Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2013-2014 » DSC5 speelt gelijk tegen DD 3 na zinderende ontknoping
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Corniel Corniel is a Male
webcommissie
geregistreerd: 28-01-2002
aantal berichten: 4411

DSC5 speelt gelijk tegen DD 3 na zinderende ontknoping Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het was een gedenkwaardige avond in het Nationale Schaakgebouw. Na een avond waarin DSC5 lang tegen een stevige nederlaag aankeek, waren er uiteindelijk zelfs serieuze winstkansen en werd het uiteindelijk 4-4.

De avond begon rustig. Kees van der Meer had met zwart niet veel bereikt, en kwam snel remise overeen.

Niet veel later was ook Jan-Pieter de Vries klaar. Hij had het op bord 1 niet kunnen bolwerken. Wat er mis ging weet ik niet, de laatste keer dat ik keek leek er nog niet zoveel aan de hand...

Niet veel later had ook Sofya Blanter verloren. Haar tegenstander was met ontwikkelingsvoorsprong en activiteit uit de opening gekomen, en wist Sofya’s koning in het midden te houden. Genoeg voor een 2½-½ voorsprong voor DD.

Op de andere borden zag het er niet direct rooskleurig uit. Gelukkig wist Diederik van Heijgen zijn post nog remise te houden. Na eigen zeggen had hij daar wat hulp van zijn tegenstander bij nodig gehad, en was het zelfs toen nog hard werken geweest.

Gelukkig kon DSC5 eindelijk iets terug doen. Corniel Nobel had een zeer kansrijk kwaliteitsoffer tegen zich gekregen, maar kon na een slordigheidje van zijn tegenstander de partij overnemen. Dit initiatief gaf wit niet meer uit handen en zo stond er 3-2 op de klok, nog een bordpunt achter.

En het was nog niet over. In een complexe stelling wist Gert Jan Baas zijn tegenstander middels een mooie combinatie op de knieėn te krijgen. De pointe was dat het het schijnoffer na een aftrekschaakje met de pion het stuk met rente terugwon. 3-3.

Toen werd het echt spannend. Teamleider Arnt Veenstra had een pion gewonnen, maar het dame-eindspel bood niet zomaar winstkansen, en Peter Lode had een wilde stelling. Helaas stond hij wel wat pionnetjes achter.

Arnt was rustig te druk aan het opvoeren toen zijn in een niet al te ingewikkelde stelling door zijn vlag ging. Je zou zeggen dat increment dat soort uitglijders zou moeten voorkomen. Gelukkig voor ons dus niet. Toen stonden we op eens met 3-4 voor!

Peter had inmiddels nog een pion verloren. Hij had er echter iets voor terug gekregen. Matnetjes en/of eeuwig-schaak­motieven. De spanning was om te snijden. Een halfje was genoeg, en ondanks de pionachterstand goed mogelijk. Of het de druk was, of het afwezige besef dat remise voldoende was, geen idee, maar Peter leek vooral op zoek naar winst. Die vond hij niet. In de slotseconden kwam DD zo nog langszij en werden de matchpunten gedeeld.

Op bordpunten staan we gelijk met DD 3, op matchpunten blijven we er eentje voor staan. De resterende programma’s zijn vergelijkbaar. Dus wellicht zit promotie er in.

14-02-2014 00:39 Corniel is offline Send an Email to Corniel Homepage of Corniel Search for Posts by Corniel Add Corniel to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1116

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ik had de mogelijkheid direct uit de opening af te wikkelen naar een zeer gelijke stelling met zeer ongelijke lopers. Veel anders zag ik ook niet.
Een paar heel drukke dagen had ik gehad, en ik heb de remisemogelijkheid maar genomen. In de tram terug voelde ik de vermoeidheid als een loden jas op mijn schouders drukken.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

14-02-2014 08:18 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Toen ik halverwege de wedstrijd binnen kwam, was de situatie niet best. Bij de deur kwam ik Kees tegen, die zojuist remise had gemaakt, maar een kort rondje langs de borden leerde me dat een 6-2 nederlaag het meest waarschijnlijk was.

Wellicht zat er aan het eind nog een tweede matchpunt in, maar ik zag zo snel geen remise voor Peter, die zich overigens bewust was van de 4-3 tussenstand en ook naar eeuwig schaak zocht, maar het zo snel niet vond. Daarvoor was met name de witveldige loper van zwart te sterk. Ook met 4-4 mag het vijfde echter niet klagen.

15-02-2014 09:39 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller