Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC2 lijdt zware nederlaag tegen KC2 en zakt weer onder de degradatiestreep
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Walter
DSC-verslaggever
geregistreerd: 21-02-2004
aantal berichten: 358

DSC2 lijdt zware nederlaag tegen KC2 en zakt weer onder de degradatiestreep Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC2 heeft gisteren in eigen huis een zware nederlaag geleden tegen het op papier even sterke tweede team van Kennemer Combinatie: 2-6. Zo werd de 'massakamp' tussen Delft en de regio Haarlem dus een ruime zege voor de Haarlemmers. Door deze zware nederlaag zakt DSC2 helaas weer onder de degradatiestreep. Maar met een overwinning in de laatste ronde op hekkensluiter Utrecht zijn er nog kansen op lijfsbehoud.

Ted op een laag bord wilde natuurlijk winnen. In de opening werd er zoveel afgeruild, dat hij wel even moest nadenken hoe hij nog op winst kon spelen. Bob accepteert een gambiet pion en gaat staan als een huis, met een pion extra.

Richard krijgt een slappe opening tegen zich, maar weet toch niet goed de openingsproblemen op te lossen. Eigenlijk geen slechte start, want de moeilijkheden bij Richard en misschien ook Onno worden voldoende gecompenseerd op de andere borden. Gert gaat lekker verder, en breekt de zwarte koningsstelling open met een schijn-stukoffer.

Bij Bob wordt zijn slechte loper geruild en staat zijn paard als een vorst op d5. Hoe kan hij zijn voordeel uitbouwen? Oei! Bij Jan Peter wordt de tegenstoot c6-c5 niet goed opgevangen. Zijn kansen op een koningsaanval zijn gelijk verkeken en hij moet zich in alle bochten wringen om niet pion e4 te verliezen.

Oei! Ted heeft teveel ruimte genomen en gaat een pion verliezen. Zijn poging om er met een tussenschaakje nog wat van te maken klopt niet en er gaat hout af (0-1).

Gert stormt met zijn pionnen naar voren, zwart moet wel materiaal offeren om erger te voorkomen.

Om kwart over drie zag het er beroerd uit. Ted verloren, Onno, Jan Peter en Richard met een matige stelling. Houdt één van hen remise of zullen Bob, Gert, Kim en Hans allemaal winnen?

Bob probeert spel te krijgen door f7-f6 te spelen, maar daardoor wordt pion e6 zwak. Doordat wit ook d open a-lijn in handen heeft en de zwarte koningsstelling erg luchtig is, is het niet allemaal bij elkaar te houden. Hij verliest pion e6 aan een paard dat gelijk meehelpt aan een matdreiging.

Onno kreeg een kwaliteitsoffer tegen zich, waarna wit met een loperpaar en een pion gevaarlijke compensatie had. Zoals wit het hierna speelde was het slechts voldoende voor remise, zullen we dat een opsteker noemen? (½ – 1½).

Jan Peter lijkt na een pion-verlies bovendien een kwaliteit te verliezen. Zwart offert echter een pion terug en gaat voor de aanval. Hé, staat Kim slecht? Hij is de a-lijn kwijt geraakt en na Ta8-a1 staat de loper op c1 vervelend gepend.

Richard staat nog steeds gedrukt, maar krijgt wel 2 minuten extra denktijd, aangezien zijn tegenstander ten onrechte dacht dat Richard door de tijd gegaan was. Die tijd kan hij goed gebruiken!

O Hans! Je stond zo lekker, maar heb je nog wel voordeel over nu alle zware stukken geruild zijn?

De aanval tegen Jan Peter slaat door, met een toren op e2 en een loper op b7 kan het gepende paard op g2 niet goed meer gedekt worden (½ – 2½).

Het kan niet op: ook Kim verliest. De loper op c1 kon niet meer gered worden (½ – 3½).

Richard raakt een pion op f5 kwijt en staat nog steeds gedrukt.

Gert had het lastig om er doorheen te komen, maar wist toch een mooi balans tussen aanval en verdediging te vinden en zo te zegevieren ( 1½ – 3½).

Richard ziet een pion naar f6 doorstomen en zet een paard op f8 om het promotie veld te controleren. Neem daarbij de slechte loper op b7 en de koning die zijn gulp had open staan (op de tocht), dan begrijp je dat hij dit niet overleeft ( 1½ – 4½).

Bobby had het paard op e6 overleefd en leek alles weer een beetje hersteld te hebben, toen wit opeens met een pion ging lopen. Dat was niet de afspraak! Bob met een paard offeren om de pion tegen te houden, maar de resterende stelling was niet meer te houden.

En Hans probeerde nog wel het eindspel te winnen, maar kon er niet doorheen komen (2-6).

Individuele uitslagen:
 DSC22117-Kennemer Combinatie 221242 - 6
1Bob Voogt2104-Max Kerkvliet22240 - 1
2Gert Legemaat2255-Benjamin Go21501 - 0
3Onno Verbaken2108-Jan Bakker2252½-½
4Jan-Peter van Zandwijk2046-Wouter Roggeveen2018½-½
5Richard Oranje2116-FM Richard Duijn22150 - 1
6Kim Meulenbroek2158-Hugo Gorissen20380 - 1
7Hans Zwartveld2039-René Bakker2009½-½
8Ted Barendse2107-Hicham Boulahfa20860 - 1

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 12-04-2015 at 18:24.

12-04-2015 10:26 Walter is offline Search for Posts by Walter Add Walter to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 965

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De wet van morphy (:
Mouwen opstropen, Utrecht 2 niet onderschatten maar wel oprollen liefst met 6-2 zodat we bij een 4-4 van apeldoorn op onderling resultaat erinblijven . Wint Apeldoorn zijn laatste duel van Zukertort dan is het zowiezo doek en mogen we terug naar de van sommige van ons relaxtere 3e klasse.

12-04-2015 12:43 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller