Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2005-2006 DSC5 is op dreef tegen WSC 3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Elguapo Elguapo is a Male
forummeester


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 993

DSC5 is op dreef tegen WSC 3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Vanavond speelde DSC5 tegen WSC 3 dat bij aanvang eveneens 5 matchpunten had. Op papier een min of meer gelijkwaardige tegenstander, maar vorig jaar gingen we er kansloos vanaf tegen deze ploeg. Revanche dus.

Al gauw haalden Roland en Marco de 1e 2 punten binnen. Willem gaf een stelling waarin alles mogelijk was echter compleet weg; 2-1. Uiteindelijk wonnen Joel en Mark, en speelden Rufael, Diederik en Olivier remise. Een 5½-2½ overwinning dus op naar de laatste ronde.

Olivier vs vd Heijden


Ik dacht hier met wit nog wel iets te hebben, maar in dreigende tijdnood ruilde ik eea af en haalde ik de mogelijkheden (als die er al waren voor wit) helemaal uit en bleek er helemaal geen spel meer in de stelling te zitten. Remise.

Met 7-1 winst op Schaakhuis 2 worden we alsnog kampioen...we draaien in ieder geval lekker en het is gezellig, en dan komt de rest vroeg of laat vanzelf.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Elguapo on 14-03-2006 at 10:57.

14-03-2006 03:17 Elguapo is offline Send an Email to Elguapo Search for Posts by Elguapo Add Elguapo to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Na een kansloze start tegen HO (2-6), herstel tegen DD (5,5-2,5) maar het niet afmaken van een 1-0 voorsprong tegen ratingzwakste Pomar (4-4), betekende de 1,5-6,5 pandoering bij Botwinnik dat de studenten plots moesten vechten tegen degradatie.

Na een solide 5,5-2,5 winstpartij tegen rode lantaarn - maar sterkste op rating - Rijswijk, waarvoor vooral veel dank uitgaat naar invallers JW Weenink en Edgar Huisman, die voor 2 punten zorgden, bleek de tombola van klasse 1A echter zo vreemd te rollen dat er nog mogelijkheden waren op meer.

En wat bleek, met 2x een 6,5-1,5 overwinning in de slotwedstrijden, zou het kampioenschap zelfs nog binnengehaald worden!

Een mooie utopie, maar na de strakke 5,5-2,5 overwinning gisteren op het zeker niet zwakke WSC 3 kunnen we nog akelig dicht komen bij de titel.

Ook ik geloof niet dat we met maar liefst 7-1 van Schaakhuis 2 zullen winnen, maar mochten we lang de nul kunnen houden, wie weet dat zenuwen de Hagenzen plots parten kunnen spelen...

Gisteren was het in ieder geval goed raak.

Het eerste punt dat binnen kwam, was een tactisch meesterlijke greep; Roland werd op bord 3 gezet, alwaar hij wederom met zwart mocht aantreden tegen Robbert Groen, die hij daar vorig jaar nog mee had geveegd. Wanhopig probeerde laatstgenoemde dezelfde opening als destijds te vermijden, offerde een pion in de hoop op compensatie en verwikkelingen, maar na een aantal secure zetten van Roland was het de witte dame die plots van het levenslicht werd afgesneden: 1-0.

Het 2e Delftse punt werd binnengebracht door Marco. Zijn opponent verkoos dezelfde opening als Richard Oranje in zijn bekerwedstrijd, maar verkoos een nogal onhandige voortverzetting, waarna Marco dermate goed kwam te staan dat zwart zich gedwongen zag tot een bijzonder speculatief stukoffer.
Niet veel later viel de 2-0 dan ook.

So far, so good. En dan Willem. Een halfje uit 4, dat was zijn bijdrage tot dusverre, en nadat hij in een remise-achtig eindspel zijn dame en koning door een paard liet vorken werd dat dus 1/2 uit 5. In de slotronde mag echt nergens iets misgaan, dus Willem twijfelt nog tusen een weekendje weg dan of een trainingskamp nu.

Bij Joel waren wederom vertrouwde patronen te zien:
goede stelling, lang denken over hoe af te maken, gewoonlijk gevolgd door grote problemen wegens tijdnood, meestal met slechte afloop.
Zo ver kwam zijn tegenstander echter niet; nog voor enig spoor van tijdnood had Joel hem al met 2 lopers mat gezet, ja dus nog esthetisch ook!

Normaal gesproken denkt men bij een 3-1 voorsprong aan het binnenbrengen van de 2 matchpunten, maar niet deze studenten. Nee, deze begonnen nu te dromen van de titel, en dachten daarbij aan het feit dat bij een 6,5-1,5 vandaag nog eens een 6,5-1,5 nodig zou zijn, en er bij een nipte overwinning met maar liefst 7,5-0,5 gewonnen zou moeten worden. Geen remises dus, op naar 6,5 bordpunt!

Aangezien WSC dat hetzelfde beoogde, inzake de matchpunten, werd het nog een mooie strijd.
Niet bij Olivier. Na een afruil-Frans had wellicht wel een plus aan activiteit, maar de vraag was of dat voldoende was voor een vol punt; het werd dan ook remise.

Hierop volgde Rufael met een halfje. Een fout in het Slavisch werd vakkundig afgestraft en beloond met stukwinst, maar de daaropvolgende zwarte aktiviteit dacht Rufy in te perken met een tussenzetje. Een grove misrekening, want terwijl zwart anders geen enkele compensatie had, had hij die nu zeer zeker wel.
Of zwart genoeg had voor een vol stuk, maar het feit dat alles keepen ook nog veel tijd kostte, zorgde ervoor dat de puntendeling niet geheel onverdiend was.

Mark had na een zwarte Konings-Indier een iets beter eindspel waarin hij iets meer tijd en aktiviteit had. Het was maar een lichte plus, maar wit kon zich niet veel permitteren. En ja hoor, plots was er die fout en Mark had een dubbele aanval op een stuk en een pion. Wit haalde het stuk weg, Mark sloeg de pion, en dat was meteen ook mat. 5-2, de matchpunten waren binnen.

Binnen enkele tellen kreeg Diederik dan ook een remiseaanbod in een toreneindspel, waarin hij iets beter stond maar slechts anderhalve minuut (en zijn opponent 7 minuten). Aangezien we bij verlies met nog groter verschil moeten winnen in de laatste ronde, maar remise of winst op dit bord niet uitmaakt voor de slotpot, pakte Diederik het halfje maar.

Een goed geconcentreerde, mooie overwinning op een prima tegenstander aldus. En de (kleine) kans op promotie zelfs nog. Het feit dat die kans zelfs nu nog in eigen handen ligt, dat is al een prestatie op zich.

En meteen ook een reden om op vrijdag 7 april, na afloop van de centrale slotronde van de eerste klassen, met of zonder kampioenschap in handen, de Leidsche bloemetjes maar weer eens buiten te gaan zetten!

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

14-03-2006 13:50 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Albert Albert is a Male
DSC-verslaggever
geregistreerd: 28-08-2002
aantal berichten: 335

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In alle beschouwingen over het kampioenschap moet niet vergeten worden dat het vijfde ook nog steeds kan degraderen.

Gelukkig is een gelijk spel in de laatste ronde voldoende voor klassebehoud.

15-03-2006 10:51 Albert is offline Send an Email to Albert Search for Posts by Albert Add Albert to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2177

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

OK, DSC5 kan degraderen (er vanuit gaande dat er 2 degradanten zijn?)
ALS
DD 4 wint van Rijswijk
EN
WSC 3 wint van Rijswijk
EN
DD 4 wint van Pomar
EN
Botwinnik 3 tegen Haeghe Ooieveer eindigt in 4-4
EN
Ze zelf verliezen

Lijkt je dat niet wat al teveel van het goede, Albert?

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Martin on 15-03-2006 at 11:32.

15-03-2006 11:31 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Elguapo Elguapo is a Male
forummeester


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 993

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Marco

...
Niet bij Olivier. Na een afruil-Frans had wellicht wel een plus aan activiteit, maar de vraag was of dat voldoende was voor een vol punt; het werd dan ook remise
....


Daarna kreeg ik te horen dat het een remise variant is die ik speel (ruilvariant met 4. c4) Of het zo is vind ik moeilijk te zeggen...maar natuurlijk wel benieuwd naar de winst variant tegen het Frans...Marco?Knipoog

Verder was Willems schoonheidsfoutje niet tijdens het eindspel, maar net na de opening, en stond Diederik volgens mij straal gewonnen toen remise werd besloten. Anyway, mooie avond en hopelijk wordt de laatste ronde tegen Schaakhuis er ook zo een (met iets meer bordpunten uiteraard Tevreden )

15-03-2006 16:08 Elguapo is offline Send an Email to Elguapo Search for Posts by Elguapo Add Elguapo to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

@Albert+Martin:

Bovendien zouden we best dik moeten verliezen van Schaakhuis, en we ook op bordpunten zou WSC nog 3,5 punt moeten inhalen...

ons kansen op het kampioenschap zijn tenminste duidelijk en overzichtelijk. 7-1, meer hebben we niet nodig. En Schaakhuis wil wel eens niet bij de HSB aangemelde spelers opstellen, dus als P. de Vries ook even meekomt en oplet... Knipoog Draaiend hoofd Lach

@oli8:

Frans is gewoon kut. Ik zou zeggen pak een stokbrood, smeer er wat op, en het komt allemaal goed.

Diederik had maar anderhalve minuut, en na het overdenken van een remiseaanbod minder dan een minuut. Ik vraag me af of doorspelen verstandig was..

Willem zei na afloop dat het 'enkele zetten later' remise zou zijn geworden. Ik weet niet wat daarvan waar is, maar daarop baseer ik mijn conclusie...

Maar goed, tegen de koffieschakers uit Den Haag moet het maar echt goed gebeuren!!

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

15-03-2006 16:42 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
Elguapo Elguapo is a Male
forummeester


geregistreerd: 26-03-2002
aantal berichten: 993

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Marco
....
Frans is gewoon erg uitermate onprettig. Ik zou zeggen pak een stokbrood, smeer er wat op, en het komt allemaal goed.
....


Bedankt..ook nog bruikbare tips tegen de Oerang Oetang?

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Elguapo on 15-03-2006 at 17:22.

15-03-2006 17:21 Elguapo is offline Send an Email to Elguapo Search for Posts by Elguapo Add Elguapo to your Buddy List
Torenstra jr. Torenstra jr. is a Male
webcommissie
geregistreerd: 29-11-2002
aantal berichten: 1718

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Quote

Originally posted by Elguapo

Quote

Originally posted by Marco
....
Frans is gewoon erg uitermate onprettig. Ik zou zeggen pak een stokbrood, smeer er wat op, en het komt allemaal goed.
....


Bedankt..ook nog bruikbare tips tegen de Oerang Oetang?


1.b4 d5 2.Lb2 Dd6!?

en Zwart krijgt een vol centrum, Wit heeft pionnen op e3 en d3. Artikel vorig jaar op ChessCafe.com.

De andere opties zouden wellicht gecensureerd worden Grijns

__________________
http://inargenti.nl voor mijn muziek

16-03-2006 00:29 Torenstra jr. is offline Send an Email to Torenstra jr. Homepage of Torenstra jr. Search for Posts by Torenstra jr. Add Torenstra jr. to your Buddy List
Marco Marco is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 15-03-2002
aantal berichten: 1355

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Jee!!

We kunnen niet meer degraderen Draaiend hoofd Koel

Dinsdag won Rijswijk van DD met 5-3, en dus gaat de verliezer van Rijswijk - WSC wrs samen met DD degraderen.

Nu mogen we dus gerechtvaardigd omhoog kijken! Grijns Ja!

__________________
Van iedereen kan je wat leren; doe dat dus ook.

23-03-2006 12:38 Marco is offline Send an Email to Marco Search for Posts by Marco Add Marco to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller