Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 292

Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het 2e KNSB-team van DSC is erg voortvarend begonnen. Het op papier gelijkwaardige DD2 werd met 6-2 overtuigend aan de kant gezet. Aan de eerste 4 borden haalden wij de maximale score van 4 uit 4. De overige 4 borden scoorden een keurige 50%.

Hieronder de persoonlijke verhalen van de spelers

Wybe

Ik arriveerde als eerste bij het speellokaal van DD om begroet te worden, met de woorden "DSC, weg er mee". Hoewel dit natuurlijk een leuk grapje was (..), heeft dit denk ik onbewust bijgedragen aan mijn snelle overwinning die ons op voorsprong zette (11 zetten).
De partij zelf was verder niet erg interessant, graag wijd ik de volgende keer verder uit over het schaaktechnische gedeelte.

Henrik

Mijn tegenstander en ik speelden een theoretische variant waarin de scherpste voortzettingen door beiden vermeden werden. Na een behoorlijke afruil ontstond er een stelling met beiden 2 lopers en 2 torens. Ik had een iets betere pionnen structuur, maar kon daar niet echt gebruik van maken door de activiteit van zijn mooie loper. Het eindigde vrij snel in een vreedzame zetten herhaling


Pieter

Mijn tegenstander viel snel mijn stelling binnen met Dd6, maar die dame bleek daar zo kwetsbaar te staan dat het me vijf zetten later al een stuk (en punt) opleverde.

Timo

Ik kwam prima uit de opening met zwart en na een onhandige zet van mijn tegenstander kon ik profiteren. Wat volgde was een alles of niets poging van wit, maar toen dat op niets uitliep, was het punt snel binnen.

Ricardo

Na 3 zetten waren we beide uit theorie. Na een rustige opneming waarbij ik ruimte voordeel had en daarbij het loperpaar wist te veroveren gingen op zet 27 de zware stukken van het bord. Na 20 zetten manoeuvreren op zet 47 wist ik een doorbraak te forceren waarbij mijn loperpaar en mijn gecreëerde vrijpion op zet 64 de doorslag gaven.

Mark

Best Okee gespeeld. Gevecht om dubbel pion te voorkomen op g6. Bleek niet mogelijk, maar miste na Dh5 van wit dat mat te voorkomen was middels Kg7 en dan Th8. Gevolg was dat ik dus vrij simpel verloor.

Lucien

Ik speelde een dubieuze en scherpe openingsvariant waarbij zwart Lxf7+ toeliet. Zijn dreigingen op mijn koningsstelling waren echter veel gevaarlijker dan die van mij. Hij wikkelde op een bepaald moment af naar kwaliteitswinst maar dit ging ten koste van zijn activiteit. Hierdoor kreeg ik weer het initiatief en koningsaanval. De kwaliteit won ik terug en met een pluspion ging ik het ongelijk loper-eindspel in. Hier beslisten de verbonden g-en-h-pion de partij in mijn voordeel.

Sander

Mijn partij: in een gesloten siciliaans kwam ik heel moeizaam uit de opening. Mijn tegenstander kende de theorie duidelijk beter dan ik zelf. 7. ... Dd6 was volgens mijn tegenstander de enige zet, hoewel mijn opening explorer het daar bij nader inzien niet mee eens is.

Met de dubieuze zet 8. ... Ld7? verliet ik als eerste de theorie, en ik had eigenlijk ook direct spijt van die zet. Mijn toch al verkrampte positie werd daar nog lastiger van. Ik ben eigenlijk het grootste deel van de partij bezig geweest om de gevolgen van mijn slechte opening te bestrijden en kreeg nauwelijks spel. Dit was ook te zien aan de klok: na slechts 12 zetten had ik al een uur verbrand.

Echter wist mijn tegenstander daar geen gebruik van te maken, en hij liet diverse kansen liggen. Na diverse slechte zetten van zijn kant, 15.Pg5??, 17.Pg3?? en vooral 20.Pa4?? leek ik dan toch eindelijk mijzelf los geworsteld te hebben. Ik mistte zelf nog een kans (die wij in de analyse helaas ook niet zagen): 20. ... dxe3 wint gewoon een stuk.

Uiteindelijk bood mijn tegenstander met 24.fxe4 (??) remise aan. Ik had hier al het gevoel dat ik goede kansen had, wat in de analyse achteraf werd bevestigd: mijn tegenstander wist niet hoe hij de stelling moest verdedigen. Echter had ik ten tijde van het remiseaanbod nog maar 12 minuten op mijn klok, en het vooruitzicht om in een tactisch zeer complexe stelling nog 15 zetten te moeten spelen was voor mij onaantrekkelijk genoeg om toch de remise aan te nemen. (En ik was sowieso al blij met remise na die rampzalige opening.)
De persoonlijke resultaten zijn:

Henke, A.C.Z. (Aleksander) 2061 Slaa, R. (Ricardo) 2176 0 - 1
Romkes, G. (Gosse) 2055 Buzing, P.C. (Pieter) 2068 0 - 1
Bueno, M.E. (Mark) 2036 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 0 - 1
Happel, H.A. (Henk) 1947 Bottema, T. (Timo) 2037 0 - 1
Orsouw van, T.F. (Theo) 1909 Tamerus, H.A. (Henrik) 1907 ½ - ½
Kuiper, L.C. (Leo) 1892 Gennip van, A.D. (Sander) 1830 ½ - ½
Henn, R.A. (Reinhard) 1841 Evenhuis, W. (Wybe) 1825 0 - 1
Waard de, E.R. (Remko) 1805 Breton, M.R. (Mark) 1648 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1943 Gemiddelde Rating: 1941 2-6

Er zijn ook foto's gemaakt door DD van deze wedstrijd. Te zien op hun site DD1852.nl

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 20-09-2021 at 18:33.

19-09-2021 15:23 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 292

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslag van DD2:

Wat een heerlijke dag. Eindelijk,eindelijk was er weer een echte ouderwetse KNSB-middag. Met een feestelijk gevoel betrad ik het NSG, waar Stefan Boeters druk bezig was de speelzaal in orde te maken voor de wedstrijd DD 2 - DSC2, terwijl in de keuken de voorbereidingen plaatsvonden om gasten en eigen leden te kunnen voorzien van hapjes en drankjes. Vol verwachting klopte mijn hart om na de welkomstspeech van de voorzitter en een uitleg over de regels van de wedstrijdleider de eerste zet te kunnen doen van het nieuwe seizoen. We hadden een geduchte tegenstander maar we zouden onze huiden duur verkopen, was de bedoeling. Dat lukte echter niet helemaal.

De aftrap was nog maar nauwelijks achter de rug toen ik opkeek en al een opgeruimd wedstrijdbord zag. Wat er precies gebeurd was weet ik niet maar invaller Henn (7) had zich vergist en de tegenstander was er als de kippen bij om dat af te straffen.

Niet al te lang daarna kon Theo van Orsouw remise afdwingen in een stelling waarin zijn ietwat slechtere pionstelling gecompenseerd werd door de actievere opstelling van zijn stukken.

Vervolgens konden we juichen over de eerste winstpartij van het seizoen toen Remko de Waard met behulp van een mooi paard op d5 zijn tegenstander een dubbele f-pion bezorgde, die zijn koning niet kon beschermen tegen de witte aanval.

Hierna ging er echter iets mis.

Zelf (4) dacht ik mijn mindere positie op de damevleugel te moeten compenseren met een gewelddadige mataanval op de koningsvleugel. Het offeren lukte nog wel, en ook het mat, maar dat betrof jammer genoeg mijn eigen koning.

Gosse Romkes (2) leek lange tijd de Hollandse opstelling van zijn tegenstander langzaam maar zeker op te blazen. Helaas raakte zijn dame, die in de voorste linie als een Jeanne d'Arc meevocht, in het strijdgewoel in de knel en na veel taktisch gespartel bleek dat de doorslag te geven.

Leo Kuipers (6) vocht een zwaar positioneel gevecht uit maar kon de gedegen verdediging van zijn tegenstander niet overmeesteren en moest in remise berusten.

Het spektakelstuk van de dag was het gevecht van Marc Bueno (3). Beide koningen leken in gevaar maar die van Marc nog het meest vooral toen hij in de loop van het gevecht een kwaliteit had gewonnen. Hij kwam daardoor in moeilijkheden, kon nog afwikkelen naar een eindspel met een pion minder en ongelijke lopers, maar dat bleek niet te houden.

Henke (1) tenslotte moest zich verdedigen in een aanvankelijk iets minder staand eindspel. Op den duur kwam hij echter zo onder druk te staan dat hij moest opgeven.

Al met al: een verdiende 6 - 2 nederlaag of zoals een optimist het uitdrukte: aan de topborden een 4 - 0 nederlaag maar aan de onderste borden een 2 - 2 gelijkspel. Op naar de volgende wedstrijd!

Henk Happel

20-09-2021 18:35 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller