Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2013-2014 Staartborden bezorgen DSC3 de winst
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 284

Staartborden bezorgen DSC3 de winst Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het 3e heeft een knappe winst van 4,5-3,5 behaald op Rokado. Aan de onderste vier borden werden 3,5 punten gehaald, hetgeen voldoende bleek voor de twee matchpunten.

De tegenstander, Rokado uit Nieuw-Beijerland, was afgelopen seizoen gepromoveerd en nog duidelijk niet gewend aan het spelen in de KNSB.
Zo mankeerde er van alles aan de speelzaal (geen verwarming, nauwelijks analyse-ruimte, nauwelijks barvoorzieningen), hun wedstrijdleider liet diverse steken vallen en dit alles was goed weggestopt achter de lokale kerk.

Desalniettemin kenden we een prima start.
Lucien won vrij soepel zijn partij na in de opening een pion te hebben geofferd en daarna zijn ontwikkelingsvoorsprong uit te buiten. Zijn tegenstander (rating 2046) was wellicht toch niet helemaal scherp door een pilsje te drinken, waar de rest allemaal keurig met koffie begon. De mataanval was doorslaggevend. 1-0 voor ons.

Daarna verloor Ivar, 'voor het eerst in 2,5 jaar', met zwart in de KNSB. Een hem bekend systeem kwam weer op het bord maar zijn oppo was tactisch iets slagvaardiger en wist Ivar met een mooie combinatie te verrassen. Won daarna een pion en tikte het toren-eindspel behendig naar winst.
1-1 dus.

Daarna verloor Roland, die om vlak voor half 2 pas de speelzaal bereikte. Hij had zich vergist in het openbaar vervoer dat op zaterdag maar 1 bus per uur naar dit gehucht laat rijden. Wellicht speelde dit tijdverlies hem toch parten hoewel hij zeer goed uit de opening kwam. Hij gaf aan dat hij had afgewikkeld naar een mat-aanval en dat hij zich daarin had laten beschwindelen. Enorm zonde, want daardoor was het geen 2-1 voor ons maar voor Rokado.

Maar op de overige borden stonden we er prima voor.
Hans Segers maakte optimaal gebruik van zijn sterke loperpaar en wist een pion + kwal (met zwart) buit te maken. Wit spartelde nog tegen maar kon niet voorkomen dat Hans won. 2-2

Ondertussen had Henrik een remise-aanbod gekregen maar, na overleg met team-leider Lucien, dit geweigerd. En terecht! Hij wist zijn voorsprong van 1 pion uit te breiden naar 2 en zelfs 3 pionnen in een toren-eindspel. Het was eigenlijk genant dat zijn tegenstander nog zo lang doorspeelde. Maar goed, de winst volgde later en daarmee werd het 3-2 voor ons.

Hans Stam speelde een partij die nauwelijks uit balans raakte en heel tactisch was opgezet door beiden. Maar met nauwkeurig rekenwerk bleek ook hier dat remise, door zetherhaling, de terechte uitslag was. 3,5-2,5 en de partijen van Anna-Maja en Onno zagen er goed uit voor ons.

Ons 13-jarig talent (onlangs nog knap vijfde bij het EK meisjes tot 14) speelde een degelijke partij en leek de partij te gaan winnen. Het eindspel van L+P+5 pi vs L+P+4 pi was uiteindelijk toch niet te winnen zodat haar halfje DSC3 in ieder geval een matchpunt op zou leveren.
4-3.

Onno had al eerder remise aangeboden omdat wij inschatten dat dat voldoende zou moeten zijn voor de teamwinst. Zijn tegenstander had dat ook zo ingeschat en had geweigerd. Daarop moest laatstgenoemde wel iets ondernemen en zoals zo vaak, had dat verkeerd af moeten lopen voor hem. De open h-lijn die Onno in bezit kreeg had, zo bleek pas in de analyse bij een leuk restaurant in Oud-Beijerland, winnend voordeel op kunnen leveren. Onno durfde dat avontuur niet aan (terecht!) en speelde op zeker. Uiteindelijk werd de vrede getekend en was daarmee de winst binnen: 4,5 -3,5 voor ons!

Een mooi resultaat tegen een op papier sterker team. In deze poule (3G) zijn we de zwakste deelnemer en is ook nu weer handhaving het belangrijkste doel. Vorig jaar gold dat (in veel mindere mate) ook en toen deden we nog lang mee in de titelstrijd. Rating wil dus niks zeggen.

De teamspirit is sowieso goed. Dat bleek wel uit het gezellige etentje na afloop waarbij er al diverse plannen voor 2014 werden gesmeed.... En Henrik had daarnaast nog de 'tip van de dag' voor een goed resultaat. Maar daar over treden we nu niet in detail... Prodent


 Rokado2049-DSC319963½ -4½
1Rick Ensering2109-Onno Verbaken2101½-½
2Hans van der Linden2075-Hans Stam2092½-½
3Ben Boog2102-Roland ten Have20131-0
4Wilbert Surewaard2046-Ivar de Hoogt19721-0
5Sander Boogaard2029-Lucien van de Lisdonk20080-1
6Han Westenberg2123-Hans Segers19610-1
7Rex van Dijken2027-Anna-Maja Kazarian1970½-½
8Leo Rietveld1882-Henrik Tamerus18530-1

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Henrik on 04-11-2013 at 11:02.

02-11-2013 22:59 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Ivar de Hoogt Ivar de Hoogt is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 05-03-2011
aantal berichten: 135

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

(correctie statement: moet uiteraard 1.5 jaar zijn, maar toch. Tong)
Verder was het een de tegenstander bekend systeem, voor mij niet.
Wel iets conventioneler dan wat ik normaal speel en dat was ook precies het probleem. Hele partij gedrukt gestaan en uiteindelijk in het eindspel de remisehaven bereikt na een onnauwkeurigheid van mijn tegenstander, maar dat evenwel ook weer weggeblunderd.
Goede partij van beide kanten met 2 om 1 onnauwkeurige zetten. In andere woorden: overspeeld.

03-11-2013 19:37 Ivar de Hoogt is offline Send an Email to Ivar de Hoogt Homepage of Ivar de Hoogt Search for Posts by Ivar de Hoogt Add Ivar de Hoogt to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Lucien, in het verslag van Rokado las ik dat je vertegenwoordiger bent van de puriteinse schaakbond. Wat is er met je gebeurd, of moet ik me als jouw opvolger zorgen gaan maken over mijn toekomst? Verward

05-11-2013 11:43 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller