Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie DSC8 start met nipte winste op Promotie 6
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Adriaan ter Mors Adriaan ter Mors is a Male


geregistreerd: 18-05-2006
aantal berichten: 67

DSC8 start met nipte winste op Promotie 6 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC8 is het seizoen begonnen met een 4½-3½ overwinning op Promotie 6. Corniel Nobel hoefde niet in actie te komen, want Promotie had geen tegenstander voor hem: 1-0.
Niet lang daarna gaf team captain en ondergetekende Adriaan ter Mors het goede voorbeeld door direct na de opening te blunderen, en 'duwde' de stand weer gelijk: 1-1.

De eerste van drie invallers Aram Hassan was de volgende die een punt pakte voor DSC. Zijn tegenstander had een stuk geofferd of geblunderd in de opening, maar leek op het oog wat compensatie te hebben. Aram wist dat om te buigen tot groot voordeel voor hem, en toen zijn tegenstander een tweede stuk blunderde kon het punt bijgeschreven worden: 2-1.

Niet lang daarna mochten we nog een punt bijschrijven. Victor had een pion gewonnen en zijn tegenstander ook nog met een lelijke dubbelpion opgezadeld. Hij wikkelde netjes af naar een gewonnen koning-pionnen eindspel en speelde dat uit: 3-1.

Ondanks de fraaie score was de winste nog niet zeker: Andre stond lastig, Henk leek licht voordeel te hebben, Hugo stond een stuk voor, en Marfa stond goed maar had veel minder tijd op de klok.

Andre was als eerste klaar, hij slaagde er niet in om een lastig eindspel met ongelijke lopers en een pion minder te verdedigen. Hij koos ervoor om de activiteit op te zoeken, maar dat pakte niet goed uit en hij moest de partij opgeven: 3-2.

Marfa was haar partij intussen aan het winnen. Ondanks dat haar klok onder de vijf minuten dook bleef ze pionnen snoepen en ook de zwarte koning had ze van alle verdedigers ontdaan: 4-2.

Intussen leek Henk meerdere malen door het oog van de naald te zijn gekropen. In ieder geval tot twee keer toe leek zijn tegenstander in het eindspel een pion te kunnen winnen maar verzuimde dit. Toen er slechts op 1 vleugel nog pionnen op het bord stonden en Henks paard veel beter was dan de loper van zijn tegenstander, bood Henk remise aan. Zijn tegenstander nam het aanbod aan en daarmee was de winst binnen: 4 ½-2 ½.

Tot slot kende de partij van Hugo een ongelukkig einde. In een stelling toren + pionnen tegen toren + loper + pionnen viel ineens Hugo's loper van het bord af, in tijdnood. Het toreneindspel met twee pionnen tegen een was wellicht nog te verdedigen, maar Hugo was er niet in geslaagd tijdig op snelschaakmodus over te gaan en ging door zijn vlag: 4 ½-3 ½.

Al met al een verdiende en wellicht belangrijke overwinning tegen het op papier veel zwakkere Promotie 6.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Untagonklik on 26-09-2017 at 13:15.

26-09-2017 13:15 Adriaan ter Mors is offline Send an Email to Adriaan ter Mors Search for Posts by Adriaan ter Mors Add Adriaan ter Mors to your Buddy List
Henk van den Belt
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-11-2016
aantal berichten: 163

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Kanttekeningen bij de partij Van den Belt - Veldhuizen:In bovenstaande stelling staat wit nog goed maar na c7-c5 d5xc6? Pc6 werd het voordeel beduidend minder.
48. .. Le4: en wit staat bijna verloren want pion op c4 is niet meer te verdedigen. In de partij werd Ke7? gespeeld en remise is nabij.

This post has been edited 12 time(s), it was last edited by Henk van den Belt on 26-09-2017 at 15:41.

26-09-2017 14:42 Henk van den Belt is offline Send an Email to Henk van den Belt Search for Posts by Henk van den Belt Add Henk van den Belt to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller