Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Kampioen DSC2 wint laatste wedstrijd met 5-3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Talitha Talitha is a Female
DSC-lid


geregistreerd: 27-09-2009
aantal berichten: 9

Kampioen DSC 2 wint laatste wedstrijd met 5-3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Kampioen DSC2 heeft de laatste wedstrijd met 5-3 gewonnen; met 17 matchpunten heeft het team in de eindstand liefst 5 punten voorsprong op de nummer 2.

En daarmee kijk ik als trotse teamleider terug op een succesvol seizoen :-)

Afijn, dan ben je na ronde 8 al kampioen en is het op de dag van die laatste ronde heerlijk weer. Sten, die het met zijn reis door Europa goed heeft bekeken, maakte zich enige zorgen om onze motivatie en wenste ons succes gevolgd door een “Hou de eer hoog!”

Wat JP daaronder verstaat, duurde niet langer dan 11 zetten: “De combinatie brakjes na een avond plezier/vakantie inkopen moeten doen/lekker weer/al kampioen zijn was een mooie aanleiding de witte stukken te benutten voor een snelle remise. De rest had het vooraf gehad over 8 snelle remises, maar uiteindelijk deed een goed voorbeeld niet goed volgen!”

Achteraf had ik ook beter een snel remiseaanbod kunnen doen, dan had ik mogelijk meer resultaat geboekt dan de nul die ik nu mocht bijschrijven. Echter wel na een leuke partij met veel mogelijkheden en tactische trucjes. In tijdnood ontweek ik een variant waarin ik dacht materiaal te verliezen. Echter zag ik over het hoofd dat ik dan de witte dame in had kunnen sluiten. Helaas niet gezien en het alternatief waarvoor ik koos, verloor vrij direct.

In de analyseruimte bereikte mij niet al te lang daarna het bericht dat we 3,5-0,5 voor stonden. Punten waren er voor Martine, Onno en Sebas.

Martine: “Mijn tegenstander Gerard van den Berg speelde met zwart het Hollands. Ik wist niet precies welk plan te spelen. Na twee zetten het ene plan gevolgd te hebben, stapte ik daarna over op een ander plan. Daardoor was ik te langzaam. Gerard kon snel een koningsaanval opzetten (ik vond het er erg eng uitzien; de engine blijft er rustig onder en geeft ongeveer een gelijke waardering), maar profiteerde niet optimaal. Hij koos voor een variant met pionwinst, maar had wat onderschat hoe snel mijn stukken actief konden worden. In het eindspel won ik snel de pion terug met een zeer goede stelling. Niet veel later won ik.”

Bij Onno ging er veel tijd verloren in de opening. “Na pakweg 15 zetten was reeds bijna 3 uur verstreken. Mijn tegenstander zette ik al snel onder druk. Hij had het beter kunnen doen, door mij een pion te laten winnen en voor meer spel te gaan. Hij koos voor een slechte pionnenstructuur. Mijn stukken kwamen de zwarte stelling binnen en snel daarna won ik materiaal en de partij.”

Sebas mocht aantreden tegen oude bekende Bob Jansen. “Bob en ik hebben vroeger de nodige robbertjes uitgevochten bij de Brabantse PK Jeugd en dat waren altijd partijen met veel dynamiek. Deze traditie werd nu ook voortgezet. Ik kwam met zwart in een variant die ik toevallig onlangs nagekeken had. Wit heeft wat ruimteoverwicht in een Franse structuur, maar mist de zwartveldige loper wat mij redelijk comfortabel spel geeft. In het middenspel gooide Bob de knuppel in het hoenderhok en stoomde met zijn pionnen door naar f5 en e6. De stelling was echter in dynamisch evenwicht, maar door een kleine onnauwkeurigheid van Bob kwam zijn paard op e6 in een eeuwige penning. In wederzijdse tijdnood kon ik de druk verhogen, na een kleine combinatie ging het stuk op e6 verloren en won ik de partij.”

Remisekoning dit seizoen was Martin met vijf keer een gelijk spel: “Ik leek met zwart wel lekker uit de opening te komen. Mijn tegenstander koos vervolgens voor een ruil, waarbij een van zijn pionnen onder schot kwam. Helaas kon ik die pion net niet winnen; waarna mijn voordeel optisch (b)leek. Wit kwam steeds beter te staan met zijn loperpaar. Wit ruilde m.i. de verkeerde pionnen, strafte waarschijnlijk een blunder van mij niet af, en ruilde daarna ook dames, waarna een moeilijk te winnen eindspel LL vs LP resteerde. Ik kon zelf hooguit nog wachten en counteren, dus ik besloot remise aan te bieden.”

Voor het team betekende dit in ieder geval één matchpunt in the pocket. Resteerde nog de partijen van Bram en Joram.

Bram mocht aantreden tegen de sterkste speler van De Combinatie 1: “Na de opening, waarin mijn tegenstander Egbert Clevers een tijdelijk schijnoffer van een pion had gebracht, had ik een solide stelling met potentiële druk tegen een geïsoleerde pion. Hij zette z'n echter stukken echter erg handig neer en in het middenspel moest ik opeens naar tactische middelen grijpen om niet onder de voet gelopen te worden. Dat ging aanvankelijk best wel aardig en ik had genoeg reden om zijn remiseaanbod op zet 32 te weigeren, vooral omdat hij in ernstige tijdnood zat. Toen gaf ik echter een pion weg, en voor de tijdnoodfase miste ik tot overmaat van ramp de beste afwikkeling naar het toreneindspel. Ik had moeten gaan voor een eindspel met voor hem een dubbele f-pion en een h-pion en voor mij een g- en h-pion met elk nog een toren op het bord. In plaats daarvan kregen we hetzelfde eindspel met elk nog een a-pion en dat was uiteindelijk niet te verdedigen. Een verdiende nederlaag.”

Helaas ook een nul voor Bram, maar we hadden er alle vertrouwen in dat Joram met zijn tot dan 100% score de teamwinst zou binnen slepen. “Na een wat onbedachtzame opening kreeg wit een gevaarlijke aanvalsstelling waarin zwart toch ook wel behoorlijk wat verdedigingsmogelijkheden had. Hoewel niet foutloos zag ik toch wat meer wendingen van tevoren aankomen, waardoor ik een gezien het type stelling niet onbelangrijke tijdsvoorsprong kreeg. Ik slaagde erin af te wikkelen naar een eindspel met een kleine materiaalvoorsprong van kwaliteit tegen pion. Wit zou op zich aardige remisekansen moeten hebben aangezien alle pionnen op één vleugel stonden, maar het was voor beide partijen toch niet zo eenvoudig. In een vervolg met wederzijdse onnauwkeurigheden wist ik uiteindelijk mijn voordeeltje te verzilveren en zo het beslissende bordpunt binnen te halen.”

De overwinning maakte Joram de absolute topscorer in klasse 3F met 9 uit 9 en een tpr van 2483, waarvoor petje af! Nog een leuk feitje is dat geen van de spelers meer dan twee keer heeft verloren. Al met al een mooie teamprestatie, waarbij ook een thank you aan onze invallers en aan Henrik voor het regelen van de invallers! Tweede klasse here we come!!

23-04-2018 22:12 Talitha is offline Send an Email to Talitha Search for Posts by Talitha Add Talitha to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller