Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC 1 verliest in Tilburg van sterk Stukkenjagers 1
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
dsc voorzitter


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 929

DSC 1 verliest in Tilburg van sterk Stukkenjagers 1 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na in de 3e ronde de koppositie te hebben verloren aan LSG 2, moest DSC1 ditmaal wederom tegen een topteam. Voor promotiekansen moest gewonnen worden, maar met 3 invallers beloofde dit lastig te worden. Vorige keer was dit 1,5 punt uit 3, nu even kijken hoe het uit zou pakken bij de invallers.

Allereerst Mark die op bord 2 met zwart tegen IM Stefan Beukema voor 25 ratingpunten winst ging. Mark deed het niet helemaal goed in de opening, maar zijn tegenstander besloot rustig alles op te bouwen en er niet direct proberen gebruik van te maken. Een paar zetten later moest Mark toch kiezen tussen volledig onder druk te komen staan of hopen dat een stukoffer een goede tegenaanval zou geven. In ieder geval 2 pionnen zouden teruggewonnen worden, maar Mark gooide er a tempo een 2e stuk tegenaan. Helaas had zijn tegenstander een simpel antwoord op de aanval en kon Mark meteen opgeven.

Aan mijn andere kant zat Timo op bord 4 met zwart tegen Sam Baselmans. Zijn tegenstander bereikte met wit niet zo veel in de opening, en toen Timo met een schijnoffer veel stukken kon ruilen, bleef er onvoldoende over om door te spelen. Na heel goed toestemming aan mij te hebben gevraagd, nam Timo remise aan, nog een prima uitslag op dat moment.

Henrik mocht op bord 9 met wit vol voor het punt gaan tegen jonge Grooten. In een scherpe Siciliaan miste hij in de opening al een kans op voordeel. Daarna ontstond een hele complexe partij met voor beide veel kansen (en veel moois dat vooral in de analyse achteraf op bord kwam). Uiteindelijk kwam Henrik minder te staan waar hij koos voor een kwal offer voor vage tegen kansen. In een verloren stelling gaf zijn tegenstander echter pardoes een toren weg. Daardoor dame+paard+pion voor Henrik tegen dame+4 pionnen voor hem met voor beide partijen promotiekansen. Henrik besloot remise aan te bieden vanwege weinig tijd wat werd aangenomen. Voor de computer was het toch wel duidelijk gewonnen voor Henrik, maar voor mensen was het lastig te zien. Laat dit een les zijn voor iedereen: altijd doorspelen! Daar leer je het meest van.

1 uit 3 voor de invallers was wederom een knappe prestatie! Nu naar het kernteam, zouden zij de stand kunnen keren?
Allereerst onze in bloedvorm verkerende voorzitter Ted op bord 10 met zwart. Hij mocht met zwart tegen de andere Beukema die met wit al snel uit z’n boek was. Een paar rustige witte zetten betekenden licht zwart voordeel, dat Ted gestaag uitbouwde. Een zwakke pion op f4 zou al verloren gaan tot wit in moeilijke stelling en in tijdnood een blunder beging en Ted een stuk won. Dit was het eerste volle punt voor DSC!

Gert mocht op bord 5 met wit tegen de andere Baselmans en wilde eens iets anders dan remise. Na een Franse opening had hij wel een geïsoleerde d-pion en koos hij ervoor op aanval te spelen met Pg5!? Zijn tegenstander verdedigde goed en Gert kwam zelfs een pion achter met een schijnbaar kreupel paard op h3. Echter met de “onmogelijke” (schitterende) zet Ph3-f4!! die op 2 manieren niet goed genomen kon worden, sloeg Gert krachtig terug en kwam zelfs een pion voor met een sterke vrijpion op d7. Helaas verblunderde hij dat voordeel vrijwel gelijk weer. In een eindspel daarna met allebei dame en toren en 3 pionnen stond Gerts koning erg op de tocht. Een blunder op de (beruchte) 40e zet maakte aan zijn illusies een voortijdig eind.

Bob zat op bord 8 met zwart tegen Erwin Kalle. Bobs opening ging in 1e instantie wel goed, maar hij maakte een rekenfout en kwam minder te staan. Na nog een fout kwam zijn koning kwetsbaar te staan en was de stelling onhoudbaar. Hij ruilde nog wel de dames af, maar het resterende eindspel met een pion minder en slechte positie was kansloos.

IM Joost had met wit de Stukkenjagers IM ontweken en mocht tegen Sjoerd van Roon. Joost speelde met wit een opening die enige druk geeft op de zwarte stelling, maar bij goed spel niet tot voordeel zou moeten leiden. Zijn tegenstander miste de nauwkeurige weg naar gelijk spel, waarna Joost een pion won, tegen zwarte activiteit. Met nauwkeurig spel wist hij de kansen van zwart in toom te houden, en even later stond er een eindspel van paard + loper tegen paard + loper op het bord, waar Joost een pion meer en de betere structuur had. Hoewel hij aan het begin een makkelijkere winst miste, kon hij geduldig zijn stelling stap voor stap beter maken en zwart steeds verder terug dringen. Dit resulteerde in een tweede pionwinst, en nadat de lopers geruild werden was het paardeneindspel eenvoudig gewonnen.

Richard A speelde met zwart tegen de sympathieke Nick Bijlsma. In het begin probeerde hij een agressieve opening van wit te voorkomen en dat lukte. Richard offerde een pion door wit Lxh7 schaak te laten spelen, en moest dan Kh8 doen omdat de loper gedekt stond. Hij dacht goede compensatie te hebben en dat bleek ook. Met 1 waardeloze zet maakte Richard van Nicks zwakke loper op b2 ineens een monster en toen kreeg hij problemen. Het ongelijke lopereindspel was wellicht nog remise maar Richard ontdekte het zwakke punt in zijn stelling te laat en toen was het inpakken en stukken in de doos. Een nederlaag helaas.

Onze oranje Richard mocht met wit tegen meester Grooten op bord 7. Nog immer een sterke positionele speler. Herman manouvreerde zich naar een stelling van plus 1.5 zonder materiaalwinst. Richard besloot dameruil aan te bieden om een aanstaande belegering van zijn koning te smoren. Na deze ruil raakte Herman de juiste weg kwijt. RIchard wist zich los te wurmen en had een mooie plus. In deze betere stelling koos hij echter een verkeerd plan. I.p.v. achter een pion aan te gaan en de stelling te verbeteren offerde Richard een pion om een vrijpion te creëren. Deze pion liep inderdaad door wat een stuk opleverde. Echter won Herman een 3e pion en bracht na opoffering van 1 pion twee verbonden pionnen naar de overkant.

Dan als laatste uw auteur. Waar op bord 1 en 2 de IMs elkaar ontliepen, werd op bord 3 een top/tob-wedstrijd gespeeld tussen 2 FMs: Joost moest met wit tegen Cesar Becx. Na 2 zetten (1 d4 f5 2 Lg5 g6) was hij de theorie alweer bijster waarna de volgende 4 zetten hem alweer een half uur kosten. Hierna wist gelukkig zijn tegenstander het ook niet meer en zette zijn loper op e6 waar hij niet hoorde. Joost ontwikkelde lekker en had snel druk op zwarts stelling. Dit leverde een makkelijke pion op en hierna dacht Joost met dameruil een goede stelling over te houden. Hoewel dit wel zo was, wist Cesar weer eens wat lastige zetten te doen waarna er heel veel complexiteit en mogelijkheden in de stelling kwamen. Dit kostte Cesar wel veel tijd en Joost dacht dat hij de genadeslag kon toebrengen. Echter, Cesar bleef verbazingwekkend overeind, vlocht weer wat trucs in de stelling en toen moest Joost oppassen en afwikkelen naar hetzelfde eindspel als Carlsen diezelfde dag tegen Nepo had: T+3 pionnen tegen T+2 pionnen. Hoewel Joost verder kwam, ruilde Cesar erg handig de torens en forceerde plots aan pionnendoorbraak. Joost schrok zich een ongeluk, maar bleek op tijd de pion tegen te houden. Daarna had Cesar nog een moment dat hij dacht verloren te staan, maar hiervan herstelde hij zich snel: 1 pion bleef over en de handen werden geschud.

Hierna deden we ons te goed aan heerlijke (ook veganistische) schotels in De Burgerij die we zo nog even steunden op de voorlopig laatste avond dat we uit konden gaan. Ondanks de 6,5-3,5 nederlaag werd het zo nog een mooie dag.

De Stukkenjagers 12159DSC Delft 120846½-3½
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd)2209Michielsen, J.R. (Joost)23950 - 1
Beukema, S.O.R. (Stefan)2408Breton, M.R. (Mark)16511 - 0
Becx, C. (César)2131Ruitenburg van, J. (Joost)2311½ - ½
Baselmans, S.W.A. (Sam)2144Bottema, T. (Timo)2046½ - ½
Baselmans, L. (Luuk)2305Legemaat, G. (Gert)21881 - 0
Bijlsma, N. (Nick)2283Ammerlaan, R. (Richard)21191 - 0
Grooten, H.C.A. (Herman)2273Oranje, R. (Richard)20311 - 0
Kalle, E.C.G. (Erwin)2041Voogt, B. (Bob)20531 - 0
Grooten, T. (Tommy)1864Tamerus, H.A. (Henrik)1905½ - ½
Beukema, C.R.A. (Constantijn)1933Barendse, T.J.M. (Ted)21360 - 1

__________________
"Lord, save us from the people that think they have all the answers, for they know not the questions."

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Tjerk on 02-12-2021 at 09:33.

28-11-2021 22:02 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 893

Dit schreeuwt om diagrammen!!! Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Jammer van de gemiste kansen.

Mooi verslag maar het schreeuwt wel om diagrammen, bijvoorbeeld van Gert's Ph3-f4!!, Henrik's eindspel, de betere stelling van Richard A na pionoffer, de mooie plus van Richard O of het eindspel van Joost van R.

29-11-2021 11:57 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this pageHerman had hier zijn voordeel verspeeld en zit met 3 zwakke pionnen maar heeft het loperpaar tegen paardenpaar. mijn pionnenstructuur is natuurlijk wel superieur hier en hij zal spijt hebben van het afgeslagen remise aanbod na dameruil

Hier had ik groot voordeel kunnen halen met KF2 en Tg1
Zwart heeft diverse zwakke pionnen en wits stelling is stevig
de computer geeft mij ca plus 2 hier. in tijdnood speeld ik Pg3-g5 en offerde uiteindelijk een pion om met de e pion te kunnen lopen

even later stond het als volgtnog steeds plus 1 maar nu ging ik na lang rekenen in de fout met Toren g8 ipv e7 en kwam zwart in het voordeel met Ta3-xd3 en te3. Dat gaf Herman niet meer weg , hijofferde zjn oper tegend e e-pion en speelde zijn verbonden vrijpionnen op naar winst

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Richard on 29-11-2021 at 12:16.

29-11-2021 12:05 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De Stukkenjagers 1 Rating DSC Delft 1 Rating Ronde 4
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2203 Michielsen, J.R. (Joost) 2400 0 - 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2412 Breton, M.R. (Mark) 1651 1 - 0
Becx, C. (César) 2106 Ruitenburg van, J. (Joost) 2309 ½ - ½
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2173 Bottema, T. (Timo) 2029 ½ - ½
Baselmans, L. (Luuk) 2293 Legemaat, G. (Gert) 2199 1 - 0
Bijlsma, N. (Nick) 2271 Ammerlaan, R. (Richard) 2122 1 - 0
Grooten, H.C.A. (Herman) 2267 Oranje, R. (Richard) 2019 1 - 0
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2046 Voogt, B. (Bob) 2062 1 - 0
Grooten, T. (Tommy) 1860 Tamerus, H.A. (Henrik) 1907 ½ - ½
Beukema, C.R.A. (Constantijn) 1939 Barendse, T.J.M. (Ted) 2152 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2157 Gemiddelde Rating: 2085 6½-3½

29-11-2021 14:06 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller