Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC H7 wint de laatste competitiewedstrijd tegen Voorburg 1
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Eric Wagter Eric Wagter is a Male
webcommissie


geregistreerd: 22-09-2018
aantal berichten: 11

DSC H7 wint de laatste competitiewedstrijd tegen Voorburg 1 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dinsdag 9 april speelde DSC7 uit in Voorburg tegen het eerste team van de gelijknamige schaakvereniging. De twee op papier gelijkwaardige teams (Voorburg 1406, DSC1409) speelden niet meer om een promotie- of degradatieplaats. Het hoogst haalbare voor ons was een tweede plaats. Dan moest er met minimaal 6-2 gewonnen worden. Het winnen lukte, maar lukte ook deze eindstand? Het verloop:

Zimo speelde op bord 2 met zwart. Op zet 6 maakte hij een vervelende fout waardoor wit op f7 kon slaan en de koningsstelling open lag. Wit greep echter niet direct de kans om de aanval voort te zetten maar bleef redelijk passief spelen waardoor de partij doorging met een (onverzilverde) voorsprong voor wit. Na een zet of 25 was de verbazing compleet: wit bood remise aan, wat niet echt had gehoeven gezien de stelling. Zimo accepteerde uiteraard.
½ - ½

Op bord 1 kwam, met Aram met wit, de gesloten (voorbereid door wit!) Siciliaan. Zwart was laks in het aanhouden van de belangrijkste principes in de opening; het centrum en de ontwikkelingsvoorsprong was voor wit; de zwarte positie was benauwd. Zwart probeerde tegendruk te leveren, maar dit bood uiteindelijk geen soelaas. Zwart gaf op na een tactische verrekening die in de positie zat.
1½ - ½

Van de partij van Niels op bord 3 is het verloop niet bekend, behalve dat ondergetekende +/- drie keer “sorry” hoorde uit de mond van Niels’ tegenstander. Het vermoeden van een “minder nauwkeurige zet” bleek waar..
1½ - 1½

Nils speelde op bord 6 met zwart tegen het Italiaans met 3 ... Nf6 en 4. Ng5, waarna de partij zeer scherp wordt. Hierin maakte hij een fout waardoor wit had kunnen winnen. Echter werd dit door beide over het hoofd gezien op dat moment en bleef wit een hoop druk houden op de zwarte koning die niet meer kon rokeren. Na een simplificatie ontstond er een redelijk gelijk eindspel, waarin wit mistte dat z'n toren aangevallen stond en deze kwijt was. Na een paar zetten later opnieuw een toren te verliezen gaf wit op.
2½ - 1½

Hans speelde op bord 8 een degelijke partij.
Hij kwam uit de opening met een pion voorsprong en zijn tegenstander kon niet meer rokeren en diens koningsstelling lag open.
In het middenspel bouwde hij de stelling degelijk uit waardoor er step by step kansen op een goed eindspel ontstonden.
Na een schaak met een vork verloor de tegenstander zijn laatste loper en enkele zetten daarna gaf hij op.
3½ - 1½

Eric kwam op bord 5 met wit goed uit de opening, een geweigerd damegambiet. Het vervolg zag er ook veelbelovend uit: zwart had z'n toren, loper en dame in de A8 hoek vaststaan, eigenlijk alleen beziggehouden door een wit paard. In plaats van op de koningszijde een aanval te plaatsen liet Eric zich verleiden een zwarte flankpion te nemen. Daardoor kwam zwart uit de problemen en wist z'n actievere positie goed uit te spelen en te bekronen met een overwinning.
3½ - 2½

Henk kwam met zwart tegen een gesloten opstelling met pionnen op d4 c3 en e3 snel goed te staan; wit gunde zichzelf weinig ruimte en was al snel het initiatief kwijt. Een vreselijke blunder van Henk, die twee stukken had moeten kosten, veranderde alles. Wit verzuimde echter om het tweede stuk ook te slaan, en zo bleef het spannend. Na nog enkele minder goede zetten van wit kon Henk ineens gemakkelijk een stuk winnen of mat in 6 geven. Hij koos toch maar voor het laatste.
4½ - 2½

Ruben speelde met wit op bord 7 een partij waar hij in de opening veel ruimte had. Hij kon veel druk uitoefenen op zijn tegenstander, maar dit leidde helaas niet tot materiaalwinst. In een paar zetten werden de dames, een set paarden, en een loper (zwart) en paard (wit) afgeruild. Door beide torens daarna snel te activeren wist Ruben opnieuw een aanval op te zetten, waarbij er aan beide kanten wat pionnen werden geslagen, maar het mocht niet baten. Doordat alle pionnen aan één kant stonden was het voor zwart mogelijk om de stelling te verdedigen, en in het eindspel van loper tegen paard werd het remise aanbod geaccepteerd.
5 – 3

Die score was net niet genoeg voor de tweede plaats. Maar het 7e kan terugkijken op een mooi en zeer geslaagd seizoen: een derde plaats met 5 van de 7 rondes gewonnen.

Eric

12-04-2019 11:00 Eric Wagter is offline Send an Email to Eric Wagter Search for Posts by Eric Wagter Add Eric Wagter to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller