Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 67 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-H6 en Rijswijk 3 in evenwicht na spannende strijd
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 2
Bekeken: 7566

DSC6-HSB en Rijswijk 3 in evenwicht na spannende strijd 26-09-2018 00:20 Forum: Externe competitie

Het altijd gezellige bierteam van DSC (voorheen bekend als DSC9) heeft er twee oude bekenden bij dit seizoen: Arzhang en Lito. Teamkapitein Herman had zich teruggetrokken op een verlaten eilandje en zijn 8 kanonnen stuurloos Rijswijk in gestuurd. René, die aangekondigd had vroeg naar huis te gaan, werd gebombardeerd tot teamleider.

Arzhang (6) had een stenen muur gebouwd met zwart, zijn stukken logisch neergezet, er een lekker biertje bij besteld en haalde zo het eerste punt binnen na ongeveer twee uur spelen.

Ik (2) had met zwart een aardig centrum opgebouwd vanuit de opening, maar het voordeel leek weer wat af te nemen. Echter zag mijn tegenstander op dat moment een aftrekschaakje over het hoofd en verloor zijn dame: 0-2.

Bert (7) stond opeens een volle toren achter en moest opgeven: 1-2.

Huisfilosoof Dirkse (5) belandde in de opening al in een cirkelredenering die hem een uur van zijn tijd kostte. Bevrijd van geest zoals altijd als de tijdnood nadert, bleek zijn stelling misschien toch iets te ingewikkeld om op increment uit te spelen: 2-2.

Lito (8), die zijn eerste partij speelde in drie jaar, speelde zijn tegenstander volledig weg in de opening en het middenspel! Hij had de volledige damevleugel onder controle terwijl zijn opponent passief moest toekijken. De scherpte ontbrak helaas nog om naar een winnend eindspel af te wikkelen. Sterker nog, de kansen keerden en Lito moest opgelucht zijn dat het nog remise werd:2˝-2˝.

Jan (1)... daar speel je liever mee dan tegen. Zijn tegenstander werd nauwkeurig, langzaam en subtiel gewurgd en capituleerde in het eindspel: 2˝-3˝.

Edgar (3) had een toreneindspel en die blijken op een of andere manier altijd remise te zijn. Het was in ieder geval veel te ingewikkeld en die eenvoudige regel bleek uiteindelijk toch weer te gelden: 3-4.

René (4), die graag vroeg thuis wilde zijn, zat natuurlijk als laatste nog te strijden. Na een goed uitziende opening liet hij met Pf5 helaas een aanval op zijn koningsvleugel toe. Zijn tegenstander speelde g4, René's paard moest terug en wit kreeg een sterk initiatief. Hij was echter te aarzelend en had minder tijd, waardoor René terug in de wedstrijd kwam. De hoop op remise werd nog sterker toen René hem terecht wees op het feit dat hij nog wel moest noteren. Het docentenhandschrift van René was natuurlijk onleesbaar voor zijn arme tegenstander, die daar nog een tijdje zoet mee was. Hij speelde echter hardnekkig door en uiteindelijk zag René een trucje over het hoofd waardoor hij zijn toren en daarmee zijn partij verloor: 4-4.

Al met al denk ik een terechte uitslag en ook weer een spannend en gezellig avondje!

Gedetailleerde uitslag:
 Rijswijk 31514-DSC615264-4
1D.J.E. Huitema1576-J. v/d Donk17200-1
2M.P.M.J. Berger1546-T. Albregtse17800-1
3R.W.A. van Groesen1586-E. Huisman1570½-½
4H. Knigge1541-R.P Poots15291-0
5M. Knigge1595-S. Dirkse15071-0
6F.J.H Lantzendörffer1548-A. Davazdahemami14830-1
7R.J. Felix1476-L. van Reede1479½-½
8T.W. van Peursen1240-B. v/d Willik11381-0

Onderwerp: DSC8 start met nipte winste op Promotie 6
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 1
Bekeken: 7815

DSC8 start met nipte winste op Promotie 6 26-09-2017 13:15 Forum: Externe competitie

DSC8 is het seizoen begonnen met een 4½-3½ overwinning op Promotie 6. Corniel Nobel hoefde niet in actie te komen, want Promotie had geen tegenstander voor hem: 1-0.
Niet lang daarna gaf team captain en ondergetekende Adriaan ter Mors het goede voorbeeld door direct na de opening te blunderen, en 'duwde' de stand weer gelijk: 1-1.

De eerste van drie invallers Aram Hassan was de volgende die een punt pakte voor DSC. Zijn tegenstander had een stuk geofferd of geblunderd in de opening, maar leek op het oog wat compensatie te hebben. Aram wist dat om te buigen tot groot voordeel voor hem, en toen zijn tegenstander een tweede stuk blunderde kon het punt bijgeschreven worden: 2-1.

Niet lang daarna mochten we nog een punt bijschrijven. Victor had een pion gewonnen en zijn tegenstander ook nog met een lelijke dubbelpion opgezadeld. Hij wikkelde netjes af naar een gewonnen koning-pionnen eindspel en speelde dat uit: 3-1.

Ondanks de fraaie score was de winste nog niet zeker: Andre stond lastig, Henk leek licht voordeel te hebben, Hugo stond een stuk voor, en Marfa stond goed maar had veel minder tijd op de klok.

Andre was als eerste klaar, hij slaagde er niet in om een lastig eindspel met ongelijke lopers en een pion minder te verdedigen. Hij koos ervoor om de activiteit op te zoeken, maar dat pakte niet goed uit en hij moest de partij opgeven: 3-2.

Marfa was haar partij intussen aan het winnen. Ondanks dat haar klok onder de vijf minuten dook bleef ze pionnen snoepen en ook de zwarte koning had ze van alle verdedigers ontdaan: 4-2.

Intussen leek Henk meerdere malen door het oog van de naald te zijn gekropen. In ieder geval tot twee keer toe leek zijn tegenstander in het eindspel een pion te kunnen winnen maar verzuimde dit. Toen er slechts op 1 vleugel nog pionnen op het bord stonden en Henks paard veel beter was dan de loper van zijn tegenstander, bood Henk remise aan. Zijn tegenstander nam het aanbod aan en daarmee was de winst binnen: 4 ½-2 ½.

Tot slot kende de partij van Hugo een ongelukkig einde. In een stelling toren + pionnen tegen toren + loper + pionnen viel ineens Hugo's loper van het bord af, in tijdnood. Het toreneindspel met twee pionnen tegen een was wellicht nog te verdedigen, maar Hugo was er niet in geslaagd tijdig op snelschaakmodus over te gaan en ging door zijn vlag: 4 ½-3 ½.

Al met al een verdiende en wellicht belangrijke overwinning tegen het op papier veel zwakkere Promotie 6.

Onderwerp: DSC8 zet stap richting kampioenschap met overwinning op Wassenaar BF 2
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 2
Bekeken: 8139

21-02-2017 16:10 Forum: Externe competitie

Ik stond passief in de opening, maar mijn tegenstander had me wel de pion op e5 laten slaan in het Frans. In het verdere verloop van de partij bleef mijn tegenstander actief spelen en had een grote voorsprong op de klok, maar hij kwam steeds meer materiaal achter te staan.

Toen het verschil inmiddels drie pionnen en een paard was geworden was het eindelijk rustig uitspelen. Fijn dat ik in de externe wel win, want mijn andere partijen de laatste tijd waren niet erg goed.

Onderwerp: DSC11 laat kansen liggen tegen Raadsheer-Corbulo 2
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 1
Bekeken: 7624

25-01-2017 09:58 Forum: Externe competitie

Wel toevallig dat net het eerste bord leeg bleef.

Onderwerp: Bezwaar indeling OPK groep B, ronde 6
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 20
Bekeken: 21705

14-03-2015 13:09 Forum: Toernooien & activiteiten

Ik heb Andries al via email over onze beslissing geinformeerd, en ik zal dit ook nog even kort in deze thread toelichten, voor de geinteresseerden.

In het Zwitsers reglement staat dat een eenmaal gepubliceerde indeling definitief is, tenzij bepaalde voorwaarden gelden, die niet op deze situatie van toepassing zijn (zie: http://www.schaakbond.nl/knsb/handboek/s...ment%20zwitsers).

Tevens hebben we in de B-groep deze ronde vier vooruitspeelpartijen, waarvan 1 al gespeeld was op het moment dat het bezwaar aangetekend werd. Het herzien van de indeling zou er op neer komen dat beide spelers dan een nul zouden krijgen.

We hebben de indeling dus gelaten zoals hij is.

Onderwerp: DSC7 kopje onder tegen DD 6
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 3
Bekeken: 12184

11-12-2014 16:52 Forum: Externe competitie

Er zijn van die avonden achter het schaakbord wanneer je, om het zacht uit te drukken, niet erg blij bent met je spel, en helaas was afgelopen maandag zo'n avond.

In de opening manoeuvreerde ik me in een positie waarvan ik had kunnen weten dat die me niet lag, maar er was nog van alles om te spelen, zeker omdat mijn tegenstander zijn koning in het midden liet. Ik gaf echter zonder reden mijn g-pion weg (ik heb niet voor niets tweemaal de pepermolen 'gewonnen'), en enkele zetten later nog een pion en daarmee de stelling/partij: h6 liet Dg6+ toe, waarna minimaal e6 zou vallen, en vermoedelijk de rest van de stelling ook.

Mijn excuses voor dit optreden.

Onderwerp: OPK van start met 50 deelnemers
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 5
Bekeken: 16353

11-01-2013 11:22 Forum: Toernooien & activiteiten

Ik mocht in de eerste ronde aantreden tegen CM Paul Brasser, en verwachtte snel naar huis te kunnen. Ik wist echter te overleven tot de volgende stelling:In deze stelling zijn eigenlijk alle zetten goed, behalve de gekozen zet La6. Jammer om zo ver te komen en dan door een onachtzaamheid de partij weg te geven.

PS er.., kan iemand mij helpen met de FEN? Uit de Caissa web editor krijg ik geen zinnige resultaten.

Onderwerp: Marco Anink presenteert Benoni-variant tijdens vierde avond Zomervarianten Ontdekkingstoernooi
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 2
Bekeken: 16574

05-08-2012 13:37 Forum: Seizoen 2011-2012

Heeft Kees van der Meer een soortgelijke variant ook eens gepresenteerd? Er staat me iets bij dat hij de drie genoemde voortzettingen, 0-0, Pd2, en e5, de namen Lama, Dekka, en Hoppa noemde...

Onderwerp: DSC6 verslaat Promotie 5 met ruime cijfers
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 5
Bekeken: 15854

16-12-2011 11:49 Forum: Seizoen 2011-2012

Een mooie overwinning, en een mooi verslag; hulde!

Onderwerp: Interne competitie (V5): Ciprian Padurariu verslaat Jan Peter van Zandwijk
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 1
Bekeken: 14674

31-03-2011 15:13 Forum: Seizoen 2010-2011

Als minder actieve schaker vind ik het leuk om de verrichtingen van mijn actievere clubgenoten te volgen op het forum. Helaas is het de laatste tijd wat rustig als het gaat om reacties op de clubavond. Hopelijk meer berichten naarmate het eind van de competities in zicht komen?

Onderwerp: Henrik Tamerus verbreekt DSC-record
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 6
Bekeken: 18840

20-01-2011 11:40 Forum: Algemeen [DSC]

Dd5 moet een onaangename verrassing zijn geweest voor Theo, en die stelling leek me ook helemaal uit. Grappig genoeg heb ik op www.365chess.com gezien dat na Ph6, Lxh6 zwart toch nog een aantal partijen heeft weten te winnen (niet op grootmeester niveau, uiteraard).

Onderwerp: Promotie wint jubileum viertallentoernooi
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 7
Bekeken: 20245

21-12-2010 10:51 Forum: Seizoen 2010-2011

Foto 101201_1673_DSC9189: goed om Annamaria weer terug te zien, ik had gehoord dat het een tijdje niet zo goed met haar ging. In de achtergrond: Michael Adams

Onderwerp: Interne competitie (N7): koplopers houden achtervolgers op afstand
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 11
Bekeken: 23170

17-11-2010 13:06 Forum: Seizoen 2010-2011

Wat ik niet zo snel begrijp in de partij tussen René en Walter is dat de laatstgenoemde niet voortzet met 14. ... Pgxe5 of 14. ... Lxe5. Zijn deze zetten te voor de hand liggend, en was Walter op zoek naar meer complicaties?

Onderwerp: DSC7 speelt gelijk tegen WSC 5
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 3
Bekeken: 13746

RE: Wsc 5 - Dsc 8, 4-4 17-11-2010 12:41 Forum: Seizoen 2010-2011

Quote

Originally posted by Zonderland
Heb desondanks zelfs gewonnen gestaan
Verward


Dan worden we toch weer nieuwsgierig. Wie weet, als je de partij laat zien, zit er aan het eind van het jaar nog een pepermolen in?

Onderwerp: Adriaan van af nu Dr. ir. A. ter Mors
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 11
Bekeken: 12549

31-03-2010 11:10 Forum: Het koffiehuis

Allemaal bedankt voor de felicitaties! Ik reageer wat laat, omdat ik zojuist pas van Antoon vernam dat er een bericht over mijn promotie op het forum was geplaatst.

Wat mooie blunders betreft, verwacht ik als doctor alleen maar verstrooider te worden...

Onderwerp: DSC5 verliest van Schaakhuis 2
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 13
Bekeken: 21956

13-01-2010 13:14 Forum: Seizoen 2009-2010

Op de overwinning van Schaakhuis 2 lijkt me niets af te dingen, maar een dergelijke tactische opstelling lijkt niet te getuigen van respect voor je tegenstander.

Onderwerp: Geslaagde simultaan van Anish Giri op de TU-Delft
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 3
Bekeken: 15816

08-01-2010 15:03 Forum: Toernooien & activiteiten

SV Prometheus 1 deed het een stuk minder dan DSC4: Hans Hendriks en ik scoorden allebei een nul. Wat mijn partij betreft had ik het Anish graag iets moeilijker gemaakt; na

1. Pf3 c5
2. e4 Pc6
3. Pc3 d6
4. d4 cxd4
5. Pxd4 e5
6. Pf5beging ik de blunder d5?? In een eerdere partij had iets soortgelijks op het bord gekregen, maar dan met een paard op f6 en een pion op d7. In die stelling lijkt d5 me een redelijke zet, maar nu ben ik gewoon een pion kwijt voor niets. Vervolgens hebben we nog lang doorgespeeld, maar ik kon niets doen aan Anish' plan om alles af te ruilen en het koning-pionnen eindspel te winnen

Onderwerp: DSC8 in degradatienood na nipte nederlaag tegen Botwinnik 5
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 4
Bekeken: 14651

18-12-2009 11:36 Forum: Seizoen 2009-2010

Toch de juiste beslissing om door te spelen, tenzij de andere DSC borden huizenhoog gewonnen stonden. Maar ja, een juiste beslissing kan natuurlijk in het schaakspel alsnog verkeerd uitpakken.

Onderwerp: DSC9 bolwerkt het net niet tegen Promotie 8
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 8
Bekeken: 17905

26-11-2009 08:51 Forum: Seizoen 2009-2010

Leo is toch "pas" 81, of is een van de andere DSC-ers 84?

Onderwerp: DSC7 kaapt punt
Adriaan ter Mors

Antwoorden: 19
Bekeken: 27671

25-11-2009 15:59 Forum: Seizoen 2009-2010

Stond Bart niet een kwaliteit voor?

Overzicht van 1 tot 20 van 67 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller