Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 verliest van SG Max Euwe
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Chiel Chiel is a Male
Nederlands Jeugdkampioen


geregistreerd: 17-08-2004
aantal berichten: 303

DSC-K1 verliest van SG Max Euwe Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op initiatief van Joost van Ruitenburg werd voor deze uitwedstrijd naar Enschede besloten om met de trein te gaan, met uitzondering van hen voor wie het praktischer was met de auto te gaan en hen die principiële bezwaren hebben tegen de trein als vervoersmiddel. Aldus geschiedde, en iedereen was ruim voor 13:00 ter plekke bij 't Ni-je Terphoes. Maar waar op basis van rating gehoopt kon worden op een positief resultaat, wilde het zaterdag niet helemaal lukken.

Het begin was wel goed, want als eerste won Dennis op het topbord. De tegenstander van Dennis, David Miedema, kwam in een Franse opening waarbij niet veel aan de hand was in de problemen door 15.... Pa5?!. Dennis offerde een pion, wat resulteerde in groot positioneel voordeel. Dat werd al snel omgezet in materiaal, waarna de tegenstander direct de handdoek in de ring gooide.

Er werden remises bijgeschreven door Gert en Smaranda. Gert schrijft: "Na een philidor kreeg ik een voordeeltje dat ik rond de 10e zet verkwanselde. Daarna gaven we elkaar zo’n 20 zetten lang geen strobreed toe. Op het laatst zat de stelling muurvast. Gelukkig bestaat er dan zoiets als remise."

Yasin kreeg een variant voorgeschoteld waar hij de theorie niet helemaal van herinnerde, waardoor hij net iets te afwachtend handelde. Dit resulteerde in een lelijke stelling, en later een nederlaag. Zelf had ik het vroege middenspel niet handig gespeeld, waardoor ik tijd tekort kwam om mijn plannen uit te voeren, en wit me telkens een stap voor was. Ik leek hardhandig te gaan verliezen maar werd in leven gelaten en bereikte remise, waarbij ik eigenlijk door had moeten spelen.Talitha incaseerde een nederlaag: "In de opening had ik wat struggles met de coördinatie van mijn stukken. Mijn tegenstander zag niet hoe hiervan te profiteren, dus gaf ik hem een tweede kans. In tijdnood verloor ik een pion waarna een eindspel resulteerde van paard + vijf pionnen van wit tegen een loper en vier pionnen van mij. Wellicht herkenbaar: zo'n eindspel waarin je op het moment zelf niet goed kan inschatten of je die ene tussenzet nou wel of niet moet doen. Ik deed 'm niet waardoor ik helaas een nul moest bijschrijven in plaats van een halfje." Joost Michielsen trok de stand weer gelijk: "Ik kwam in het Slavisch minder uit de opening, maar het was voor mijn tegenstander niet makkelijk (zeker niet zo makkelijk als Rob Bertholee beweerde) om het voordeel uit te buiten. In tijdnood raakte mijn tegenstander het spoor bijster, waarna ik een eindspel met twee gevaarlijke vrijpionnen kreeg. Dit speelde ik nauwkeurig uit."

Met een 3.5-3.5 tussenstand zag het er echter niet goed uit. Joost van Ruitenburg wist er nog wel een remise uit te bikkelen. Hij had een kwaliteit geblunderd in gelijke stelling, maar zijn tegenstander wist in het eindspel het juiste plan niet te vinden. Marijn redde het echter niet. Vanuit het Slavisch kwam Marijn in een Stonewall structuur. Hij ruilde zwartveldige lopers voor een kleine verzwakking in zijn pionnenstructuur, en vervolgens kwam na paar onhandige zetten zijn koning in gevaar. Zijn tegenstander had het meteen af kunnen makken, maar koos ervoor om een beter eindspel te winnen. Ook Matthieu redde het niet.

Na twee nederlagen op rij is het nu zaak om bij de degradatiezone vandaan te blijven!

 SG Max Euwe2216-DSC22576-4
1David Miedema2377 Dennis Ruijgrok22690-1
2Rob Bertholee2301 Chiel van Oosterom2387½-½
3Frank Kroeze2361 Joost van Ruitenburg2321½-½
4Hans Plasman2104 Joost Michielsen24180-1
5Bart Konijn2236 Matthieu Freeke23381-0
6Maarten Vinke2138 Yasin Sari22621-0
7Achim Buendgen2130 Gert Legemaat2232½-½
8Peter Bolwerk2205 Smaranda Padurariu2136½-½
9Dinant Postma2181 Marijn den Hartog22411-0
10Luc Compagnie2125 Talitha Munnik19621-0

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Chiel on 04-11-2018 at 10:15.

04-11-2018 01:02 Chiel is offline Send an Email to Chiel Search for Posts by Chiel Add Chiel to your Buddy List
Chiel Chiel is a Male
Nederlands Jeugdkampioen


geregistreerd: 17-08-2004
aantal berichten: 303

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Nagekomen toelichtingen op drie partijen:

Yasin: "Just after the game started, I realized that I had difficulty concentrating and calculating concrete lines deeper than 2 moves. Unfortunately this lasted for quiet long almost till the 15th move. The opening was scotch gambit with white(opponent) playing e5 and black replying with d5 where I did not know the theory well. Combined with the focus problem I played a terrible f6 instead of Nxd2 which allowed my opponent to stabilize a black pawn on e4 and a great blockading knight on e3. Then I sacrificed that pawn to have some freedom for my terrible light squared bishop but there was no compensation at all and my opponent converted his advantage quite easily. I apologize from everybody for this embarassing game."

Matthieu: "Mijn partij was er een van voordeel tot gelijk tot zelfs verliezen gevolgd door een winnende schwindel die bij 20 sec op zijn klok gemist werd. Dus toch een 0.

De opening was prima: op een cruciaal moment had ik een (tot een groot voordeel leidend) kwaloffer verkeerd getaxeerd. Gevolg is gelijke kansen. Een goed gespeelde partij volgde tot ik besloot om het geheel dicht te schuiven in tijdnood. Het geheel verslechterde daarna snel."

Smaranda: "Smaranda heeft haar laatste schaakpartij in mei gespeld. Het was aan het begin van de ronde weer even wennen aan het schaakbord en de stukken. De partij begon redelijk – met zwart tegen Peter Bolwer – nadeel was dat de tegenstander op zet 12 1 uur en 33 minuten op de klok had en Smaranda 41 minuten. In een Scheveningen Siciliaans met f4 zette de tegenstander e5 door. Dit leidde tot initiatief voor wit dat na de ruil van wat stukken verwaterde. Op het eind offerde Smaranda een pion om zetherhaling af te dwingen."

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Chiel on 04-11-2018 at 19:10.

04-11-2018 15:35 Chiel is offline Send an Email to Chiel Search for Posts by Chiel Add Chiel to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller