Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-H3 met meer geluk dan wijsheid langs Schaakmat Westland 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4451

DSC-H3 met meer geluk dan wijsheid langs Schaakmat Westland 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Toen DSC-H3 met 8-0 uitpakte tegen Scheve Toren werd ons verslag arrogantie verweten. Dit verslag zal u daar niets van aantreffen; wij waren op voorhand verre van overtuigd dat we zouden winnen, en ook op de avond zag het er geen moment uit dat het een wandeling door het park zou worden, zoals de Britten menen te zeggen.

De avond begon overigens voorspoedig. Rob Smits won in no time van zijn tegenstander, en niet veel later zette Corniel Nobel de 2-0 op het bord.De onoplettende toeschouwer zou kunnen denken dat het een makkelijke avond ging worden, zeker nadat Arnt Veenstra fraai afwikkelde naar een gewonnen toren­eindspel wat hij met een pionoffer verzilverde.

De rest van de borden gaf echt reden tot zorg. Veel zorg. Tom Broekhuizen had een ingewikkelde Siciliaan op het bord waarbij hij de koning van zijn tegenstander onder vuur nam. Echter zijn eigen koning stond nog in het midden en dat was een complicerende factor. In een verwoede poging de boel te forceren liet hij zijn dame vangen, en niet veel later gaf hij op: 3-1.

Alle andere borden leken in het voordeel van de gasten uit het Westland. Kasper Uithof was was ergens een kwaliteit verloren, David Boersma stond niet heel lekker, en had heel weinig tijd over, Jouke van Goslinga had een complexe stelling waarbij zijn tegenstander de betere structuur leek te hebben, en Adriaan stond min of meer met zijn rug tegen de muur. Met de beste wil van de wereld kon ik daar geen anderhalf punt in zien voor ons.

Het was Jouke’s tegenstander die als eerste toesloeg; zijn koning stond wellicht op de tocht, maar die van Jouke nog meer. Middels een fraaie combinatie dreigde hij een kwaliteit te winnen met een röntgen­schaakje. Jouke vond nog wel wat tegenspel, maar niet genoeg: 3-2.

Bij de overige borden was de situatie er niet beter op geworden. Alhoewel? Wat zag mijn oog? Stond Adriaan een kwaliteit voor? Dat veranderde de zaak. Zijn tegenstander had kennelijk mis gegrepen want niet alleen had hij een kwaliteit ingeleverd, Adriaan had zich ook weten te bevrijden. Hij wist middels een dreigende aanval een afruil van de dames af te dwingen en het resterende eindspel was niet moeilijk meer. Zijn tegenstander ging echter door de vlag voor Adriaan dat moest bewijzen: 4-2.

Twee partijen over, met zinderende tijdnood (een maal in ons voordeel, een in ons nadeel). David (met enorme tijdnood) had in het middenspel een kleine kwaliteit geofferd voor twee pionnen. Dat leek leuk, maar het viel in praktijk tegen. Zwart kreeg het actievere spel, wan in rap tempo pionnen terug, en was duidelijk aan de winnende hand toen David in tijdnood ook nog in een paardvork ging staan die hem zijn toren koste: 4-3.

Alle ogen waren nu gericht op Kasper. Zijn tegenstander had net als David enorm weinig tijd (op een gegeven moment nog 20 seconde) en dat maakte dat zijn stelling - ondanks de kwaliteit meer, nog enige hoop bood. Toen Kasper echter een vrijpion verspeelde zagen de meesten het somber in, dat was zijn belangrijkste troef.

Gelukkig voor ons greep Frans Vreugdenhil (Kapsers tegenstander) mis in tijdnood. Hij verloor een stuk, dat Kasper terug offerde om twee pionnen van wit op te snoepen. Het resterende eindspel met twee gedekte randpionnen voor zwart plus loper tegen randpion en toren voor wit hield hij vervolgens eenvoudig op remise.

Dit was niet met de hakken over de sloot, dit was tot het middel er in, en er vervolgens door de tegenstander uitgetrokken worden. Hopelijk gaat de volgende wedstrijd iets soepeler. (Is zeker beter voor mijn gezondheid)

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Henrik on 10-01-2023 at 16:08.

10-01-2023 10:04 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
Tom Broekhuizen Tom Broekhuizen is a Male
actief DSC-lid
geregistreerd: 24-11-2015
aantal berichten: 59

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In een Siciliaan meed ik zwarts huisvariant niet. Het werd een soort drago-bind waarin ik koos voor een Joegoslavische aanval, het nadeel hiervan was alleen dat wit niet lang kon rokeren omdat c4 was gespeeld. Ondanks dat ik niet bekend was met deze huisvariant wist ik in het labyrint van mogelijkheden het voordeel vast te houden. Op een gegeven moment bloedde mijn aanval echter dood en had ik nog wel naar een zeer voordeling eindspel kunnen afwikkelen op de 19e zet. Ik meende dat ik echter nog 1 variant in de aanval had waarin ik op zijn minst wat materiaal kon pakken. Het was alleen een verraderlijke stelling waarin zwart in verschillende varianten mijn dame kon insluiten en één van die insluitingen zag ik over het hoofd.
Voor de geďnteresseerden is hier mijn partij: https://lichess.org/study/s5Vp08JQ

11-01-2023 08:23 Tom Broekhuizen is offline Send an Email to Tom Broekhuizen Search for Posts by Tom Broekhuizen Add Tom Broekhuizen to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller