Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-H7 verliest nipt van DD 5
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Eric Wagter Eric Wagter is a Male
webcommissie


geregistreerd: 22-09-2018
aantal berichten: 12

DSC-H7 verliest nipt van DD 5 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC7 heeft het maandagavond net niet kunnen bolwerken tegen DD 5: 3˝- 4˝.

De avond had bij aanvang wat overeenkomsten met die van drie weken geleden toen er met 8-0 werd gewonnen: weer een thuiswedstrijd, dezelfde acht spelers en een tegenstander die met 7 spelers aantrad. Helaas bleek dit geen garantie voor hetzelfde resultaat.

Hans startte met wit tegenover een lege stoel. Omdat het niet duidelijk was of zijn tegenstander nog zou komen kon hij niets anders doen dan afwachten. Zijn partij-analyse derhalve: “Hans met wit op bord 8 was na 1 zet en 60 minuten klaar: zijn tegenstander kwam niet opdagen.”

Niet veel later was de eerste echte partij geëindigd. Op bord 3 speelde Eric met zwart een Caro Kann. Wat als een solide opening bekend staat. Er werd echter een rode loper uitgelegd naar de zwarte koning door een cruciale fout: lang rokeren. De pionnen aan de damevleugel stoomden op en z'n tegenstander wikkelde het soepeltjes af.

Niels Jansen eindigde in een gelijkspel op bord twee na een dameruil. Bij deze partij was er even onduidelijkheid: Niels wilde remise aanbieden, liep eerst naar de teamleider (Eric), die wierp kort een blik op de stelling en zei ja. De meningen waren verdeeld of dat (het bekijken van de stelling) toegestaan is. Verder niets aan de hand en de remise was een feit.

Aram speelde op bord 4 een knappe partij. Er kwamen voor beiden dreigende stellingen op het bord waarbij Aram het meest doortastend was.

Henk verdedigde zich op bord 5 met de Caro-Kann; na 1. e4 c6 2. d4 d5 3. Pc3 e4: 4 Pe4: Lf5 speelde wit het paard terug naar c3. Dat gaf moed, want volgens de boeken hoort het naar g3 te gaan. De stelling werd gecompliceerd na wits rochade, met een open g-lijn voor zwart en zwarts koning op e7. Rond de 20e zet had wit 50 minuten meer bedenktijd verbruikt dan zwart, en zo werd het lastig om op een cruciaal moment de beste zet te doen. Hij zag mat in 1 over het hoofd. 0-1.

Op bord 1 kwam Zimo Sibbing erg lastig uit de opening. Op zet 10 nog g6 spelen en op zet 13 pas rokeren was te laat. Dat had sneller gekund. De rest van de partij was er niet te ontkomen aan de houdgreep van wit en de stelling van zwart viel uit elkaar. Uiteindelijk kwam daar een kwaliteit en een pion voorsprong voor wit uit. Afruilen en klaar, verloren helaas.

Ruben speelde op bord 6 met wit een lange partij waarbij er veel stukken op het bord bleven tot laat in de partij. Door een tactische zet over het hoofd te hebben gezien, verloor hij de controle over de partij waarna zijn tegenstander ondanks tijdnood uiteindelijk de winst kon forceren. 0-1.

Nils op bord 7 met zwart maakte een kleine fout in de opening, waarna hij de rest van de partij geforceerd was te verdedigen. Uiteindelijk werd hij in het resulterende eindspel met koning en pionnen in een zugzwang geforceerd, waarna wit een pion kon promoveren.

Jammer van het resultaat, maar wel een leerzame avond met mooie partijen. Volgende afspraak is op 26 november wanneer we mogen aantreden tegen RSC-Belgisch Park 3.

Eric

30-10-2018 21:04 Eric Wagter is offline Send an Email to Eric Wagter Search for Posts by Eric Wagter Add Eric Wagter to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller