Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie DSC-K1 wint van Stukkenjagers
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Bob
actief DSC-lid


geregistreerd: 10-05-2009
aantal berichten: 80

DSC-K1 wint van Stukkenjagers Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In de 4e ronde speelde ons 1e tegen Stukkenjagers. Dat team speelde vorig seizoen nog in de Meesterklasse. Een paar jaar geleden verloor ons 1e dik van ze, maar deze keer waren ze een stuk zwakker.

Chiel op bord 1 speelde tegen iemand met een relatief hele lage rating, het was duidelijk dat Stukkenjagers voor een taktische opstelling hadden gekozen. Hij stond materiaal voor, zijn tegenstander had geen compensatie en Chiel wist snel te winnen.
Nadat Gert probleemloos uit de opening gekomen was, waren na 22 zetten alle lichte stukken geruild. Zijn tegenstander offerde vervolgens 2 pionnen voor aanval. Maar Gert wist al zijn dreigingen en trucs te omzeilen en mocht vlak na de tijdcontrole het volle punt incasseren.
Joost M kwam dit keer prima uit de opening en dacht met c4 voordeel te halen. Waarschijnlijk was dit ook het geval, maar de stelling was verraderlijker dan hij had verwacht. Na een aantal redeijke zetten kon hij op een gegeven moment afwikkelen naar een eindspel met wat voordeel. Hij koos echter voor een kwaliteitsoffer, weigerde daarna een directe remisevariant en had zelfs kunnen verliezen. Zijn tegenstander gaf echter de kwaliteit terug, waarna de vrede werd getekend.
Dennis kreeg een Nijlpaard tegen zich. Hij kwam al snel met f5 waar zijn tegenstander niet goed mee om wist te gaan en gaf noodgedwongen een dame tegen 2 lopers en een pion. Dennis wist wat materiaal te ruilen en nadat de stelling open brak was het snel voorbij.
FM Joost kreeg tegen Luuk Baselmans met wit de Tromposky op het bord. Joost ruilde loper voor paard, kreeg isolanie op d4, maar had inmiddels zo'n 4 extra tempi te pakken. De vele (mat)dreigingen werden door Luuk gepareerd door dame tegen toren + loper te geven. Na een nieuwe onnauwkeurigheid van Luuk kreeg Joost een vrije h-pion die niet te stoppen was.
In een spannende partij met spel op beide vleugels won de tegenstander van Bram een kwaliteit in de tijdnoodfase. Hij deed toen alleen een paar onhandige zetten, waardoor Bram lastige druk bleef houden en zelfs beter kwam te staan. Na een fout van zijn tegenstander was het meteen uit.
Marijn kreeg met zwart een KID op het bord. Hij probeerde langzaam de zwarte velden te pakken. Zijn tegenstander kreeg hiervoor wel meer controle over de witte velden. Na een mislukt trucje kwam Marijn materiaal achter te staan en was de partij al snel over.
Ted had na een wat vreemd uitziende openingsopzet de betere stelling. In het neerzetten van zijn stukken overzag hij een simpele wending die hem een pion en de stelling kostte. Zijn tegenstander speelde het netjes uit.
Bob speelde de opening prima en stond iets beter. Nadat hij een taktische wending had overzien, kwam hij toch in de moeilijkheden. In de tijdnoodfase gaf hij een pion prijs. Na het ruilen van de torens ontstond een lastig paard tegen loper eindspel. Het paard van Bob werd uit positie gespeeld en alleen door stukverlies kon de vrijpion worden gestopt, zodat Bob na 73 zetten in een nederlaag moest berusten.
Als laatste was Richard nog bezig. Lange tijd ging het gelijk op, maar op een gegeven moment stond hij een toren tegen 3 pionnen achter. Zijn tegenstander wist bekwaam de winst binnen te halen.

Zodoende wist ons 1e met 5,5 - 4,5 van Stukkenjagers te winnen en staat het nu keurig in de middenmoot. De schaakdag werd gezellig bij Huszar afgesloten.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Ted on 16-12-2019 at 09:45.

15-12-2019 18:26 Bob is offline Send an Email to Bob Search for Posts by Bob Add Bob to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De wedstrijd was al binnen toen ik in een gelijke doch eeuwig passieve stelling voor de gladiolen ging. Indien een halfje nog nodig was geweest had ik deze stelling tot in den treure blijven verdedigen.
Aangezien Ado_groningen om 18.30 begon , besloot ik een stukoffer ind e stelling te brengen . Dit terwijl de rest van het team de overwinning al aan het vieren was aan de bar.

Het stukoffer in de tijdnood van de tegenstander leek kansrijk echter hij verdedigde zich met de vlag op vallen nauwkeurig en het mat bleef uit. Na nog een kwal ingeboet te hebben wist ik nog een aantal pionnen te pakken maar met een toren minder werd het een kansloze missie.

15-12-2019 23:17 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller