Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 139

DSC-K1: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven" Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Stukken weggeven, we doen het allemaal wel eens. Regelmatig vang je tijdens je reguliere rondje langs analyseborden of de bar dan ook zinnen op als "Ik stond lekker/gewonnen, maar ik blunderde!"

Frappant is dat je dan vrijwel nooit hoort "maar ik verloor". Het lijkt erop dat de `koning` van fouten in het schaakspel de blunder is. Zonder het aan de blunder toe te schrijven, kunnen we het hoofdstuk van de prachtige partij die eraan vooraf leek te gaan niet afsluiten. Ook in de schaaknotatie kennen wij hieraan 2 vraagtekens toe ("??"), alsof de auteur moet benadrukken dat 1 vraagteken domweg niet genoeg is voor deze absurde stupiditeit.

Helaas is de negativiteit die een blunder bij spelers opwekt soms van dien aard dat zij het spel in het geheel niet meer aandurven. Menig een schaakcarriere is op de klippen gelopen in een opwelling na weer een keer in "goede stelling" een stuk weg te blunderen. Al helemaal nadat je 4/5 uur lang hebt zitten zweten om je stelling op te bouwen, komt de klap hard aan.

Etymologisch gezien, kunnen we proberen het woord "blunder" te achterhalen. (bron: https://www.etymonline.com/word/blunder)

Quote

Verb:

mid-14c., "to stumble about blindly," from a Scandinavian source akin to Old Norse blundra "shut one's eyes," perhaps from Proto-Germanic *blinda- "blind" (see blind (adj.)). Meaning "make a stupid mistake" is first recorded 1711. Related: Blundered; blundering.

Noun:

late 14c., blonder, blunder, "disturbance, strife; trouble, distress;" apparently from blunder (v.). Original sense obsolete. Meaning "a mistake made through hurry or confusion" is from 1706.


Ik ga er hiermee dus van uit dat we de term gebruiken om aan te geven dat we "schaakblind" bezig waren.

Waarom nu dit hele relaas, temeer daar ik er in zijn geheel niet bij was op de bewuste dag? Getriggerd door Matthieu's opmerking (zie titel) over de partij van FM Joost, werd ik vervolgens gevoed met de domper dat het maar goed is dat de 1e klasse 10 borden telt.

De spelers hebben het volgende over hun partij te melden:

Ivar:
In een interessante tweesnijdende moderne verdedigingsvariant gebruikten beide spelers veel tijd om hun suboptimale zetten te verzinnen. In het middenspel werd Ivar lichtelijk overspeeld, maar na een onnauwkeurigheid van de opponent, kon hij de dames ruilen en het remise-aanbod werd enkele zetten later vreedzaam aangenomen.
De snelle remise was maar goed ook, later op de avond was er nog genoeg negatief nieuws om te verwerken, waar ik tijdens de partij nog niet half weet van had.

FM Joost
FM Joost speelde een Trompowski op bord 2. Zijn tegenstander Elwin kende de theorie niet en besloot een pion te geven voor actief tegenspel. Toen het scherp werd, had Joost moeten kiezen voor een afwikkeling naar pluseindspel. Echter, hij nam een giftig stukoffer an en kon een paar zetten later opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-1 Grijns

Chiel
Chiel is een bescheiden man, die geen woorden nodig heeft om zijn solide overwinning uit te drukken. Knipoog

IM Joost
Joost kwam met wit zonder voordeel uit de opening en na een blunder keek hij al snel tegen een verloren eindspel aan. Zijn tegenstander verzuimde echter om zijn vrije a-pion op te spelen en Joost mocht nog afwikkelen naar een ongelijk lopereindspel waar hij nog op remisekansen mocht hopen. Na een volgende stomme zet kon hij echter direct opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-2 (weet niet of het de loper was, maar toch)

Dennis
Dennis kreeg met zwart in een Sveshnikov een pion waar wel wat compensatie tegenover stond. Na onnauwkeurig spel van de tegenstander was de compensatie eigenlijk weg en Dennis kon hier op 1 moment goed van profiteren, maar dat liet hij na. Vervolgens, na het meerdere malen weigeren af te wikkelen naar een plusje in een toreneindspel, gaf hij zelfs pardoes de pion terug. De vrijgevigheid nam direct verder toe, want Dennis gaf daarna ook snel een stuk weg en daarmee de partij.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-3

Marijn
Marijn offerde een pion in de opening, maar wist er niet genoeg compensatie uit te halen. Zijn tegenstander ruilde daarna de pion in voor een sterk paard op d3. Een kwaliteit ging verloren en daarna werd snel opgegeven.

Ted
Ted speelde een slechte partij. Een moderne variant tegen zijn zwarte opening leverde zijn tegenstander een iets betere stelling op. Maar bij nauwkeurig spel van Ted was dat behoorlijk Remiseachtig. Na een enorme rekenfout in het eindspel raakte hij een pion kwijt en was het toreneindspel totaal kansloos.
"Laat dat een les zijn: stop met loperspionnen weggeven"-4

Bob
Bob kwam terecht in een ongebruikelijke variant van het Frans. In een lastige maneouvreerstelling werd met een pionoffer de stelling geopend en kreeg Bob een doorslaande koningsaanval over zich heen.

Gert
Na een Franse afruil werden na 30 zetten de eerste dames geruild. Gert won een pion, maar het bleef lastig. Gert koos een riskant plan waarbij beiden een 2e dame haalden. Toen ook deze 5 zetten later afgeruild werden had Gert groot voordeel. Pionnenrace en de derde set dames verscheen op het bord. Winnend voordeel voor Gert. Zodra hij op de 100e(!!) zet eindelijk zijn 4e dame mocht verwelkomen, kon de tegenstander gelijk opgeven. In totaal 7 dames in 1 partij! Mooi record.
"Da's pech, dame weg" -- "Da's balen, nieuwe halen" <- goed advies van Gert!

Richard
Oranje1988 is deze ronde gepromoveerd tot Oranje2005. Dat was een jaar voor opkomende talenten als Afellay, Babel, Vermeer en Vlaar, voor de voetbalfanaten onder ons.
Richard kreeg dan ook passenderwijs een opkomend talent. Even zo passend als de kwartfinale-exit tegen Nigeria in de bewuste U-20 cup, kwam het punt niet op rekening van de "jeugd" (U-20 is hij met 1998 niet meer geloof ik, maar wie weet...dispensatie).
Afin, de speler zelf aan het woord:
In een Witte Siciliaan werd de Jongste opponent overspeeld in de opening en Richard won vervolgens een pion en had zelf de compensatie. In plaats van het juiste plan (A), liet hij zich verleiden tot B en even later stond de tegenstander niet mat, maar gelijk. Hierna was Richard de weg helemaal kwijt, hetgeen resulteerde in een stelling met beiden 2 torens en een loper, maar Richard met twee boeren minder. Bij -3 dus de schwindle-modus in. Zijn tegenstander zette schaak, en Richard gaf tegenschaak door tussenplaatsing van een loper; waarbij een verder tegen-aftrekschaak het hele bord zou winnen. Min 18 ofzo. De alternatieve koningszet kwam op het bord waarna Richard na een koningsjacht een toren won. Toen was de tegenstander wel uitgeschaakt.
"Laat dat een les zijn: stop met loperstorens weggeven"-5

Al met al een ietwat teleurstellende uitslag, maar met 2MP en 9BP uit 2 wedstrijden heeft DSC1 nog alles in eigen hand voor de rest van het seizoen.

 DSC Delft 12200-Voorschoten 122263½-6½
1Ivar de Hoogt2073-Rosa Ratsma2280½ - ½
2Joost van Ruitenburg2304-Elwin van der Auweraert22790 - 1
3Chiel van Oosterom2388-Vincent Blom22791 - 0
4Joost Michielsen2403-Midas Ratsma22470 - 1
5Dennis Ruijgrok2284-Mees van Osch23270 - 1
6Marijn den Hartog2172-Jip Damen21960 - 1
7Ted Barendse2095-Noud Lentjes22860 - 1
8Bob Voogt2064-Peter Wilschut22190 - 1
9Gert Legemaat2216-Kedem Gutkind21131 - 0
10Richard Oranje2005-David Jongste20311 - 0Last, but not least:
Ook de groten onder ons zijn er goed in, dat blunderen ("Laat dat......"):

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Ivar de Hoogt on 05-11-2019 at 15:51.

05-11-2019 14:56 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Leuk verslag Ivar! Ik ben het alleen niet zo eens met de strekking van je boodschap. Het duurde meer dan 100 zetten, maar toen was ik er toch echt achter:
"Start met lopers weggeven!"

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

05-11-2019 16:45 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 139

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Untagonklik
Leuk verslag Ivar! Ik ben het alleen niet zo eens met de strekking van je boodschap. Het duurde meer dan 100 zetten, maar toen was ik er toch echt achter:
"Start met lopers weggeven!"


Voor elke regel zal er een uitzondering bestaan die enkel dient om deze te bevestigen. Statistisch gezien zal een gokker bij gelijke odds flink verdienen als hij inzet op degene die de loper cadeau krijgt. Grijns
Maar goed. Leuk slotakkoord, Arno!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Ivar de Hoogt on 05-11-2019 at 18:14.

05-11-2019 18:13 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Draaiend hoofd

05-11-2019 23:13 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller