Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2013-2014 Half EI voor het DSC2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 540

Half EI voor het DSC2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het tweede heeft gelijk gespeeld tegen Boven-IJ (voorheen Nieuwendam). Winst leek lange tijd binnen handbereik, maar in de laatste fase viel alles verkeerd.

Richard zag zijn tegenstander vroeg in de opening blunderen en wist een pionnetje buit te maken. Nog belangrijker was dat de zwarte koning in het centrum was gestrand en zwart een belangrijke ontwikkelingsachterstand had. Soepel slechtte Richard de resten van de zwarte stelling en na onvermijdelijk verlies van groter materiaal, hield de tegenstander het voor gezien.

Op het bord ernaast liep het ook lekker. Patrick en tegenstander waren rustig begonnen. De eerste confrontaties leverde Patrick een centrale vrijpion op, waarvan nog niet zeker was of deze wel te behouden was. In de complicaties die volgden bleek dit inderdaad het geval. Sterker nog, de vrijpion zorgde voor wanorde in het vijandelijk kamp. Een blunder versnelde het einde van de tegenstand.

Ondertussen had Jan-Peter al een halfje binnen. Een wisselende partij - JP blunderde een pion, won hem weer terug, verloor weer een pion, won ook die weer terug - eindigde in een gelijkstaand eindspel en een remise.

Met een 2,5-0,5 tussenstand en enkele veelbelovende borden, waren de vooruitzichten gunstig.

Gert wist een prachtige partij op het bord te toveren tegen de sterkste speler van de tegenpartij. Met een flinke ontwikkelingsvoorsprong en mogelijkheden voor een vijandelijke aanval kwam Gert soepel uit de opening. De tegenstander wist nog wel flinke complicaties op te werpen, waarmee de partij weer wat meer in balans kwam. In het vroege eindspel kwam de beslissende ontknoping. Gert 'blunderde' een kwaliteit. Deze bleek echter vergiftigd: weigering had vermoedelijk geleid tot remise, aanname leverde een beslissende winnende stelling op dankzij een verre vrijpion.

Ondertussen was het bij Kim misgegaan. In een veelbelovende stellling met een pion meer kreeg de tegenstander de mogelijkheid om via een dubbel stukoffer een beslissende mataanval op te zetten. Het directe mat kon worden verkomen door de materiaalvoorsprong terug te geven, maar de resterende stelling was onhoudbaar.

3,5 - 1,5 voor met op de borden twee gunstige partijen - Bob een pionnetje voor en Hans ruimtevoordeel met centrale vrijpion - en een iets mindere partij - Ted een pionnetje achter.

Bob was in bekende stijl een pionnetje voorgekomen. Ruil van stukken leidde echter tot een dubbel toren- eindspel, waarin het onmogelijk bleek om het exta pionnetje te benutten. Remise, dus.

Hans wist met creatief spel zijn tegenstander helemaal vast te zetten op de onderste rijen. Dankzij een taaie verdediging kon de tegenstander net blijven staan. Vervolgens raakte Hans de weg wat kwijt. Hij liet de tegenstander loskomen, raakte een pion kwijt en werd afgeserveerd.

Ted was als laatste bezig. In een opening die te moeilijk is voor leken zoals ik lanceerde - als ik het goed heb begrepen - de tegenstander een nieuwtje. De resulterende was niet al te fris. Vanwege matdreigingen ging een pionnetje verloren en in het resterende eindspel van TP+3 tegen TL+4 kreeg Ted geen succesvolle verdediging van de grond.

Gedeelde matchpunten dus voor het tweede. Het positieve nieuws is dat een mede-favoriet in deze ronde heeft verloren, waardoor we toch nog gedeeld aan kop staan in de klasse, samen met BovenIJ en HWP Haarlem 2, onze volgende tegenstander.

 Boven IJ2057-DSC221124-4
1Barry Brink2140-Ted Barendse21611-0
2Cor Croese2258-Gert Legemaat21530-1
3Frank van de Velpen2073-Hans Zwartveld20661-0
4Ed Baarslag2072-Kim Meulenbroek21741-0
5Martin Beugel2056-Richard Oranje20710-1
6George Gijsen1977-Patrick de Bas21090-1
7Martin de Koning1964-Bob Voogt2084½-½
8Wim de Schipper1918-Jan-Peter van Zandwijk2076½-½

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Henrik on 05-11-2013 at 10:15.

03-11-2013 09:38 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 540

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Aan het bord stelde mijn tegenstander zich voor als George Gijsen, niet als Rudy van de Wynkele. De KNSB-site is ook overtuigd dat GG tegenover mij aan het bord zat. Glimlach

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

05-11-2013 00:14 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 946

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Rudy van de Wynkele won zijn partij - zie verslag DSC4!

05-11-2013 09:39 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 719

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Woeps, dat krijg je ervan als je alle tabellen moet maken, met enig gecopy-paste Glimlach

05-11-2013 10:16 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 540

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Verslag van de tegenstanders is te vinden op de website van Boven-IJ.

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

13-11-2013 23:12 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller