Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Ted Ted is a Male
DSC Erelid


geregistreerd: 19-12-2002
aantal berichten: 960

DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

In een week van gladheid en glibberen was het de vraag of we reisproblemen hadden voor onze KNSB-uitwedstrijd tegen Paul Keres in Utrecht. Horrorverhalen over een verre uitwedstrijd in Limburg van enige jaren geleden werden in onze auto gedeeld, waar toen een terugtocht door half Nederland uiteindelijk rond kwart over twee in Delft eindigde.

Maar het bleek allemaal mee te vallen: alle spelers waren veilig en op tijd gearriveerd. Of iedereen ook een goede vorm meegenomen had moest nog worden bezien, er waren wat lichamelijke twijfelgevalletjes. Maar met goede moed werd begonnen aan een naar verwachting strijd tussen op papier twee gelijkwaardige tegenstanders. Dat bleek ook wel, want het was van begin tot het einde spannend.

Uiteindelijk was ons spel niet genoeg voor een resultaat, en we gingen dan ook met 6-4 onderuit. Er gebeurden vreemde en onverklaarbare zaken op diverse borden, waar maar weinig partijen uit een stuk werden gespeeld. Zie daarover hieronder meer:

Bord 2. Ansh had op bord 2 met zwart een Najdorf op het bord. Al snel werd de zwarte witveldige loper geruild voor een wit paard. Zwart probeerde een koningsaanval op te zetten met f5, op een gegeven moment had wit een dubbele pion op de h-lijn. Wit zijn loper werd opeens heel actief en de gaten in de zwarte koningstelling begonnen een grote rol te spelen. Niet veel later maakte wit daar gebruik van en won een kwaliteit. Zwart probeerde nog voor een remise te spelen maar dat lukte helaas niet.

Bord 6. Bij Gert werden vanuit een Chigorin na 6 zetten de dames al geruild. Daarna gedurende 20 zetten een zwaar positioneel gevecht, waarin Gert minder tijd verbruikte en een voordeeltje kreeg. Op het laatst wist Gert met sterk paard versus slechte loper te winnen.

Bord 1. Dennis (wit) kreeg al snel voordeel vanuit een Spaanse opening met 3. Pge7. Zwart ging complicaties aan met zijn koning nog in het midden en had de pionnenstructuur a6-b5-c6 terwijl alleen Dennis een zwartveldige loper had, een half open a-lijn en een open d-lijn die Dennis controleerde. Dennis besloot uiteindelijk de pion op c6 te winnen dat dubbel torenruil toeliet. Niet de beste optie volgens Stockfish maar nog altijd +1.9. Echter, 4 zetten later ruilde Dennis totaal verkeerd de dames. Hij had zich misrekend en het resterende eindspel van paard vs loper was nog op één manier +0.5 en toen Dennis ook die variant niet in ging zelf -0.8! Wit stond ongelukkig passief met op de koningsvleugel de pionnen vast op witte velden. Zwart won snel de pion terug en Dennis mocht van geluk spreken dat het resterende eindspel niet te winnen viel voor zwart. Zwart kon alleen iets proberen te bereiken door het witte paard actief te laten worden of de loper te ruilen voor het paard. Hij koos terecht voor het laatste. Echter, het pionneneindspel was eenvoudig remise doordat zwart nooit de oppositie kon krijgen.

Bord 3. IM Joost kreeg in een Caro Kann een pionoffer tegen dat eerder door Carlsen was gespeeld. Even later kwam zijn tegenstander met een nieuwtje, waarna Joost bewust een provocerende zet speelde. Achteraf met Stockfish erbij bleek dit niet heel goed, maar de weerlegging was moeilijk te zien. Waarschijnlijk was het kwaliteitsoffer van Joost' tegenstander nog speelbaar, maar het paardoffer twee zetten later ging te ver. Joost verdedigde nauwkeurig en haalde de vis voor zet dertig op het droge.

Bord 5. Jan ging na een goede opening te ambitieus voorwaarts, waarbij hij een zwakte (bij zichzelf) creëerde in ruil voor een mooi veld. Later volgde nog een zwakte op de andere flank, en dat was er eentje te veel. De tegenstander kwam met een mooi stukoffer waarop Jan doorspeelde om een mooi mat in 7 op het bord tegen te krijgen, maar de tegenstander ging helaas voor materiaalwinst - wat ook voldoende was

Bord 8. Richard kreeg dezelfde variant op het bord als de vorige keer. Ditmaal deed zwart wel h6 en dan ga je over op plan B, platdrukken. Dat ging lang goed, zwart had nauwelijks manoeuvreerruimte maar wist toch stukken te ruilen. In het resterende gelijke eindspel had zwart een dubbelpion maar wel de betere loper. Mijn concentratie liet echter te wensen over door voortdurend te moeten hoesten en rillingen. Ik forceerde ten onrechte en offerde een pion voor toegang tot 6e rij en vrijpion op de e-lijn. Mijn tegenstander speelde het allemaal niet handig maar goed genoeg.

Bord 10. Erik koos om dit keer geen risico's te nemen, het blijft lastig om de juiste balans tussen activiteit en passiviteit te vinden, vooral met zwart. Geen 11. .... c7-c5 maar c7-c6 en de loopgraven in en reageren op de dreigingen van de goed spelende tegenstander. Dit ging lang goed, maar met het slinken van de bedenktijd volgden een positionele onnauwkeurigheid en pionverlies en stortte het kaartenhuis in elkaar. Geen fijne partij en middag, volgende keer maar weer meer risico's nemen.

Bord 8. Richard A speelde tegen Jan Jaap Janse een slechte pot met zwart. Ik liet me helaas veel te makkelijk met de rug tegen de muur zetten. Nadat ik in een mindere stelling was beland maakte ik ook nog een bok en toen was het over en sluiten.

Bord 7. Ted had een interessante partij, waarin vlak na een modieuze openingsvariant zetherhaling door beide kanten als wapen werd ingezet. Na drie keer dezelfde stelling op het bord werd er echter door geen van beiden remise geclaimd, en ging de partij gewoon verder. Mijn kleine plusje verdween echter als sneeuw voor de zon door mijn oppervlakkige spel, en omdat mijn pionnen op de koningsvleugel op de verkeerde kleur vastlagen moest ik nog oppassen ook. Dat deed ik niet waardoor ik steeds slechter kwam te staan. Zwart ging voor pionwinst in de verkeerde variant, dat bleek echter niet voldoende voor zwarte winst. Toen alle pionnen van het bord gingen werd de vrede getekend. We hadden al veel eerder aan het bier gekund!

Bord 4. FM Joost kreeg op bord 4 een b3 opening voorgeschoteld door Eugene Rebers. Joost maakte na een paar zetten een enorme blunder met e5 dat 2 pionnen kostte. Omdat Eugene er maar 1 opraapte en 2e ongemoeid liet, had Joost nog een sprankje hoop. Die hoop werd steeds groter toen Eugene heel verdedigend begon te spelen en Joost wat lichte druk op de stelling van Eugene begon uit te oefenen. Nadat Eugene ook nog veel tijd had verbruikt, besloot hij de druk te verlichten door een kwaliteit te geven, even later gevolgd door nog een. Hier stond echter niets tegenover en Joost kon zodoende even later het punt binnen halen.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Ted on 18-12-2022 at 20:17.

18-12-2022 14:17 Ted is offline Send an Email to Ted Search for Posts by Ted Add Ted to your Buddy List
Simon Broos Simon Broos is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 13-12-2004
aantal berichten: 47

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ted, bedankt voor het (uitvoerige) verslag.
Ik zou het fijn vinden als de uitslagen er voortaan bij worden gezet. Veel voornamen zeggen mij niet zo veel.

20-12-2022 14:32 Simon Broos is offline Send an Email to Simon Broos Search for Posts by Simon Broos Add Simon Broos to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller