Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Valse start voor DSC-H3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Arjan
DSC-lid


geregistreerd: 13-01-2010
aantal berichten: 11

Valse start voor DSC3-HSB Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC H3 is het nieuwe seizoen uiterst moeizaam begonnen. In de eerste thuiswedstrijd dolven we het onderspit met 5 ½ - 2 ½ tegen Promotie 3.

Dit seizoen ben ik opnieuw lid geworden van DSC en ik had veel zin in mijn eerste externe wedstrijd, maar helaas duurt dat nog iets langer. Omdat een schermutseling tussen mijn zoons van 5 en 3 ietwat uit de hand liep, zat ik om 20:00 niet achter het schaakbord, maar in de wachtkamer bij de Huisartsenpost bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. Gelukkig werd in het ziekenhuis goed gepresteerd en na wat “wonderlijm” was het gezicht van mijn zoontje weer min of meer intact en kon hij lekker gaan slapen. Ik ging daarna naar het Denksportcentrum, alwaar mij de volgende onaangename verrassing wachtte. Toen ik rond 21:15 aankwam, was bord 4 (Corniel) leeg en stonden we al met 0-1 achter. Naar verluidt was een Frans openingsexperiment mislukt en werd binnen 20 zetten in verloren stelling ook nog een dame weggegeven.

Een rondje langs de andere borden liet zien dat we ook hier wel wat wonderlijm zouden kunnen gebruiken. Arno (bord 1) stond minder/passiever, Jouke (bord 2) had een zeer interessante stelling maar het was totaal onduidelijk of het nu beter was, de stellingen van Diederik (3) en Arnt (5) waren wat simpeler te beoordelen (evenwicht) en dat gold ook voor Brent (6). Jesse (7) had een plezierige druk met een ijzersterk paard en zijn torens hadden de open lijnen te pakken, dat beloofde veel goeds. Bij Andre (8) was het ook nog redelijk gelijk opgaand.

En toen ging het mis bij Arno. Tegenstander Lourens Smaal gooide de truckendoos open, en Arno kwam in een paar lastige penningen terecht. Stukverlies werd toen helaas onvermijdelijk en dus een 0-2 achterstand op de borden. Het werd toen al snel duidelijk dat er waarschijnlijk weinig in zat deze avond. Brent werd in een torenmiddenspel (bestaat dat woord? Of is het gewoon een eindspel met 2T+P beide en een pion of 6) stukje bij beetje met de rug tegen de muur gedrongen. Toen tegenstander Johan Heskes met ...h5 een vrijpion wist te creeeren, werd de verdediging lastig. Zat er nog ergens een remise in? Uiteindelijk bleek dat niet het geval en verloor Brent.

De chronologie is om ook mijzelf onduidelijke redenen even los gelaten, want hiervoor speelde Jouke al remise. Jouke, Diederik en Arnt hadden allemaal remise-aanboden te pakken (geef Promotie eens ongelijk met die stand) maar speelden uiteraard door, omdat er toen nog wel een sprankje hoop was op een resultaat. Jouke had een zeer scherpe stelling, waarin hij de KID verdediging van Max Kanbier niet op de traditionele manier (op de damevleugel) aanpakte, maar gewoon voor de Tg1 en pion g2-g4 aanpak ging! Ik houd er wel van, en het resultaat was een messcherpe stelling, waarin het onduidelijk was wat nou goed of slecht was (voor mij althans). Na g2-g4 leek f7-f5 even geen raadzame zet, maar dat was precies wat Max direct speelde. Resultaat: open g-lijn voor Jouke’s toren, veel dreigingen, maar ondertussen maakte Max 2 pionnen buit en moest Jouke de compensatie maar bewijzen. Uiteindelijk ruilde hij waarschijnlijk iets te veel stukken af, waardoor de meeste dreiging uit de stelling verdween. Toen koos Jouke begrijpelijkerwijs eieren voor zijn geld en wikkelde af naar een remise-achtig eindspel. Het eerste halve punt was in ieder geval binnen.

Waar Jouke van een scherpe stelling overging naar een saaie remise-achtig eindspel, koos Andre het tegenovergestelde pad. In een stelling waar niet zo heel veel aan de hand was, besloot Andre met g2-g4 zijn koning wat ‘luft’ te geven. Probleem was echter dat tegenstandster Ebba Heskes nog twee torens, een dame, een paard en een loper had die ook wel interesse hadden om iets met die ruimte te gaan doen, iets teveel ‘luft’ dus... Andre gooide er nog een laatste kamikaze-actie tegenaan met een torenoffer (Txg7), er was echter niet echt een goed vervolg aanwezig, dus luidde de tussenstand: 4,5 – 0,5.

Toen schudde Jesse en tegenstander Dingeman van Nies elkaar opeens de hand. Jesse stond de hele avond beter, had een geweldig paard in de stelling van zijn tegenstander weten te plaatsen, had zijn torens beide op de achterste rij en Dingeman restte niets anders dan passief verdedigen. Dat ging echter best goed, en het was niet duidelijk hoe Jesse kon doorbreken. Bij het schudden van de handen ging ik er even van uit dat Jesse het ook niet meer zag en toch tot remise had besloten. Het bleek echter dat zijn tegenstander in tijdnood na een onhandige paardzet een mat-in-1 midden op het bord over het hoofd zag. Een simpel schaakje met een toren, maar als er geen vluchtvelden beschikbaar zijn is dat ook gewoon schaakmat...

Diederik speelde een degelijke partij, probeerde nog wat te forceren, maar zijn tegenstander gaf niet thuis. Toen duidelijk was dat er voor het team geen resultaat meer in zat, werd remise overeen gekomen. Dat gold ook voor Arnt. Na de opening (die veel tijd in beslag had genomen) vond ik de stukken van zijn tegenstander gevaarlijk gericht op Arnt’s koningsvleugel. Arnt neutraliseerde de dreigingen echter koeltjes door tijdig wat stukken te ruilen en de koningsvleugel te beschermen. Hierna werd het evenwicht voor zover ik kon beoordelen niet meer echt verbroken. Ook een degelijke remise dus. Hiermee gingen we dus met 5 ½ - 2 ½ de boot in. Het goede nieuws is uiteraard dat het van nu af aan alleen nog maar beter kan en zal gaan!

Gedetailleerde uitslag:
 DSC31756-Promotie 217102½-5½
1A.A. Wiersma1968-L. Smaal18840-1
2J.S. van Gosliga1821-M. Kanbier1855½-½
3D. van Heijgen1800-H.T. Tan1823½-½
4C. Nobel1755-S. Kooiman17450-1
5A.H. Veenstra1709-M. Hettfleisch1751½-½
6B. van Dusseldorp1670-J.M. Heskes16290-1
7J. Mulderij1684-D.J.F. van Nies16131-0
8A. van der Weijde1640-E.T. Heskes13820-1

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Untagonklik on 26-09-2018 at 13:30.

25-09-2018 20:51 Arjan is offline Send an Email to Arjan Search for Posts by Arjan Add Arjan to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller