Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 verslaat Philidor 1847
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Bob
actief DSC-lid


geregistreerd: 10-05-2009
aantal berichten: 80

DSC-K1 verslaat Philidor 1847 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op 9 februari speelde het 1e een thuiswedstrijd tegen Philidor 1847. Chiel was afwezig, dus speelden we niet in de sterkst mogelijke opstelling. Gezien de achterstand op nummer 1 van 5 matchpunten was het kampioenschap wel verkeken, maar de punten waren van belang om buiten de degradatiezone te blijven.

FM Joost kreeg een soort Hollands op het bord tegen Jeroen Weggen. Joost behandelde dit een beetje onorthodox, maar kwam toch wel lekker te staan. Op een gegeven moment converteerde hij zijn ontwikkelingsvoorsprong in een pion, maar Jeroen had voldoende compensatie. De zware stukken gingen eraf en Jeroen won al gauw de pion terug, waarna een eindspel van 2 paarden en 4 pionnen resulteerde. In tijdnood wist Jeroen sommige dreigingen niet goed te beoordelen en raakte hij langzaam de draad kwijt. Plotsklaps kon Joost een pion naar de overkant brengen waar zelfs geen paard meer voor gegeven kon worden. Gelukkig maar, want in sommige varianten had ook 2 paarden tegen 1 pion kunnen ontstaan; theoretisch gewonnen, maar nog wel een gradatie lastiger dan Bobs eindspel. Na een onschuldig verlopen opening koos Dennis (zwart) voor een bepaalde variant waarbij hij iets miste en daardoor moest afwijken van de 'gewenste' voortzetting. Zijn tegenstander kreeg hierdoor het initiatief en toen Dennis ook nog eens blunderde met 17...Pa5?, verzuimde wit een pion te winnen. Vervolgens ontstond in tijdnood een middenspel met alleen nog zware stukken waarbij in ongeveer gelijke stelling wit de mist in ging op zet 26 en 27. Zwarts dame en toren vlogen wits koning naar de hals en mat in 7 was niet meer te voorkomen. Na een Spaanse opening kwam de h-lijn open en rokeerde Gert lang. Hij hoopte op een mooie aanval. Maar helaas liet hij dameruil toe en wist zwart gelijk spel te bereiken. Vlak na de 40e zet blunderde Gert en kwam in een verloren eindspel terecht. Met de moed der wanhoop en een forse dosis geluk werd het toch nog remise. Na een interessante opening, die Migchiel al vele malen eerder had geprobeerd, vond Matthieu een nieuwe voortzetting. Analyse achteraf bevestigde de theoretische kwaliteit. Migchiel vond op zijn beurt niet de beste zetten en kwam in een passieve stelling. Hij speelde wel erg snel, zodat tegen de tijd dat Matthieu met wat laatste nauwkeurigheid de winst binnen kon slepen hij door tijdsgebrek niet de beste afwikkeling wist te vinden. Het pion plus eindspel was daarna niet meer te winnen, remise dus. IM Joost kreeg met zwart een Engelse stelling op het bord waarin hij ietwat avontuurlijk met e4 en Dg5 speelde. Zijn tegenstander speelde rustig Lf1 terug, voltooide zijn ontwikkeling, stond iets beter en bood remise aan. IM Joost had op dat moment weinig vertrouwen in zijn stelling, dus hij besloot het aanbod aan te nemen.

In een Taimanov vertikte Davids tegenstander het om ...a6 te spelen. David speelde toen maar Pdb5 en stond meteen overweldigend. Zwart hield het nog lang vol, maar is eigenlijk nooit meer in de partij gekomen. 1-0! Lisa kwam met zwart prima uit de opening, alleen de witte velden rondom haar koning waren zwak. Toen ze te profylactisch te werk ging om verdere verzwakking te voorkomen, bleek er een acute dreiging in de stelling te zitten waardoor ze een pion verloor en ze meerdere zwakke pionnen overhield. Het resterende eindspel was kansloos. Marijns tegenstander speelde een Pirc. Hij misplaatste zijn stukken en kwam al snel in de verdrukking. Een vrijpion besloot uiteindelijk de partij met een trucje. Smaranda verloor na een rustige opening een cruciale pion. Daardoor kreeg haar tegenstander ook nog het centrum in handen en tikte hij vakkundig de partij uit. Als laatste was Bob nog bezig. Door actievere stukken had hij voordeel. Zijn tegenstander verbruikte veel tijd. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met lichte stukken met een pion voorsprong voor Bob. Zijn tegenstander gaf nog een pion weg, maar toch leek het remise te gaan worden. Hij speelde niet optimaal en er ontstond een eindspel van loper + paard + pion tegen loper + pion. Dat was lastig te winnen. Bob slaagde erin zijn paard naar de juiste velden te manoevreren en zijn pion tegen de loper te ruilen. Toen ging hij rustig de pion ophalen en was er het beroemde eindspel ontstaan waarbij de ene partij behalve de koning alleen nog paard en loper heeft en de andere partij alleen de koning. Bob had dit eindspel wel een paar keer geoefend lang geleden, maar nog nooit was dit eindspel in één van zijn partijen voorgekomen. Het viel reuze mee: binnen 15 zetten had hij de koning in één van de goede hoeken vastgezet, zijn tegenstander gaf op en daarmee was met 6,5-3,5 een mooie overwinning behaald!

Ons 1e heeft nu 7 matchpunten, nog 1 matchpunt is nodig om veilig te zijn. Het programma is zwaar met wedstrijden tegen o.a. nr. 3 en 1. De volgende wedstrijd is tegen Groningen, het team dat Paul Keres versloeg en daarmee de koppositie heeft overgenomen. Die wedstrijd is op 16 maart.

11-02-2019 19:34 Bob is offline Send an Email to Bob Search for Posts by Bob Add Bob to your Buddy List
Untagonklik Untagonklik is a Male
Erelid
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslag van de tegenstanders:

Quote


Gemiste kans voor Philidor 1
Door Jeroen Weggen
Er is nog niets aan de hand, het eerste team heeft het lot volledig in eigen handen. Maar tegen het zeker niet zwakke DSC Delft liet Philidor 1 toch een kans liggen op misschien niet de overwinning, maar zeker wel een gelijkspel. In de strijd tegen degradatie is elk matchpunt kostbaar, dus een 5-5 in Delft zou een aanmerkelijk betere uitgangspositie opgeleverd hebben.

Nu staan we voorlopig op de 9e plaats (aan het einde van de rit zou dat degradatie betekenen). Belangrijk is dat we in de laatste drie rondes nog tegen de (huidige) nummers 7, 8 en 10 spelen. Daar zijn de nodige punten te halen, het zijn zeker niet de sterkste teams in de klasse, en bovendien hebben deze teams zwaardere speelschema’s. Zowel Wageningen (8e) als Purmerend (10e) moet bijvoorbeeld nog tegen Groninger Combinatie 1 spelen, dat in deze 6e ronde de topper van Paul Keres won en nu 1,5 bordpunt voor staat op de Utrechters. De Groningers kunnen de bordpunten dus ook wel gebruiken.

Terug naar wat er deze zaterdag in Delft gebeurde. Iedereen was ruim op tijd aanwezig in het mooie denksportcentrum aldaar. Er speelden 5 teams van DSC een thuiswedstrijd, dus ruim 80 schakers waren actief. Teams 2-5 speelden in een open ruimte met uitzicht op de binnenstad van Delft, de wedstrijd DSC1 – Philidor 1 werd in een aangrenzend zaaltje gespeeld. Het werd al gauw vrij warm in dit zaaltje maar gelukkig kon er vlak in de buurt een schuifdeur een stukje opengezet worden; de harde wind deed de rest van het werk.

We kwamen in de speelzaal trouwens ook Jan Bosma tegen. Voor degenen die hem niet kennen: 18-jarige oud-speler van oa. Heerenveen en Sneek, jeugdkampioen van de FSB in 2017. Recentelijk speelde hij nog mee in het eerste team van JSN (jeugdschaaknoord) in de Meesterklasse van de jeugd-KNSB. Jan speelt tegenwoordig bij DSC, en hij vervulde deze zaterdag een heldenrol voor hun 4e team. In de laatste partij van de dag wist hij een verloren toreneindspel nog tot remise te brengen en zo sleepte hij de 4,5-3,5 winst voor zijn team binnen.

Voor de andere Friezen in Delft liep het helaas iets minder goed af, alhoewel de wedstrijd lange tijd spannend bleef. Met Amir als invaller voor Jan Boersma (ziekte) begonnen we vol goede moed. De eerste uitslagen die binnenkwamen waren niet slecht. Bas hield de sterkste speler van DSC, IM Joost Michielsen, ogenschijnlijk gemakkelijk op remise. Migchiel kon op bord 1 niet door de verdediging van Matthieu Freeke heenkomen, maar wist in een dame-eindspel met pion minder toch vrij eenvoudig remise door zetherhaling af te dwingen.

Auke won simpel een pion in het vroege middenspel. De zwartspeelster investeerde vervolgens zeeën van bedenktijd zonder iets anders dan tijdnood ervoor terug te krijgen. Auke won een tweede pion, een derde, een vierde, en kon dameruil afdwingen. De winst duurde hierna niet lang meer.

Daarentegen verloor Jan Hania. Jan ging in de opening in de fout, waarna hij nooit echt voldoende compensatie kreeg voor het materiaal dat hij moest inleveren. Hij rekte de strijd nog lang, maar moest in de tijdnoodfase opgeven.

In die tijdnoodfase gingen de nodige dingen mis. Jeroen deed een paar foute zetten in een gelijkstaand paardeneindspel. Er liep plots een witte pion door en Jeroen kon opgeven. Jippe ging op zet 31 door de vlag. Overigens stond hij al een tijdlang verdacht.

Addy stond zeker niet minder, maar in tijdnood kwam hij pardoes in een matnet terecht en verloor. Een lichtpuntje was de winst van Erik. Het was geen partij uit één stuk, maar in de tijdnoodfase had hij beslissend materiaal gewonnen.

De rekenkundige lezer zal het opgevallen zijn dat de stand nu 5-3 voor de thuisclub is. Nog twee partijen dus. Op dit moment was de kans dat Philidor nog een 5-5 zou bewerkstelligen overigens miniem. Amir stond – nadat hij een stuk had ingeboet in de tijdnoodfase – niet alleen verloren, maar de stelling was er niet naar dat hij die partij nog zou kunnen winnen, ook al zou zijn tegenstander blunderen. Misschien als het mobieltje van wit plotseling was afgegaan. Amir vocht lang voor wat hij waard was, maar tevergeefs. Er kwam een eindspel van paard+loper tegen kale koning op het bord, en de DSCer bracht dit eindspel langzaam maar zeker tot winst.

Rest nog de partij van Eddie. Eddie leek in het middenspel (gesloten spaanse structuur) onder enige druk te staan, maar het had volgens hem niet veel om het lijf. Gaandeweg werden er meer stukken geruild en kwam Eddie erachter dat hij nog aardige winstkansen had. Onze teamleider wist de stelling kundig (of dankzij onkunde van de witspeler) in een gewonnen toreneindspel om te zetten. Plotseling kreeg Eddie echter last van schaakblindheid, miste zeker één elementaire winst en waarschijnlijk nog wel meer; de partij verzandde in remise. Gelukkig deed het resultaat er al niet meer toe…

Zeker op drie, misschien op 4 borden gaf Philidor dus onnodig een halfje weg. Door dit verlies komt er net als de afgelopen 3 (of 4, of 5?) seizoenen een spannend einde aan het seizoen van Philidor 1. Bovendien zijn de laatste drie wedstrijden allen zogenaamde ‘vierpuntenduels’. Voor een verdere analyse van de situatie verwijs ik naar de 2e alinea van dit verslag. Hoe fout het deze zaterdag ook ging op sommige borden, in maart moeten we er gewoon weer staan tegen Wageningen. Als we die wedstrijd winnen zetten we een grote stap naar handhaving.

https://philidor1847.nl/?p=3223

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

12-02-2019 18:09 Untagonklik is offline Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller