Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 940

Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Oranje 1988 tegen Der Mannschaft 5.5-4.5 (ofwel DSC1- Vianen 1 5.5-4.5) en het Strijkijzer

Het begon allemaal op een maandagavond waarop Ivar voor uitspeelde tegen Ornett Stork. Onze Deens Viking won op mooie wijze en zette ons op een 1-0 voorsprong.
“Ivar werd op zet 1 uit zijn voorbereiding gehaald . 1 D4 Lekkere start dus.Gelukkig was de voorbereiding van zijn tegensander na zet 4 ook niet meer geldig . Zodra de opening zich aldus voltrokken had , bleek het grotere gebrek aan voorbereiding een voordeel te zijn , want dan kan je je ook niet vergissen in stellingssystematiek. In het middenspel öfferde”hij zijn loperpaar voor permanent zwakke witte velden en pionstructuur. Dit bleek na een paar onnauwkeurige zetten van wit genoeg voor de winst. 1-0 “

Het strijkijzer van mevrouw Oranje
Op donderdagavond kwam ik thuis en was stellig van plan mijn rentree in het 1e grondig voor te bereiden. Echter wat was er gebeurd ? Het strijkijzer gooide dit plan door de war door de stoppen in de meterkast er uit te blazen. Gevolg geen internet en wifi meer . Met een 11 jarige havo brugklasser in huis een complete ramp natuurlijk. Na urenlang in de wacht gehangen te hebben bij Caiway om 10 voor 9 eindelijk een medewerker te pakken te hebben werd de verbinding iets over 9 uur verbroken. De helpdesk is immers tot 9 uur bereikbaar. Afijn vrijdag maar eens de chat geprobeerd van caiway. En warempel een vriendelijke behulpzame medewerker. Als ik de boel gewoon uit en aan zou zetten 5 minuten lang na hun reset zou alles weer moeten werken en dan zou ik vrijdagavond me nog kunnen voorbereiden. Na het eten en terugkomend van het halen en brengen van dochter naar haar dansles de bedroevende wedstrijd Emmen-Ado aangezet en snel weer uitgezet wederom Caiway maar gebeld. Dit maal diverse tests uitgevoerd maar geen wifi en geen internet, Ook nu werd de verbinding verbroken na 21.00 uur en ja dan zijn ze dicht. Afijn dan maar zaterdagochted nog een poging wagen. Een zeer vriendelijke juffrouw aan de lijn, we werden twee keer verbroken maar de juffrouw belde zelf terug, hulde ! Ook zij kon weinig doen dan een nieuwe router opsturen. Volgens hun werkt het modem en komt het signaal binnen. Nu gezocht een technisch onderlegd persoon die dit ding bij me wil komen installeren. (help !!)
Vervolgens keek ik verschrikt op de klok, ik moest immers om 10.45 bij Gert zijn. Na een vlotte rit net op tijd bij Gert en ik kon eindelijk relaxen. Of niet , nee want ik was door het gebel met Caiway mijn brood vergeten mee te nemen. Gelukkig had Gert nog een bol met kaas over en was er erwtensoep in de speelzaal.
De rit naar Vianen was er een met enige vertraging, Gert was het ontschoten dat de sebastiaansbrug was afgesloten waardoor we zowat heel Delft hebben gezien voordrat we bij Ted en Bob waren. Daarna Marijn nog ophalen in Bergschenhoek. Uiteindelijk om 12.55 kwamen we aan in Vianen (NB)

Oranje 1988- Der Mannschaft
Na een ontstellend zwak vorig seizoen in het 3e en in de HSB en LEISB als invaller is mijn KNSB rating gedaald naar een historisch beladen rating , Oranje 1988 staat op de ratinglijst. Oranje ,1988 was dat niet het jaar dat Oranje Europees Kampioen voetbal werd in Duitsland ?! Jazeker en ook het jaar waarin ik , Oranje, de B-groep won van het open- Ooievaar zomertoernooi. En warempel onze 1e wedstrijd is ook nog tegen Der Mannschaft uit Vianen. Vianen speelde tegen ons met maar liefst 7 Duitsers en 3 vreemdelingen. En als dan je tegenstander ook nog Koehler heet. ( Jurgen Kohler was de voorstopper die Marco van Basten op het EK 1988 niet af kon stoppen). Dan snapt u dat dit voor mij bij voorbaat al een punt moest opleveren. Vianen moest Hamburg worden bij mijn terugkeer in het 1e.
De wedstijd in Vianen

Zelf (bord 9 ) was ik als laatste klaar dus eerst de andere borden.

Chiel van Oosterom:
"Ik speelde een lelijke partij: terwijl mijn tegenstander gezonde zetten deed en op de damevleugel goede vorderingen maakte, wist ik de goede velden voor mijn stukken maar niet te vinden. Richting tijdnoodfase wist ik gelukkig weer wat harmonie in mijn stelling te krijgen, maar het leek nog steeds verstandig om geen gekke dingen te proberen, en naar een remise-eindspel af te wikkelen. Aldus geschiedde."

FM joost Ruitenburg werd een Torre gepresenteerd door Ulrich Dresen. Hij zette het flexibel op en ruilde 2 lichte stukken . Na de korte kokade zorgde Joost voor open lijnen door zijn h en g pion naar voren te walsen. Na zelf lang gerokeerd te hebben verliep de konigsaanval heel soepel. Winst voor Joost

Dennis Ruigrok had met wit een Franse Tarrasch te bestrijden, waarbij hij de hele partij een klein plusje had. Ronde de 40e zet waren er twee mogelijkehden het voordeel uit te breiden, maar hij benutte deze niet, remise.

IM joost Michielsen werd in een Taimanov verrast dooe de loperzet Ld3-e2. Enekel zetten later dacht ij met het scherpe h5 wit in de problemen te brengen. Echter dit bleek op een hersenpsinsel te berusten. Na Pbd5 kwam hij erachter dat zijn beoogde variant niet werkte als wit de zetten omdraait, waarna hij gelijk totaal verlorens tond.

BOB verloor
Bob werd geconfronteerd met een hem onbekend gambiet. Hij name het niet aan en kwam in een moeilijke stelling terecht. In tijdnood en slechte positie maakte hij een blunder. Het eindspel van toren tegen Paard en 3 pionnen bleek onhoudbaar. Zijn tegenstander maakt het bekwaam af.

TED remise
Na een verrassende loperzet van mijn tegenstander in de opening improviseerde ik een pionoffer om actief tegenspel te krijgen. Daarna werd de stelling aan beide kanten scherp en gecompliceerd, waarbij we ook aan beide kanten af en toe zetten van de ander mistten.
Omdat mijn koning in het midden was achtergebleven voelde dat voor mij wat unheimisch. In grote tijdnood maakte hij uiteindelijk eeuwig schaak, waar hij mij met een simpele paardzet in grote problemen had kunnen brengen.

Gert verloor
Gerts favoriete loper op a2 leek in de problemen te komen door oprukkende zwarte pionnen. Een zeer sterkpionoffer (f5) zorgde voor goed tegenspel. Vele lijnen gingen open en ook zwart moest goed oppassen. Helaas maakte Gert hierna teveel foutenen won zwart vlak voor de 40e zet met een simpel dame-offer.

Marijn won
Marijn kreeg een moderne defence tegen. Na een te vroeg b5 opende Marijn met e5 de stelling.Hij vervolge sterk met Lf3 waardoor zwart zijn b8 paard en toren a8 niet meer kon ontwikkelen. Uiteindeijk leidden de onderontwikkelde stukken tot materiaalverlies op zet 23 en werd er meteen opgegeven.

Opgeteld dus 4.5-4,5 en nog bezit Oranje j1988 tegen Koehler
Ja Oranje had het betere van het spel. 0.40 volgens de computer na de opening waarvan ik de eerste 2 zetten had voorbereid en waarmee ik de laatste weken aan het experimenteren ben geslagen en onder meer Ted mee verschalkte bij de open rapid. De duitser kon slechts afwachten. Totdat hij ging avonturen met zijn loper die na enkele handige zetten van mij op h6 belande met een zwarte pionnen structuur nog op f7 ,g7 en h7 en een zwart paard op g6 een vreemde constellatie. Wit had een batterij loper c3 en Dame d4 staan, dus de simpele taak was uitschakelen verdediger van g7, de loper op h6. Ondertussen had zwart met a5 ook zijn damevleugel kapot gemaakt waardoor hij niet alleen een zwakke pion op d6 had maar ook op b6. Nadat ik dreigde Th5 te spelen met dreiging th6 en mat op g7 of h8 ging zwart een reeks van schwindle zetten in. Waar voetballende duitsers schwalbes plegen doen schakende duitsers schwindle pogingen. Na Pf5 van zwart geef t de computer +10 aan voor wit. Echter zoals ik het deed werd het maar +4 en bleef ik een loper voor. In plaats van het hele bord te winnen liet ik de Duitser nogmaals in leven en ja dan vechten ze door. Hij ruilde de damevleugel af en uiteindelijk kwam er een technisch klusje op het bord met beiden een toren en h pion, maar ik had nog een zwartveldige (goede kleur) loper extra. Middels het langzaam naar voren brengen van mijn stukken, waarbij torenruil uiteraard wint werd zwart helemaal teruggedrongen naar de onderste rij. Echter op het moment dat ik dacht nu is het klaar kwam de pat-schwindle. Hetgeen natuurlijk geen pat was, maar dat zag ik niet. Uiteindelijk koste het nog tientallen zetten voordat ik eindelijk won. Een winst die nooit in gevaar is geweest. Alles ist vorbei 4,5-5,5. 2 matchpunten een prima begin om ons te handhaven in de 1e klasse.


Ondanks de goed bedoelde waarschuwingen van de wedstrijdleider ( Let op de oprit A73 is afgesloten, omrijden via …. had onze chauffeur Gert dat niet meegekregen. Na een rit richting Venlo en Maastricht / Keulen werd een uur na vertrek toch de juiste weg gevonden en kon het richting Bergschenhoek en daarna Delft.
Pas rond 01.30 was ik weer thuis van een dagje Hamburg, ach Vianen bedoel ik natuurlijk. Jetsz is alles vorbei... )

Dit verslag is totstand gekomen via de mobiel hotspot.

Draaiend hoofd

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Ted on 30-09-2019 at 08:37.

29-09-2019 15:52 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 278

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Das hast Du gut gemacht, Herr Oranje !!!!
Supertoll Ja!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 29-09-2019 at 21:57.

29-09-2019 21:56 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 134

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Toch maar even een partijfragmentje om een sfeerimpressie te geven.
We komen erin zo'n 4 zetten na het ietwat onstuimige Lxc3 bxc3 om de pionnen op te breken. Wit heeft hier niet heel precies gespeeld en zwart heeft daardoor een solide plus heroverd.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Ivar de Hoogt on 30-09-2019 at 13:34.

30-09-2019 13:11 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Kees Voorberg Kees Voorberg is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 22-03-2007
aantal berichten: 12

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dank je, Ivar. Dat is een leuk fragment. Altijd leuk om het te kunnen bekijken met het diagram erbij. Dat zijn de interessantste verslagen.

01-10-2019 09:10 Kees Voorberg is offline Send an Email to Kees Voorberg Homepage of Kees Voorberg Search for Posts by Kees Voorberg Add Kees Voorberg to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller