Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 823 resultaten Pages (42): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-H1 verslaat Schaakmat Westland
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 359

DSC-H1 verslaat Schaakmat Westland 13-02-2024 12:22 Forum: Externe competitie

In de HSB-competitie heeft DSC H1 op maandag 12 februari in een superspannende match grote concurrent Schaakmat Westland H1 verslagen.

DE kampioenswedstrijd in de hoofdklasse van de HSB is al jaren die tussen DSC en Schaakmat Westland. We wisselen nogal eens stuivertjes, en geluk of pech speelt een rol in onze onderlinge ontmoetingen, zoals hieronder valt te lezen.
Verder ter info: vorige week waren we met een HSB-bekerteam op bezoek in Naaldwijk, en voor het verlies aldaar moest natuurlijk revanche genomen worden! Zou dat lukken?

Het begon niet goed: Joost (Michielsen) belde rond 19.00 uur af, overigens met goede reden. Op het laatste moment werd Henk bereid gevonden om zijn plaats in te nemen. Met twee complete teams werd dus rond kwart voor acht de match gestart.

En nog een tegenvaller: Ted speelde (op bord 7) met zwart de opening beter dan tegenstander Paul Brasser. Een witte pion stond na wat ruil de witte koningsaanval flink in de weg, en een zwart paard kwam de witte stelling binnen. Maar Ted koos voor een oppervlakkige pionwinst, waar hij druk had moeten houden. Daarna stond wit actiever. Toen Ted bovendien een enorme rekenfout maakte, en een voor de hand liggende verdedigingszet miste ging hij mat. Dus in plaats van een langzame overwinning een snelle nederlaag (ik was als eerste klaar), gelukkig dat de rest van het team het daarna veel beter deed! 0-1

Aan bord 6 speelde Erik met wit weer een ouderwetse worstelpartij. Direct vanuit de opening bezorgde hij zijn tegenstander een geïsoleerde d-pion ten koste van een ontwikkelingsachterstand. Na omzichtig spelen gingen de zware stukken van het bord en ontstond een stelling met een prettig plusje voor wit. Helaas ontbrak de tijd en energie om dit geduldig uit te melken en zwart bevrijdde zich met een pionoffer. Beide spelers dachten dat dit remise door eeuwig schaak opleverde voor zwart en de handen werden geschud. Thuis gekomen bleek Stockfish dit zoals zo vaak iets anders te zien, wit kon toch uit het schaak lopen en een zeer voordelige stelling krijgen. Een gemiste kans.... ½ - 1½

Bram maakte in het vroege middenspel een verkeerde keuze waardoor hij slecht kwam te staan. Op een gegeven moment had hij de mogelijkheid om de druk te verhogen, maar in plaats daarvan ruilde hij wat stukken af. Toen stond hij nog steeds slecht, maar door middel van m'n actieve dame wist hij 'm net genoeg bezig te houden om niet van het bord gezet te worden. Remise door zetherhaling kon Bram uiteindelijk niet met goed fatsoen vermijden. 1-2

Beauty and the Beast. Richard, maandagavond om half acht met z’n jas nog aan op de laatste trede van de trap: “Hoi Henk! Jou moet ik hebben…, Joost is ziek. Je mag kiezen bord 2, 4, 6 of 8.” “Nou, doe dan maar bord 2”, antwoordde ik enigszins overdonderd. Eén uur, twee bakken koffie en 17 zetten later sta ik volkomen gewonnen en heb ik deze stelling.Hier wint zowel 18. a3 als 18.Tc1 schaak. Twee beesten van zetten. Maar ja, 18.Lc5!? is een beauty, toch? Zo is het gegaan en na 18 … -Dxc5 19.Tac1-Pc4 20.Txc4-Lxf4 21.Txc5-Lc7 en verdubbeling op de c-lijn had ik niet meer dan een klein voordeel dat later langzaam wegebte. Zonder overleg met de wedstrijdleider bood ik remise aan in gelijke stelling en dat werd geaccepteerd. Gelukkig hoorde ik pas achteraf dat ik in een kampioensmatch was ingevallen . 1½ - 2½

De verrassing van de week kwam toen in de match Enrico Blees – Jan Willem de Jong Enrico na een blunder van Jan Willem in plaats van verloor won, voor de kenners, door een Saavedra-manoeuvre:
Op bord 4 speelde Enrico met wit tegen Jan-Willem de Jong. Enrico pakte de Spaanse opening erg voorzichtig aan en Jan-Willem pakte daarom al snel de betere stelling. Nadat zwart ook al zijn stukken goed in het spel kreeg, won hij door een sterk paardoffer een kwaliteit. Wit probeerde daarna activiteit te krijgen met zijn mindere materieel, maar kon niet voorkomen dat de dames geruild werden. De stelling daarna was verloren voor Enrico, maar mede door tijdnood koos Jan-Willem niet de beste zetten en kreeg wit weer kansen. Die probeerde hij te grijpen door met zijn g-pion naar de overkant te lopen, maar die leek te verzanden op de zevende rij. Zwart greep toen eenmaal mis en kon toen plots na een sterke koningszet van wit de pion niet meer tegenhouden, ondanks de toren meer. Na de prompt van de pion tot dame was het snel afgelopen en won Enrico verrassend. 2½ - 2½

Richard kwam min of meer gelijk uit de opening maar zwarts opstelling speelde makkelijker. Richard viel zwarts massieve centrum aan met de zet b4, wat Stockfisch goedkeurt. Daarna was er een soort van evenwicht wat door Johan Voorberg doorbroken werd middels een kwaliteitsoffer. Dit sloeg Richard af vanwege teveel complicaties met nog maar tien minuten op de klok. Johan’s aanval werd gestopt met g4 en Richard kwam binnen over de lijn. Johan ruilde dames en ging voor remise maar kwam steeds passiever te staan. Richard had de les goed paard tegen slechte loper goed onthouden en speelde met vaste hand het eindspel uit. De a- en b-pion beslisten. De b-pion had ergens wel kunnen sneuvelen maar Johan zag het niet. Een zeer belangrijk punt achteraf. 3½ - 2½

On board 1, Yasin faced Marnix Hofman with black pieces. He countered the overexpansion of kingside pawns by the White player by opening up the centre. This led to a very pleasant IQP position for Black. Using the nice blockade square on d5, black pieces were organized as effectively as possible. Only then, direct attack to d4 was initiated and led to success. Yasin delivered a checkmate on the board on move 56! 0-1
Met deze overwinning was de winst binnen, want 4½ - 2½.

Gert was als laatste nog bezig. Hij speelde met zwart een Portisch-Hook variant van het Frans en dacht daarna goed te staan. Dat viel tegen. Hij opende (foutief) lijnen waar zijn tegenstander (!) optimaal van profiteerde. Wit wist zijn dame te activeren met Db1-d1-g4 terwijl de zwarte dame buitenspel bleef op a4. Wit won toen vrijwel geforceerd een belangrijke centrumpion en wist daarna overtuigend te winnen.
Eindstand 4½ - 3½.

Met nog twee wedstrijden te gaan staan we 2 matchpunten en 4 bordpunten voor op de grote concurrent.

Onderwerp: DSC organiseert Open HSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams.
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 1730

29-01-2024 14:46 Forum: Toernooien & activiteiten

Lijkt het nu te doen, Sander, klopt dat?

Onderwerp: DSC bekert na winst tegen SCheve Toren door in HSB-beker
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 823

DSC bekert na winst tegen SCheve Toren door in HSB-beker 19-12-2023 13:58 Forum: Externe competitie

Gisteren heeft het HSB-bekerteam van DSC dat van Scheve Toren (Pijnacker) verslagen, met 3-1.

Deze bekerwedstrijd zou gezien de krachtsverhoudingen geen problemen mogen opleveren. Toch was het allemaal nog niet zo duidelijk, zoals uit onderstaand verslagje blijkt:

Ted trof op bord 4 oude bekende Dave Theijn, tegen wie hij overigens enkele jaren geleden in de HSB-competitie een gevoelige nederlaag had geleden.
In een wat ongebruikelijke Siciliaan kwam een voor beide partijen lastig te beoordelen stelling op het bord. Zwart had een pion op b2 geslagen (“sla nooit op b2, ook als het goed is”), en de zwarte dame stond daarna wat decentraal. Maar wit kon niet profiteren, en al denkend over zijn op het oog mooie aanvalsstelling gebruikte Dave veel te veel tijd, en ging op de 21ste zet door zijn vlag. Een vroege voorsprong dus.

Pieter aan bord 3 won al na 10 zetten een kwaliteit en dat leek de opmaat naar een snel punt. Maar de stelling bleek venijnig, vooral vanwege een vijandelijk loperpaar dat langzaam actief dreigde te worden. In deze stelling miste Pieter zijn laatste kans op groot voordeel:Hier speelde hij 21. Tad1, want hoe kan zwart zijn d-pion immers nog fatsoenlijk dekken? Nou, niet! Na 21... d5! (met idee 22. Txd5? Le4 -+) was zwart weer terug in de partij. Veel beter was 21. Dg3, want 21... d5? 22. Ld6 wint (nog) een kwaliteit.
In de partij vocht Pieter nog lang door, waarbij hij op één moment zelfs ongemerkt verloren stond, maar uiteindelijk bleven er twee kale koningen over.
1½ – ½

Aan bord 2 kreeg Erik met zwart een zijvariant van de Draak (Levenfish variant) op het bord die hij slechts één keer in zijn lange “schaakcarrière” op het bord heeft gehad, in 2012 in Wijk aan Zee. Dat was weer een goede geheugenoefening …..
De eerste zetten gingen redelijk volgens de theorie, maar de ruil van mijn dame en geliefde zwartveldige loper was niet helemaal volgens de planning.
Optisch gezien leek Erik een iets mindere pionnenstructuur en slechtere loper te hebben, maar dat viel mee, vooral omdat zijn tegenstander vooral bezig leek te zijn met het verdedigen tegen kleine dreiginkjes.

Met nog een paar minuten op de klok kwam de volgende stelling op het bord, wit aan zet is min of meer in zetdwang:Hiermee kwam de stand op 2½ - ½ voor DSC en was de volgende ronde bereikt!

Tenslotte Gert op bord 1:
Vanuit een Van Geet kon Gert risicoloos op winst spelen. Misschien een beetje te tam want de dames gingen van het bord en het witte voordeel was minimaal. Toch stegen Gert’s winstkansen (dacht hij) omdat zijn tegenstander zeeën van tijd verbruikte en in zware tijdnood geraakte. Helaas (voor Gert) is hij een tijdnoodspecialist die ondanks een gecompliceerd eindspel keurig remise wist te maken.
Tot slot: hij bood tijdens de partij (te?) vaak remise aan waar Gert (te?) boos om werd. Maar na de partij werd dit gelukkig uitgepraat.

Nu door naar de volgende ronde, waarin we tegen Schaakmat Westland hebben geloot.

Onderwerp: LSG Oliebollentoernooi voor viertallen
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 1184

21-11-2023 13:13 Forum: Toernooien & activiteiten

Ik doe mee! Was inderdaad leuk afgelopen jaren, warm aanbevolen!

Onderwerp: DSC 1 behaalt een matchpunt in Amsterdam!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 904

DSC 1 behaalt een matchpunt in Amsterdam! 07-11-2023 09:20 Forum: Externe competitie

In een uitwedstrijd tegen het alweer jaren ook thuis spelende SOPSWEPS warn we naar Amsterdam afgereisd. In een met zes wedstrijden afgeladen wijkcentrum speelden we daar tegen een tiental Amsterdammers. Hieronder een overzicht per bord, enigszins chronologisch geordend.

2. Dennis kreeg met zwart op bord 2 een stelling waarbij hij continu zocht naar een manier om het kleine minnetje weg te poetsen, maar dit minnetje werd steeds groter. Op een gegeven moment stond Dennis helemaal klem en brak de tegenstander de stelling open. De computer is het hier helemaal mee eens, maar niet op de manier zoals wit het speelde. Wit moest namelijk plots genoegen nemen met zettenherhaling om materiaalverlies te voorkomen. Remise.

6. Richard A speelde op 6 tegen Jan Roebers. Wit speelde een wat afwijkende opening en daar kwam ik prima uit. Zwart leek beter te staan en terug in de trein zag de computer de doodsklap die ik niet zag. Helaas gingen er wat stukken af en toen stond het helemaal gelijk, remise!

1. IM Joost speelde een wisselvallige partij tegen Reynir Helgason waar hij wel constant beter stond. Hij wikkelde af naar een dameeindspel, in zijn hoofd omdat hij niets beters had. Hij had echter niet door dat deze stelling (vrijwel) winnend was voor wit, ware het niet dat hij via een blunder eeuwig schaak toeliet.

3. On board 3 FM Joost played a solid opening with white against Machiel de Heer. When Joost got in some small tactics, Machiel anticipated well. After some exchanges, there was not enough material left on the board to continue the fight and a draw was agreed.

10. Ted kwam door onnodige voorzichtigheid met zwart in de opening iets minder te staan, waarna de witten een permanent en prettig plusje hadden. Een vervelende middag dus, want continue verdedigen. Maar de witspeler brak niet echt door, maar ging er wel voor, ten koste van enorme investering op de klok… Toen zwart na stug verdedigen het initiatief overnam gaf wit (met nog twee minuten op de klok) gedesillusioneerd op, op, hij stond ondertussen verloren.

Yasin is back in Delft, and behind the chess board, and how:
4. On board 5, Yasin played a seemingly "push, push and win" game with white pieces. In fact, in the early middlegame the opponent had the opportunity to block the center in his favor at one point. After that was missed, Yasin obtained a connected passer and the opponent had pawn weaknesses on the queen side. Aiming to create another weakness, pawn pushes on the king side opened the h file. Invasion with rooks and queen through the open file brought the victory.

5. Bij Gert ging het al goed fout in de voorbereiding. Hij wist dat Marcel Peek in hun gelederen zat. Hij wist ook dat hij zwart had en al eens verloren had van deze sterke IM in een vervelende variant van de Chigorin een opening waarvan hij wist dat Peek deze zelf ook jaren gespeeld had. Rest mij te zeggen dat ik dit niet voorbereid had (schande) en er nu in dezelfde variant weer keihard vanaf ging.

7. Na de opening bouwde ik een goede stelling. Vervolgens was ik te ongeduldig en daardoor kon mijn tegenstander afwikkelen naar een gelijkstaand eindspel

9. Aan bord 9 speelde Erik met wit een beetje saaie partij tegen een last-minute invaller. Deze was duidelijk tevreden met remise mede gezien het remise aanbod op zet 20. Erik probeerde van alles, uiteindelijk kwam er een dame eindspel met een vrije a-pion op het bord. Deze werd geblokkeerd zodat afwikkeling naar een pionneneindspel de enige winstkans was. Helaas kon de zwarte koning telkens net op tijd de gaten dichten (al zagen diverse toeschouwers ten onrechte (?) winstvarianten voor wit) en werd het remise. Ik hou me aanbevolen voor de winnende variant B.

Als laatste was Ivar bezig, en een remise zou teamwinst betekenen:
6. Ivar kreeg in een chaotisch middenspel groot voordeel na een sterke tussenzet die door de oppo overzien was. Ted bracht een gevleugelde uitspraak: “weet je het niet meer, centraliseer”. Had hij maar opgelet.. In plaats van het pionnencentrum af te breken, dwong Ivar verdere materiaalwinst af. Een volle toren voor en geen single-digit-ply dreigingen. Zou genoeg moeten zijn. Niet vandaag… middels een stuk en kwal-offer en nog eens een stukoffer, nog nipt een remise-eindspel door eeuwig schaak uit t vuur gesleept. Dat eindspel ging na lang ge-emmer en een thematische fout alsnog verloren. Gadverdamme!

Al me al een tot de laatste zet spannende match, die dus uiteindelijk ‘slechts’ een matchpunt opleverde. Eens kijken wat de volgende match (tegen Vooschoten) gaat opleveren, deze keer weer eens thuis.

Onderwerp: Clubicoon Willem-Jan van den Broek overleden
Ted

Antwoorden: 2
Bekeken: 16602

01-10-2023 08:56 Forum: Algemeen [DSC]

Onderstaande tekst heb ik op zaterdag 30 september, tijdens een herinneringsbijeenkomst t.b.v. Willem-Jan uitgesproken:

In Memoriam Willem-Jan van den Broek

Willem-Jan opende de deur en liet me binnen. Gerda stond op het punt naar haar bridgeavond te gaan en wij zouden de avond samen doorbrengen, iets dat we de laatste jaren wel vaker deden. Meestal bij hem thuis, soms uit eten, een keer door in de kroeg naar een EC-wedstrijd van Ajax te kijken. Meestal met zijn tweeën, in oktober vorig jaar bij een wijnproef-middag met Gerda.

Op tafel stonden schaakspullen gereed: een schaakbord, schaakstukken en een klok. De koffie werd ingeschonken. Wie Willem-Jan kent weet dat er zich ondertussen een gesprek ontspon, over allerlei zaken. Hij had een brede belangstelling, waaronder geschiedenis, sport en politiek. Hij was o.a. een groot liefhebben van atlassen en kaarten, en bijvoorbeeld over de geschiedenis van hun huis kon hij mooie verhalen vertellen.

Willem-Jan en ik kenden elkaar goed. Niet alleen waren we ruim 20 jaar lid van de Delftse Schaakclub, we waren ook bestuursgenoten van die club in de acht jaar (van 2004 t/m 2011) dat hij voorzitter was. In die periode heb ik Willem-Jan leren kennen als een man met een groot hart, maar ook als levensgenieter. Gerda en hij hebben elkaar o.a. daarin gevonden, want beiden hielden van een goed gesprek, liefst met een goed bord eten en glas wijn, en bereisden samen de wereld.

Dat genieten gunde Willem-Jan ook aan anderen. Befaamd zijn dan ook de bestuursvergaderingen die bij hen thuis werden gehouden, in de zomer zodat het weer goed was en we in de tuin konden zitten. Dan mochten we eerst van een fantastische maaltijd genieten, waarna we moeite moesten doen om op tijd te beginnen met de vergadering.
Zijn sociale instelling bleek overigens uit de befaamde brunches voor zijn schaakteam die Gerda en hij eens per jaar aanrichtten. Ook vierde hij zijn verjaardag enige malen met een invitatie-schaaktoernooi, waar het niet aan hapjes en drankjes ontbrak. En toen 2 jaar geleden een ander clubicoon, Arno Wiersma totaal onverwachts overleed was het herinneringstoernooi bij hen.

Willem-Jan was geen onbeschreven blad toen hij begin jaren 2000 actief werd voor de club. Willem-Jan was in Gouda jarenlang voorzitter van de plaatselijke schaakvereniging Messemaeker 1847 was geweest, en daarna ook nog jarenlang voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond.

En zijn Delftse activiteiten beperkten zich niet tot alleen DSC. Hij was ook jaren actief geweest in het bestuur van Delftstede, een sociaal-culturele stichting die een oud ziekenhuis aan de rand van het centrum van Delft beheert, en ruimtes en zalen verhuurt aan verenigingen en kleine bedrijven. In dat bestuur was hij penningmeester, ik secretaris. En in het dagelijkse leven was hij vele jaren directeur van Pinpoint, een bedrijf dat overheden en organisaties adviseerde op het gebied van veiligheid.

De koffie en koekjes hadden goed gesmaakt, en er kwam een fles wijn op tafel. Ik had nog overwogen om een fles wijn mee te nemen, maar had dat uiteindelijk niet gedaan. Bij binnenkomst had ik nog gegrapt dat ik dat niet had gedaan omdat dat gezien hun uitgebreide wijnkelder water naar de zee dragen was, iets wat ze lachend erkenden.

Willem-Jan hield van het schaakspel, en speelde zoveel als mogelijk mee aan de diverse competities. Hij kon het op een goede dag iedereen lastig maken, en werd enkele jaren geleden zelfs een keer (voor alle favorieten!) snelschaakkampioen van de club, iets waar hij altijd trots op bleef.

Maar hij was ook actief als coördinator en aanspreekpunt van de 8 a 9 teams die namens DSC aan de regionale competitie deelnamen. Dat betekende voor de start van het seizoen veel overleg met de diverse teamleiders over de teamindeling. Dat was geen sinecure, want niet alleen speelsterkte was een criterium, maar ook de persoonlijke voorkeuren van de spelers. Befaamd waren dan ook zijn Excelsheets met de namen van ruim 100 spelers, hun rating, en de voorlopige teamindeling. Daarover voerde hij met Jan en alleman overleg voordat er een keuze werd gemaakt.

Ook tijdens het seizoen bleef hij geïnteresseerd, en kwam regelmatig bij uitwedstrijden kijken, om te zien hoe het ging, en om successen samen te vieren. Een anekdote daarover mag niet ontbreken. Enkele jaren geleden was hij als toeschouwer naar een centrale laatste ronde in Zoetermeer gekomen, waar enkele DSC-teams meespeelden. Na een succesvolle en gezellige avond bleven er ineens zes mensen over die nog terug moesten naar Delft. Ook schakers maken rekenvouten! Een van ons stelde nog voor om met het OV terug te gaan, maar Willem-Jan wilde daar niets van weten: zes mensen pasten goed in zijn SAAB, ook al mocht het officieel niet. Dus met zijn vieren op de achterbank ging het net. We waren Zoetermeer nog niet uit of werden we aangehouden door de politie, die de 4 achterbankers allemaal bekeurden wegens het niet dragen van een gordel. De boetes hebben we met zijn zessen gedeeld.

Gezien bovenstaande zal het geen verrassing zijn dat hij vorig jaar tot lid van verdienste van DSC werd benoemd!

Toer Gerda rond 12 uur terugkwam van haar bridgeavond stonden ook voor haar een glas wijn en wat hapjes klaar. Willem-Jan en ik waren nog steeds in gesprek, en hadden nog geen tijd gehad om een partij te spelen.

Door bovenstaande heen schijnt de persoonlijkheid van Willem-Jan goed door: hij had een groot hart, hield van met mensen omgaan, van organiseren, en was in alle situaties een ras-optimist die problemen wilde oplossen en uitdagingen wilde aangaan. Hij wilde graag iets voor anderen betekenen, en betaalde bijv. ook regelmatig eten van een clubgenoot die het financieel moeilijk had.

Uiteindelijk hebben we aan het einde van die avond 2 of 3 snelschaakpotjes gespeeld. Uiteraard wist ik toen nog niet dat het de laatste partijen zouden worden die we ooit zouden spelen. Nooit meer de Botwinnik-variant of het Russisch op het bord.

Tijdens het schaken is je tijdsbeleving heel anders, de tijd vliegt. Volgens psychologen doet ook leeftijd iets met je interne klok, die gaat steeds harder lopen naarmate de leeftijd oploopt, en dus lijkt de tijd steeds sneller te gaan. Ik vermoed dat die tijd nog harder gaat als je weet dat je einde nadert. Dat geldt dan niet alleen voor die persoon, maar ook voor mensen in diens nabijheid.

Want Willem-Jan’s einde kwam - voor hem en zijn omgeving – op 12 september jongstleden veel te snel. Een laat geconstateerde kanker bleek uitgezaaid. Hij ging die aandoening aan zoals hij andere uitdagingen aanging: heads on, optimistisch, met initiatief, en met veel energie. Hij verdiepte zich in de materie, en las alles over het onderwerp wat los en vast zat, en liet second opinions uitvoeren, ook in het buitenland. Daarom was hij in korte tijd een expert op het gebied van kanker, en de stand van zaken in de medische wereld. Hij vertelde daar met regelmaat over, en had daarover volgens eigen zeggen diverse goede boeken kunnen schrijven. Helaas is het daar niet meer van gekomen.

Beste Willem-Jan, je was een prachtmens, en we mogen ons gelukkig prijzen dat we je zo lang hebben mogen meemaken. Dank voor alles wat je voor mij en ons hebt betekend. We hadden je nog zoveel mooie jaren gegund, samen met Gerda.
De wereld is zonder jou een stuk leger!

Ted Barendse

Onderwerp: DSC-K1 verslaat VAS in spannende seizoensopener
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 10668

DSC-K1 verslaat VAS in spannende seizoensopener 18-09-2023 07:59 Forum: Externe competitie

DSC is dit seizoen gestart zoals het vorig jaar is geëindigd: met een aantal invallers. Normaliter scoren deze ook nog eens prima, maar deze ronde tegen VAS lukte het helaas niet.

Kim kreeg volop vertrouwen en speelde op bord 4 met wit tegen Job Emans. In een Catalaan sloeg zwart op c4 en ging aan deze pion hangen. In het middenspel leek het niet meer mogelijk deze terug te winnen en de pion achterstand werd uiteindelijk geconverteerd in een overwinning.

Wim Kortis maakte zijn opwachting op bord 9 met zwart tegen Marcos Garcia Martinez. Van deze partij heeft ondergetekende helaas niets meegekregen, maar ook hier een 0 voor een invaller.

Ted was zelfs al eerder klaar. Hij kwam in een zijvariant al snel in de problemen. Hij kon nog net rocheren, maar dat kostte wel een kwal. Na wat rommelen ging het geforceerd mat, en dus stond het team al snel net 0-1 achter...

Het zag er weer eens slecht uit voor ons team zo halverwege de wedstrijd, want ook de volgende 2 partijen werden niet gewonnen, maar wel remise:
Richard kreeg met wit ontwikkelingsvoorsprong ten koste van dameruil. De computer wordt vrolijk van de witte stelling, maar in mensenhanden werd het voordeel niet vastgehouden en er werd tot remise besloten.

Dennis, wit op bord 2 tegen Anton Sinev, besefte niet goed in de opening dat de tussenzet 9. Lc4 de enige manier voor wit is om een plusje te bereiken. Door dit niet te doen volgde een stelling waar Dennis onder druk kwam te staan. Na 27 minuten denken over 1 zet gaf Dennis plots een pion weg. Het zorgde voor een eindspel met T+L en 5 pionnen tegen T+L en 6 pionnen. De tegenstander had hier wel mogelijkheden, maar koos ervoor om een 2e pion te winnen. Dat resulteerde echter in de ruil van de torens, terwijl er ongelijke lopers overbleven. Remise.

Maar toen begon de 2e helft en kwam de fitheid en techniek toch weer bovendrijven:
IM Joost speelde met zwart op bord 3 tegen FM Tex de Wit een wisselvallige partij. Hij kwam minder uit de opening, en na een moeizaam begin van het middenspel had Tex winnend voordeel kunnen krijgen. Nadat Tex zijn kans miste kantelde de partij langzaam maar zeker in het voordeel van Joost. De kwaliteit van zijn zetten nam fors toe, en wit had moeite om een plan te vinden. Net voor de tijdcontrole kon Joost een winnende afwikkeling uitvoeren.

FM Joost kwam op bord 1 met zwart tegen Rafael Goudriaan in het 2-paardenspel terecht. Joost speelde net als Rafael niet zijn normale variant, maar Rafael kende en speelde het handiger. Hij veroverde het loperpaar en had goede controle over de stelling. Joost zette het echter stug op en na de ruil van nog 2 lichte stukken, had Joost de stelling onder controle. Rafael manouvreerde een toren naar f3 wat ongeveer het slechtste veld was dat hij kon bedenken en nadat de andere toren op a7 werd geparkeerd, bleek de onderste rij erg kwetsbaar. Joost gaf helaas niet de genadeslag in tijdnood, maar wist een dame te winnen tegen T+L+pion, dus qua punten nog gelijk. Na de 40e zet ging Joost er nog even voor zitten en schrok op toen hij nog maar 8 minuten had. Maar toch vond hij een goed plan met wat pionnen ruilen en vervolgens de loper winnen tegen zijn laatste pionnen. Rafael had niets aan zijn pionnen in het resterende dame tegen toreneindspel en Joost kon dit lekker uittikken. Achteraf vroeg Rafael waarom we er maar 15 minuten ipv een half uur bijkregen, aaarrgggh. Volgende keer zelf maar klokken instellen?

Richard A speelde op 6 tegen Niels van Dam. Als Rotterdammer gunt hij Amsterdam met voetbal altijd de punten (aaaargggh 2), maar nu zeker niet. Hij had een zeer lastige pot en moest in het middenspel wat uitkijken na een gevaarlijke paardzet. Uiteindelijk kwam hij daar redelijk uit en opeens had Richard een truc waarmee hij in een goed eindspel kwam. Zwart kwam nog wel binnen op de koningsvleugel, maar met drie vrijpionnen op damevleugel wist Richard wel te winnen.

Ansh zat op bord 5 met zwart tegen Sierk Kanis. De partij ging ongeveer gelijk op totdat Sierk een paar verzwakkingen in zijn stelling creëerde. Hierdoor kon Ansh deze uitbuiten en uiteindelijk een kwaliteit winnen. Daarna kon hij na veel manouvreren afwikkelen en uiteindelijk gaf de witspeler op. 0-1

En toen stonden we opeens met 5-4 voor.

Aan bord 10 speelde Erik met wit t/m zet 38 een "modelpartij". Zijn tegenstander speelde a6,b5, h6 en g5 en deze pionnen werden vakkundig ondermijnd met a4 en h4. Dit leverde een pion op en met een kwaloffer ook nog een winnende aanval. In plaats een stuk te winnen dacht hij een geforceerd mat te zien, dit was echter een Fata Morgana. Wat restte was een eindspel met een kwaliteit achter met wel een gevaarlijke e-pion. Na veel avonturen werd dit nog remise en werd het winnende halfje binnengebracht!!!

Onderwerp: Zaterdag 23 september open schaaktoernooi bij Kopie Koffie!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 4955

Zaterdag 23 september open schaaktoernooi bij Kopie Koffie! 08-09-2023 07:07 Forum: Algemeen [DSC]

UITNODIGING SCHAAKFEEST BIJ KOPIEKOFFIE OP BURENDAG

Op Burendag, zaterdag 23 september a.s., vieren wij met de hele buurt het 2-jarig bestaan van Schaken op zondagmiddag bij KopieKoffie op de Chopinlaan 377.
Van harte welkom om dit mee te vieren!

Inmiddels hebben wij al zo’n 160 schaakliefhebbers over de vloer gehad en het werd steeds een gezellige middag.
Jong en oud, ongeacht op welk niveau, iedereen schaakt met elkaar.
Onder het genot van gratis koffie of thee (en water) met iets lekkers erbij.

Op deze Burendag is er voor de 5e keer een schaaktoernooi. Dit toernooi is van 13.00 tot 16.00 uur.
Opgeven kan via info@kopiekoffie.nl, of kom op zondagmiddag tussen 15.30 en 17.30 uur even langs.

Op deze feestelijke burendag zal ook de onthulling plaatsvinden van iets heel bijzonders. Het is iets wat er nog niet is in Delft, maar wat wij nu krijgen in onze prachtige wijk Buitenhof. Een mooi geschenk aan alle buren op deze Burendag.

Iedereen is van harte welkom!

Onderwerp: Schaken tegen kanker groot succes
Ted

Antwoorden: 2
Bekeken: 7705

09-06-2023 09:11 Forum: Toernooien & activiteiten

Wat een fantastisch initiatief, idem verslag!
Mooi dat er dat soort acties zijn om geld op te halen voor de strijd tegen kanker.

Onderwerp: Solide zege DSC-K1 op Krimpen ad IJssel 1
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 11302

Solide zege DSC-K1 op Krimpen ad IJssel 1 04-04-2023 09:19 Forum: Externe competitie

In de 8e ronde van de KNSB-competitie kreeg DSC1 concurrent voor de 3e plaats Krimpen aan den IJssel 1 op bezoek. Een niet te onderschatten team met twee IM’s, waaronder de oud-kampioen van Nederland Rini Kuijf (in 1989). Zij namen overigens op de borden 6 en 8 plaats, misschien om voor de punten te zorgen?

Wij hadden aan het begin van de week twee invallers Matthieu Freeke en Kim Meulenbroek en daar voegde zich de dag voor de wedstrijd nog Willem-Jan van den Broek bij omdat Gert Legemaat zich snipverkouden moest afmelden. Hierdoor waren wij echter zeker niet verzwakt.
De gemiddelde ratings bedroegen 2168 om 2158 dus dat beloofde een spannende match.

De wedstrijd kwam wat langzaam op gang, de strijdlust was wellicht onder de oppervlakte wel aanwezig, maar dat kwam niet helemaal in uiting op de borden. Kim mocht/moest op bord 8 met wit de eerdergenoemde Rini Kuijf bevechten en deze snaaide in de opening met d5xc4 een pion mee, ging de pion met c6, b5 en a6 verdedigen en de IM werd al voorzichtig optimistisch.
Kim plaatste echter een sterke tegenstoot in het centrum waarmee hij de pion terugwon. Gevolg was wel dat er veel pionnen en stukken van het bord verdwenen en de stelling vervlakte. Remise na 17 zetten was dan ook de logische uitkomst, een mooi resultaat.

Ook de tweede IM wist geen potten te breken. Richard A speelde met wit op bord 6 een tamme partij tegen Frans Cuijpers. Na de opening bood deze remise aan en dat nam Richard aan, in zijn eigen woorden: “niet veel gebeurd deze zaterdag!”.
Maar wel een zeer nuttig halfje!
FM Joost kreeg op bord 1 het Schots vierpaardenspel tegen witspeler Stefan Tabak. Joost dacht even wat fijne activiteit te krijgen, maar dat was slechts tijdelijk. Daarna moest hij oppassen om geen pionnen te verliezen en een slecht eindspel in te gaan. Zonder materiaalverlies werden wat licht materiaal en vervolgens de dames geruild. Met ongelijke lopers op het bord werd direct tot remise besloten.
Richard O had zwart tegen jeugdig talent Rhys Arnold. Na een slappe opening verdwenen er wat lichte stukken van het bord. Na opruiming van de complete damevleugels en centra bleef uiteindelijk een remise pionnen eindspel over.

Vier remises en een 2-2 tussenstand, maar gelukkig wist Matthieu aan bord 3 de ban te breken in een naar eigen zeggen een gekke partij:.
“Na lange tijd kon ik weer eens meedoen. Ik verzekerde Dennis direct dat ik met zwart geen gekke dingen zou doen en dat remise dus zeker niet uit de weg gegaan zou worden.
Toen wist ik nog niet dat we tegen Krimpen zouden spelen. Dat volgde eigenlijk de avond ervoor. Rond 21u had ik mijn laptop open en scrolde door de mogelijke tegenstanders. Om 21u30 concludeerde ik dat het maar gekke lui zijn voor gekke gambieten. Team (Richard) Oranje zou geen gekke naam zijn - om maar eens aan te geven....
21u40 was dus einde voorbereiding.
De volgende dag speelde ik tegen Harold van Dijk. Een van die gekke gambietspelers - maar wel een sterke - oppassen dus. Middengambiet. 1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 en dan 3... Qe7. Gewoon wat de computer voorschrijft. Maar dan komt er snel een nieuwe zet en volgt een partij die alle kanten opgaat. Precies wat ik eigenlijk niet wilde. Om maar eens wat aan te geven. Toen ik dacht dat iets prima was gaf de computer een nadeel aan. In het eindspel waar ik dacht dat ik mijn (niet bestaande) grote voordeel grotendeels had laten glippen en de remise marge in zicht was, gaf de computer aan dat ik beter stond. En toen gaf Harold ineens een vol stuk weg. 1 april had niet gekker kunnen verlopen.”

Dit goede voorbeeld werd gevolgd door Dennis, al was het van zijn kant zeker geen gekke partij. Dennis had met wit op bord 4 een makkelijke dag. De tegenstander ging op zet 2 al 30 minuten in de denktank. De zetten die hij vervolgens produceerde waren niet onlogisch, maar zijn stukken stonden al snel wat onhandig, waardoor hij plots een pion moest geven die niet meer te dekken viel. De gedekte extra pion op d5 met een wit paard op e6 was erg pijnlijk voor de zwarte stelling en nadat Dennis binnenkwam over de open c-lijn kon zwart gelijk opgeven.

Ansh op bord 6 kwam in het Siciliaans terecht, de witspeler (de tegenstander) probeerde aan te vallen, hij slaagde er helaas niet in. Zwart kreeg al snel een goede stelling en wit had geen andere keuze dan alle stukken af te ruilen naar een eindspel. Zwart probeerde nog iets met de meerderheid op de koningsvleugel te doen maar dat lukte niet. Beide kanten gingen een paar zetten later akkoord met een remise.

Last minute invaller Willem-Jan speelde met wit aan bord 10 een degelijke partij. De remisemarges werden tot in het eindspel niet overschreden. In dat eindspel dacht hij echter een goed kans te maken:


“Wit heeft een (gedekte) vrijpion en die is in een dame-eindspel levensgevaarlijk. Ik was hier echter te gretig en speelde 38. d6? en nu was het na 38. … Dd2+ eeuwig schaak. Beter was 38. Dg3+ Kf7 39. Dd3 geweest; de dame kon enkele zetten eerder ook al naar d4 i.p.v. d3 gemanoeuvreerd worden. In beide gevallen zou je zeggen dat de witte koning zich dan actief met het spel kan bemoeien (pionnen op de koningsvleugel aanvallen of omlopen naar de damevleugel). De winst bleek bij analyse thuis echter niet te vinden (ik houd me echter aanbevolen) – een terechte remise dus!”

Hiermee hadden we de 5 bordpunten binnen en was een remise uit de twee laatste partijen voldoende voor de winst.
Het beslissende halfje werd uiteindelijk door teamleider IM Joost binnengebracht:
IM Joost speelde aan bord 2 een wisselvallige partij tegen Wiggert Pols. Uit de opening kreeg hij groot voordeel tegen een Najdorf. Een onnauwkeurigheid deed zijn voordeel teniet en even later nam zijn tegenstander het roer over. Richting de tijdnoodfase was Joost weer handiger, wat uiteindelijk leidde tot een ongelijk lopereindspel met beiden nog een dame, waar Joost de overhand had.
Voldoende voor de winst was dit echter niet, en na een blunder van Joost kantelde de partij weer. Een aardige vondst gaf zijn tegenstander enige winstkansen, hij had zelfs nog een dame + h pion tegen dame eindspel kunnen krijgen (wel remise volgens de Tablebase), maar na de laatste gemiste kans was de partij remise. Wel een spannende partij!

De langste partij van de dag vond plaats op bord 7 bij uw verslaggever Erik met zwart.
Zijn tegenstander dacht lang na in de opening en deed er alles aan om de breekzet f7-f5 te voorkomen. En dat lukte hem helaas.
Er volgde een zware middag voor zwart met diverse zwakke pionnen en velden, passieve torens, paard en dame. En ook nog een prachtig paard voor wit dat overal heen kon springen. Ik denk niet dat er veel mensen in het Denksportcentrum geloofden dat ik dat zou overleven (dank voor het vertrouwen van sommigen J ).
Maar ja, wit bleef maar manoeuvreren met zijn stukken en weigerde met een pionoffer de stelling open te breken. Hierdoor lukte het Erik toch om alles te overleven en af te wikkelen naar een toreneindspel dat iets beter voor hem leek, maar in feite potremise was. Jammer, maar dat zou wellicht ook iets te veel van het goede zijn geweest, haha.
Ik heb wel eens leukere middagen achter het schaakbord gehad……..

Hiermee kwam de eindstand op 6-4 voor ons, geen enkele verliespartij, wat de afwezige Ted in de appgroep goed samenvatte met de opmerking “solide overwinning dus”!

Op naar de laatste ronde op 22 april, uit tegen DD 1, waar de derde plaats definitief veilig kan worden gesteld. En revanche kan worden genomen voor de uitschakeling onlangs in de KNSB-beker!

Verslag door Erik Both


De individuele resultaten:

DSC Delft 1 Rating Krimpen aan den IJssel 1 Rating
Ruitenburg van, J. (Joost) 2349 Tabak, S.R. (Stefan) 2149 ½ - ½
Michielsen, J.R. (Joost) 2385 Pols, W. (Wiggert) 2224 ½ - ½
Freeke, M.F. (Matthieu) 2329 Dijk van, H. (Harold) 2285 1 – 0
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2293 Bakija, A. (Alan) 2040 1 – 0
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2066 Werksma, A. (Arie) 2204 ½ - ½
Ammerlaan, R. (Richard) 2130 Cuijpers, F.A. (Frans) 2390 ½ - ½
Both, E. (Erik) 2121 Besseling, M.T. (Michiel) 2100 ½ - ½
Meulenbroek, K. (Kim) 2134 Kuijf, M.N. (Rini) 2341 ½ - ½
Oranje, R. (Richard) 2021 Arnold, R.N.R. (Rhys) 2003 ½ - ½
Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1851 Duin van, F. (Frits) 1847 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2168 Gemiddelde Rating: 2158 6 - 4

Onderwerp: Interne Competitie V4: De laatste HSB thuiswedstrijden
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 11369

25-03-2023 13:29 Forum: Interne competitie

Hi Kees, als reactie op je bericht heb ik eens naar al mijn KNSB (competitie- en beker-)partijen gekeken.

Van de tot nu toe 371 partijen heb ik er 110 remise gemaakt, 29,6% van het totaal dus. Het aandeel remise met wit (50 stuks, 29,0%) en met zwart (60 stuks, 30,1%) ontloopt elkaar eigenlijk nauwelijks.

Van mij win je dus makkelijk als het gaat om remises in de landelijke competitie!

BTW: Wat voor melk de KNSB schenkt weet ik niet, dat zou je eens bij het Bondsbureau moeten informeren.

Onderwerp: DSC bekert tegen SHTV gelukkig door!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 9063

DSC bekert tegen SHTV gelukkig door! 17-03-2023 11:12 Forum: Externe competitie

Het bekerteam van DSC heeft de finale van de HSB-beker bereikt. Daarin speelt het tegen Botwinnik, dat Schaakmat Westland verrassend uitschakelde.

Het ging niet vanzelf in de Bosbeskapel in Den Haag. Erik Both leek een iets betere stelling te krijgen, maar daartegenover stonden iets mindere stellingen van de andere drie DSC-ers Enrico, Ted en Richard. En dan blijkt toch dat je om een betere stelling te winnen er iets speciaals moet gebeuren, en dat winnen bij redelijk tegenspel ongelofelijk lastig is.

Het eerste bewijs daarvan leverde Ted: een slordig gespeelde opening en een onoplettendheid in het middenspel leverde een pluspion voor de zwartspeler op, die soepel afwikkelde naar een toreneindspel, nog steeds met pluspion. Maar zoals Tartakower al zei: ‘alle toreneindspelen zijn remise’ (hij vergat erbij te zeggen: ‘behalve degenen die gewonnen zijn’). Toen tegenstander Daniel niet de beste voortzetting koos was Philidor niet ver weg meer: remise.

Ook Richard ontsnapte met wit. Hij had ruimtenadeel, en met tegengestelde rochades leek het een kwestie van tijd voordat de witte koning zou bezwijken. Maar Richard is handig, en op een of andere manier wist hij af te wikkelen naar een eindspel van toren tegen loper en twee pionnen dat even later remise werd gegeven.

Enrico stond met zwart onder druk. Een zwaar theoretische opening ook daar tegengestelde rochades, maar met veel meer spel in het centrum. De Haagse druk leverde daar een witte pluspion op, en wit stond beter. Maar ook Enrico is handig, en smeet er een tweede pion tegenaan om de witte koning naar voren te lokken. Toen die koning uiteindelijk op de a-lijn terechtkwam leverde een kleine combinatie niet een zwarte nul maar een vol punt op.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, want bij Erik stond een materieel gelijke stelling op het bord, waarin de witte koning wellicht zelfs iets kwetsbaarder was. Omdat de Haagse witspeler ook nog in tijdnood was werd daar snel remise gegeven, zodat de einduitslag in Delfts voordeel uitviel. Dat was een meevaller, want een groot deel van de wedstrijd leek een nederlaag waarschijnlijker.

Een finale dus tegen Botwinnik, waartegen we nog een behoorlijke appel te schillen hebben (de strijd in de HSB-competitie ging verloren).

Onderwerp: DSC-H1 wint regionale match van Schaakhuis 1
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 5206

DSC-H1 wint regionale match van Schaakhuis 1 10-03-2023 13:40 Forum: Externe competitie

Het eerste HSB-team van DSC heeft de uitwedstrijd tegen Schaakhuis 1 met 2½-5½ gewonnen.

Het begon voor mij persoonlijk (Ted) wel met een teleurstelling: ik had geen tegenstander. Puntje binnen, maar wel jammer. Gelukkig waren er een paar goede boeken in de bibliotheek, die niet alleen goed leesbaar maar ook nog te koop waren!

Enrico’s partij was kort en niet zo krachtig. In de opening had hij niet veel bereikt, en toen tegenstander Gerard een pion pakte bood die remise aan, die gretig werd geaccepteerd.

Ook Wim kwam niet verder dan remise. Hij verrekende zich ergens in de aanloop naar een mooie stelling (dacht hij), met niet meer dan gelijk spel als resultaat.

Matthias leek een makkelijke avond te hebben. Vanuit de opening had hij een solide voordeel, wat in het eindspel werd omgezet in een pluspion, die kundig werd verzilverd.

Jouke won ook, maar daar had het ook zomaar anders kunnen aflopen, want hij stond een poosje toch wel duidelijk minder. Maar zijn tegenstander profiteerde niet, en moest uiteindelijk capituleren.

Teamcaptain Pieter speelde een mooie positionele partij, met een prachtig zwart paard op d3. Maar ook in de analyse vonden we geen overtuigende winst, wat betekende dat de witte Schaakhuizer Paul zich netjes heeft verdedigd. Remise dus.

De winst was daarmee binnen, maar dan hoop je nog op een kers op de taart in de vorm van bordpunten. Een vol punt kwam van Eric, die lange tijd voordeel leek te hebben, en dat uiteindelijk ook verzilverde.

Als laatste was Jan bezig. Hij had ergens in de partij een pion ingeleverd (geofferd?) en die nooit meer teuggezien. Zijn tegenstander speelde solide en planmatig, en in behoorlijke tijdnood dolf Jan het onderspit.

Daarmee was de 2½-5 winst een feit, of dat voldoende is voor het kampioenschap moeten we afwachten…


Schaakhuis 1 - DSC1 2½ - 5½

1. Milort, G. (Gerard) 1997 - Blees, E. (Enrico) 2215 ½ - ½
2. Cheung, Y.W. (Jan) 2059 - Bosma, J. (Jan) 2087 1 - 0
3. Staden van, M. (Mildo) 1817 - Kortis, W. (Wim) 2126 ½ - ½
4. Dekker, D.H.M. (Derk) 1902 - Both, E. (Erik) 2102 0 - 1
5. N.O. - Barendse, T.J.M. (Ted) 2051 0R - 1R
6. Regeer, P.A. (Paul) 1770 - Buzing, P.C. (Pieter) 2114 ½ - ½
7. Kinoshita, K. (Kanako) 1656 -Gosliga van, J.S. (Jouke) 1767 0 - 1
8. Wu, S.W. (Sai Wing) 1724 - Uibokant, M.R.U. (Mathias Robert) 1995 0 – 1

Gemiddelde Rating Schaakhuis: 1846 Gemiddelde Rating DSC: 2057

Onderwerp: DSC Jeugdteam t/m 10 jaar kampioen van de HSB/RSB
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 4106

27-02-2023 17:31 Forum: Toernooien & activiteiten

Het was een prachtige dag in ons eigen Denksportcentrum!Wat een genot om naar al die jongens en meisjes te kijken (en te luisteren) die allemaal aan het schaken waren.

En ook omdat er dus voor het eerst 5 DSC-teams meededen, waarvan er 2 ook nog in de prijzen vielen!

Dit verslag doet echt recht aan die dag, Arjan, dank daarvoor (en alle andere inspanningen voor en tijdens het toernooi)!

Onderwerp: DSC ronde verder in KNSB-bekercompetitie
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 3089

DSC ronde verder in KNSB-bekercompetitie 10-01-2023 10:57 Forum: Externe competitie

Het KNSB-bekerteam heeft zich gisteren ten koste van Messemaeker geplaatst voor de volgende ronde van de KNSB-beker.

Het DSC-team, bestaande uit Joost Michielsen, Joost Ruitenburg, Gert Legemaat en Ted Barendse won op 9 janauri in een vol Denkpsortcentrum met 2 1/2 - 1 1/2.

Later meer!

Onderwerp: OPK, en het HSB-Veteranenkampioenschap
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 7852

OPK, en het HSB-Veteranenkampioenschap 27-12-2022 12:16 Forum: Activiteiten

Het Open Prometheus Kampioenschap (OPK) wordt dit jaar alweer voor de 34e maal georganiseerd. Het zal wederom worden gespeeld op een zevental donderdagen, eens per twee weken, van januari t/m april 2023.

Toernooiopzet
De toernooiformule is al jaren ongewijzigd. Er wordt gespeeld in twee groepen: De A-groep (rating vanaf 1700) en de B-groep (rating lager dan 1800). Spelers met een rating tussen de 1700 en 1800 kunnen dus kiezen in welke groep ze willen deelnemen.
Elke groep speelt 7 ronden Zwitsers, waarvan de uitslag zal worden verwerkt voor de KSNB-rating.

Dit jaar is het veteranenkampioenschap van de HSB ondergebracht in het OPK. Hierdoor zijn er in de twee groepen aparte prijzen beschikbaar, in drie leeftijdscategorieën (50-plus, 60-plus en 70-plus).

Speeltempo
Speeltempo is 1 uur 35 minuten, plus 10 seconden per zet.

Speeldata
Er wordt eens per twee weken gespeeld, elke keer op een donderdag, te weten: 12 en 26 januari, 9 en 23 februari, 9 en 23 maart, 13 april. Aanvangstijd van de partijen is 19.45 uur.
Op 20 april is er een open snelschaaktoernooi, dan vindt ook de prijsuitreiking plaats.

Informatie en aanmelden
Alle informatie (over speeldata, prijzengeld, aanmelden) is te vinden op de toernooisite http://www.delftseschaaksite.nl/toernooi/opk/

Onderwerp: Oliebollen schaken in Leiden op vrijdag 30 december
Ted

Antwoorden: 11
Bekeken: 9753

20-12-2022 09:28 Forum: Activiteiten

Ja, op dinsdag 27 dec is er bij DSC ook een oliebollentoernooi, maar dan persoonlijk. Met (uiteraard) ook oliebollen!

Onderwerp: Lidmaatschap Bakkeveen
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 6719

20-12-2022 09:22 Forum: Het koffiehuis

En ik ben lid van DBC (Delftse Bridge Club?)... Is in elk geval in de buurt!

Onderwerp: Lidmaatschap Bakkeveen
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 6719

Wink 19-12-2022 17:00 Forum: Het koffiehuis

Wink Wink

Onderwerp: DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 4095

DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres 18-12-2022 14:17 Forum: Externe competitie

In een week van gladheid en glibberen was het de vraag of we reisproblemen hadden voor onze KNSB-uitwedstrijd tegen Paul Keres in Utrecht. Horrorverhalen over een verre uitwedstrijd in Limburg van enige jaren geleden werden in onze auto gedeeld, waar toen een terugtocht door half Nederland uiteindelijk rond kwart over twee in Delft eindigde.

Maar het bleek allemaal mee te vallen: alle spelers waren veilig en op tijd gearriveerd. Of iedereen ook een goede vorm meegenomen had moest nog worden bezien, er waren wat lichamelijke twijfelgevalletjes. Maar met goede moed werd begonnen aan een naar verwachting strijd tussen op papier twee gelijkwaardige tegenstanders. Dat bleek ook wel, want het was van begin tot het einde spannend.

Uiteindelijk was ons spel niet genoeg voor een resultaat, en we gingen dan ook met 6-4 onderuit. Er gebeurden vreemde en onverklaarbare zaken op diverse borden, waar maar weinig partijen uit een stuk werden gespeeld. Zie daarover hieronder meer:

Bord 2. Ansh had op bord 2 met zwart een Najdorf op het bord. Al snel werd de zwarte witveldige loper geruild voor een wit paard. Zwart probeerde een koningsaanval op te zetten met f5, op een gegeven moment had wit een dubbele pion op de h-lijn. Wit zijn loper werd opeens heel actief en de gaten in de zwarte koningstelling begonnen een grote rol te spelen. Niet veel later maakte wit daar gebruik van en won een kwaliteit. Zwart probeerde nog voor een remise te spelen maar dat lukte helaas niet.

Bord 6. Bij Gert werden vanuit een Chigorin na 6 zetten de dames al geruild. Daarna gedurende 20 zetten een zwaar positioneel gevecht, waarin Gert minder tijd verbruikte en een voordeeltje kreeg. Op het laatst wist Gert met sterk paard versus slechte loper te winnen.

Bord 1. Dennis (wit) kreeg al snel voordeel vanuit een Spaanse opening met 3. Pge7. Zwart ging complicaties aan met zijn koning nog in het midden en had de pionnenstructuur a6-b5-c6 terwijl alleen Dennis een zwartveldige loper had, een half open a-lijn en een open d-lijn die Dennis controleerde. Dennis besloot uiteindelijk de pion op c6 te winnen dat dubbel torenruil toeliet. Niet de beste optie volgens Stockfish maar nog altijd +1.9. Echter, 4 zetten later ruilde Dennis totaal verkeerd de dames. Hij had zich misrekend en het resterende eindspel van paard vs loper was nog op één manier +0.5 en toen Dennis ook die variant niet in ging zelf -0.8! Wit stond ongelukkig passief met op de koningsvleugel de pionnen vast op witte velden. Zwart won snel de pion terug en Dennis mocht van geluk spreken dat het resterende eindspel niet te winnen viel voor zwart. Zwart kon alleen iets proberen te bereiken door het witte paard actief te laten worden of de loper te ruilen voor het paard. Hij koos terecht voor het laatste. Echter, het pionneneindspel was eenvoudig remise doordat zwart nooit de oppositie kon krijgen.

Bord 3. IM Joost kreeg in een Caro Kann een pionoffer tegen dat eerder door Carlsen was gespeeld. Even later kwam zijn tegenstander met een nieuwtje, waarna Joost bewust een provocerende zet speelde. Achteraf met Stockfish erbij bleek dit niet heel goed, maar de weerlegging was moeilijk te zien. Waarschijnlijk was het kwaliteitsoffer van Joost' tegenstander nog speelbaar, maar het paardoffer twee zetten later ging te ver. Joost verdedigde nauwkeurig en haalde de vis voor zet dertig op het droge.

Bord 5. Jan ging na een goede opening te ambitieus voorwaarts, waarbij hij een zwakte (bij zichzelf) creëerde in ruil voor een mooi veld. Later volgde nog een zwakte op de andere flank, en dat was er eentje te veel. De tegenstander kwam met een mooi stukoffer waarop Jan doorspeelde om een mooi mat in 7 op het bord tegen te krijgen, maar de tegenstander ging helaas voor materiaalwinst - wat ook voldoende was

Bord 8. Richard kreeg dezelfde variant op het bord als de vorige keer. Ditmaal deed zwart wel h6 en dan ga je over op plan B, platdrukken. Dat ging lang goed, zwart had nauwelijks manoeuvreerruimte maar wist toch stukken te ruilen. In het resterende gelijke eindspel had zwart een dubbelpion maar wel de betere loper. Mijn concentratie liet echter te wensen over door voortdurend te moeten hoesten en rillingen. Ik forceerde ten onrechte en offerde een pion voor toegang tot 6e rij en vrijpion op de e-lijn. Mijn tegenstander speelde het allemaal niet handig maar goed genoeg.

Bord 10. Erik koos om dit keer geen risico's te nemen, het blijft lastig om de juiste balans tussen activiteit en passiviteit te vinden, vooral met zwart. Geen 11. .... c7-c5 maar c7-c6 en de loopgraven in en reageren op de dreigingen van de goed spelende tegenstander. Dit ging lang goed, maar met het slinken van de bedenktijd volgden een positionele onnauwkeurigheid en pionverlies en stortte het kaartenhuis in elkaar. Geen fijne partij en middag, volgende keer maar weer meer risico's nemen.

Bord 8. Richard A speelde tegen Jan Jaap Janse een slechte pot met zwart. Ik liet me helaas veel te makkelijk met de rug tegen de muur zetten. Nadat ik in een mindere stelling was beland maakte ik ook nog een bok en toen was het over en sluiten.

Bord 7. Ted had een interessante partij, waarin vlak na een modieuze openingsvariant zetherhaling door beide kanten als wapen werd ingezet. Na drie keer dezelfde stelling op het bord werd er echter door geen van beiden remise geclaimd, en ging de partij gewoon verder. Mijn kleine plusje verdween echter als sneeuw voor de zon door mijn oppervlakkige spel, en omdat mijn pionnen op de koningsvleugel op de verkeerde kleur vastlagen moest ik nog oppassen ook. Dat deed ik niet waardoor ik steeds slechter kwam te staan. Zwart ging voor pionwinst in de verkeerde variant, dat bleek echter niet voldoende voor zwarte winst. Toen alle pionnen van het bord gingen werd de vrede getekend. We hadden al veel eerder aan het bier gekund!

Bord 4. FM Joost kreeg op bord 4 een b3 opening voorgeschoteld door Eugene Rebers. Joost maakte na een paar zetten een enorme blunder met e5 dat 2 pionnen kostte. Omdat Eugene er maar 1 opraapte en 2e ongemoeid liet, had Joost nog een sprankje hoop. Die hoop werd steeds groter toen Eugene heel verdedigend begon te spelen en Joost wat lichte druk op de stelling van Eugene begon uit te oefenen. Nadat Eugene ook nog veel tijd had verbruikt, besloot hij de druk te verlichten door een kwaliteit te geven, even later gevolgd door nog een. Hier stond echter niets tegenover en Joost kon zodoende even later het punt binnen halen.

Overzicht van 1 tot 20 van 823 resultaten Pages (42): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller