Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC2 zet zegereeks voort
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Sebastiaan
DSC-lid


geregistreerd: 07-10-2010
aantal berichten: 8

DSC 2 zet zegereeks voort Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC2 heeft in eigen huis uitstekende zaken gedaan in de race om het kampioenschap door een overwinning op Schaakhuis waarbij iedereen ongeslagen bleef.

Tijdens de treinreis richting Delft bleek de helft van het team vanaf of via Leiden te reizen. En hoewel sommigen even bang waren dat ze buitengesloten waren in de gezamenlijke reisplanning, bleek deze planning eigenlijk helemaal niet te bestaan. Zo kwamen we uiteindelijk allemaal (en dus ook Bram) in dezelfde treincoupé terecht. Even daarvoor leek het erop dat de volledige scherpte nog niet aanwezig was bij al onze spelers. toen Bram, terwijl hij op zijn missie was naar de dichtstbijzijnde supermarkt, volledig miste dat zijn drie teamgenoten uitbundig naar hem aan het zwaaien waren vanaf de roltrap. Later bleek dat hij bezig was met de perfectionering van zijn praktische voorbereiding. Ook Martine en Talitha hadden hun voorbereiding prima op orde. Hun onafhankelijk georganiseerde ontbijt bestond uit een voedzame appelflap voor Talitha, een halve paprika met kiwi-sinaasappelshake voor Martine en een bloedsinasappel shake voor Bram (die hij dus had gekocht bij deze bewuste supermarkt). En het allerbelangrijkste: voor mij was een koffie geregeld. Dit moest een goede dag worden.

Het hele team arriveerde netjes op tijd en nadat de wedstrijdleider met karakteristieke visuele ondersteuning had gedemonstreerd dat de mobieltjes uit en weg moesten, konden we aftrappen.

Ikzelf was als eerste klaar. Mijn tegenstander, een invaller en de heuse studentenkampioen van Maastricht uit 1987, zette de opening iets te ambitieus op, wat me al snel een gezonde pion opleverde. Direct daarna volgde, wederom ambitieus, een stukoffer waarvan mijn tegenstander met rendement wilde profiteren over de lange diagonaal. Er zat echter een gat in deze combinatie, en ik kon afwikkelen naar een eindspel met twee stukken meer: 1-0.

JP volgde al snel met de 2-0. Via een zetverwisseling kwam hij in een zeer gunstige variant van een afruil-Caro Kann structuur terecht. Dit leverde de volgende stelling op:


Vos – Hoogland, stelling na 15. … Pxd2

Zwart startte deze variant om een aantal lichte stukken te ruilen, maar JP’s slimme tussenzet 16. Lf6! gooide roet in het eten. Opeens heeft wie een vernietigende aanval die niet te stoppen is zonder (groot) materiaalverlies. Niet snel daarna gaf zwart op.

Joram kwam met een klein plusje uit de opening. Naar eigen zeggen werden vervolgens van beide kanten niet de nauwkeurigste zetten gespeeld. Uiteindelijk kon hij afwikkelen naar een toreneindspel met pluspion, waarin Joram zijn techniek demonstreerde en eenvoudig won: 3-0. Daarmee bracht hij zijn totaal op liefst 7 uit 7!

Met deze tussenstand op het scorebord zagen de zaken er rooskleurig uit. Martine en Talitha stonden drawish, en Sten en Bram hadden een pion meer in een gunstig middenspel. Martin stond ook beter, maar zijn stelling begon licht te kantelen.

Door iets te rustig gespeeld te hebben in de opening, moest Martine meer moeite doen dan gebruikelijk om haar gambietpion op c4 terug te winnen. Haar tegenstander kreeg een prettige drukstelling, maar liet Martine vrij eenvoudig toe om af te wikkelen naar een remiseachtig ongelijke lopereindspel. Toen de torens er ook nog afgingen, werd de vrede snel getekend: 3,5-0,5.

Hierna volgde de remise van Talitha. Van deze partij heb ik niet heel veel meegekregen. Talitha had met zwart een licht initiatief op het bord en wat tijdnadeel op de klok. Op het moment dat ik bij haar stelling keek had ze de kans om geforceerd aan te sturen op een stelling met zware stukken en ongelijke lopers, maar met een hele sterke eigen loper in de witte koningsstelling op f3 en daardoor aanvalskansen. In plaats daarvan speelde ze een andere goede zet die licht voordeel behield, maar wit kon uiteindelijk de stelling bij elkaar houden: remise en 4-1.

Nu was het afwachten wie ons het beslissende (halve) punt zou bezorgen dat genoeg zou zijn voor de overwinning. Het geduld van de verslaggever (en van Martine, die nog live de overwinning wilde vieren voordat ze af zou reizen naar haar etentje) werd echter nog lange tijd op de proef gesteld, omdat alle partijen in de technische fase beland waren.

Uiteindelijk was het Bram die verlossing bracht. Hij speelde met zwart tegen een witte iso op d4, zonder de gebruikelijke compensatie voor wit. Langzaam voerde hij de druk op wat resulteerde in winst van deze pion. Het eindspel wat hierna volgde was ook prima aan Bram besteed, en nadat hij alle patgrapjes had ontweken was de vis op het droge: 5-1.

Meteen daarna schreef Sten de 6-1 bij. In de opening was hij een pion voorgebleven, waar zwart een loperpaar en wat activiteit voor terug kreeg. Langzaam maar zeker werd deze activiteit teruggedrongen en kon Sten nog een pion buitmaken. Het TTP vs TTL eindspel met twee pluspionnen voor Sten voerde hij vakkundig naar winst.

Als laatste was Martin nog bezig op bord 1. Ik heb enkele gedeeltes van deze partij meegekregen en ik kan zeggen dat er in ieder geval veel gebeurde. Naar mijn mening was hij prima uit de opening gekomen met een pion meer. Toen ik even later week kwam kijken leek er iets mis te zijn gegaan in het middenspel. Martin had nog een pion gewonnen, maar door een kleine combinatie moest hij een kwaliteit geven. Zijn loperpaar bood nog wel voldoende compensatie. Maar toen wit één loper kon ruilen en Martin’s andere loper tegen zijn eigen pion op d5 aan zat te kijken, had ik er wat minder vertrouwen in. Nadat ik terugkwam voor het slotstuk van de partij had Martin echter weer kansen gekregen. Zijn loper was actief geworden en er waren wederzijdse kansen tegen de vijandelijke koning. In de allerlaatste tijdnoodfase kon Martin zijn toren en loper geven om zijn pion te laten promoveren. Wat resulteerde was twee torens voor wit tegen Martin’s dame, met een grote remisemarge door eeuwig schaak. Hier werd uiteindelijk ook tot besloten. Eindstand 6,5-1,5.

’s Avonds in het exotisch verwarmde Indiase restaurant bereikte ons het nieuws dat concurrent Goes had verloren, wat betekent dat we nu een voorsprong hebben van 3 matchpunten. Met nog twee rondes te gaan is dit een prima uitgangspunt voor het kampioenschap. De volgende ronde in Breda kan het al gebeuren! Maar de eredivisiewedstrijd van PSV tegen Willem II toonde wel aan dat we nog wel even scherp moeten blijven…

Individuele uitslagen:
 DSC22133-Schaakhuis19236½ - 1½
1Martin Glimmerveen2046-Tjomme Klop2037½-½
2Sebastiaan Smits2161-René Weerts14441 - 0
3Joram op den Kelder2283-Jean-Michel Beeloo19031 - 0
4Sten Goes2224-Norbert Harmanus18911 - 0
5Bram van der Velden2196-Hans Hollander19951 - 0
6Jan-Pieter Vos2080-Mike Hoogland21881 - 0
7Talitha Munnik2003-Ik Oei2033½-½
8Martine Middelveld2069-Harold Metselaar1894½-½

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Joram op den Kelder on 11-03-2018 at 21:54.

11-03-2018 13:01 Sebastiaan is offline Send an Email to Sebastiaan Search for Posts by Sebastiaan Add Sebastiaan to your Buddy List
Bob
actief DSC-lid


geregistreerd: 10-05-2009
aantal berichten: 80

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De individuele uitslagen kloppen niet.

11-03-2018 17:15 Bob is offline Send an Email to Bob Search for Posts by Bob Add Bob to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2225

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Oh, sorry, ik had denk ik alleen de spelers en ratings aangepast, maar niet de uitslagen, haha.
Bedankt, Joram!

11-03-2018 22:03 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller