Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2008-2009 » KNSB-bekerteam wint ook van Erasmus
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Joram op den Kelder
forumbeheerder


geregistreerd: 12-02-2005
aantal berichten: 143

KNSB-bekerteam wint ook van Erasmus Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na eerder al van Oegstgeest te hebben gewonnen, heeft het KNSB-bekerteam nu ook de confrontatie met Erasmus overleefd. Bij een gelijke stand met vliegende tijdnood op het laatste overgebleven bord werd het nog erg spannend, maar uiteindelijk viel het kwartje toch onze kant op en werd een nipte winst behaald.

Loting wees uit dat wij wit hadden op de oneven borden. Op papier hadden we op alle borden ratingvoordeel, maar met slechts vier borden kan er uiteraard van alles gebeuren.

Op bord 3 offerde Richard Oranje met wit in de opening een pion voor wat spel. De compensatie voor dit kleinnood leek in eerste instantie niet helemaal voldoende, maar er bleef voldoende spel in de stelling dat het zeker geen beklonken zaak was. In de complicaties wist Richard de pion terug te winnen en even later was vrijwel het gehele bord leeg, beide koningen enkel nog door een eenzame toren geassisteerd: remise.

Op bord 4 had Patrick de Bas met zwart na de opening een geļsoleerde dubbelpion overgehouden, maar hij had hier wel het loperpaar voor als compensatie. Dit ging over in ongelijke lopers met meer activiteit voor Patrick. Hij probeerde dan ook nog lang om een voordeeltje vast te houden en eventueel daarna te gaan vergroten, maar naar wat ik er van gezien heb werd het nooit echt wat voor serieuze winstkansen. In een potje remise toreneindspel met g-pion extra voor Patrick werd de vrede getekend.

Op bord 2 kreeg Gert Legemaat met zwart het spel dat hij graag wil, maar zijn tegenstander speelde volgens Gert heel erg degelijk. Gert kreeg wel een klein voordeeltje, maar het bleek niet voldoende voor winst. In een gelijk paardeindspel zag Gert met het oog op de teamsituatie af van een riskante winstpoging en accepteerde de aangeboden remise.

Op bord 1 kwam Joram op den Kelder met misschien een heel klein plusje uit de opening. In het middenspel wist hij zijn stelling met geļsoleerde d-pion goed te verbeteren en kreeg hij een duidelijk betere stelling. Zijn tegenstander pleegde echter een uitstekend pionoffer waarmee hij afwikkelde naar een toreneindspel met uitstekende remisekansen. Joram had weliswaar een pion meer, maar objectief gezien zal de stelling gezien een actieve zwarte toren waarschijnlijk remise zijn. Hij probeerde het erg lang en slaagde erin om een gewonnen stelling op het bord te krijgen met torens voor beide partijen en twee verbonden vrijpionnen tegen niks. Beide spelers hadden echter nog maar zo weinig tijd, dat winst allerminst zeker leek. Met beiden nog minder dan tien seconden op de klok speelde Jorams tegenstander echter een onreglementaire zet. De claim zou Joram twee minuten extra tijd opleveren, waarop zijn tegenstander direct opgaf.

We zijn dus weer een ronde verder. Een mooi resultaat. Nu maar de loting afwachten en kijken wat die ons brengt als volgende tegenstander!

 Erasmus2049-DSC21651½-2½
1A. Pietrow2079-Joram op den Kelder22280-1
2J. van der Kaap2055-Gert Legemaat2188½-½
3P.H. Sturm2035-Richard Oranje2118½-½
4J.A.J. Seeleman2025-Patrick de Bas2125½-½

__________________
The greatest mistake a man can make is to be afraid of making one.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Joram op den Kelder on 02-12-2008 at 02:07.

02-12-2008 02:06 Joram op den Kelder is offline Send an Email to Joram op den Kelder Search for Posts by Joram op den Kelder Add Joram op den Kelder to your Buddy List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 539

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Een leuke partij voor mij. Mijn eerste partij met 'onderbonds-tempo' in lange tijd. Ik blijk het nog wel (een beetje) te kunnen.

Aangezien het toch beker was, besloot ik van de gelegenheid gebruik te maken om een nieuwe opening te testen. Zoals je altijd zal zien, tref je in zo'n partij iemand die onmiddelijk afwijkt. Verder op eigen kracht, dus.

De opening verliep redelijk gunstig. Mijn tegenstander, volgens mij ook niet echt thuis in de opening, besluit enkele tempi te verliezen om mij een dubbel-pion, en voor wat meer tempi daar later zelfs een geisoleerde dubbelpion van te maken. In ruil daarvoor mag ik rekenen op het loperpaar, enkele open lijnen en voorsprong in ontwikkeling.

Door op het goede moment een van mijn lopers af te ruilen, krijg ik een mooie druk-stelling waarin nagenoeg al zijn stukken zijn gebonden aan de verdediging van de eigen stelling. Ik krijg remise aangeboden, maar besluit door te spelen. Aan de ene kant vanwege de stelling, die ik wel als lichte plus beoordeel, maar zeker niet makkelijk gewonnen. Aan de andere kant vanwege het teambelang; Richard's stelling naast me zag er in mijn ogen allesbehalve kosher uit.

Wel besluit ik een gokje te wagen. Door een iets minder sterke zet te spelen, geef ik mijn tegenstander de mogelijkheid om een fout te maken. Prompt trapt hij erin en laat mij toe een pion te winnen. In ruil daarvoor verdwijnt wel enige druk van zijn stelling en kan hij zijn dame activeren.

Vlak voor de tijdscontrole - 35 zetten in 1.45 uur plus 0.15 uur voor de rest - kom ik voor een belangrijke keuze te staan: zijn actieve dame afruilen en een pionnetje meer overhouden, waarbij de druk op de stelling van de tegenstander tot ongeveer nul wordt gereduceerd of de complicaties behouden? Ik zit helaas in tijdnood, kan het niet doorrekenen en besluit tot de dameruil. Het resultaat is een eindspel van T+4 tegen T+3, waarbij zijn toren een actieve positie inneemt. Ten koste van pionnenruil weet ik mijn toren nog wel te activeren, maar in het resulterende eindspel houdt mijn tegenstander alles dicht en moet ik in remise berusten.

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Henrik on 02-12-2008 at 15:46.

02-12-2008 13:46 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller