Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC1 start seizoen met gelijkspel tegen Voerendaal
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Chiel Chiel is a Male
Nederlands Jeugdkampioen


geregistreerd: 17-08-2004
aantal berichten: 303

DSC1 start seizoen met gelijkspel tegen Voerendaal Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In de sterke klasse 1B is het eerste team begonnen met een wat gelukkig gelijkspel tegen Voerendaal, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de meesterklasse (na in 2011-2012 nog kampioen te zijn geworden). Overwinningen waren er van Sebastiaan, Lisa, en Jan-Pieter. De persoonlijke uitslagen:

 DSC VoerendaalUitslag
1Chiel van Oosterom-Christian Braun½-½
2Sten Goes-Daniel Hausrath0-1
3Matthieu Freeke-Ivo Wantola½-½
4Joost Michielsen-Johannes Mundorf½-½
5Joram op den Kelder-André Krüger0-1
6Sebastiaan Smits-Henk Temmink1-0
7Lisa Hortensius-Valentin Buckels1-0
8Jan-Pieter Vos-Benjamin Nachbar1-0
9Martine Middelveld-Ruud van Meegen½-½
10Talitha Munnik-Bob Merx0-1


Matthieu opende de score middels een remise. Na een solide openingsopzet tegen de Catalaan van wit, diende zich een mogelijkheid aan om op b2 te slaan zonder dat daar een directe weerlegging voor was. Echt voordeel leverde het in eerste instantie ook niet op, maar in de eindstelling had achteraf gezien misschien nog wel doorgespeeld kunnen worden.

Daar voegde ik een remise aan toe, tegen een teamgenoot van mij bij DJK Aufwärts Aachen. Hieronder de laatste fase van mijn partij:Sebastiaan, die als nieuwe mede-teamleider zijn teamgenoten tot een select groepje mensen rekent, had een krachtige aanvalspartij. Hij kreeg in de opening relatief snel de kans om een stuk te geven tegen drie pionnen, waarbij de zwarte koning in het midden zou blijven en de zwarte stukken ook nog eens moeilijk in het spel te betrekken waren. Na suboptimaal verdedigingsspel van zijn tegenstander, wist Sebastiaan met een vrijpion op d7 de zware stukken van zijn tegenstander te binden en de overwinning binnen te hengelen.

Joost poogde de dame die zijn tegenstander op avontuur gestuurd had in te sluiten, maar een tussenzet redde zwart. In de gecompliceerde stelling die overbleef was er nog altijd ruime compensatie voor een pion, en Joost vond een afwikkeling naar een duidelijk beter eindspel. Hierin was hij niet geduldig genoeg, waarna de partij in remise verzandde.

Tegen Daniel Hausrath, de enige grootmeester in de opstelling van Voerendaal, kwam Sten met wit prima uit de opening. In de kritieke stelling koos hij echter voor de verkeerde variant waarna de stelling beter werd voor zwart. In plaats van lijdzaam af te wachten probeerde Sten de stelling nog wat te compliceren, maar alle dreigingen werden helaas goed gepareerd waarna hij kon opgeven.

Vervolgens zette Jan-Pieter ons weer op voorsprong. Hij kwam met een klein plusje uit de opening, en dat bleef eigenlijk bijna de hele partij zo. De witte stelling speelde ook nog eens een stuk makkelijker, wat resulteerde in een winnende combinatie in tijdnood. Het overdragen van het mede-teamleiderschap heeft Jan-Pieter goed gedaan. Na een seizoen zonder overwinningen nu weer een lekker punt.

Helaas viel het paardeindspel met minuspion van Joram niet te verdedigen, en de overgebleven borden zagen er niet heel hoopvol uit.

Talitha had een spannende partij met wederzijdse kansen en wederzijdse tijdnood. Na de tijdnoodfase bleek het beste er helaas af te zijn en viel de nederlaag niet meer te voorkomen. Talitha stelde het zo: "Talitha had met wit een spannende partij met een pion- en een kwaliteitsoffer die beiden niet werden aangenomen. Met misschien iets meer kansen voor wit was het wel lastiger spelen in wederzijdse tijdnood met vier paarden op het bord. Helaas ging het tactisch mis en viel de nederlaag niet meer te voorkomen."

Martine deed ultieme pogingen om te winnen omdat Lisa eigenlijk alleen maar kon verdedigen (haar stelling was solide, maar ze kampte wel met een vervelend ruimtenadeel). Martine was met zwart wel beter komen te staan, maar dat strandde helaas in een ongelijk lopereindspel met een pion meer dat niet te winnen was.

De tegenstander van Lisa, een sterke Duitse jeugdspeler, werd vervolgens geïnformeerd dat remise genoeg was om de teamoverwinning van Voerendaal veilig te stellen. Het leek echter een stelling waarin enkel Lisa nog een fout zou kunnen maken, dus werd zij toch nog even aan de tand gevoeld. Dat we uiteindelijk een matchpunt overhielden aan de wedstrijd kwam doordat haar opponent in zijn pogingen om de duimschroeven verder aan te draaien getroffen werd door een moment van schaakblindheid: na hard verdedigingswerk kreeg Lisa ineens de kans om een stuk met een tussenzet (schaak) te slaan. Dit resulteerde onmiddelijk in winst.

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Chiel on 27-09-2015 at 14:17.

26-09-2015 22:31 Chiel is offline Send an Email to Chiel Search for Posts by Chiel Add Chiel to your Buddy List
Jouke
webcommissie


geregistreerd: 21-10-2014
aantal berichten: 96

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Netjes resultaat zou ik denken! Speelt IM Chessexplained (Sielecki) dit jaar niet voor Voerendaal? Ik kijk elke dag zijn youtube-kanaal.

27-09-2015 09:45 Jouke is offline Send an Email to Jouke Search for Posts by Jouke Add Jouke to your Buddy List
Chiel Chiel is a Male
Nederlands Jeugdkampioen


geregistreerd: 17-08-2004
aantal berichten: 303

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dat weet ik niet. Hij staat in ieder geval niet in de basisopstelling van Voerendaal, maar het zou nog kunnen zijn dat hij of andere spelers als invaller mee zullen spelen...

27-09-2015 12:41 Chiel is offline Send an Email to Chiel Search for Posts by Chiel Add Chiel to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 711

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

en het verslag van de tegenstander:

Quote


V1 start het seizoen met een gelijkspel

Geschreven door Bob Merx
Gepubliceerd op maandag 28 september 2015 20:42
Na de degradatie uit de succesvolle Meesterklasse-periode startte V1 met een t.o.v. vorig seizoen lichtelijk uitgekleed team aan het seizoen in klasse 1B. Tegenstander op 27 september was DSC Delft, dat vorig seizoen afsloot met een verdienstelijke 2e plaats. Plaats van handeling was het Denksportcentrum in Delft.

Omdat ik zelf veel achter het bord heb moeten zitten en daardoor niet veel heb meegekregen, maak ik af en toe gebruik van het verslag van tegenstander Chiel van Oosterom op de website van de Delftenaren (waarvoor dank Laughing).

We begonnen met 2 remises (van Ivo en Christian, beiden met wit), waarbij waarschijnlijk het evenwicht niet echt werd verbroken.

Vervolgens kreeg Henk met zwart een loei van een aanval over zich heen na een wit stukoffer. De zwarte koning bleef in het midden en de enige hoop leek de tijdnood van de witspeler te zijn, maar nadat Henk 2 witte zetten niet had zien aankomen, werd de zwarte stelling opgeblazen.

Johannes ging al vroeg met zijn zwarte dame op avontuur om een pion te snoepen. Wit had echter compensatie en wist uiteindelijk af te wikkelen naar een beter eindspel. Dit wist Johannes echter te kiepen.

Onze enige resterende GM Daniel speelde (met zwart) weer op zijn "Daniels": geduldig wachten op de fout van zijn tegenstander, die er in het middenspel kwam. Vervolgens gaf hij wit geen kans meer om in de partij te komen en bracht ons daardoor weer langszij.

Lang konden we niet genieten, want Benjamin moest door zijn mindere zwarte pionnenstelling, waar hij een groot deel van de partij tegenaan heeft moeten kijken, de hele tijd verdedigen. In de onvermijdelijke zwarte tijdnood kon de witspeler de partij naar zich toetrekken. Commentaar van Benjamin: "Ich habe meine Notation verbrannt ..." Frown.

André kon weer iets terug doen. Na een goede partij wist hij een paardeindspel met een pluspion te verzilveren en V1 terug in de wedstrijd te brengen.

Voor teamleider Bob waren de voortekenen voor de partij niet goed: hij heeft een gruwelijk slechte score tegen dames (iets van 1 uit 16), die steeds gewoon goede partijen tegen hem spelen, en hij speelde natuurlijk met zwart tegen één van de 3 jongedames bij de tegenstander. In het middenspel kwam Bob iets beter te staan, doordat de zwarte stukken betere velden hadden. In wederzijdse tijdnood volgden tactische verwikkelingen en zwart miste een mat in 2. De witte stelling bleef echter moeilijk speelbaar en na nog een fout ging de witte dame geforceerd verloren.

Het zag er opeens erg goed uit voor V1! Een ongelijk lopereindspel bij Ruud en een zeker niet mindere stelling voor Valentin zouden genoeg moeten zijn voor samen 1 punt en de 2 matchpunten, maar het zou anders lopen.

Aanvankelijk had debutant Ruud (met wit) een klein ruimteoverwicht in een dichtgeschoven stelling, maar na een onoplettendheid kreeg de zwartspeelster via een schijnoffer het initiatief o.a. over de open d-lijn. Met kunst- en vliegwerk kon Ruud uiteindelijk vluchten in het bovengenoemde ongelijke lopereindspel met een minuspion, maar dat was vrij gemakkelijk te kiepen.

Blijft nog over het drama op het bord van Valentin. Hij had met wit steeds een miniem voordeeltje en groot tijdsvoordeel. Door de symmetrische pionnenstelling bleef de remisemarge echter groot. Na de remise van Ruud wist Valentin dat remise genoeg was voor de 2 matchpunten en hij kon volgens getuigen zelfs 3 keer dezelfde stelling bereiken. Of het door zijn jeugdige overmoed kwam of doordat hij spoken zag, weet ik niet, maar hij gaf een stuk weg door een foutieve combinatie en kon enkele zetten later opgeven.

Daardoor bleven we steken op 5-5. De wedstrijd hadden we kunnen winnen, maar met een beetje pech ook kunnen verliezen, dus houden we het maar op een verdiende uitslag Smile.De individuele uitslagen:

DSC Delft 1 - Voerendaal 1 5 - 5
1. Chiel van Oosterom 2367 - Christian Braun 2417 ½ - ½
2. Sten Goes 2261 - Daniel Hausrath 2490 0 - 1
3. Matthieu Freeke 2350 - Ivo Wantola 2389 ½ - ½
4. Joost Michielsen 2390 - Johannes Mundorf 2210 ½ - ½
5. Joram op den Kelder 2271 - André Krüger 2139 0 - 1
6. Sebastiaan Smits 2142 - Henk Temmink 2181 1 - 0
7. Lisa Hortensius 2162 - Valentin Buckels 2128 1 - 0
8. Jan-Pieter Vos 2079 - Benjamin Nachbar 2148 1 - 0
9. Martine Middelveld 2119 - Ruud van Meegen 2155 ½ - ½
10. Talitha Munnik 2009 - Bob Merx 2146 0 - 1

01-10-2015 11:32 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller