste een duidelijke voorsprong. Kees verkreeg een bijzonder vervelende vrijpion op d6, ruilde die in voor een kwaliteit, en won vervolgens soepel. En ook Joost bracht een punt binnen; zijn tegenstander stond een pion achter maar had lange tijd compensatie in de vorm van veel activiteit. Maar dit wist hij niet vol te houden, waarna Joost een kwaliteit voor kwam en daarna won. Helaas volgde niet veel later een nederlaag van Arend. Een beetje hetzelfde verhaal als bij Joost, maar dan andersom. Arend had een pion gegeven, maar wist niet voldoende activiteit te ontwikkelen. Uiteindelijk wist hij nog wat complicaties te veroorzaken, maar ging door zijn vlag met een stuk minder.

Het beeld op de andere borden zag er niet slecht uit. Gert had een prachtige maar complexe stelling, Michiel had een pion gegeven voor veel aanval, Leo had zijn tegenstander onder druk, en op de andere borden leek geen groot nadeel te zijn. Maar het kwam er niet uit.

Ted was de eerste die de vlag moest strijken. Hij had een wit plan gemist, en zag zijn (op het oog) gelijke stelling veranderen in eentje met een stuk tegen een pion achter. Niet veel later moet ook Gert berusten in een nederlaag. Gert had een prachtige stelling, maar zoals al gezegd was het behoorlijk complex. En dat laatste brak Gert op toen hij in tijdnood kwam. Wit had nog een paar verijnige tegendreigingen, en die wist hij niet allemaal te parreren.

Het beeld was nu een stuk minder fraai geworden. Met nog vier borden bezig was de situatie als volgt: Leo stond volkomen gewonnen op bord 5. Maar Michiel had zijn mooie aanval niet weten uit te drukken in harde houtjes, en verloor in de tijdnoodfase nog een pionnetje extra. Dat zag er niet best meer uit dus. Arno had een afgewikkelt naar een moeilijk toreneindspel met een pion meer, en bij Richard kon het alle kanten nog op.

Niet ver na de tijdcontrole werd het bij Arno remise. Hij had weliswaar een pion meer, maar moest die weer inleveren om een zwarte vrijpion te kunnen stoppen. Beide partijen zouden en toren en een pion overhouden, en daar zat geen muziek meer in. De laatste drie borden zouden nog lang doorgaan.

Michiel ‘wikkelde af’ naar een ongelijk lopereindspel met 0 tegen 3 pionnen achter. Hoewel hij het nog lang probeerde was er weinig eer meer aan te behalen. Hetzelfde gold voor de tegenstander van Leo, die in het teambelang lang doorspeelde, maar een toreneindspel met twee pionnen minder nooit kon houden. Alles draaide dus om het laatste bord, waarop Richard speelde.

Richard had een scherpe partij op het bord gehad wat hem een fijn plusje in tijd had opgelevert, maar geen voorsprong in materiaal. Rond de tweede tijdcontrole werd dat anders, toen hij een pionnetje wist te winnen. Het bleek echter niet genoeg; zijn tegenstander wikkelde af naar een toreneindspel waarin Richard ook nog een pion had, maar dat was wel een randpion. Richard probeerde het nog wel, maar toen de witte koning erbij kwam was remise niet meer te ontlopen.

De einduitslag was dus 5½-4½ voor RSR Ivoren Toren, die zich daardoor handhaafden in de eerste klasse KNSB. DSC werd uiteindelijk zesde in poule B, waarin Stukkenjagers (ondanks een kleine nederlaag tegen Eindhoven in de laatste ronde) kampioen werd en naar de meesterklasse promoveerde.

Zo werd het een lange dag, zeker toen we dezelfde chinees bleken te hebben uitgekozen als de Rotterdammers. Maar aangezien zijn iets eerder waren binnengekomen, werden zij als eerste geholpen. Iets na 11 uur arriveerden we weer op het station in Delft. Je zou zeggen dat we een verre uitwedstrijd hadden gespeeld...


Eindstand in de klasse 1B van de KNSB:

1. Stukkenjagers 14 53½ K
2. Paul Keres 14 52
3. Eindhoven 12 45
4. SMB 10 51½
5. Voerendaal 8 45½
6. DSC Delft 8 42
7. RSR Ivoren Toren 8 40½
8. LSG 2 7 44½
9. BSG 7 42½ D
10. Spijkenisse 2 33 D

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Corniel on 17-04-2005 at 23:23.

17-04-2005 00:40 Dolf is offline Search for Posts by Dolf Add Dolf to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3264

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik heb hierboven maar mijn beleving van de wedstrijd neergezet. Er heeft meer ingezeten, maar het kwam er niet overal uit. Ik ga zelf mijn eindspel eens flink analyseren; geen idee of er een duidelijke winst in zit, maar het oogde zo goed...

Stand na 28...Kb6


Overigens, de invallers uit DSC3 hebben dit seizoen dus 4 uit 7 gehaald in het eerste! Grijns

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

17-04-2005 02:01 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
BartM BartM is a Male
DSC-verslaggever
geregistreerd: 26-09-2003
aantal berichten: 281

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Untagonklik
overal uit. Ik ga zelf mijn eindspel eens flink analyseren; geen idee of er een duidelijke winst in zit, maar het oogde zo goed...


Zo op het eerste zicht ziet het er inderdaad goed uit, maar...
Ik heb niet geanalyseerd, maar gewoon een plan voor wit proberen te vinden, en ik kom er niet uit: de zwarte koningsvleugelpionnen zijn heel zwak, maar als wit ze probeert op te peuzelen dan gaat zwart mat dreigen over de e of d lijn, gevolgd door het opruimen van de witte damevleugel. De witte koning activeren lijkt ook niet makkelijk, omdat de h-pion zwak is en zwart dan zo binnen kan.
Misschien geen pionnetjes grabbelen, toren op tweede rij en koning via g2 proberen de zwakke zwarte pionnen te laten pakken? Langs de andere kant geeft dat wel een passieve toren, en het is maar de vraag of de koning het alleen afkan.

Bart

P.S. Als de zwarte koning van b7 of a7 kwam lijkt de laatste witte zet enkel zwart te helpen de koning te activeren.

__________________
Ik schaak, dus ik ben.

17-04-2005 17:12 BartM is offline Send an Email to BartM Search for Posts by BartM Add BartM to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3264

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Je hebt helemaal gelijk Bart. Tot die conclusie kwam ik ook nadat ik naar deze stelling had afgewikkeld. Ik heb vervolgens met g3, Kg2 en h3 een vrijpion gemaakt op de koningsvleugel, en de toren op d2 geposteerd om de zwakke tweede rij te beschermen. Dat bleek echter niet voldoende (in ieder geval niet op de manier waarop ik het speelde); de zwarte a- en b-pion lopen best hard en de koning staat er al actief bij.

Overigens, de reden dat de toren op d7 staat en de koning naar b6 ging is omdat er net een grote afruil op d7 heeft plaatsgevonden naar dit eindspel.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

17-04-2005 20:24 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1107

Wink Bussum Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Waarde collegae,

Volgend jaar dus de uitreis naar Rotterdam, in het gezellige Nivon-huis, in plaats van de verre uitreis naar Bussum, waar je de auto niet kwijt kunt. Mmm.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

18-04-2005 09:13 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4383

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Untagonklik
Stand na 28...Kb6


Wat dacht men van:
29.Txd6+ Kc7 30.Txe6 Td8 (dreigt mat) 31.Kf1!?

Na 32...Td2 33.b4 Txa2 34.Txe4 ziet het toch niet slecht uit.

Na 32...Td1+ 33.Ke2 Tb1 34.Txa6 hmm, is al lastiger... 34...Txb2+ 35.Ke3 Kb7 36.Tg6 Txa2 37.Txg4 Ta3+ 38.Kd4

Lijkt gewonnen... Maar er zijn vast veel sterkere schakers hier die mijn analyses ontkrachten.

__________________
stukken in het gras

ik zag stukken in het gras - en paarden grazen
en een zwarte dame
ik hoopte - dat jij het was

18-04-2005 09:45 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 893

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het was inderdaad een spannende wedstrijd, maar meer voor RSR dan voor ons, wij konden vrijuit spelen. Misschien verklaart dat de grote hoeveelheid fouten en foutjes die ons spel kenmerkten. Ik denk niet dat RSR reden tot klagen heeft.

Ikzelf zat in een voor mij nieuwe (nog nooit op het bord gehad) opening al snel in een gelijke stelling. Dat bleef het heel lang.
In een nog steeds ongeveer gelijke stelling volgde ik echter een totaal verkeerd plan, waarna ik werd weggespeeld over de witte velden. Een truc leek nog goed uit te pakken. maar ik werd 'tegengetruct'. Daarna was het over.

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

18-04-2005 10:10 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3264

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Corniel
Wat dacht men van:
29.Txd6+ Kc7 30.Txe6 Td8 (dreigt mat) 31.Kf1!?

Na 32...Td2 33.b4 Txa2 34.Txe4 ziet het toch niet slecht uit.

Na 32...Td1+ 33.Ke2 Tb1 34.Txa6 hmm, is al lastiger... 34...Txb2+ 35.Ke3 Kb7 36.Tg6 Txa2 37.Txg4 Ta3+ 38.Kd4

Lijkt gewonnen... Maar er zijn vast veel sterkere schakers hier die mijn analyses ontkrachten.


Op Td6+ antwoord zwart in ieder geval niet met Kc7 maar met Kc5. Dan heeft b4 even verderop ook niet zoveel zin meer.

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

18-04-2005 12:19 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Michiel Michiel is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 217

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Is 1.Td6+ Kc5 2.Txa6 Td8 3.Kf1 Td2 4.b3 een idee?

18-04-2005 12:48 Michiel is offline Send an Email to Michiel Search for Posts by Michiel Add Michiel to your Buddy List
Mark Mark is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 08-09-2003
aantal berichten: 132

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Michiel
Is 1.Td6+ Kc5 2.Txa6 Td8 3.Kf1 Td2 4.b3 een idee?


4 .. Txa2 en dan ? Na 5.Txe4 Tb2 Txg4 Txb3 heb je een pion meer, maar de zwarte hebben wel een flinke voorsprong.

edit: Ok, dit werkt niet, ik ging hierbij, en bij het volgende (wat me overigens nog steeds goed lijkt voor wit) uit van 2. Txe6


3. h4 ipv Kf1 lijkt mij wel interessant: Na 3. h4 gxh3 4. gxh3 staat het zo:


En wat moet zwart hier ? Na 4. .. Td2 5. Txa6 Txb2 6. h4 staat wit wel lekker lijkt me...

[edit] Een schaakje op d1 maakt het nog wat ingewikkelder: 4 .. Td1+ 5.Kg2 Kd5 6.Txa6 Td2 en zwart dreigt e3 te spelen.
Maar misschien kan wit gewoon 7. Kg3 doen en weer met z'n h pion gaan rennen.[/edit]

__________________
"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work."

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Mark on 18-04-2005 at 15:39.

18-04-2005 14:32 Mark is offline Send an Email to Mark Search for Posts by Mark Add Mark to your Buddy List
Michiel Michiel is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 217

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op zet 2 speel ik Txa6 en niet 2.Txe6. De bedoeling van 4.b3 lijkt me dan ook duidelijk.

18-04-2005 14:51 Michiel is offline Send an Email to Michiel Search for Posts by Michiel Add Michiel to your Buddy List
Mark Mark is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 08-09-2003
aantal berichten: 132

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ok, dat verklaart een hoop, wit staat dan wel lekker. Maar hoe kom je verder ?

__________________
"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work."

18-04-2005 16:03 Mark is offline Send an Email to Mark Search for Posts by Mark Add Mark to your Buddy List
Michiel Michiel is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 217

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nou, er dreigt Txe6 en Txe4 (en daarna Txg4) met winst voor wit. Dus zwart zal 4..e5 of 4...Kd5 moeten doen. Na 4...e5 lijkt me dan 5.a4 Tb2 (wat anders?) 6.Ta5 Txb3 7.Txb5+ Txb5 8. axb5 Kxb5 9.Ke2 winst voor wit. Na 4..Kd5 is 5.a4 nog sterker
Wellicht is 5.h4 ook winst.

Het lijkt me dat wit dit makkelijk wint.

18-04-2005 16:30 Michiel is offline Send an Email to Michiel Search for Posts by Michiel Add Michiel to your Buddy List
BartM BartM is a Male
DSC-verslaggever
geregistreerd: 26-09-2003
aantal berichten: 281

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na 1.Td6+ was mijn idee altijd dat zwart Ka5 speelt om de a-pion te dekken (die twee boeren op a en b lijken me zwarts enige kans), én om de c-lijn vrij te maken. De zwarte toren moet immers naar c8 en niet d8:

1.Td6+ Ka5 2.Txe6 Tc8

3.Kf1 geeft nu wegens Tc1+ en Tc2+ problemen, maar waarschijnlijk is 3.h4 inderdaad genoeg voor wit. Blijkbaar dan toch simpeler dan ik eerst dacht...

__________________
Ik schaak, dus ik ben.

18-04-2005 17:50 BartM is offline Send an Email to BartM Search for Posts by BartM Add BartM to your Buddy List
Michiel Michiel is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 217

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na 1.Td6+ Ka5 2.a3! met idee b4+ en Txa6 met winst lijkt me. Iets als 2....Tc8 3.b4+ Ka4 4.Txa6+ Kb3 5.h4 wint voor wit en m.i. heeft zwart geen alternatieven.

18-04-2005 18:26 Michiel is offline Send an Email to Michiel Search for Posts by Michiel Add Michiel to your Buddy List
Mark Mark is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 08-09-2003
aantal berichten: 132

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Michiel
Nou, er dreigt Txe6 en Txe4 (en daarna Txg4) met winst voor wit. Dus zwart zal 4..e5 of 4...Kd5 moeten doen. Na 4...e5 lijkt me dan 5.a4 Tb2 (wat anders?) 6.Ta5 Txb3 7.Txb5+ Txb5 8. axb5 Kxb5 9.Ke2 winst voor wit. Na 4..Kd5 is 5.a4 nog sterker
Wellicht is 5.h4 ook winst.

Het lijkt me dat wit dit makkelijk wint.


4. .. e5 5.a4 Tb2 6.Ta5:En nu Kd4 (ipv Txb3 wat inderdaad meteen verliest) en wit komt niet onder het schaak met Tb1-b2 uit zonder de f-pion te verliezen of (na 7.g3) b4 toe te laten.

de g-pion gaan ophalen met Tg6-xg3 gevolgd door h4-h5 etc. gaat volgens mij ook net te traag, dus ik zie nog steeds niet hoe wit dit gaat winnen...


Maar hoe verdedigt zwart in de variant met Txe6 en h4 (zie diagram iets hoger) ?

__________________
"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work."

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Mark on 19-04-2005 at 00:57.

19-04-2005 00:47 Mark is offline Send an Email to Mark Search for Posts by Mark Add Mark to your Buddy List
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het zou me niks verbazen als zwart remise heeft: zijn stukken zijn veel actiever. Maar voorlopig ziet het er toch goed uit voor wit. In ieder geval lijkt me wits spel van de laatste variant die bediscussieerd werd te verbeteren door Kf1 achterwege te laten; ik zie er het nut niet van in: de witte koning staat in het centrum eerder kwetsbaar dan actief. h4 is, lijkt me, altijd een betere manier om aan de onderste rij problemen een eind te maken. Mark opperde dit al in een andere variant, met Txe6 ipv Txa6.

Quote

Originally posted by Mark

3. h4 ipv Kf1 lijkt mij wel interessant: Na 3. h4 gxh3 4. gxh3 staat het zo:


En wat moet zwart hier ? Na 4. .. Td2 5. Txa6 Txb2 6. h4 staat wit wel lekker lijkt me...


Ik denk dat zwart hier verliest, bijvoorbeeld 6...b4 7. h5 b3 8. axb3 Txb3 9. h6 e3 10. fxe3 Txe3 11. h7 Th3 12. Ta7 en de zwarte koning komt net te laat om de witte af te kunnen houden.
Als wit de pion op e6 laat staan en meteen op a6 slaat, wat Michiel voorstelde, houdt hij wellicht nóg een tempo over op deze manier, maar voor wit. De onmiddelijke winstpoging met 5. a4 geeft zwart tegenkansen door de positie van de witte koning, zoals Mark laat zien, maar na 5.h4 zie ik geen voldoende zwart tegenspel.
Dat is denk ik de kritieke variant, want in de variant met Txe6 (zie quote) kan zwart zich beter verdedigen door in plaats van 4...Td2 4...Th8 te spelen. Als wit de h-pion verdedigt met zijn koning op de h-lijn, valt zwart met Tf8 de f-pion aan, en als wit de pion verdedigt met zijn koning op de g-lijn, volgt schaak op g8. De h- of f-pion raakt wit dus kwijt als hij verder wil komen en in het resterende eindspel 3 tegen 2 is de remisemarge behoorlijk groot.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Joram op den Kelder on 19-04-2005 at 21:47.

19-04-2005 15:46 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Welkom op het forum, Joram. Glimlach

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

19-04-2005 22:45 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller