Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 117 resultaten Pages (6): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Liam Vrolijk en Casper Schoppen winnen - zonovergoten - 18e Kroeglopertoernooi
Derk Dekker

Antwoorden: 2
Bekeken: 7038

31-05-2023 12:44 Forum: Toernooien & activiteiten

Ja, dank aan de organisarie, was weer zeer geslaagd.
Tja, als je net rustig mat-achter-de-paaltjes hebt voorkomen met b2-b3 kan je aandacht wel eens wat verslappen. Ik realiseerde me echter tijdens het loslaten van mijn paard op c6 al wat ik had gedaan...
Ik volgde dan ook met zeer veel interesse de bewegingen van de hand van mijn tegenstander. Zou hij met iets vollere maag de nederlaag willen incasseren, of ziet hij het pat?!
Er volgde Txg3 en toen ik mijn opluchting liet blijken strekte mijn tegenstander sportief de arm...

Onderwerp: STRAVA voor schakers
Derk Dekker

Antwoorden: 2
Bekeken: 4547

STRAVA voor schakers 01-04-2021 08:23 Forum: Het koffiehuis

Groot nieuws van de FIDE!

Artikel op Schaaksite.

Onderwerp: Massakamp tussen schaakkroegen
Derk Dekker

Antwoorden: 3
Bekeken: 4348

05-02-2021 14:17 Forum: Toernooien & activiteiten

Dank voor de uitnodiging, Willem-Jan, maar ik denk dat ik dan even moet uitpuffen van al het geregel van de laatste tijd...

Onderwerp: Massakamp tussen schaakkroegen
Derk Dekker

Antwoorden: 3
Bekeken: 4348

Massakamp tussen schaakkroegen 04-02-2021 22:21 Forum: Toernooien & activiteiten

Doe als Jouke! Doe gezellig mee!

https://www.haagseschaakbond.nl/content/view/3525/1/

Onderwerp: Online massakampen
Derk Dekker

Antwoorden: 0
Bekeken: 3691

Online massakampen 01-02-2021 11:55 Forum: Het koffiehuis

Tip voor weer eens wat anders qua online schaken: de massakamp.
Waarom organiseert DSC geen online massakamp op lichess tegen het Westland, om daarmee de traditie voort te zetten?

Met Schaakhuis hebben we er al één achter de rug, zaterdag volgt de tweede.
Ziehier mijn verslagje.

Met de collega's van mijn werk spelen we donderdag
tegen een Delfts software-bedrijf.

Onderwerp: Landelijke Ladder (2)
Derk Dekker

Antwoorden: 7
Bekeken: 7729

29-12-2020 09:36 Forum: Het koffiehuis

OK, als allerlaatste punt. Je begint je reactie met: "ik heb geen bezwaar om het te proberen".

Geweldig! Zo gáát het dus werken. Als mensen zoals jij, met al hun aanvankelijke reserves, het toch eens uitproberen, als het er eenmaal is, dan zijn er binnen de kortste keren genoeg resultaten en gaat het leven.

Onderwerp: Landelijke Ladder (2)
Derk Dekker

Antwoorden: 7
Bekeken: 7729

29-12-2020 09:27 Forum: Het koffiehuis

Tot slot: de reactie van onze voorzitter is bemoedigend.
Bianca de Jong-Muhren: "Dank voor je initiatief Derk! We gaan ernaar kijken en komen er in het nieuwe jaar op terug."

Onderwerp: Landelijke Ladder (2)
Derk Dekker

Antwoorden: 7
Bekeken: 7729

29-12-2020 09:05 Forum: Het koffiehuis

Hoi Martin,

Dank voor je reactie. Er zit niks bij waar ik nog niet zelf aan gedacht had, dus dit geeft mij mooi de kans om nog eens te verduidelijken hoe ik het voor me zie, waarom ik denk dat er wel absoluut een markt voor is en zal blijven en waarom ik vind dat de KNSB dit moet faciliteren, en niet een "groepje enthousiastelingen".

Even punt voor punt.

Onder normale omstandigheden zou ik veel liever een toernooitje, competitie of interne competitie spelen; dus zou ik hier nooit of hoogst zelden aan mee doen.

Ten eerste: je spreekt hier voor jezelf. Waarom zou de meerderheid van de KNSB-leden van Nederland hier niet aan mee willen doen?
Bovendien, als je om wat voor reden dan ook (de avond komt je niet uit, je bent fysiek te zwak door ziekte of ouderdom, of verzin zelf nog tien redenen) niet in staat bent om naar een clubavond of toernooi te gaan of aan een competitie mee te doen, dan is dit toch een mooi alternatief?

Daarnaast: het één sluit het ander niet uit. Stel, je speelt DSC interne. Die potjes worden momenteel niet verwerkt voor de KNSB-rating. De meerderheid vindt het geloof ik ook prima zo. Je probeert nog eens wat uit, zonder dat je KNSB-rating op het spel staat.
Maar als de ladderrating er is belet niemand je om met jouw tegenstander af te spreken dat je het resultaat wél laat mee tellen voor de ladderrating. Als je dat beide leuk vindt. En waarom zou niemand dat willen?! Met een druk op de knop is het resultaat ingevoerd na de avond van de interne. Dat doe je zelf, er is geen extra actie van Arno voor nodig.
Die ladderrating geeft dan toch aan hoe goed je presteert in trainingspotjes (bijvoorbeeld: die voor de interne). Je kunt jezelf meten. Je kunt je eigen voor- of achteruitgang zien per week, in plaats van om de paar maanden. En dan ten opzichte van alle KNSB-leden van Nederland met een ladderrating, niet alleen ten opzichte van je clubgenoten.

Onder de huidige situatie zou de interesse weleens iets groter kunnen zijn, inderdaad, maar dat is tijdelijk. Dus ja, wil je daar dan moeite in stoppen?

Zo iets groeit organisch. Denk aan Strava voor wielrenners. (Nooit zelf gebruikt overigens, ben geen wielrenner of hardloper, maar ik ken de verhalen.) Dat is ooit ook een keer begonnen.
Inderdaad, je hebt de eerste enthousiastelingen nodig om resultaten neer te zetten. Maar je hebt tegelijkertijd de app nodig, die het gemakkelijk maakt voor heel veel mensen tegelijk (bij Strava zelfs over de hele wereld) om die resultaten in te voeren.
Die enthousiastelingen waren er méér dan genoeg! De combinatie enthousiastelingen (voor resultaten invoeren) en een mooie app hebben er een gigantisch succes van gemaakt.
Bij Strava gaat het resultaat invoeren min of meer automatisch. Je fietst een rondje en de app houdt bij hoe snel je dat gedaan hebt. Bij schaken moet je een resultaat zelf invullen. Ook bij Strava is fraude mogelijk: je zit op een brommer of je fietst erachter. Er zijn droeftoeters die dat doen. Maar het regelt zichzelf meestal, fraudeurs komen vaak aan het licht en worden door de gemeenschap met pek en veren overladen.
Bij schaken verwacht ik nog minder problemen. Er staan twee namen. Als ik Giri-Dekker 0-1 invul worden en dat resultaat wordt gepubliceerd, dan worden er vragen gesteld... Giri interesseert het misschien niet dat ik doe alsof ik een trainingspartijtje van hem gewonnen heb, maar de "laddergemeenschap", als die er eenmaal is, zal me echt wel tot de orde roepen!

Als DSC zien wij zien eigenlijk dat de online initiatieven inmiddels veel minder interesse opwekken, dan tijdens de eerste lockdown. Wij denken dat dit komt door een gebrek aan sociale component. Op een rapid avond op de club spreek je tussen de bedrijven door en achteraf een flink aantal mensen. Op een online evenement is dit niet zo. Een Zoom-call er bij zou kunnen, en gaan we waarschijnlijk nog proberen, maar dit werkt niet zo natuurlijk als in het echt. Je kunt dan immers niet tegen Henk gaan praten, terwijl Jan en Karel parallel ook een gesprek voeren.

Precies, lange partijen zijn niet leuk online -> hier spreek ik dan weer voor mijzelf, maar dit is iets wat ik veel om mij heen hoor. Zo kwam ik ook oorspronkelijk op het idee en dit is waarom het nu in Corona tijd geregeld zou moeten worden. Want wie dat wil kan geheel alle regels volgend bij iemand langs voor een lange partij. Norbert kwam gisteren nog bij me langs voor een lange, serieuze partij. Het was erg gezellig. Tja, het is geen clubavond, want we waren maar met ons tweeën. Het kan nooit structureel een interne vervangen natuurlijk, ik hou ook van een biertje aan de bar zoals je weet. Maar momenteel is het wel een leuk alternatief voor een interne. VOOR WIE DAT WIL, ik kan dat niet genoeg benadrukken.
Wie te bang is voor Corona of het zelfs moreel verwerpelijk vindt om in deze tijden van Corona maximaal één keer in de week bij één ander persoon fysiek op bezoek te gaan, tja, die moet het niet doen (of: toch online). En iedereen mag ook heel hard "foei" naar mij roepen, als je je daartoe geroepen voelt. (Dit gebeurt ook, zoals je aan de reacties hier en op schaaksite hebt kunnen lezen. Ik geniet niet van die reacties, maar ik zit er ook niet mee.)

Zelf denk ik dat jou initiatief, hoe sympathiek ook, hetzelfde probleem tegen zal komen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wordt je periodiek ingedeeld tegen iemand uit de buurt met soortgelijke speelsterkte?

Nee, het moet in eerste instantie gewoon organisch gaan. Dus periodiek hoeft niet (voorstel is maximaal één resultaat invoeren per week), zelfde speelsterkte hoeft ook niet, want we werken met TPR. Het moet laagdrempelig. Juist als je er niet direct van alles bij verzint (indeling tegen iemand in de buurt, etc., etc.), dan is het een kleine moeite om het te regelen. Het groeit als het goed is vanzelf, als je maar zorgt dat het minimum werkt. Net als bij Strava.

Natuurlijk klinkt een potje schaak met een onbekende Georgiër in park in Parijs heel gaaf, maar ik denk dat dit het idee wel erg romantiseert.

Dit is helemaal niet onrealistisch. Goedbeschouwd zou dit idee ook direct door de FIDE opgepakt kunnen worden, in plaats van door de KNSB als tussenstap. Ik denk eerder te klein dan te groot. Maar goed, gezien de weerstand die ik nu al ondervind lijkt het me toch beter om nationaal te beginnen. En het kan ook mooi omdat we nog steeds een nationale KNSB-rating hebben en een functionerende nationale bond.

Ik denk dat je het werk dat er bij hoort onderschat. Als je periodiek wilt gaan indelen, dan heb je ook een systeem nodig dat bijhoudt in welke stad (of online) je wilt schaken, en mensen aan elkaar gaat koppelen etc. Allemaal geen rocket science, maar een aanzienlijke toevoeging. Laat je het aan de mensen zelf over, dan moet je reclame gaan maken en moet je in de gaten houden dat er geen rare dingen gebeuren.

Ik wil het inderdaad aan de mensen zelf overlaten. Mensen gaan dat doen, geloof me. Natuurlijk, een beetje reclame is nodig. (Ik ben al voortvarend bezig, zoals je ziet.) Maar daarna gaat het gewoon mond op mond.
Denk ook eens aan kleinere clubs. Je kunt, als het systeem eenmaal draait, een interne competitie ook via de ladderrating doen (of op z'n minst opleuken). Als je een klein clubje bent zonder Arno, die weet hoe het allemaal moet met zo'n Keizercompetitie, dan kun je nog steeds je leden iets bieden waar je partijen serieuzer mee maakt.

OK, volgens mij heb ik alles gehad.

Onderwerp: Landelijke Ladder (2)
Derk Dekker

Antwoorden: 7
Bekeken: 7729

Landelijke Ladder (2) 26-12-2020 19:43 Forum: Het koffiehuis

Vandaag een tweede artikeltje geschreven ter promotie van mijn idee bij de KNSB.
Als je het ook een goed idee vindt, zet dan een steunbetuiging onder het artikel op schaaksite.nl. Verstandige DSC-ers als André vd Weijde gingen je voor! ;-)

Als je daarentegen geneigd bent tot een negatieve reactie, denk dan nog eens aan het aloude Engelse gezegde: "if you haven't got anything nice to say, then don't say anything at all".

Mooie kerstgedachte, toch?

Fijne Tweede Kerstdag, allemaal!

Derk

Onderwerp: landelijke laddercompetitie
Derk Dekker

Antwoorden: 9
Bekeken: 7990

06-11-2020 15:31 Forum: Het koffiehuis

Ik zou zeggen: verdiep je nog eens in de materie (meest gangbare manier van besmetting, aerosolen, super spread events) en beantwoord voor jezelf de vraag of maximaal één keer per week maximaal één huishouden bezoeken "de grenzen opzoeken" is.

Onderwerp: landelijke laddercompetitie
Derk Dekker

Antwoorden: 9
Bekeken: 7990

06-11-2020 14:46 Forum: Het koffiehuis

Sander, daar komt het niet op neer.
Online of over-the-board doet er voor het principe niet toe.
Bij iemand thuis kan ook prima, je hoeft niet in het park in de kou te gaan zitten. Dat is wel mogelijk, volgens mij mag je nog steeds één iemand bij je thuis uitnodigen. Tenzij je zelfs daarvoor te panisch bent, natuurlijk... Dat moet je zelf weten.

Onderwerp: landelijke laddercompetitie
Derk Dekker

Antwoorden: 9
Bekeken: 7990

06-11-2020 10:48 Forum: Het koffiehuis

Leuk als dat voor jullie werkt en hulde voor Tjerk voor het organiseren.

Ik zit persoonlijk graag aan een bord tegenover mijn tegenstander als ik een lange partij schaak. Dit is ook wat ik van veel anderen hoor.
Zoals gezegd in het artikel: ik zit beroepsmatig al genoeg naar een scherm te kijken. Bovendien kan ik mezelf niet motiveren om het écht serieus te nemen als het "maar" online is. Ik doe dan eerder iets anders ernaast. Denk minder in mijn tegenstanders tijd. (Die luiheid ligt voor de meesten van ons altijd wel op de loer, maar zeker als je alleen maar een diagrammetje op een scherm ziet.)

Hoe dan ook, of je nu online of over-the-board schaakt, het is toch leuk als het mogelijk is om het resultaat te laten tellen voor een landelijke ladder?

Onderwerp: landelijke laddercompetitie
Derk Dekker

Antwoorden: 9
Bekeken: 7990

landelijke laddercompetitie 04-11-2020 22:26 Forum: Het koffiehuis

Lees hier mijn open brief aan Koos Stolk van de KNSB, met een voorstel voor een Landelijke Ladder.

Onderwerp: rapid toernooitje in Ypenburg
Derk Dekker

Antwoorden: 2
Bekeken: 4197

14-09-2020 08:55 Forum: Toernooien & activiteiten

Ja, of een "false positive through the roof"-party.
Het is overigens niet door gegaan. Volgende keer beter.

Onderwerp: rapid toernooitje in Ypenburg
Derk Dekker

Antwoorden: 2
Bekeken: 4197

rapid toernooitje in Ypenburg 11-09-2020 10:46 Forum: Toernooien & activiteiten

Er is zowaar een rapidtoernooitje voor middelmatige schakers in Ypenburg aanstaande zondag 13 septenber en ik doe mee. Er is nog plek.

https://schaken.nl/kalender/chancetoplay...ggroep-18002000

Onderwerp: Online simultaan met GM Michael Prusikin
Derk Dekker

Antwoorden: 0
Bekeken: 3464

Online simultaan met GM Michael Prusikin 07-05-2020 22:13 Forum: Toernooien & activiteiten

Word tientjeslid* van het Schaakhuis en doe mee met de online simultaan tegen onze grootmeester!

https://www.haagseschaakbond.nl/content/view/3507/

*tijdelijke prijs van een dubbellidmaatschap tot het einde van het kalenderjaar, je steunt hiermee ook de verbouwing van het Schaakcafé, die momenteel plaatsvindt.

Onderwerp: Jan Vermeerschool voor de tweede keer kampioen van Delft
Derk Dekker

Antwoorden: 1
Bekeken: 6517

28-01-2020 11:28 Forum: Algemeen [DSC]

Nogmaals dank voor goede organisatie en het leuke verslag!
Op naar de 51 en voor de Vermeerschool, met Oscar en Cedric, op naar het HSB-kampioenschap!

Onderwerp: Kolderschaak jeugd
Derk Dekker

Antwoorden: 3
Bekeken: 9471

Kolderschaak jeugd 06-01-2020 23:48 Forum: Jeugd

De jeugd begon dit jaar met een gezellige chaos die wel past bij een kolderschaaktoernooi. Het kolderschaak is meestal iets waar het jaar mee afgesloten wordt, maar bij de jeugd werd er gewoon gestreden voor de eeuwige roem van de interne competitie tot het bittere eind van 2019. Knipoog
Het kolderschaak was gewoon even vergeten, maar dat werd op de eerste clubavond van 2020 helemaal goed gemaakt.
Met 35 deelnemers was de opkomst hoog! De meeste kinderen hadden er na de kerstvakantie dus gelukkig weer zin in. Een enkeling was wat later, maar kon dan bij het volgende potje instromen.
Er waren vijf ronden met de volgende schaakvarianten:
1. "transpaarden en -lopers" -> de paarden bewegen als lopers en andersom;
2. "dronken pionnen" -> de pionnen kunnen niet meer recht lopen maar slaan wel iedereen die ze tegen komen recht voor z'n raap;
3. "veenlijken" -> de centrumvelden zijn drijfzand, elk stuk dat erop gaat staan verdwijnt onmiddellijk van het bord;
4. "3-checks" -> bij deze bekende en populaire variant win je zodra je de tegenstander drie schaakjes hebt gegeven, naar verluidt was oud-wereldkampioen Anatoly Karpov een liefhebber van dit spel;
5. "king of the hill" -> zodra je koning een centrumveld heeft bereikt win je de partij. Je kunt ook "normaal" winnen door de koning van de tegenstander mat te zetten.
De laatste twee varianten kun je spelen op de website lichess.org.
Tip voor ouders: op lichess.org kun je ook een kinderprofiel aanmaken voor je kind. Je kind kan hier dan veilig potjes online spelen -> de chatfunctie is uitgeschakeld.
Er werd een soort geïmproviseerd Zwitsers gespeeld: spelers met een gelijk aantal punten werden zo veel mogelijk tegen elkaar ingedeeld, maar het kon voorkomen dat spelers elkaar vaker dan eens tegenkwamen.
De "finale" ging tussen Mees van de Berg en Sarthak Singare, zij hadden beide 4/5 bij het ingaan van de laatste ronde. Sarthak won het beslissende potje "king of the hill". (Mees zag ik daarna overigens boven bij het rapidtoernooi van de volwassenen, dus voor hem was het kolderschaak slechts een opwarmertje!)
Ikzelf heb er hopelijk weer een hoop namen bij geleerd. Mijn goede voornemen is om te werken aan de uitspraak en de spelling. Het schrijven van dit verslagje heeft wellicht aan het laatste bijgedragen.
Iedereen een voorspoedig 2020 gewenst!

Einduitslag na 5 ronden
1 Sarthak Singare 5
2 Mees van de Berg 4
2 Adrian Oliehoek 4
2 Lennart van Wersch 4
2 Gerards Zutis 4
2 Vera Dekker 4
2 Sadra Ghaeminia 4
8 Dejen Oskam 3
8 Aljosha Kuzniatsou 3
8 Mees Tolman 3
8 Kenneth Johnsen 3
8 Jing Jing Sun 3
8 Valerijs Zutis 3
8 Remi Reynes 3
8 Lucas Salinas 3
16 Julin Raggers 2,5
17 Hugo Tolman 2
17 Joris Heijnen 2
17 May Lynn Le 2
17 Shayan Movahed 2
17 Steijn Tolman 2
17 Xiao Bei Sun 2
17 Ahmet Mucahit 2
17 Roy Chenjun Xu 2
17 Ruben Hijdra 2
17 Duru Ezgi Ozkan 2
17 Stefan van Meeuwen 2
28 Mark Gregory/Hulshof 1,5
28 Sobhan Hafeznezami 1,5
28 Ecrin Memik 1,5
31 Onyeka Feng 1
31 Han Cheng 1
31 Todd Liu 1
31 Adam Ahabui 1
35 Tim Kuzniatsou 0

Onderwerp: Tata Steel Chess 2020
Derk Dekker

Antwoorden: 1
Bekeken: 3843

Tata Steel Chess 2020 04-11-2019 11:46 Forum: Toernooien & activiteiten

Aanmelding amateurtoernooien Tata Steel Chess is geopend. Ik ben ingeschreven voor de weekendvierkamp. Wie volgt?

Onderwerp: René Torenstra overleden
Derk Dekker

Antwoorden: 8
Bekeken: 15799

21-10-2019 14:49 Forum: Algemeen [DSC]

Volledig eens met Richard, niets aan toe te voegen ook.

Overzicht van 1 tot 20 van 117 resultaten Pages (6): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller