Delfts Schaakforum » DSC Forum » Activiteiten » Zomervariantentoernooi R1 (12 juli): Anti-Londensysteem door Aram Hassan
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Tjerk Tjerk is a Male
dsc activiteitencommissaris
geregistreerd: 01-03-2017
aantal berichten: 215

Zomervariantentoernooi R1 (12 juli): Anti-Londensysteem door Aram Hassan Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Eerste avond (12 juli)
Anti-Londensysteem, door Aram Hassan

Onder de clubleden is het London-systeem voor wit erg populair; het is een gemakkelijke set-up voor wit, die er voor zorgt dat de opening zonder al te veel problemen gespeeld kan worden. De pluspunten zijn dan ook dat je erg veel tijd bespaart achter het schaakbord, en vaak ook dan weinig tijd hoeft te besteden aan schaaktheorie over de opening. Echter, heeft deze opening ook zo zijn nadelen: door het besparen van zo veel tijd, leer je niet direct hoe je de openingsfase zou moeten spelen; dat wilt zeggen, door het kennen van de openingszetten, begrijp je niet per sι wat gedaan moet worden in de opening.

1. d4 Pf6 2. Pf3 e6 3. Lf4

In het Londen-systeem plaatst wit zijn pionnen op c3 en e3, wanneer de loper al op f4 staat; zodat deze niet wordt ingesloten door eigen pionnen.
3...c5

Zwart daagt meteen de pion op d4 uit, en wilt verder gaan met Db6, of met b6, om de c8-loper op de lange diagonaal te krijgen; in beide gevallen met gemakkelijke gelijkheid tegen wit.

4. e3 b6 5. Ld3 Le7 6. Pbd2 Le7 7. c3 cxd4

Zwart wilt duidelijkheid in het centrum, en laat de keuze aan wit; afhankelijk van de reactie volgt het plan van zwart.
Als 8. cxd4, kan zwart zijn ros op f6 afruilen voor de loper op f4 met 8...Ph5 9. Lg3 d6 10. 0-0 Pxg3 11. hxg3 0-0 12. e4 Pd7, met het plan om g6 te spelen, met manouvre Lf6-g7.

8.exd4 0-0 9. 0-0 d6

Zwart heeft hier al een zeer comfortabele stelling gekregen:Deze tabia-stelling, met wit aan zet, is wellicht gemakkelijker te spelen voor zwart, maar waarom?Het geheim zit hem in de pionstructuur! We zien voor zwart dat er twee ideeλn beschikbaar zijn: op de damevleugel een minderheidsaanval starten met b6-b5-b4, of het centrum openbreken met de zet e6-e5. Wanneer wij kijken naar de zwarte pionstructuur, zien wij maar ιιn zwak veld: a6. Wit wilt dan ook daar gebruik van proberen te maken met a4-a5. Proberen om de pion-ketting van f7 open te breken met f4-f5 is ook niet gemakkelijk! Ook zien we dat de witte pionnen richting de koningsvleugel zijn gericht; wellicht dat wit hier ook de nadruk kan leggen. We zien dan ook meteen waarom zwart makkelijker speelbaar is; de zwarte stukken staan vrijwel meteen ideaal om druk te leveren, terwijl wit geen duidelijke doelen heeft.

Als extra opmerking: In diagram 2 zien wij de pionstructuur; wanneer wij nu de vraag stellen, waar horen de stukken van wit te staan, en van zwart idem, zien we al snel dat het plaatsen van de stukken van zwart, gemakkelijker gaat dan voor wit. Echter, is de positie verder gebalanceerd.


Al met al, is deze opening een poging om de wit-speler sterk aan het denken te zetten na de tijdbesparende Londen-setup die gespeeld is. De hoop is dan ook om te laten zien dat het begrijpen van de openingsfase voor zowel wit als zwart, erg belangrijk is, zodat er wordt voorkomen dat wit eindigt in een middenspel zonder ambitieuze plannen.


Uitslagen
 speler 1 speler 2uitslagkleur
1Gert Legemaat–Richard Oranje1-1(2x wit)
2Lucien van de Lisdonk–Hans Hollander1-1(2x zwart)
3Ted Barendse–Jouke van Gosliga1-1(2x zwart)
4Arjan Drenthen–Lars Visser1½ - ½(1x zwart)
5Shyam Balasubramanian–Rene Poots1½ - ½(1x zwart)
6Mees van den Berg–Rob Smits2-0
7Victor van der Kloet–Varun Choudary0-2
8Aram Hassan–Shindi Shandiman1-1(2x wit)
9Cock Huizer–Hugo van der Laan0-2
10Nick Ruesen–Bert van de Willik0-2
11Ilias Jarraf–Vincent Goverse1-1(2 x wit)
12Ferdinand Schreuder–Eric Wagter1-1(2x zwart)
13Bart van Cleef–Almeric Lo1-1

__________________
Erro ergo sum.

16-07-2021 11:36 Tjerk is offline Send an Email to Tjerk Search for Posts by Tjerk Add Tjerk to your Buddy List
Tom Broekhuizen Tom Broekhuizen is a Male
DSC-lid
geregistreerd: 24-11-2015
aantal berichten: 34

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nice, jammer dat ik deze sessie moest missen. Ik heb verder een typo gespot. Le7 wordt 2x gespeeld, eentje zal Lb7 moeten zijn.

19-07-2021 16:42 Tom Broekhuizen is offline Send an Email to Tom Broekhuizen Search for Posts by Tom Broekhuizen Add Tom Broekhuizen to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller