Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Voortvarende start DSC3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 292

Voortvarende start DSC3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het 3e team van DSC heeft een prima start in de KNSB competitie gemaakt. Het op papier gelijkwaardige Rokado werd overtuigend met 5,5-2,5 verslagen. Met 5 remises en 3 overwinningen bleef DSC3 ongeslagen.


Op bord 1 speelde Onno een bijzondere partij, waarbij het leek alsof hij een winnende aanval van wit over zich heen zou krijgen. Hij had in het middenspel immers een kwal geofferd in de hoop de druk van de stelling af te halen. Toch bleef zijn koning onder druk staan, en had ik verwacht dat een manoeuvre met toren en dame wit alsnog de winst zou opleveren. Dit deed hij echter niet en toen kon Onno met een dreiging via de diagonaal a8-h1 alsnog herhaling van zetten afdwingen. Achteraf gaf hij aan dat er misschien nog meer in zat voor hem in de eindstelling.

Op 2 kreeg Hans een doorschuif-variant op het bord met voor hem de open c-lijn, maar wel een ver opgerukte b-pion voor zwart als compensatie. Diverse stukken werden afgeruild totdat er een toren-eindspel overbleef. Grappig was dat hij dit met 2 pionnen minder op een mooie thematische manier remise wist te houden.

Martin speelde op 3 en daar werden de dames al vrij snel geruild. De dubbele b-pion leek zwak maar werd gaandeweg de partij juist een troef voor hem te gaan worden. Deze kon vrij ver oprukken. Toen moest wit een kwal ervoor geven. Martin wikkelde vervolgens af naar een eindspel met nog steeds de kwaliteit voorsprong. Dit leverde hem de winst op.

Op 4 speelde Pieter een rustige opening en kreeg hij druk op de zwarte a-b-c pionnen op de 6e rij. Dit leidde uiteindelijk tot winst van een pion en ook van de partij. Hoe hij het precies voor elkaar kreeg is me helaas ontgaan; daarvoor was ik de teveel in mijn eigen partij verwikkeld toen het nodig was.

Ivar speelde weer een echte Ivar-partij; ofwel het centrum aan de tegenstander latend en dit bestoken via de flanken. Hoewel dit een openingsopzet is die hem niet vreemd zal zijn besteedde hij toch wel erg veel tijd. Zou zijn rentree in de KNSB-competitie hieraan debet zijn? Ook daar kwam het nodige vuurwerk op het bord en toen de kruitdampen waren opgetrokken, en hij de tijdnood had overleefd, werd de vrede getekend. Daar had hij achteraf spijt van omdat er nog volop winstkansen waren voor zijn centrum-pionnen die ver waren opgerukt. Volgende keer meer tijd nemen dus….

Roland speelde op 6, voor het eerst weer een serieuze partij in bijna 5 maanden zei hij. Het gebrek aan wedstrijdritme was niet aan hem te merken. Hij zette zijn partij als vanouds op met een aanval via de koningsvleugel en met een mooie doorbraak via d5 werd de stelling opengereten. De tegenstander was tactisch niet scherp en verloor even later zijn dame en daarmee de partij.

Op bord 7 speelde uw verslaggever een redelijk solide partij die ik winnend had moeten afsluiten met zwart. Na de druk via de open d- en e-lijn op de witte pionnen te hebben opgevoerd en er eentje te hebben meegenomen dacht ik met een tussenzet de partij te gaan winnen. Die tussenzet leverde geen winst, maar pionverlies op. Ai, dat was een fikse tegenvaller, waarschijnlijk door tijdnood veroorzaakt. Het toren-eindspel dat vervolgens ontstond leverde een remise op.

Op bord 8 maakten we andere rentree van de middag mee; daar speelde Henrik met de witte stukken. De opening leek beter voor zijn tegenstander uit te pakken, maar Henrik speelde actief via de koningsvleugel tegen en het centrum min of meer aan zijn tegenstander latend. Dit actieve tegenspel leidde ertoe dat zwart het zekere voor het onzekere nam en remise voorstelde. Wellicht had onze man moeten doorspelen en had hij winstkansen kunnen krijgen, maar hij besloot het aanbod te accepteren.

Zo eindigde deze match dus in een fraaie winst op een op papier gelijkwaardige tegenstander; dat smaakt naar meer…..


DSC Delft 3 - Rokado 5½ - 2½
1. Verbaken,O.P.(Onno) - Linden van der,H.(Hans) ½ - ½
2. Stam,H.J.(Hans) - Surewaard,W.W.H.H.(Wilbert) ½ - ½
3. Glimmerveen,M.A.(Martin) - Boog,B.G.J.(Ben) 1 - 0
4. Buzing,P.C.(Pieter) - Westenberg,H.(Han) 1 - 0
5. Hoogt de,I.(Ivar) - Ensering,H.M.(Rick) ½ - ½
6. Have ten,R.H.S.(Roland) - Dijken van,R.B.(Rex) 1 - 0
7. Lisdonk van de,L.J.P.A.(Lucien) - Rietveld,L.(Leo) ½ - ½
8. Tamerus,H.A.(Henrik) - Linden van der,M.C.(Marco) ½ - ½

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Lucien van de Lisdonk on 27-09-2015 at 18:07.

27-09-2015 09:27 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2213

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Een uitstekende overwinning van het derde. Halverwege waren er een paar borden waar ik niet gerust op was, maar de wedstrijd werd zonder nederlaag afgesloten! En van de remises waren er wellicht nog wat kansen op meer geweest, begrijp ik.

Mijn partij was denk ik best goed tot aan kwaliteitswinst (al had ik die niet geheel aan zien komen). Na de kwaliteitswinst (tegen een pion), gaf ik een tweede pion pardoes weg. De tegenstander had in ieder geval een eindspel kunnen bereiken met een loper in plaats van paard, wat potremise zou zijn. Maar wellicht heb ik zelfs slecht gestaan, dat zal de analyse nog moeten uitwijzen. In ieder geval won ik na een ruil de 2e pion terug, waarna een eindspel van toren en 2 pionnen tegen paard en 3 pionnen resteerde. Voor mijn gevoel speelde ik dit goed uit en was het ook gewonnen. Het einde was wel leerzaam denk ik en zal ik zeker nog plaatsen.

28-09-2015 14:35 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 292

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

En via deze link het leuke verslag van de tegenstander.
http://rokado.blogspot.nl/

30-09-2015 21:22 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2213

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Helaas heb ik mijn partij van twee weken terug nog niet geanalyseerd, maar hier heb ik alvast wel een leuke opgave.


De stelling na 57.h5


Welke zet speelt zwart: gxh5 of g5?

11-10-2015 18:41 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller