Delfts Schaakforum » DSC Forum » Algemeen [DSC] » Opa vertelt
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

Opa vertelt Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

"Maar opa, er waren toen toch allang digitale klokken?"

"Ja lieverd, maar ze waren nog een stuk primitiever dan die van nu, hoor! Ze veranderden niet van kleur, ze werden niet rood als je onder de tien seconden kwam, zoals nu. Dus in tijdnood moest je echt je ogen van het bord afwenden en gericht naar de klok kijken om te zien hoeveel tijd je nog had. Dat ging natuurlijk vaak mis..."

"Maar je kon toch al wel een Fischer-tempo met increment instellen op die klokken?"

"Ja, dat kon allang, en analoge klokken werden al praktisch niet meer gebruikt. Toch werden er nog veel toernooitjes georganiseerd zonder increment. Bijvoorbeeld een snelschaaktoernooi van 5 minuten per persoon met niks erbij per zet, of een rapidtoernooi van 15 of 20 minuten per persoon met niks erbij per zet."

"Hahaha! Echt waar?! Ik ken het eigenlijk alleen van de jaarlijkse kolderschaakavond op de club. Dan krijg je vaak van die hilarische taferelen aan het eind, waarbij het niks meer met schaken te maken heeft. Dan staat er iemand tien stukken voor, maar zijn tijd is op, en als de ander dan nog net een pionnetje over heeft weten te houden, heeft hij gewonnen omdat hij matpotentieel heeft. Of ze hebben allebei nog 5 seconden, en dan wint degene die toevallig zetten dicht bij de klok kan doen. Maar daar werden toen hele toernooien mee gespeeld?!"

"Jazeker! Ik heb er ook nog aan een aantal meegedaan. Als je af en toe een toernooitje wilde spelen in die tijd, ontkwam je er haast niet aan."

"Maar die toernooien kon toch niemand serieus nemen?"

"Nou, ik niet nee, maar veel mensen namen ze destijds wel serieus. Ze heetten dan bijvoorbeeld < snelschaakkampioenschap van de Haagse schaakbond > of < rapidkampioenschap van de Haagse schaakbond >, en er waren geldprijzen voor de winnaars, zodat er soms zelfs grootmeesters meededen."

"Dat meen je niet! Leenden die zich voor zo'n circus-act?! Maar wat vonden de arbiters er van? Vonden die het niet vervelend, al die conflicten die kunnen ontstaan, zeker op de hogere borden, waar het om geld gaat? Gebeurde het dan niet vaak dat iemand een geldprijs won puur door een discutabele beslissing die een wedstrijdleider moest nemen?!"

"Dat gebeurde best wel eens, ja, en wedstrijdleiders vonden het natuurlijk niet prettig om dat soort beslissingen te moeten nemen."

"Maar hoe zat het dan bij de officiële rapid- en blitztoernooien van die tijd, voor de wereldtop?"

"Nou, bij de wereldkampioenschappen rapid en blitz was allang omgeschakeld op 15 minuten + 10 seconden per zet en 3 minuten + 2 seconden per zet, zoals het nog steeds is. Maar op de één of andere manier bleven veel organisatoren van regionale toernooitjes vasthouden aan de traditie van het spelen zonder increment."

"Hoe is er dan toch een einde aan gekomen, opa?"

"Nou meisje, voor wat betreft de Haagse schaakbond heb ik daar zelf nog een kleine rol in gespeeld, en daar ben ik best een beetje trots op! Het zal zo begin 2015 geweest zijn, dat ik bij de algemene ledenvergadering van de HSB een motie heb ingediend, die zei dat er voortaan bij alle officiële HSB-kampioenschappen met increment moest worden gespeeld. Gelukkig, en eigenlijk tot mijn grote verbazing, werd deze motie unaniem door de leden aangenomen! Zichzelf respecterende organisatoren van minder officiële toernooien konden daarna niet achterblijven. En zo werd het spelen zonder increment iets voor kolderschaakavonden en uit de geschiedenisboeken.

Maar nu: genoeg geouwehoerd! Aan het werk jij! Magnus komt zo langs om je te trainen, en je weet hoe chagrijnig hij wordt als hij merkt dat je je huiswerk niet hebt gedaan!"

19-10-2014 18:21 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

even voor de goede orde... Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Bovenstaand stukje moet absoluut niet als kritiek op specifiek het snelschaakkampioenschap van de HSB bij Promotie afgelopen zaterdag worden opgevat. Ik wist waar ik aan begon, het was erg leuk en goed georganiseerd en het kolderschaak werkte soms in mijn nadeel, maar soms in mijn voordeel. De heren DSC-ers Bob Voogt en Richard Oranje pletten mij beide met 2-0, respectievelijk in de eerste en de laaste ronde, maar dat was niet te wijten aan het spelen zonder increment. Wel aan mijn gepruts en slome spel (en natuurlijk het goede spel van de tegenstanders). Ik wil nog wel even gezegd hebben dat ik tegen Bob in de tweede partij een stuk voor kwam en tegen Richard ook in de tweede partij gewonnen stond.
Voor wie me niet gelooft: het begin van de partij tegen Richard heb ik nog kunnen reconstrueren. (Het jammerlijke einde niet meer.)
http://nl.lichess.org/wUQzTAZb#2
Felicitaties voor Bob Voogt!

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Derk Dekker on 19-10-2014 at 22:17.

19-10-2014 20:41 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1142

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Als er toch geen opa's en oma's waren!
Niet alleen zou de hele economie instorten, omdat de ouders op de kinderen zouden moeten passen, in plaats van opa + oma, zelfs het schaakspel zou eronder lijden! Goed van je, Derk, dat je je kleindochter schaken leert.
Ik heb een kleindochter en -zoon inmiddels twee keer de loop van de stukken uitgelegd en een partijtje gespeeld. Kleinzoon heeft er nog moeite mee, die speelt na een tijdje Tg3 x Ke8 en vindt dan dat hij gewonnen heeft.

Die Magnus waarover je het hebt, dat is de kleinzoon van Magnus Carlsen, de vroegere wereldkampioen?

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

20-10-2014 11:37 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

een interpretatie... Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Haha, ik geloof dat je het stukje niet helemaal begrepen hebt!
Ik ben momenteel 36 en heb twee dochters van 3 en 1. Die van drie kan de stukken opzetten en weer in het doosje doen, het is een begin!
Vooral dat laatste (stukken in het doosje) is belangrijk: opgeven met waardigheid kun je niet vroeg genoeg leren!

Maar het stukje is vanuit het perspectief van de toekomst geschreven. Over pakweg 40 jaar verbaast mijn kleindochter zich er over dat er anno 2014 nog min of meer officiele toernooien zonder increment werden gespeeld. Ik probeer haar dat uit te leggen, maar daar slaag ik niet echt in.
En inderdaad, op het laatst zeg ik dat ze weer aan de slag moet, want ze bereidt zich voor op het verdedigen van haar wereldtitel, en Magnus, de oude maestro, helpt haar daarbij als secondant.
Toch jammer dat ik het moet uitleggen! ;-)

20-10-2014 11:49 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 145

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik zou de laatste regel uit Kees zijn bericht nog eens lezen, Derk. Knipoog
Ik denk dat hij het wel begrepen had.

21-10-2014 17:52 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

wellicht te ver hineininterpretiert... Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ja, waarschijnlijk wel, maar dan was zijn reactie voor mij toch wat verwarrend! Want is Kees niet nu al ècht opa? En als hij mij dan aanspreekt als mede-opa, dan moet zijn reactie toch ook vanuit toekomstperspectief zijn? Ik gun Kees het eeuwige leven, maar zouden zijn kleinkinderen over pakweg 40 jaar echt nog Tg3 x Ke8 spelen? Dan heeft opa van der Meer toch wat uit te leggen tegen die tijd (al dan niet vanuit de hemel)! ;-)

22-10-2014 08:32 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

36, dan kan je toch gewoon opa zijn?

Dat die verwende jeugd van tegenwoordig nu zo lang wil genieten van het 'vrije leven' zonder kinderen, betekent niet dat er geen man gewoon keurig op z'n 18e vader wordt en de dochter/zoon datzelfde doet?

Lach Draaiend hoofd Lach

En Derk: tijd is iets transcendents, verschillende tijden kunnen best door elkaar heen lopen haha.

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

22-10-2014 10:39 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Sofya Blanter Sofya Blanter is a Female
webcommissie
geregistreerd: 04-11-2008
aantal berichten: 76

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

En inderdaad, op het laatst zeg ik dat ze weer aan de slag moet, want ze bereidt zich voor op het verdedigen van haar wereldtitel, en Magnus, de oude maestro, helpt haar daarbij als secondant.


En blijkbaar gaat de schaaktoekomst ook vrouwelijke wereldkampioenen kennen...

22-10-2014 11:58 Sofya Blanter is offline Send an Email to Sofya Blanter Search for Posts by Sofya Blanter Add Sofya Blanter to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nou, nou, vliegende auto's geloof ik nog wel, maar nou wordt het gewoon ongeloofwaardig...Draaiend hoofd

Derk had het gewoon over de wereldtitel bij de vrouwen hoor. Koel

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

27-10-2014 14:54 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Derk Dekker Derk Dekker is a Male
schaakverslaggever


geregistreerd: 02-04-2009
aantal berichten: 117

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nee hoor, ik bedoelde natuurlijk dat mijn kleindochter dan wereldkampioen is in de open categorie.

Al is er tegen die tijd wel een aparte mannenwereldtitel ingevoerd, want die mannen willen af en toe ook wel eens wat winnen.

Felrealistisch, toch? ;-)

27-10-2014 16:13 Derk Dekker is offline Send an Email to Derk Dekker Homepage of Derk Dekker Search for Posts by Derk Dekker Add Derk Dekker to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller