Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K4 komt ook tegen de koploper tekort
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Untagonklik Untagonklik is a Male
dsc intern wedstrijdleider
geregistreerd: 07-03-2002
aantal berichten: 3279

DSC-K4 komt ook tegen de koploper tekort Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het vierde team is tegen haar vierde nederlaag aangelopen. In Leiden verloor het met 5½-2½ van koploper LSG 4.

De wedstrijd begon niet erg voorspoedig voor het vierde; de eerste twee uitslagen waren twee nullen. Evert van den Hooven liet inslaan op b2, kreeg daarvoor de gewenste activiteit terug, maar wist dat vervolgens niet om te zetten in iets tastbaars. Het pionnetje achterstand bleef en een nul volgde. Gert Dijkstra leek redelijk uit de opening te zijn gekomen, maar liet in het middenspel een schijnoffer toe. Dat kostte een pion, en niet veel later ging hij midden op het bord mat.

Peter Lode bracht vervolgens een halfje binnen. Hij won na de opening een geofferde gambietpion terug, maar miste in het vervolg een wit plannetje. Dat leverde uiteindelijk een kleine kwaliteit achterstand op, maar Peters toren en dame waren zeer actief. Omdat geen van beide spelers vrijpionnen had of kon maken bleef de stelling voldoende in evenwicht en werd tot remise besloten.

Daarna ging Kees Voorberg onderuit. Toen zijn koningsaanval niet doorsloeg stond hij het daarin geofferde materiaal achter en was doorspelen niet meer zinvol. Met een 3½-½ achterstand was het dus een schier onmogelijke opgave om nog met een matchpunt naar huis te gaan.

Van de resterende borden stonden er twee beter voor ons, en twee gelijk. Arno Wiersma en Jan Bosma stonden elk een pionnetje voor, terwijl de materiaal verhouding bij Pieter Goossens en Willem-Jan van den Broek nog in evenwicht was.

Arno won zijn partij. Vanuit de opening had hij zijn tegenstander een geļsoleerde pion bezorgd, won deze in het middenspel, en besliste met de extra pion het eindspel. De resterende borden gaven echter weinig hoop. Wellicht kon Jan het lastige eindspel met een pion meer nog winnen, maar bij Pieter leek het pot-remise en bij Willem-Jan leek het paardeneindspel niet te winnen; risico nemen leverde eerder een nederlaag dan een overwinning op.

Bij Willem-Jan werd als eerste de vrede getekend. Vervolgens ging Pieter alsnog onderuit. Zijn tegenstander was de enige die in de stelling nog wat dingetjes kon proberen. Dat zou nooit enig resultaat mogen opleveren, maar Pieter had zich naar eigen zeggen 'in slaap laten sukkelen', kreeg een klein trucje om de oren, en mocht een nul bijschrijven.

Jan probeerde lang zijn eindspel te winnen, maar het mocht niet zo zijn. Uiteindelijk kwam tegen op het bord, waarbij het paard van zijn tegenstander het veld voor de laatste witte pion onder controle had.

Een dikke nederlaag dus voor DSC-K4. Er volgen nog drie kansen om de laatste plaats te verlaten.

 LSG 41951-DSC-K418885½-2½
1Veenendaal, L. (Loek)2036-Bosma, J. (Jan)2033½-½
2Serdijn, A.M. (Adinda)2006-Voorberg, K. (Kees)19191 - 0
3Henseler, J. (Jorgen)2056-Hooven van den, E.C. (Evert)19071 - 0
4Drunick van, J.W. (Jan-Willem)1919-Lode, P. (Peter)1892½-½
5Jeu de, M.F.E. (Marcel)1996-Broek van den, W.J. (Willem-Jan)1863½-½
6Yeh, T. (Timo)1848-Wiersma, A.A. (Arno)18990 - 1
7Wubben, M. (Marcel)1937-Goossens, P.A. (Pieter)18451 - 0
8Warnaar, A. (Alisha)1810-Dijkstra, G.J. (Gert)17471 - 0

__________________
Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Untagonklik on 08-03-2020 at 15:28.

08-03-2020 15:20 Untagonklik is offline Send an Email to Untagonklik Search for Posts by Untagonklik Add Untagonklik to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller