Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2005-2006 » DSC2 verliest van Messemaker 1847
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 539

DSC2 verliest van Messemaker 1847 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC2 heeft in de 8e ronde van de KNSB-competitie verloren. In Gouda was het eerste team van Messemaker 1847 te sterk met 5½-2½.

Aan bord 1 speelde Kim Meulenbroek een goede partij tegen Gert-Jan Ludden. Kim wist een plusje te bereiken, maar kon dit niet verder uitbouwen. Remise dus.

Mijn (Patrick de Base) tegenstander, Erich Karstan, trakteerde me op een huisvariantje. Hierdoor won hij 1 a 2 tempi, die hij besloot te gebruiken voor een offer op f7. Voor twee stukken kreeg hij een toren, twee geisoleerde dubbelpionnen en ontwikkelingsvoorsprong. De stelling was echter dermate gesloten dat hij met zijn torens niet kon binnendringen. Langzaam kon ik mijn stelling bevrijden, een paar torens ruilen en won ik een van de dubbelpionnen. Rond zet 40 viel ook zijn tweede pion, waarna ik het eindspel van 2 lopers en 3 pionnen tegen toren en 3 pionnen mocht uitschuiven. Vijftien zetten later was de buit binnen.

Walter Anema had een moeilijk partij. Terwijl het materiaal langzaam uitdunde, hield zijn tegenstander enkele sterke positionele troeven over. Walter bood nog sterke weerstand, maar zijn tegenstander maakte het vakkundig af.

Bob Voogt kwam met zwart zoals gewoonlijk met een iets mindere, maar solide, stelling uit de opening. In het vervolg kon hij echter niet het goede tegenspel vinden, waardoor zijn tegenstander een ver opgerukte vrijpion wint te creeren. In combinatie met dreiging tegen de koning, bleek dit teveel te zijn voor Bob.

Lucien van de Lisdonk had een kleine kortsluiting in de opening. Materiaalverlies kon gelukkig worden vermeden, doordat zijn tegenstander het niet helemaal voortvarend aanpakte, maar het kostte Lucien veel tijd. In de tijdnoodfase ging Lucien vervolgens tenonder.

Pieter Buzing kwam goed uit de opening, wist het initiatief te pakken en won een pion. Vervolgens werd al het materiaal geruild en mocht Pieter proberen in de gesloten stelling een winstpoging te wagen. Uiteindelijk offerde hij zijn paard voor twee extra pionnen, maar het bleek net onvoldoende voor de winst.

Willem-Jan van de Broek had in zijn kenmerkende stijl weer een fraaie tactische stelling op het bord weten te toveren. In een stelling die er zeer plezierig uitzag voor onze voorzitter (hij zou waarschijnlijk een toren winnen), ging er echter iets mis. Wat exact weet ik niet, maar het resultaat was dat voor ‘slechts’ een stuk de tegenstander een handvol pionnen en een levensgevaarlijke aanval had. Willem-Jan wist het uiteindelijk dan ook niet droog te houden.

Teamleider Frank van Zuthpen heeft een nieuw hoogtepunt in zijn schaakloopbaan bereikt! Voor het eerst wist hij in zijn KNSB-carriere met zwart de nul te ontlopen. De opening verliep niet helemaal vlekkeloos en Frank kwam dan ook ietwat gedrukt te staan. Handig wist hij echter alle dreigingen te pareren. Een tegenaanval was vervolgens voldoende om de tegenstander te laten besluiten om met een half punt genoegen te nemen.

 Messemaker 1847-DSC Delft 25½- 2½
1Gert-Jan Ludden-Kim Meulenbroek½-½
2Erich Karstan-Patrick de Bas0-1
3Willem Westerveld-Walter Anema1-0
4Arjan van der Leij-Bob Voogt1-0
5Kees Brinkers-Luciėn van de Lisdonk1-0
6Ed Roering-Pieter Buzing½-½
7Remco Hylkema-Willem-Jan van den Broek1-0
8Frans Bottenberg-Frank van Zutphen½-½

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 27-03-2006 at 09:32.

25-03-2006 21:10 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
Baseman Baseman is a Male
dsc barcommissaris
geregistreerd: 01-06-2003
aantal berichten: 539

Het verslag van Messemaker Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote


Afkomstig van www.messemaker-1847.nl/knsb

Messemaker 1847 1 - DSC Delft 2

Foto's van de wedstrijd

Regelmatige overwinning voor Vlaggenschip Messemaker 1847
Na twee verliespartijen en een moeizame overwinning wisten de vlaggenschippers tegen Delft eindelijk een regelmatige overwinning te behalen waar niets op afgedaan kon worden, Delfts teamcaptain Frank van Zutphen beaamde dit volmondig.

Normaal gesproken is Remco Hylkema als laatste klaar, maar dit keer mocht hij als eerste de stukken in de doos doen!. Oud voorzitter van Messemaker 1847, die thans voorzitter is van de Delftse schaakclub Willem-Jan van den Broek offerde met wit enkele pionnen, won daarna een stuk en had met nauwkeurig spel een winnende stelling kunnen krijgen. Hij speelde echter nogal laconiek en met enkele sterke zetten wist Remco een winnende aanval te krijgen wat op de 29ste zet met een onvervalst mat eindigde.

De niet helemaal fitte Kees Brinkers, hij had de hele week op bed gelegen met griep, kreeg door een misgreep van zijn tegenstander in de opening een prettige stelling.Een fatale penning op de d-lijn kostte wit uiteindelijk een vol stuk en de partij.

Willem Westerveld speelde met zwart een modelpartij. Na de opening stond het ongeveer gelijk, maar toen zwart druk kreeg tegen de witte c-pion was het wit die in de verdediging moest. Rustig voerde Willem de druk op en tegen de 40e zet won hij door een kleine wending een pion. Het dame toren eindspel werd vervolgens secuur tot winst gevoerd door de nestor van het team.
Tussenstand 3 - 0
Frans Bottenberg mocht het, na in het tweede team dit seizoen geen enkele partij te hebben gewonnen, als invaller in het eerste proberen. Hij stond steeds wat beter, maar er bleek na de eerste tijdcontrole niet meer dan eeuwig schaak in te zitten, remise dus.

Gert-Jan Ludden speelde voor de 3e keer dit seizoen de Paulsen-variant van het Siciliaans. Het werd een positionele manoeuvreerpartij waarbij wit gedurende de gehele partij een overwicht had. In de tijdnoodfase verloor Gert-Jan een pion, maar had compensatie door actief stukkenspel. Zijn tegenstander zag dit ook en bood remise aan. Gelet op de stand in de wedstrijd accepteerde onze kopman de remise. Na analyse bleek dat de partij bij goed spel van beiden ook remise was.

Vlak na de opening offerde Erich Karstan een kleine kwaliteit (loper en paard tegen toren en pion). Hij kreeg wel enig initiatief, maar zijn tegenstander hield alles onder controle en in het eindspel werden de twee stukken steeds sterker. Toen Erich enkele pionnen verloor staakte hij de inmiddels hopeloze strijd.
Tussenstand 4 - 2
Arjan van der Leij kwam in een ongeveer gelijke stelling terecht, alleen met een pionnen meerderheid op de damevleugel. Dit positionele voordeel wist hij in de partij goed uit te buiten. Er volgde een afwikkeling naar een dame toren eindspel waarin de vrije c-pion niet meer was te stoppen. Toen deze pion promoveerde geloofde zijn tegenstander het wel.

Ed Roering werd met wit geconfronteerd met een voor hem onbekende 4e zet, waarna hij al meer dan een half uur had gebruikt na zet 5. De strijd leek lang gelijk op de gaan, maar Ed kwam langzamerhand toch steeds slechter te staan. Toen hij onder druk van de klok op zet 28 koos voor een passieve zet in plaats van een actieve verdediging, kwam hij zelfs verloren te staan. Zwart wist in tijdnood echter niet meteen te winnen, waarna een stelling resteerde waarin nog wat te hopen viel. Ed rechtte nog een keer zijn rug om een eindspel met paard en pion tegen 4 pionnen te verdedigen. Na bijna 61/2 uur spelen werd alsnog een zwaarbevochten halfje genoteerd.

Ab Scheel

__________________
Now I have the pawn and the compensation.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 27-03-2006 at 09:27.

27-03-2006 00:20 Baseman is offline Send an Email to Baseman Search for Posts by Baseman Add Baseman to your Buddy List Add Baseman to your Contact List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller