Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC bekert tegen SHTV gelukkig door!
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
DSC Erelid


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 957

DSC bekert tegen SHTV gelukkig door! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het bekerteam van DSC heeft de finale van de HSB-beker bereikt. Daarin speelt het tegen Botwinnik, dat Schaakmat Westland verrassend uitschakelde.

Het ging niet vanzelf in de Bosbeskapel in Den Haag. Erik Both leek een iets betere stelling te krijgen, maar daartegenover stonden iets mindere stellingen van de andere drie DSC-ers Enrico, Ted en Richard. En dan blijkt toch dat je om een betere stelling te winnen er iets speciaals moet gebeuren, en dat winnen bij redelijk tegenspel ongelofelijk lastig is.

Het eerste bewijs daarvan leverde Ted: een slordig gespeelde opening en een onoplettendheid in het middenspel leverde een pluspion voor de zwartspeler op, die soepel afwikkelde naar een toreneindspel, nog steeds met pluspion. Maar zoals Tartakower al zei: ‘alle toreneindspelen zijn remise’ (hij vergat erbij te zeggen: ‘behalve degenen die gewonnen zijn’). Toen tegenstander Daniel niet de beste voortzetting koos was Philidor niet ver weg meer: remise.

Ook Richard ontsnapte met wit. Hij had ruimtenadeel, en met tegengestelde rochades leek het een kwestie van tijd voordat de witte koning zou bezwijken. Maar Richard is handig, en op een of andere manier wist hij af te wikkelen naar een eindspel van toren tegen loper en twee pionnen dat even later remise werd gegeven.

Enrico stond met zwart onder druk. Een zwaar theoretische opening ook daar tegengestelde rochades, maar met veel meer spel in het centrum. De Haagse druk leverde daar een witte pluspion op, en wit stond beter. Maar ook Enrico is handig, en smeet er een tweede pion tegenaan om de witte koning naar voren te lokken. Toen die koning uiteindelijk op de a-lijn terechtkwam leverde een kleine combinatie niet een zwarte nul maar een vol punt op.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, want bij Erik stond een materieel gelijke stelling op het bord, waarin de witte koning wellicht zelfs iets kwetsbaarder was. Omdat de Haagse witspeler ook nog in tijdnood was werd daar snel remise gegeven, zodat de einduitslag in Delfts voordeel uitviel. Dat was een meevaller, want een groot deel van de wedstrijd leek een nederlaag waarschijnlijker.

Een finale dus tegen Botwinnik, waartegen we nog een behoorlijke appel te schillen hebben (de strijd in de HSB-competitie ging verloren).

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

17-03-2023 11:12 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller