Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 sluit het seizoen af met nipte overwinning
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Dennis Ruijgrok Dennis Ruijgrok is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 05-02-2018
aantal berichten: 4

DSC-K1 sluit het seizoen af met nipte overwinning Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC-K1 heeft de laatste ronde met 5ݧ-4½ van Caïssa Eenhoorn gewonnen en eindigt daarmee op een nette vierde plaats in de 1e klasse A.

Aanvang
De uitwedstrijd in Zwaag begon niet stipt om 13:00 uur, maar een goede 10 minuten later. Dit was een meevallertje voor ons team, omdat 2 auto's met daarin totaal 5 spelers door files flinke vertraging hadden opgelopen. Dit betekende automatisch dat de reeds 5 gearriveerde spelers niet mochten aanvangen met hun partij. De eis schijnt namelijk te zijn dat ten minste 6 van de 10 spelers aanwezig dienen te zijn om überhaupt een zet te mogen uitvoeren, terwijl om 13:00 uur de klok aangezet dient te worden. Ik kon dit overigens niet terugvinden in het competitiereglement. Uiteindelijk zat bij het startsignaal alsnog iedereen achter het bord.

Speelzaal
Het betrof een mooie ruim opgezette speelzaal en aanvankelijk leek dit een prettige setting voor de 26 schaakpartijen die daarin plaatsvonden. Na verloop van tijd werd het echter flink benauwd in de ruimte. De speelzaal te Delft heeft deze bijwerking ook, dus hier waren wij wel aan gewend, maar ik probeer alvast een excuus bij de lezer neer te leggen voor mijn eigen belabberde spel.

Teamsamenstellingen
DSC-K3 was weer zo vriendelijk om Ted aan ons uit te lenen daar wij zowel Marijn als Matthieu moesten missen. Matthieu werd 2 dagen voor de wedstrijd de trotse vader van een zoon, David! De tegenstanders moesten het zelfs doen met 3 invallers, wat vooraf toch wel betekende dat DSC als favoriet werd bestempeld.

De partijen
Ik heb de volgorde van afronding van de partijen niet helemaal meegekregen, maar de wedstrijd verliep ongeveer als volgt:

Gert (zwart aan bord 6):
Er werden 16 slappe zetten gedaan in een ruilvariant van het Frans toen de vrede getekend werd. Gert was hier niet ongelukkig mee, daar hij niet lekker in zijn vel zat.

Joost M (wit aan bord 3):
In de Zaitsev-variant van het Spaans koos Joos voor een principiële opstelling. De tegenstander werd gedwongen tot d6-d5, waarna de e5-pion zwak was. Na Joost zijn f3 leek de pion ondekbaar, maar de computer liet zien dat zwart met d6 nog taai had kunnen worden. Hij ging echter op tactische verwikkelingen in die winnend voor Joost uitpakten.

David (zwart aan bord 2):
De tegenstander van David speelde een Leeuw in de voorhand en David opende logischerwijs het centrum met... d5. Daarop volgde een kritieke stelling, waar wit een aantal interessante mogelijkheden had. Het plan dat hij koos gaf zwart echter een gevaarlijke koningsaanval en na nog een fout ging wit zelfs mat.

Bob (zwart aan bord 8):
In een stelling met ongelijk lopers en zware stukken die remiseachtig leek, werd Bob weggespeeld. Toen er een dodelijke vrijpion verscheen, was de nederlaag een feit.

Lisa (wit aan bord 9):
Lisa raakte een beetje de draad kwijt in de opening en kwam vrij stel minder te staan. De tegenstander verzuimde echter om erg goed te komen te staan, waarna Lisa een goede kans kreeg op complicaties, wat waarschijnlijk remise had moeten opleveren. Ze vond echter niet de beste voortzetting, waarna de tegenstander het snel kon afmaken.

Ted (zwart aan bord 10):
Na een ingewikkelde opening overzag mijn tegenstander een truc die Ted een pion opleverde. Een lange afwikkeling naar een eindspel leverde een stuk meer op, maar met weinig materiaal op het bord. Uiteindelijk leverde een röntgen op Ke4 en Tg2 het volle punt op.

Chiel (zwart aan bord 4):
Toen de tegenstander de witveldige loper ruilde, werd Chiel duidelijk dat hij eigenlijk wel een probleem had. Chiel kwam een pion achter, en stond verloren, maar wit stond een afwikkeling toe naar een paardeindspel dat makkelijk remise te houden was.

Smaranda (wit aan bord 7):
Smaranda bereikte met wit niks tegen het Russisch. In een saaie stelling werd de stofzuiger aangezet. Het eindspel was dankzij de actievere koning prettig voor zwart. In combinatie met tijdgebrek ging het mis voor Smaranda.

Joost R (wit aan bord 5):
Joost kreeg een Trompowski op het bord. Hoewel Joost optisch goed stond, was zwart na de opening de enige met een goed plan op de damevleugel. De tegenstander speelde hierbij echter een aantal onnauwkeurige zetten wat Joost de mogelijkheid en tijd gaf voor tegenspel op de koningsvleugel. In de tijdsnoodfase bleef Joost enigszins gelukkig over met een pion voorsprong op f6 waarna hij iets later met een truc mat kon zetten op de onderste rij.

Dennis (wit aan bord 1):
Dennis kwam al snel in de problemen na onnauwkeurigheden in de opening van een afruilvariant Spaans en gaf een kwaliteit tegen lucht. 3 zetten later kon eigenlijk al de handdoek in de ring gegooid worden, maar Dennis deed nog 1 poging tot een truc. Daar trapte de tegenstander vol in waardoor de wedstrijd opnieuw begon. Wat resteerde was een eindspel met + en 3 pionnen voor wit en een + 4 pionnen voor zwart. Dennis had hierin het betere van het spel en hij miste helaas een winnende voortzetting. Uiteindelijk werd het punt alsnog gedeeld.

Daarmee werd het dus 5½-4½ voor ons!

Einde seizoen
Het seizoen is hiermee nog ten einde. Eerst volgt nog een afsluitende BBQ op 2 juni! Daarbij nemen we als team helaas afscheid van David, die dichter bij huis zal gaan spelen, namelijk Paul Keres, en Smaranda, zij zal zich de komende tijd op andere dingen focussen. Wij zullen hen zeker missen, maar wij weten dat dit wederzijds is. Caissa-Eenhoorn2178-DSC22414.5-5.5
1Daan Zult2311 Dennis Ruijgrok2283½-½
2Jeroen Edeling2167 David van Kerkhof23900-1
3Mark van Ojik2295 Joost Michielsen24050-1
4Mykhailo Dorokhin2280 Chiel van Oosterom2380½-½
5Ron Deen2124 Joost van Ruitenburg22940-1
6Peter Doggers2123 Gert Legemaat2225½-½
7Martijn Monteban2303 Smaranda Padurariu21231-0
8Farhad Mukhtarov2173 Bob Voogt20871-0
9Alexander Geerts2068 Lisa Hortensius21251-0
10Gijs Leene1935 Ted Barendse20940-1

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Corniel on 14-05-2019 at 07:41.

13-05-2019 22:19 Dennis Ruijgrok is offline Send an Email to Dennis Ruijgrok Search for Posts by Dennis Ruijgrok Add Dennis Ruijgrok to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller