Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 onderuit tegen Paul Keres
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lisa Hortensius Lisa Hortensius is a Female
DSC-lid


geregistreerd: 19-10-2011
aantal berichten: 4

DSC 1 onderuit tegen Paul Keres Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na onze flitsende seizoensstart, mochten we voor de tweede ronde aantreden in Utrecht tegen Paul Keres. Een sterk team, wat ook de eerste wedstrijd had gewonnen. Yasin deed mee als invaller en we waren een kwartier voor aanvang al compleet. Dat beloofde wat!

Als eerste was klaar Marijn tegen Evert Rademakers. Hij kwam redelijk uit de opening, offerde tijdelijk een pion voor controle over het centrum, maar hij verzuimde om die pion terug te winnen. Hij kwam in de verdrukking, maar de stelling leek nog te houden. Helaas maakte hij een rekenfout, waarna hij kon opgeven.

Ook Bob kon het niet bolwerken, tegen Joris Kokje. Hij kwam na de opening minder te staan, miste de beste verdediging en verloor een pion zonder compensatie. Hij won de pion wel terug, maar vermoedelijk was de stelling toen al onhoudbaar, waarna hij in tijdnood in een matnet terecht kwam.

Wij kwamen op het scorebord door remises van Joost M en Chiel. Joost M speelde tegen Wesley Vermeulen en kreeg via een ongebruikelijke zetvolgorde een versnelde draak op het bord. Hij koos voor het onnauwkeurige Te1, waardoor Wesley een pion kon winnen. Hij miste hoe hij de pion direct terug kon winnen en ging daarom in op een ongelijke loper stelling waarin hij compensatie dacht te hebben. Hierdoor speelde hij gevoelsmatig steeds op voordeel, terwijl zwart eigenlijk de betere kansen had. De stelling bleef echter gecompliceerd, en een tiental zetten later werd er afgewikkeld naar een potremise ongelijke loper eindspel.

Chiel mocht het opnemen tegen Hugo ten Hertog. Na een wat mislukte opening, werkte een pionoffer in eerste instantie nog redelijk, maar al snel kwam Chiel slecht tot verloren te staan. Er was echter geen directe winst voor zijn tegenstander voorhanden. Hugo koos een voortzetting die Chiel in staat stelde af te wikkelen naar een stelling met twee torens tegen een dame (plus wat extra gevaarlijke vrijpionnen), waarin zijn torens voor genoeg (mat)dreiging zorgden om remise af te dwingen.

Helaas verloren ook Dennis en Matthieu, waardoor we na de tijdcontrole tegen een 5-1 achterstand aankeken.

Dennis speelde tegen Demre Kerigan en was met zwart na 3 zetten out of book. Toch kwam hij niet beroerd uit de opening. Het te kiezen plan voor wit was echter duidelijk makkelijker en wit stond al snel wat prettiger. Even later ontstond een middenspel met toren voor Dennis tegen loper en 2 pionnen voor Demre, wat optisch al erg lastig was voor Dennis. Volgens de computer is er niet echt iets aan de hand, maar voor Dennis al snel wel toen hij niet direct het juiste plan koos. Een eindspel met 2 torens tegen dame en 2 pionnen ging snel verloren.

Matthieu had Xander Wemmers als tegenstander. Hij probeerde een nieuwe opening, maar raakte in de complexiteit de draad kwijt. Hij koos een ambitieuze opstelling, maar door (dreigende) stukoffers van Xander was zijn stelling al snel niet meer te houden.

5-1 dus en op de overige borden zag het er ook niet rooskleurig uit. Joost van R en Lisa keken tegen een verloren eindspel aan en Gert had net het tij kunnen keren, maar meer dan remise zat daar niet in. Alleen Yasin leek iets terug te doen met een kwaliteit voorsprong.

De partij van Gert tegen Niels Ondersteijn eindigde inderdaad in remise. Vanuit de Engelse opening kreeg Niels voordeel. Echter hij wist dat voordeel niet uit te bouwen en misschien lag dat wel aan de goede verdediging van Gert. Rond de 40e zet snoepte Gert een paar pionnen en moest Niels zijn toevlucht nemen tot een eeuwig-schaak mechanisme.

Yasin pakte het eerste en enige volle punt deze ronde. Tegen Marijn Otte kreeg hij toevallig precies dezelfde pionnenstructuur op het bord als tijdens de vorige externe wedstrijd. Hij opende met 1.Pf3, waarna de stelling over ging in een Panov, waarbij Yasin de mogelijkheid kreeg om op een gunstig moment c4-c5 te spelen. Hij kreeg een voordelige stelling door het ruimtevoordeel wat daardoor was ontstaan en zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om een kwaliteit te offeren voor een pion. Hierna was de stelling objectief gezien gewonnen voor Yasin, maar het was niet makkelijk. Yasin speelde het echter goed uit en gaf Marijn geen kans om er nog iets van te maken.

Als laatste waren Joost v R en Lisa bezig. Ondanks hun verloren stellingen, lukte het bij beiden om een remise uit het vuur te slepen.

Joost v R kreeg op bord 5 met wit al snel ontwikkelingsvoorsprong in de Trompowsky tegen Jan Breukelman. In het middenspel ging het echter mis: Joost maakte een aantal verkeerde keuzes en dreigde zijn dame of paard kwijt te raken. Om dit te voorkomen moest hij afwikkelen naar een zeer ongunstig eindspel. Jan’s stukken kwamen de stelling van Joost binnen en hielpen zijn vrijpion door het midden naar de onderste rij. In tijdnoodfase verzuimde Jan het af te maken en Joost 'ontsnapte' in een nog steeds verloren, maar minder duidelijk eindspel met 4 pionnen + loper tegen 2 pionnen + paard + loper van andere kleur waarbij een van de pionnen van Jan de 'verkeerde' randpion was. Nog steeds was het verloren, maar Joost (in de verkeerde veronderstelling dat we op borden 7 en 8 gewonnen i.p.v. verloren hadden) zette alles op alles voor het wellicht beslissende halfje!

Hieronder een stukje van de partij, met commentaar van Joost zelf.



Zwart aan zet. Hier had Jan het zich al lastig gemaakt door ervoor te kiezen de b-pion op te halen i.p.v. met koning een paard naar g2 te snellen.
57 ... Pc3+
58 Kb3 Pxb5

Hier ging ik toch maar even in de denkmodus. Ik besteedde het grootste deel van mijn tijd aan mijn originele idee om af te ruilen en dan met mijn koning naar h1 te snellen. Ik kwam er echter achter dat dit bij zeer nauwkeurig spel van zwart toch wel eens gewonnen kon zijn. Om echter alle complicaties door te rekenen van een extra paard en loper op het bord was wat teveel gevraagd, dus koos ik ervoor toch maar te slaan en op het beste te hopen.
59 Lxb5 Kxb5
60 Kc2 Kc4
61 Kd1 Lg3
zwart doorstaat de eerste test. Bijvoorbeeld 61 ... La5 was te traag
62 Ke2 Kd4
63 Kf1 Lh2
zwart mag de koning niet op h1 laten komen
64 Ke2!? De trucendoos gaat langzaam open. Jan zit in tijdnood en moet nog maar even de weg naar de winst zien te vinden.



64 ... Lg1?? Hier was het mij niet om te doen, maar dit was een zeer aangename verrassing. De hoofdvariant was 64 ... Ke4 65 Kf2 Ke5! (niet 65 ... Kf4 of 65 ... Kf5 vanwege respectievelijk 66. g3+! of 66. g4+!) 66 Kf3 (66 g4 faalt op 66... h3! en de witte koning komt niet op g4) Lg3 en zwart kan hierna wel veilig naar f4.
65 Kf3 Lh2 zwart ziet zijn fout te laat in.
66 g4! hxg3 E.P. na 66. h3 67 g5 is de witte koning op tijd op g4. Deze stelling is echter ook potremise, zo wist ik dankzij de trainingen van Rob Brunia 25 jaar geleden!
67 Kg2 Ke4
68 Kh1 Kf3 pat
Merk op dat zwart alleen verder kon komen door ooit zijn loper op g1 te offeren waarna wit oppositie heeft.

Lisa speelde met zwart tegen Paul Hommerson. Lisa gaf een pion op h5 om activiteit op de damevleugel te krijgen, waarna Paul besloot om de pion weer terug te geven. Er ontstond een spannende stelling, waarbij beide koningen in het centrum bleven en geen veilig heenkomen hadden. Met een goed getimede rooklift had Lisa voordeel kunnen krijgen, maar toen ze dat naliet, werden de witte stukken actief over de d en b-lijn. In de tijdnoodfase werd er afgewikkeld naar een eindspel met g, h, c en a pion + loper voor Paul tegen h, f en a pion + paard voor Lisa. De a-pionnen werden geruild en Paul activeerde zijn koning via de b-lijn om de c-pion te activeren. Het lukte Lisa echter om op het juiste moment f tegen g-pion te ruilen, waarna ze haar paard kon offeren voor de c-pion en wit een h-pion over hield met loper van de verkeerde kleur. Remise dus!

Helaas een 6,5-3,5 nederlaag. Hopelijk kunnen we dit de volgende ronde weer herstellen!

 Paul Keres2309-DSC122596½-3½
1Vermeulen , W. (Wesley)2247-Michielsen , J.R. (Joost)2418½-½
2Kerigan , D. (Demre)2367-Ruijgrok , D.A. (Dennis)22781-0
3Hertog ten, H.M. (Hugo)2461-Oosterom van, C.D. (Chiel)2383½-½
4Wemmers , X.A. (Xander)2444-Freeke , M.F. (Matthieu)23431-0
5Breukelman , H.J. (Jan)2361-Ruitenburg van, J. (Joost)2313½-½
6Ondersteijn , N. (Niels)2363-Legemaat , G. (Gert)2222½-½
7Kokje , J.J.I. (Joris)2219-Voogt , B. (Bob)21421-0
8Rademakers , E.L. (Evert)2239-Hartog den, M.F. (Marijn)21021-0
9Otte , M.W. (Marijn)2177-Sari , Y. (Yasin)22510-1
10Hommerson , P. (Paul)2212-Hortensius , L.M. (Lisa)2136½-½

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Untagonklik on 19-10-2018 at 14:58.

07-10-2018 20:10 Lisa Hortensius is offline Send an Email to Lisa Hortensius Search for Posts by Lisa Hortensius Add Lisa Hortensius to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller