Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K3 slaat hard toe tegen LSG 4
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
DSC Erelid


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 951

DSC3 slaat hard toe tegen LSG 4 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In de uitwedstrijd tegen LSG 4 heeft DSC3 goede zaken gedaan: er werd met ruime cijfers gewonnen.

Pieter had een interessante strategische partij totdat zijn tegenstander pardoes in 1 zet 2 pionnen weggaf. De rest was een kwestie van geduld.

Na een experimentele opening van Jan-Peter kwam zijn tegenstander wat gedrukt te staan. JP kon zijn stukken makkelijk ontwikkelen en toen zwart lang rokeerde kwam daar een koningsaanval bij. Na een loperoffer werd zwart matgezet.

Na een rustige opening kwam Peter positioneel iets beter te staan. Zijn tegenstander dacht zijn slechte loper te kunnen bevrijden en een pion te kunnen winnen, maar via een tactische wending kon Peter afruilen naar een gewonnen eindspel met gelijke lopers en aanvankelijk een pion minder. Dit veranderde echter snel en na wat gezwoeg kon het punt worden bijgeschreven.

Jouke’s partij werd een typische aanval op beide koningen nadat er tegengesteld gerocheerd was. Een duidelijk plan voor beiden, en dan komt het aan op een precieze uitvoering. Jouke kreeg een beetje tijd en ruimte, waardoor hij wit's aanval kon pareren en zijn eigen aanval hard binnen sloeg.

Richard had zelf een partij waarbij het evenwicht niet werd verbroken. Uiteindelijk werden de zetten herhaald en de vrede getekend.

Wim stond na de opening iets minder maar er was nog weinig aan de hand. Een fout op de 40e zet kostte een pion en na nog enkele onnauwkeurigheden de partij.

Ted kreeg een stelling waarin veld b6 zwak leek. Een grote afruil leverde echter een strijd tussen goed paard tegen slechte loper op. Toen Linda's loper ook weer meedeed stond het ongeveer gelijk.
Maar toen ze voor pionwinst ging en de c-lijn opgaf was haar koning kwetsbaar en ging ze – in slechte stelling - door haar vlag.

Al met al een mooie overwinning, na de ongelukkige remise in de eerste ronde.

 LSG 41946-DSC320071½-6½
1Gevers , E. (Ernst)1995-Oranje , R. (Richard)2102½-½
2Jap tjoen San , L. (Linda)2064-Barendse , T.J.M. (Ted)20450 - 1
3Kuipers , E.F. (Eelco)2322-Kortis , W. (Wim)21371 - 0
4Vleming , S. (Stefan)1654-Kumar , A.G. (Ashwin)00 - 1
5Straver , R. (Robert)2131-Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter)20330 - 1
6Yeh , T. (Timo)1741-Buzing , P.C. (Pieter)20220 - 1
7Cchung , C.Y. (Chi Yun)1889-Lode , P. (Peter)18860 - 1
8Cchung , N.L. (Nyuk Lyn)1769-Gosliga van, J.S. (Jouke)18210 - 1

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Untagonklik on 19-10-2018 at 15:41.

11-10-2018 13:34 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

En het verslag van de tegenstander:

Quote


De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor het vierde er één geweest om snel te vergeten. In het Denksportcentrum waar liefst 6 teams van LSG thuis speelde werd er kansloos verloren van DSC3 met 1,5 – 6,5.

We waren ook deze ronde weer compleet waardoor Alisha de kans werd geboden het eens te proberen in de 2e klasse waar LSG 2 een invaller zocht voor de thuiswedstrijd tegen DSC2. Een fraai debuut in de 2e klasse voor Alisha door een zeer knappe overwinning met zwart op Martine Middelveld die op de getalsladder Elo toch zo’n 400 puntjes meer heeft. Van harte Alisha! Aangezien ook het derde tegen DSC (4) speelde konden we wel spreken van een echte massakamp over 24 borden.

Nyuk Lyn kreeg op bord 8 een draak voorgeschoteld wat een loeischerpe stelling opleverde. Ik dacht nog gunstig dat mat zetten kunnen we wel overlaten aan de jeugd tenslotte. Zijn tegenstander bleek net iets doortastender waardoor hij de aanval overnam en de witte koning geen kans liet (0-1).

Ernst aan bord 1 kreeg een gambietje voorgeschoteld, nam het niet aan en leek optisch een leuke speelstelling te hebben. Beide heren waren echter zeer voorzichtig aan het opereren en na wat heen en weer geschuif werd tot remise besloten (0-5–1,5).
Robert, met zwart aan bord 5, had duidelijk maar voor 3 rijen betaald waardoor er wat passief op de onderste rijen werd gemanoeuvreerd. De witten stukken kwamen als een tsunami de zwarte stelling binnengedrongen en opgave was onvermijdelijk (0,5-2,5).

Stefan aan bord 4 had in de opening veel tijd nodig om het juiste plan te vinden. Net op het moment dat ik dacht dat wit een zeer kansrijke stelling had waarbij de koning van zijn tegenstander wat op de tocht stond kwam er een mindere zet onder tijdsdruk waardoor zijn tegenstander de dames kon ruilen en een gewonnen eindspel overhield (0,5-3,5).

Linda had op bord 2 de gehele partij een prettige stelling met een duidelijk ruimtevoordeel. Het koste wel veel tijd om het initiatief te behouden. In tijdnood ging Linda voor een pionwinst maar dit bleek teveel van goede. Zwart kreeg tegenspel tegen de witte koning die werd opgejaagd waarna mat niet meer te voorkomen was (0,5-4,5).
Timo verloor op bord 6 2 pionnen in het middenspel maar wist de zaken nog wel zo complex te maken dat het lastig bleef. Zijn tegenstander verdedigde het onder tijdsdruk echter vakkundig waardoor de materiaalachterstand uiteindelijk de doorslag gaf (0,5-5,5).

Chi Yun had op bord 7 een spannende partij. Ondanks korte rokade kwam hij met g5 op de proppen dat voor beide partijen leuk spel opleverde. Na een langdurige strijd moest Chi Yun helaas toch zijn meerdere erkennen (0,5-6,5).

Wedstrijd dus allang verloren maar de laatste wedstrijd was toch vooral nog van belang om wel de massakamp van DSC te winnen. In een rustige partij kreeg ondergetekende een wat prettiger spelend eindspel dat langzaam maar zeker werd gewonnen. De tegenstander had nog een geinige truc bedacht meer die kon weerlegd worden waarmee de eindstand werd 1,5-6,5.

Felicitaties aan Delft voor deze fraaie verdiende overwinning. We zullen leren van de gemaakte fouten, om te beginnen het nooit meer afstaan van Alisha, en sterker terugkomen!

12-10-2018 12:43 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller